![]() |
u Rijeci trenutno za polaganje B kategorije, kompletno sa liječničkim, ispitima,taxama oko 7.000kn...pod pretpostavkom da se sve položi iz prvog pokušaja, a cuo sam da se po Istri cijena penje i do vrtoglavih 8.000 kn, neka me netko ispravi ako grijesim...
Rijeka: http://www.fortuna.hr/Cjenik.html Pula: http://www.asl91.hr/index.php?action=showstaticke&parentid=3&toolid=5〈=Hrvatski |
valjda instruktori žele svoju cijenu sata vožnje ujednačiti s cijenom sata servisa za laptope :D
gamad pohlepna...a niko nebi maka guzicom da se za te pare nesto konstruktivno i dobije |
zanimljivo je ovo što nudi AMC u zagrebu; računalna simulacija, tečaj sigurne vožnje itd.
mogli bi tako nešto napraviti i u drugim gradovima te tako opravdati visoku cijenu škole... i naravno, zakonom uvesti da se obavezno koriste benzinci, a ne kao sada da se masovno koriste dizeli (iako gotovo da i nema razlike pri kretanju), to je famozno koliko ljudi završi auto školu na dizelu pa dođu na benzinca kod kuće i neznaju kretat |
Nije ti baš sasvim točna izjava recimo ako je parkiralište ravno moju alfu 146 boxera sparkiraš ili skroz bez dodavanja gasa ili sa minimalnim gasom - naravno ako znaš kuplungom radit kako treba jer treba jako polako puštat, inače dal će to hodat ovisi prije svega o tome na kolko ti je podešen lergas i kolko konja ima motor tj dal može vrtit auto u leru, mislim dobro na novim motorima to ovisi o tome kakva ti je mapa u ECU jer se sami štelaju preko elektronike ali ipak je princip isti... :)
Mislim ovo provjereno govorim, ne jednom sam je tako uvalio, uvjek imam nogu iznag gasa ako zatreba ali često mi netreba uopće ak je ravan teren... E sad što je istina to je da je s talijancima problem u tome kaj već manja uzbrdica ili rupa u asfaltu traži dosta više gasa za krenut i fakat ga moraš dignut (recimo cca 2000-2500 rpm na mojoj) inače ti se ugasi ma kaj ti radio s kuplungom dok kod nekih drugih (posebno dizla) i nije baš tako... Ja sam isto polagao na Astri 1.7D i na njoj si skoro pa uvjek kretao iz lera i dodavao gas, caka je da je daleko lakše kandidate naučit da paze samo na kuplung nego da nauče paralelno davat i gas i puštati kuplung, ali zato je mene instruktorica (da ženska :D) vodala po bukovcu i onim brdima okolo i natjerala me da tam naučim kretati s ručne i sa gasom pa sam naučio dost dobro, iako uvjek ti je sra** kad dođeš na drugi auto, recimo ja sam na svojem vlastitom nekidan promjenio kuplung i bogme mi je trebalo par sati da se naviknem da mi hvata na skroz drugom mjestu nego prije i ugasio sam je 2-3 puta dok se nisam navikao, sad je ok al opet nemre se samo tako odma privići, barem ne da voziš bez razmišljanja o tome kako trebaš puštat kuplung... :fiju: |
Citiraj:
Vjerovali ili ne, on javi da mu nije dobro bar 2-3 sec prije nego se ugasi, al jbga to čovjek koji izađe iz autoškole ne zna.. :lol2: Nego, da se vratim na autoškole.. Gledam ih svaki dan kako se okolo vozaju ~20km/h!! Ali 20!! Biciklisti ih pretječu.. Pa to je opasnost na cesti jbte, ko zaprežna kola se vuku.. "Normalni" vozači su ih primorani zaobilaziti a tek onda nastaju sranja i nesreće.. Kakva je to škola? Instruktor te tjera da vozi što sporije da je njemu lakše i da se slučajno nešt ne dogodi automobilu, a nema obzira prema drugim vozačima.. :stoopid: Ja sam imao odličnog instruktora i kod njega je "usporavanje prometa" bio ozbiljan prekršaj! Ak je ograničenje 40km/h, nisam smio 30 vozit već nekih 35-50 km/h.. Znam ljude koji su prošli autoškolu a da nikad nisu ubacili u četvrtu! ni vozili na autocesti, ma ni na državnoj gdje je 80 ograničenje, a bome nisu nikad ni po noći, ni po kiši.. I onda ih takve jadne puste iz "škole" da poginu na autocesti i mi to plaćamo 5000kn.. Pfuj.. :no2drug: |
Da tak je bilo i kod moje instruktorice, ako je recimo na Branimirovoj 60 onda ima da se vozim oko 60 nema tu vožnje 30 na sat (osim ako upravo skrećeš ili nekaj) jednostavno nema, i točno se znalo raspon okretaja je taj i taj koji treba držat da motor fino mirno i tiho radi - dakle ako trebaš brže nema turiranja da nebi morao šaltati, negdje 10 ili 11h je bio kad me vodila po brzim avenijama i po obilazici da malo isprobam 4 i 5 brzinu i iza toga se jednostavno očekivalo da se šalta bilo koja brzina koja treba za vozit se kulturno po cesti i ostatak obuke sam proveo polirajući vještine da mogu bez puno razmišljanja (skroz bez toga nemreš na tak malo preveženih kilometara) voziti i zato sam prošao od prve na ispitu kod jednog od strožih (tak su mi rekli poslje) ispitivača HAKa...
