Citiraj:
Autor cccp
(Post 2038874)
Mislim da bi ga upravo software spriječio da u potpunosti odbaci x86, osim ako ne misle istodobno izbaciti i worksation software napravljen za novu ISA. Mogli bi se jedino dogoditi da x86 postane jako malo tržište u workstation svijetu dok se software ne sredi, a cijene procesora paprene bez nekog napretka između novih generacija (ne isplati se trošiti lovu na R&D kada nemaš konkurencije).
|
Imas krivu kauzalnost jer softver postoji zbog hardvera.
Jasno da Intel nece reci da prestaje raditi x86 od sutra pa kud koji mili moji, ali jenjavanjem konkurencije takva tranzicija bi se mogla dogoditi, gdje ce u nekom trenu x86 samo otpasti a novi ISA, u vlasnistvu Intela, ostati.
Sada dolaze u obzir razno razni anti-trustovi i slicne djidje, no sve to vodi do samo jednog - jos vise love za Intel, kako god okrenes.
Citiraj:
Autor Mad_Duke
(Post 2038889)
Ne znam. Mene u neku ruku "malo" podsjeća ova priča na PIV (samo kaj je sada situacija za red veličine složenija). Izdaš PIV (Bulldozer...) i vidiš naspram konkurencije (ne toliko očito kao sada) da ćeš popušiti, ali jebga. Uložio si dosta pa moraš izdurati to sljedećih par godina. Okreneš se mobilnoj platformi sa Pentium M-om (Brazos...) i šibaš dalje. Još sada dolazi smanjenje proizvodnog što će dati AMD-u negdje u Q3, Q4 2012 jako lijep zalet na mobilnoj.
|
Konkretan slucaj podsjeca, ali predodzba ti je kriva na holistickom nivou - Intel ima jos itekako puno bransi gdje mlati pare (non-x86 procesori, cjelovita rjesenja, GPU, konkretno, u to vrijeme jos i vise nego sada - a i sada imaju preko 50% market sharea, a za ostalo se bore AMD/ATI i nVidia).
S druge strane, ADM se koprca jedino jos zbog ATI-ja, napustili su i proizvodnju flash memorija, tako da im je CPU + tudji GPU jedino sto imaju.
Izleti u mobilne vode su super, ali niti imaju nekog pretjeranog iskustva, niti bas mogu pomrsiti racune ARM-u koji drzi gotovo cjelokupno trziste embeded RISC-a. Ulazak u bilo koje trziste zathjeva godine (usudio bih se cak reci i desetljece) planiranja, i ipak je malo teze od prosjecne forumaske ideje tipa "ajmo sada odjebati x86 i preci na mobilno, to je sada in, votka i đin...".
|