PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Fortron??? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=15836)

Black Dragon 02.01.2005. 00:21

Citiraj:

Originally posted by Bubba
(nevoljko i uz mnogo buke, no Boze moj) da se shebo. Desi se, grijesiti je ljudski...
ja uvijek kada zajebem kažem zajebo sam i kada ne znam kaže ne znam ... ja sam odma u drugom postu napisao da mi i nije neka usporedba ali to bi napisao i bez tovg "pametovanja" ... nego nakupilo se tu sranja i baljezganja jer se ja opet i opet upuštam u isprazne latargije s nekim google Bubbom ...

BITNO:
Dakle što se tiče napajanja:
http://www.pc-look.com/boutik/Fortron.html ova stranica pa ovo upolirano drugo po redu ... ja ti ne bi preporučio jer sam ih vidio šta su napravili, a ovo što ekipa na Forumu i na netu poprilično hvali nije to kako i oni kažu jer ta njihova nemaju manualnu regulaciju. Dakle očito postoje dva istoimena, jedno loše (na osnovu onog što sam ja vidio) i ono dobro kako ekipa ovdje tvrdi koje je neko drugo, a vjerovatno to koje ti želiš kupiti :)

NEBITNO
Ja se ispričavam na ovolkom OT ali kada me tu neki davitelj uvijek odvuće na sranputicu svojim pametovanjem, sad će me opet koriti za treće lice i nepoznavanje Bontona :D ... ali kako stvari stoje obojica trebamo na produžnu

Codiac 02.01.2005. 00:30

bubba ti ides na zivce povecem broju ljudi, daj se malo skuliraj ili reci sto zelis reci i gotovo....

Nemoj uletavati sa spikama ja sam najpametniji itd....

Poprilicno si naporan sa tim svojim najpametnijim ulet spikama.

Fleks 02.01.2005. 00:39

E bd daj mi reci ak mi napajanje skuri pc jel mogu tužit proizvođača ili tražit od prodavača kompenzaciju štete.

Bubba 02.01.2005. 00:44

Citiraj:

Originally posted by CatKiller
Meni bi baš bilo interesantno da je bubba dobio na nagradnjači :D
Sto mislis zasto su rezultati dosli s takvim kasnjenjem? Pa izvukose me sva tri puta, pa im bjese neugodno. Mislim da bi ih grupno cebovali da su tako nesto objavili... ;p

BrunoZG 02.01.2005. 00:47

Dobro, kaj ste napali bubimira tolko, malo je bahat, al ne moze se rec da prica skroz gluposti barem ne o napajanjima..

@Flex, znam da ce vecina rec drugo, al sansa da ti napajanje skuri PC samo od sebe je manja nego dobitak 7-ice na lotu.
Osim ak ga grom ne opali, a onda se ti tesko pomoc bilo koje "kvalitetno napajanje"

Bubba 02.01.2005. 00:47

Citiraj:

Originally posted by Black Dragon
ja uvijek kada zajebem kažem zajebo sam i kada ne znam kaže ne znam ... ja sam odma u drugom postu napisao da mi i nije neka usporedba ali to bi napisao i bez tovg "pametovanja" ... nego nakupilo se tu sranja i baljezganja jer se ja opet i opet upuštam u isprazne latargije s nekim google Bubbom ...
Nisam te ja tjerao da pises to sto pises. Mozda bi bilo bolje da se naucis nositi s konsekvencama svojih postova, ne?

Citiraj:

NEBITNO
Ja se ispričavam na ovolkom OT ali kada me tu neki davitelj uvijek odvuće na sranputicu svojim pametovanjem, sad će me opet koriti za treće lice i nepoznavanje Bontona :D ... ali kako stvari stoje obojica trebamo na produžnu
Produznu? Neka hvala. Sto ce tebi produzit? :p

Bubba 02.01.2005. 00:53

Citiraj:

Originally posted by BrunoZG
Dobro, kaj ste napali bubimira tolko, malo je bahat, al ne moze se rec da prica skroz gluposti barem ne o napajanjima..
Hmmm, Bubimirom me zovu samo oni koji me _jako dobro_ poznaju... Znamo li se od nekuda? Newsi? :)

Citiraj:

