PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Caddy adapteri za ugradnju HDD-a/SSD-a u laptope (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=202628)

osspaljeni 04.06.2013. 20:38

Nema na čemu.
Baci komentar jel to šta valja jer ju gledam već duže vrijeme a nikako da namaknem para za 2.5" disk.

3alfa3 10.06.2013. 15:49

Kupio bi ovo http://tinyurl.com/pho8lyx (dobili su ih ponovo) da nisam narucio ovo http://tinyurl.com/pefrg4r :)

tutix 22.12.2013. 16:11

Pozdrav

Zna li netko ima li koji dućan u ZG ili neki webshop koji prodaje ODD ladice za HDD/SSD (caddy) za laptope? Ili možda vani ali da stigne prilično brzo (7-10 dana)?

NTN 22.12.2013. 17:23

Citiraj:

Autor tutix (Post 2515767)
Pozdrav

Zna li netko ima li koji dućan u ZG ili neki webshop koji prodaje ODD ladice za HDD/SSD (caddy) za laptope? Ili možda vani ali da stigne prilično brzo (7-10 dana)?

http://www.links.hr/artikl-016.024.006

Ako ti nije preskupo.

tutix 22.12.2013. 23:53

Huhu, olimpijski. Mislim da ću pričekat onda eBay :)

inline 12.09.2015. 23:43

Pozdrav ekipa :)

Nisam siguran gdje pitati ovo ali čini mi se kao da bi moglo ići ovdje.
Imam laptop Dell inspiron 17 3737 i namjeravam optical drive zamijeniti nekim ssd-om. Jasno mi je da bi trebao kao neko kućište ili ladicu (gledao sam neke tutoriale na youtubeu) - kako se to već zove za ssd kupiti. Sad postoje tu vjerojatno neke dimenzije ili što ja znam pa neka preporuka bi mi dobro došla. Nije mi bitno koja je marka iskreno ako radi kako treba a što se tiče veličine onda neka je ili 100 ili 200gb.

hvala :)

redscro 13.09.2015. 02:50

Citiraj:

Autor inline (Post 2826992)
Pozdrav ekipa :)

Nisam siguran gdje pitati ovo ali čini mi se kao da bi moglo ići ovdje.
Imam laptop Dell inspiron 17 3737 i namjeravam optical drive zamijeniti nekim ssd-om. Jasno mi je da bi trebao kao neko kućište ili ladicu (gledao sam neke tutoriale na youtubeu) - kako se to već zove za ssd kupiti. Sad postoje tu vjerojatno neke dimenzije ili što ja znam pa neka preporuka bi mi dobro došla. Nije mi bitno koja je marka iskreno ako radi kako treba a što se tiče veličine onda neka je ili 100 ili 200gb.

hvala :)

Trebaš 9.5mm caddy (na ebayu u pola cijene) i u njega ubaciš SSD. Preporuka je da ipak SSD ubaciš umjesto HDDa, a HDD u caddy jer caddy nekad nije butabilan, a često je samo HDD slot SATA3, dok optički bude SATA2.

Što se SSDa tiče, Adata SP550 ili Patriot Blast će biti sasvim ok. Samo odredi koju veličinu trebaš i nađi najpovoljniju ponudu na Nabavi.

beli14 04.11.2016. 18:51

Performanse SSD-a i/ili HDD-a spojenog na mjesto DVD čitača

Pri kupnji novog laptopa nekako mi je bedasto ić bez SSD-a. Nemam neki veliki budzet. Laptop za internet i office. Mislio uzet neki noviji Intel i3 , 4GB RAM, Intel HD grafika ili takvo što. Pa sam mislio uzeti i HDD caddy i umjesto optike staviti SSD disk. Ili pak HDD staviti na mjesto optike, a SSD na mjesto HDD. Ako to ima smisla? Nadam se da ni jedan disk neće imati nekih problema. Da uopće neće raditi ili da će raditi na 30%? Da li se isplati tak nešto napraviti ili bolje kupiti laptop sa već ugrađenim SSD-om?

spitfire83 04.11.2016. 23:19

Ssd na mjesto hdd-a, hdd u optiku. Prije kupnje provjeri dostupnost ladica za taj laptop, mora biti za taj model
Radia san to na svom pavilionu dv6, dobra je fora, ali tad san ladicu platia 300tinjak kuna ako se dobro sican