Osim toga se detaljno radilo i poligon (jedno barem 1/3 sati mi je bila na poligonu i parkiralištima) i uparkiravanje, zato se ja sad mogu uglavnom uparkirat di god ima mjesta bez da ogrebem sebe ili drugoga, znao sam se ugurat na takva mjesta da sam jedva izašao van iz auta jer nije bilo mjesta za otvorit vrata... :D I da vozio sam 3-4 puta po kiši i po mraku (pa i u kombinaciji tog dvoje) i nikad problema nije bilo ali ako se instruktoru neda paziti i baviti se kandidatom onda nije niti čudno da ništa neznaju kad izađu... Što je problem sa friškim vozačima koji nisu dosta uspjeli u autoškoli naučiti iz ovog ili onog razloga - ako moraš razmišljati o tome što napraviti (tipa da mora u glavi vrtiti pusti gas, stisni kuplung pa nogu na kočnicu, pa polako stiskaj...) kad se nekaj desi pred tobom na cesti (npr kad ti pješak iskorači) onda si u ghovnima (jer nemreš paziti na ono kaj trebaš a to su drugi sudionici u prometu i znakovi) ako se voziš više od 30 na sat (jer jedino tako ima vremena za vrtiti film) i to je problem zakaj ima gro raje koja se ne usudi vozit nikamo, ja se nevolim vozit po ZG radi gužvi i radi parkinga (ajd sad ove garaže malo pojednostavljuju život) ali me nije strah vozit se bilo kamo ako baš oću ili trebam ić nekam autom i idem a ne ko neki koji na stanici u dugom selu ili podsusedu ili sesvetama ostavljaju auto da bi mogli tramvajem u grad... :D Btw da to da se čuje da je motor na granici si u pravu (ak mjuza ne štema 80dB unutra naravno :D) i točno osjetiš i čuješ da mu treba gasa i ako brzo dodaš kaj mu treba uglavnom prođe bez problema... :) |
Citiraj:
|
Citiraj:
Nisam srećom puno auta promijenio,a da sam ih duže vozio. Recimo vozio sam calibru 2.0 turbo od bratića,i to je ravno suicidu nisam u 4 brzinu htio ubaciti sa tim sarkofagom od 200ks, vozio sam od starog - bivši bmw 520i iz 1991 sa 150ks,i tu bilo recimo kukulele ako bi sa 3. brzinom uletio u zavoj,a ne daj Bože kojim slučajem promijenio brzinu u zavoju,možeš se pakirati za Mirogoj sa stražnjim pogonom ako nisi Sebastian Loeb:D,kažem - bilo je auta, sve ovisi naravno i o toj mapi famoznoj i kako je auto programiran,da li da vuče pri niskim,visokim rpm itd,koliko goriva cucla,temperatura motora,ma sve. Ali mislim svejedno da bi aute više trebalo kao benzince voziti,bilo sad oni diz ili benz. Ja svoj tdi ganjam kao da je 1.6 recimo,ne znam - tako sam naučio voziti, da se ne sparkiravam samo s kvačilom..mora biti gasa. Inače sam vozio zg i okolicu,sve kleti oko zgb i karlovca smo prošli,a nemaju veze ni s jarunom,ni sa gračanima di sam sad.:) Mogu ti reći yed,ponekad je krkljanac i na običnoj mesničkoj ulici uzbrdo,kad ti je auto na 10cm iza tebe, i moraš iz mjesta krenuti,a pod 40 stupnjeva si :D. Lako za uparkiravanje, ili ideš ili ne ideš - više ovisi koliko ti drugi ostavi mjesta nego znaš li se parkirati. vidio sam E klase u 3m skoro prostora,a neke curice u pugu 207 neki dan su se u valjda 4m bočno 15min parkirale.:D:) |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
I opet je par usera totalno zasralo temu sa offtipicom.