@Flex, znam da ce vecina rec drugo, al sansa da ti napajanje skuri PC samo od sebe je manja nego dobitak 7-ice na lotu.
Osim ak ga grom ne opali, a onda se ti tesko pomoc bilo koje "kvalitetno napajanje"
Sto se tice groma, bolja napajanja izdrze udare i preko nekoliko kV, koji su inace i u preko 90% slucajeva najcesci udari prilikom atmosferskih praznjenja. Indukcije koje nastaju u vodovima bliskim atmosferskim praznjenjima su cest slucaj, posebno u seoskim podrucjima (zracni vodovi). Ako i napajanje ne
prezivi, ono _mora_ zastititi sve sto je iza njega.

Direktan udar munje je iznimno rijedak, tu prakticki _nista_ ne pomaze, no takvo sto je prakticki nemoguce vidjeti ako covjek ne zivi nasred Velebita. Prilikom takvog udara, PC je najmanji problem, obicno je unisteno sve sto se pogoni el. energijom unutar objekata, uz malo srece, znali su i korisnisi istih na*ebat.

Fleks 02.01.2005. 00:56

Citiraj:

1.On očito stalno melje ko mlinac za kavu, počinjem misliti da je ustvari žena.

2.Ali ako skuri? Frendu je JNC (il codegen:confused: ) skuril 2 HDD-a i kompenzirali su mu jedan 80gb-a (imo 2x40GB-a).

BrunoZG 02.01.2005. 01:06

Kod udara groma najgorja je brzina, tj promjena napona je vremenski kratka a velika..

kod takvog napona nesta mora crknut, ak prve ne crkne napajanje , crklo bu ono iza njega, dakle najvjerojatnije ploča...

Gabre 02.01.2005. 02:31

pa čekaj malo, sad sam zbunjen.

Po ovome svejedno koje napajanje imao, ono ti neće baš uzrokovat iz čista mira pregaranje.
Jedino u slučaju velikih promjena u struji uzrokovanih vanjskim faktorima?
ali kod toga ni skupa napajanja ne pomažu...

spawn 02.01.2005. 02:38

Ja imam aopen 350 bez regulacije i radi u konfi od 3 mjeseca jos kad ga je lik prije mene kupio...Sreca? Super,ja volim kad imam srece:D.

Vedran 02.01.2005. 12:52

Citiraj:

Originally posted by Fleks
BD: To nije moj forton. Moje nema manual regulaciju.
e vidiš o tome ja govorim... izgleda da postoji barem 3-4 različita napajanja koja nose istu oznaku... u prijevodu: lov u mutnom... samo nije mi jasno što se toliko pjeniš na spomen recenzija jer smo zahvaljujući njih došli do gore navedene konstatcije... ne znam zašto misliš da netko od nas svoje mišljenje temelji samo na recenzijama na 'netu, ali uvijek je dobro čuti što više mišljenja...

Citiraj:

Kod udara groma najgorja je brzina, tj promjena napona je vremenski kratka a velika..

kod takvog napona nesta mora crknut, ak prve ne crkne napajanje , crklo bu ono iza njega, dakle najvjerojatnije ploča...

eto, bruno je sve rekao... kvalitetna napajanja crkavaju prilikom naponskog udara, a loša propuste udar i u nekim slučajevima čak prežive, koliko god to ironično zvučalo... loša napajanja znaju crknut sama od sebe, bez vanjskog utjecaja, i to krivnjom loših komponenti najčešće kondenzatora koji znaju eksplodirat... jnc anyone?

@blcakdragon:
jel znaš možda gdje su kupljena dotična napajanja?

Fleks 02.01.2005. 14:43

@VedranP: Ma ne pjenim se, ali je činjenica da su te online recenziju u večini slučajeva goli ku*ac. Mislim thermaltake heatpipe silent boost dobio 9/10 i preporuku, a moraš imat prokleto velku sreču da ti stane na matičnu.

Ova cijena u vemilu je teška namješataljka pazite kaj vam velim. Nazovite pa bu vam rekli da imaju, onda dođeš tam i onda kažu još imamo samo 4 i 88 rezervacija, ali imamo jako dobrih degen napajanja.