Remixer 05.11.2016. 00:41

Ja sam isto napravio sa svojim laptopom, kupio Samsung EVO 850 od 250GB i kad sam izvršio mjerenja brzine, bilo je 250MB/s, znači 50% od mogućnosti brzine dotičnog SSD-a, zapravo je to brže od HDD-a ali radi se o velikim novcima za malo boost-a... Stvar je u tome da jeftini laptopi na matičnoj imaju 'samo' SATA2 standard što je i logično. Ja sam na kraju vratio SSD u dućan i ostavio original HDD u laptopu.
Jedino da kupiš laptop za koji znaš da ima SATA3 brzinu na matičnoj, tad bi iskoristio sav potencijal SSD-a.
Eto...

spitfire83 05.11.2016. 10:10

Ja san ima sata2 s ssd-om i primjeti se brutalna razlika hdd-ssd. Benchmark me ne hebe.

Pomo 05.11.2016. 11:26

Citiraj:

Autor spitfire83 (Post 2985674)
Ja san ima sata2 s ssd-om i primjeti se brutalna razlika hdd-ssd. Benchmark me ne hebe.

Točno to, pogotovo naspram ovih HDD u laptopu koji se vrte na 5400.

Nick7 05.11.2016. 11:45

Citiraj:

Autor Remixer (Post 2985644)
Ja sam isto napravio sa svojim laptopom, kupio Samsung EVO 850 od 250GB i kad sam izvršio mjerenja brzine, bilo je 250MB/s, znači 50% od mogućnosti brzine dotičnog SSD-a, zapravo je to brže od HDD-a ali radi se o velikim novcima za malo boost-a... Stvar je u tome da jeftini laptopi na matičnoj imaju 'samo' SATA2 standard što je i logično. Ja sam na kraju vratio SSD u dućan i ostavio original HDD u laptopu.
Jedino da kupiš laptop za koji znaš da ima SATA3 brzinu na matičnoj, tad bi iskoristio sav potencijal SSD-a.
Eto...

Wtf :stoopid:
SSD na SATA1 razvali apsolutno i totalno HDD na SATA3.
Ako samo gledas sequential read/write, onda ti je dobar i DVD drive....
Stvarno, no comment...

generic 05.11.2016. 11:58

Stvarno no comment na ono vraćanje SSD-a na temelju benchmarka :rolleyes:
Pa ljudi stavljaju SSD-ove u stare core duo laptope, kao što reče Nick7...

Međutim, s obzirom da se radi o novom laptopu, provjeri ima li M.2 slot za SSD jer u tom slučaju možeš imati oba diska i optički pogon. U slučaju vađenja optike, savjetujem provjeriti visinu i naručiti s ebaya ladicu za desetak baksa.

veve 05.11.2016. 17:01

Samo što si u zadnje vrijeme ograničen na mjesto dvda. Proizvođači stavljaju naljepnice na šarafe i u pravilu ga ne smiješ otvarati, jer rijetko koji već ima sevisni poklopac.

redscro 05.11.2016. 20:03

Citiraj:

Autor spitfire83 (Post 2985628)
Ssd na mjesto hdd-a, hdd u optiku. Prije kupnje provjeri dostupnost ladica za taj laptop, mora biti za taj model
Radia san to na svom pavilionu dv6, dobra je fora, ali tad san ladicu platia 300tinjak kuna ako se dobro sican

Za 99% laptopa odgovara jedan od dva tipa ladica, 9.5mm ili 12.7mm.
Istina, neki selleri na ebayu se dosjete da u naziv artikla stave neki model laptopa pa prodaju istu stvar po višestrukoj cijeni.

Npr. mogao si proći mnogo jeftinije i ti sa svojim Pavilionom, radi se o običnom 12.7mm caddyju kakvi su po 100kn na nabavi ili par dolara na ebayu.

beli14 08.11.2016. 00:33

U redu onda. Onda cu napraviti tako.
Dal' se možda isplati isto napraviti na jednom starijem laptopu? i3 380M, 4GB RAM ??

Nikky 08.11.2016. 00:46

Ako nofčeki nisu problem, zašto ne ?
Ne treba nabrajati prednosti.

Šta se tiče hdd via caddy na mjestu optike, to će raditi a perfomanse ovise o konkretnom modelu tj. jeli "ravnopravni" sata port ili je jeftinjak štednja / kemijanje proizvođača.
Čak i lošija varijanta ako je na hdd samo pohrana a os na ssd - u daje dobre rezultate.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:28.