Svaku, ali baš svaki temu do sad (kaj se tiče vozačkog, polaganja, prometa...) je zalockao admin zbog enormne količine spama-tako bude očito prošla i ova. |
Za AMC se stvarno isplati sakupiti lovu, otići i iskusti to malo na svoju ruku, po onom što sam vidio, izgleda fantastično. Najbolje bi bilo odmah poslije položene "B" kategorije otići.
|
evo citan od 10 stranica 6 ih je offtopic :(
vidin da niko nezna je li istina da ce opet cijene ic gore. nadan se da nece do jeseni :P |
Citiraj:
|
Ja danas upisao školu i upravo došao sa prvog predavanja. Sve mi se čini lagano, osim vožnje, tu vi pričate o nekakvom parkiranju bez gasa ili šta ti ja znam, ja to ništ ne kužim i još sam više zbunjenij :)
|
Citiraj:
Što se tiče vožnje, shvatićeš o čemu se ovde priča kad sjedneš za volan sa instruktorom. BTW Neko je spomenuo gore da ovo kretanje bez gasa zavisi od količine konja, pa samo da ispravim. Ne zavisi od konjskih snaga nego od obrtnog momenta motora. |
Citiraj:
moja cura u zgb pocinje za par dana i cijena je oko 4k. (15kn predavanja i 80 voznja valjd po satu)... tu ti je vec skoro dupla razlika... kod mene u valpovu mislim da je oko 5.5-6 polaganje, ali nisam siguran.. tak da sve ovisi.. oces ic polagat u istri, u zgb il u slavoniju... a vidim da ces ic u split.. i lijepo odi i tam se raspitaj za cijene... i jos jedna stavka da ti napomenem... ako ti zena misli na jesen upisati... odes lijepo u autoskolu danas odma, uzmes ugovor i doma ispunis i potpises i predas im. a pocetak polaganja (znaci prva predavanja moze zapocet u 1.mj 2010.) po ugovoru mozes odgadjati 6mj ;) a cijena ti se racuna po datumu potpisa ugovora, ne moras ti odma ili zena ic na vozacki, nego tek na jesen, znaci imas fore do 1.mj i ako se cijena do onda povisi, opet ti mozes ic po starom jer imas na ugovoru napisanu cijenu za staro i kada si ti krenio "kao"... imas i kao zakonski rok njihov da oni nju obuce za vozaca od 6mj, ali ti to sve mozes tipa skoro do zadnjeg dana, jer tebe nijedna autoskola nece odjebat.. kazes da je zena slomila nogu i da moze tek nakon 3-4mj polagat.. ali ne to odmah rec, nego kasnije, za mjesec dana tipa.. :) sada ovo sto sam napisao pod napomen bih ipak htio da se provjeri, da se ne zaletis. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/287606.html |
Obuka za vozače "B" kategorije :: CIJENA: 4.757,32 kn
-30% dobio na poznanstvo,al i inace daju 20% ako si dosao preko nekog tko je bio polaznik.. AŠ Zemljak(prva privatna AŠ u RH),Zaprešić..eto čisto usporedbe radi.... Instruktor mi je bio mladi vlasnik,i smatram da je dobro odradio posao(a bilo je tu svega..hehe,zadnja dva sata prije ispita proveo sam na autocesti ZG-MACELJ,isli nes obavit zajedno,pa je skinuo table...ide polo sdi 175km/h :D:D,instruktor inache jashe zx12R,ili komotno zagaduje planet zemlju u VIPERU :D http://www.zemljak.hr/index.php?opti...mid=66&lang=hr |
Istra - svi ispiti iz prve - početak ove godine - total - 7200 kuna cca. nešto sitnije od 1000 eura. Lopovluk bezobrazluk, ali kažu - bit će još gore...
|
Sad i ja polazem, na ugovoru je 4592 kune. Plus lijecnicki ~400, prva pomoc ~400, nesto za hak 93, vidjet cu koliko ce sve skupa ispast.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:23. |