Vedran 02.01.2005. 15:23

ma dobro, kuleri su priča za sebe, to je krivnja onog tko je testirao što nije provjerio kako je stanje kompatibilnosti dotičnog kulera i upozorio u testu... ista stvar je sa zalmanom 7000, ne stane na dobar broj socket-a ploča, ali to ne znači da nije dobar... štoviše, svugdje je izuzetno dobro prihvaćen, bilo u recenzijama bilo među oc-erima... to što ne ide na neke ploče, ne znači da je loš... uostalom, nije kompatibilan (po defaultu) s dvije od najpopularnijih socket-a ploča: abit nf7 i epox 8rda(3)...

Fleks 02.01.2005. 15:42

Ma da al to se da zmodad da stane. Kod Tt-a se neda zmodad. Postolje je prevelko i smetaju kondići, bla, bla...

Malo sam pronjuško po webu za te fortone i našo sam da čak onaj potenc. za regu venta imaju na različitim stranama. Neka imaju, neki ne. Čak sam našo auroru bez potenciometra. :confused:

Sky 02.01.2005. 19:24

Evo, pročitao sam thread i moram par stvari reći.
Napajanje koje posjedujem je upravo iz "šroteks" serije 60PN(PF), bez manualne regulacije, nepolirano kućište. Ne pada mi na pamet reć da je to najbolje napajanje ikada viđeno, ali ono što moram reći je da to napajanje sigurno nije šroteks kakvim ga BD naziva. Vidio sam šroteks i znam kako šroteks izgleda kad ga se otvori. Da ne govorim da je to ujedno i najtiše napajanje koje sam čuo.
Priča o 4 napajanja koja su vrisnula povukavši cijeli komp, s obzirom da se radi o BDu, ima težinu i vjerujem mu. Ono što mi je nevjerojatno je da još niti jedno Fortron napajanje koje sam vidio nije otišlo tek tako, niti sam čuo da je nekome Fortron spalio komp.
Iz toga zaključujem da se očito radi o 4 kompa koja su dobila ili seriju napajanja koja se ne može dobiti u slobodnoj prodaji u Hrvatskoj ili su napajanja falsifikati, također nabavljena neuobičajenim kanalima. Zato molim BDa da malo istraži situaciju, pa da javi porijeklo tih napajanja. Bit će zanimljivo vidjeti gdje su nabavljena.
Iz vlastitih iskustava, mogu reći da su to napajanja koja prilično nespektakularno rade svoj posao, recimo, railovi se kolebaju unutar 0.04V, 12V rail mi je na 11.77, bar po mjerenjima ploče, ali opet, činjenica je da komp radi stabilno i da ne znam da imam napajanje.

Fleks 02.01.2005. 19:42

Citiraj:

Originally posted by Sky
Napajanje koje posjedujem je upravo iz "šroteks" serije 60PN(PF), bez manualne regulacije, nepolirano kućište. Ne pada mi na pamet reć da je to najbolje napajanje ikada viđeno, ali ono što moram reći je da to napajanje sigurno nije šroteks kakvim ga BD naziva. Vidio sam šroteks i znam kako šroteks izgleda kad ga se otvori. Da ne govorim da je to ujedno i najtiše napajanje koje sam čuo.
Priča o 4 napajanja koja su vrisnula povukavši cijeli komp, s obzirom da se radi o BDu, ima težinu i vjerujem mu. Ono što mi je nevjerojatno je da još niti jedno Fortron napajanje koje sam vidio nije otišlo tek tako, niti sam čuo da je nekome Fortron spalio komp.
Iz toga zaključujem da se očito radi o 4 kompa koja su dobila ili seriju napajanja koja se ne može dobiti u slobodnoj prodaji u Hrvatskoj ili su napajanja falsifikati, također nabavljena neuobičajenim kanalima. Zato molim BDa da malo istraži situaciju, pa da javi porijeklo tih napajanja. Bit će zanimljivo vidjeti gdje su nabavljena.
Iz vlastitih iskustava, mogu reći da su to napajanja koja prilično nespektakularno rade svoj posao, recimo, railovi se kolebaju unutar 0.04V, 12V rail mi je na 11.77, bar po mjerenjima ploče, ali opet, činjenica je da komp radi stabilno i da ne znam da imam napajanje.

Ma meni puca kurac kakvi su mi naponi. Moja intelica sere kad stigne, iako tvrdi da ima ravne napone. ja tak i tak ne klokam ništ osim grafulje. Tak i tak mi je bito samo da je tiho i da me ne brine dal bu mi skurilo neš unutar kante. Da opet imam love i opet kupujem napajanje kupio bih opet fortona. FSP group rulez : goood :

BrunoZG 02.01.2005. 19:46

Meni ni na maxpoweru 12 V nije padalo ispod 11,9 V..na MS 400 V je bilo nesta losije (ne sjecam se sad tocno, ali ne losije od 11,7.Tak lose 12 V napone sam imal na prvim 200 i 230 W...

Tak da taj napon nije bas primjer neke savrsenosti, iako jos uvjek dovoljno da radi i jos uvjek nesto ispod dozvoljene tolerancije 5%

Citiraj:

Originally posted by Sky

Gabre 02.01.2005. 19:53

a gle, meni moj Codegen 400W drži +12V na 12.585, a +5V na 4.945

imam ga već godinu dana, možda i više, i nikad problema s njim. baš sam ga nekidan rastavljao da vidim što je unutra, malo ispuhao prašinu, napajanje još ko novo izgleda.
a unutra uopće ne izgleda jeftino, dapače, iznenadio sam se...

Black Dragon 02.01.2005. 20:27

Istraga o porijeklu onih Fortrona u tijeku ...
BTW malo tj. djelomično off topic:
Do sada sam vidio nekliko desetaka kompova koji su položili dušu na oltar korisnika radi napajanja ali zanimljiva mi je slijedeća činjenica: u većini (oko 75% slučajeva) sve umire osim:
1. Floppya
2. memorije koja nije u 1 DIMMu (ako 3. imaju 2,3, 4 one su ispravne)
3. Slot1 Pentiumi III (ako i poginu oni sa Katmai jezgrom ostanu sa pola L2 cachea 256kb umjesto 512 i RADE !!! ne padaju na prime-u danima dakle, 99,9% ispravni) ...
4. Creativ Labs Live! kartica
Sada jel bi netko znao zasšto ??? Mislim meni nema logike ... ima jedan "baksuz" Katmai Pentium III 600 MHz (6x100) koji je do sada preživio 2 izagarnja napajanja, jedan obližnji udar groma ... na zadnjem izgaranju napajanja mu je nestalo 256Kb L2 cachea i sada ima samo 256 i dalje radi u nekoj PC Kasi :) i tu će valjda nešto usmrtiti, taj mali vuče nevolju na sebe, znato ono kada nekog jednom lupi grom, onda će ga lupiti još barem 3 - 4 puta u životu :D

Sky 02.01.2005. 20:37

Bruno, to mi ploča govori, što je vrlo vjerojatno daleko od istine. A uspoređivati MS i Maxpower sa Fortronom je u najmanju ruku neumjesno. Slagao sam nedavno jedan komp sa MaxPowerom s kojim je bilo problema, pa kad sam donio svoje napajanje za probu, frend mi je zinuo do poda koliko je tiho. Da ne govorim da je 8RDA3I pokazivala da na 12V railu imam 12.1 V.
I molim vas, nemojte da se ovo pretvori u još jedan "Napajanje" thread, mene osobno zanima porijeklo tih BDovih riknutih Fortrona.
Ponavljam, Fortron NIJE najbolje napajanje na svijetu, ali je po meni dobro, pouzdano i TIHO napajanje sa odličnim omjerom uloženo/dobiveno.
@ BD : Frendu mi je puknuo grom u komp (čovjek živi dvije stanice od mene na Jarunu) i izgorilo je SVE (i miš i tipkovnica, onako, SVE) osim napajanja...MS, naravno.

Fleks 02.01.2005. 21:05

Citiraj:

Originally posted by Sky
Bruno, to mi ploča govori, što je vrlo vjerojatno daleko od istine. A uspoređivati MS i Maxpower sa Fortronom je u najmanju ruku neumjesno. Slagao sam nedavno jedan komp sa MaxPowerom s kojim je bilo problema, pa kad sam donio svoje napajanje za probu, frend mi je zinuo do poda koliko je tiho. Da ne govorim da je 8RDA3I pokazivala da na 12V railu imam 12.1 V.
I molim vas, nemojte da se ovo pretvori u još jedan "Napajanje" thread, mene osobno zanima porijeklo tih BDovih riknutih Fortrona.
Ponavljam, Fortron NIJE najbolje napajanje na svijetu, ali je po meni dobro, pouzdano i TIHO napajanje sa odličnim omjerom uloženo/dobiveno.
@ BD : Frendu mi je puknuo grom u komp (čovjek živi dvije stanice od mene na Jarunu) i izgorilo je SVE (i miš i tipkovnica, onako, SVE) osim napajanja...MS, naravno.

E sky jel enermax i ono u artic cooling kučištima (seasonic) tiše od fortona? Onaj tagan sa 80mm fanom?

Sky 02.01.2005. 21:12

Enermax Noisetaker serija je dobila jako visoke ocjene u SPCR-u, dok su Seasonic napajanja njihov benchmark za tiha napajanja. Evo, pogledaj sam : http://www.silentpcreview.com/article28-page3.html
BTW, Aurora je bučnija, po meni, od običnih Fortrona, tako da mislim da bi naš Fortron trebao dobit negdje 8 što se tiče buke. A ako si mislio na Enermax CoolerGiante, ta napajanja su bučna u tri ćoška, po mojim iskustvima.
Tagani su također tihi, no izgleda da neki primjerci cvrče ( moji, naime, to isto cvrčanje sam čuo na dosta napajanja sa aktivnim PFC-om), a uz to lošije hlade od Fortrona.
@ RAK : Mislim da su se malo primirili, ne trebaš još vaditi nož :)

Codiac 03.01.2005. 02:03

ma iskeno ako moje napajanje rikne ubijem sky-a jer sam radi njega uzeo to napajanje :D

neo sky kada cemo na kavu :D

Fleks 03.01.2005. 09:41

Citiraj:

Originally posted by Codiac-
ma iskeno ako moje napajanje rikne ubijem sky-a jer sam radi njega uzeo to napajanje :D

neo sky kada cemo na kavu :D

Ajmo se svi ponosni vlasnici fortona nač na pivi jebeš kavu to pijem doma.

Gabre 03.01.2005. 13:15

jel se smije pridružit jedan Codegenaš? :(

na :beer: ?

Sky 03.01.2005. 15:50

Citiraj:

Originally posted by Gabre2
jel se smije pridružit jedan Codegenaš? :(

na :beer: ?

Ma prošvercat ćemo te, ipak si mi kolega :):beer:
Evo, danas sam bio u Linksu i pitao sam Hrvoja u servisu da li je imao vraćenih Fortrona. Odgovor : nijedan. Zapravo, bio je jedan koji je pao sa palete pa je bio sav zgužvan (doslovce zgužvan) i ventilator mu je bio potrgan, ali je i taj radio. :)

spawn 03.01.2005. 19:59

Kao sto sam prije naveo,imam aopena-a iste serije i radi jos od 3 mjeseca koliko se sjecam. Jos uvijek je tih i radi besprijekorno.
Pozdrav

Fleks 03.01.2005. 20:32

Citiraj:

Originally posted by Sky
Ma prošvercat ćemo te, ipak si mi kolega :):beer:
Evo, danas sam bio u Linksu i pitao sam Hrvoja u servisu da li je imao vraćenih Fortrona. Odgovor : nijedan. Zapravo, bio je jedan koji je pao sa palete pa je bio sav zgužvan (doslovce zgužvan) i ventilator mu je bio potrgan, ali je i taj radio. :)

I ja sam ga pito prošli tjedan isto mi je reko kaj i tebi.

BrunoZG 03.01.2005. 20:33

kaj znaci radi JOŠ od 3 mjeseca? Odes rec da ne radi jos ni punih godinu dana?

Citiraj:

Originally posted by Bruno_Rv
Kao sto sam prije naveo,imam aopena-a iste serije i radi jos od 3 mjeseca koliko se sjecam. Jos uvijek je tih i radi besprijekorno.
Pozdrav

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:27.