PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Državna matura (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=151872)

IcyTexx 05.11.2009. 22:08

Državna matura je ekšli fora...
Nisam nikako očekivao da će toliko ljudi pasti matematiku, budući da je sad već znam riješit 80% (3.raz), a 20% riješenog je bilo za 2.
Možda će netko iz kojih lijevih srednjih imat ljepše ocjene (ne možda, nego sigurno) od mene (teža gimnazija), al mi se živo fućka jer sam sad vidio kako je ta matura riješena... A i naši sa dvojkama iz matematike drže instrukcije ljudovima iz drugih škola... :P

Tako da... Nadam se lijepom upadu na FER.

**dižem temu jer me zanima što sada ljudi misle nakon rezultata.

Horazon 05.11.2009. 22:58

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 1476215)
Nisam nikako očekivao da će toliko ljudi pasti matematiku, budući da je sad već znam riješit 80% (3.raz), a 20% riješenog je bilo za 2.
Možda će netko iz kojih lijevih srednjih imat ljepše ocjene (ne možda, nego sigurno) od mene (teža gimnazija), al mi se živo fućka jer sam sad vidio kako je ta matura riješena... A i naši sa dvojkama iz matematike drže instrukcije ljudovima iz drugih škola... :P

Dobroonamjeran savjet..radije razmisli o nekom drugom faksu (recimo vani),ako stvarno zelis nesto i nauciti...

rendula 05.11.2009. 23:42

Citiraj:

Autor Horazon (Post 1476288)
Dobroonamjeran savjet..radije razmisli o nekom drugom faksu (recimo vani),ako stvarno zelis nesto i nauciti...

imho prilicno blesav i neutemeljen savjet. nece vani na nekom srodnom fakultetu nauciti nista vise nego tu.

Mad_Duke 06.11.2009. 14:07

Citiraj:

Autor rendula (Post 1476356)
imho prilicno blesav i neutemeljen savjet. nece vani na nekom srodnom fakultetu nauciti nista vise nego tu.

Sorry, ali nije istina. Izjava ti je neutemeljena. 100 gradova, 100 različitih sveučilišta, 100 različitih programa, 100 različitih uvjeta studiranja, a neki od njih su veoma kvalitetni.

Ali naše je tržište takvo da ti je skoro djabe sa kojeg si faxa izvana došao, onda je bolja solucija biti doma i ići na FER ak misli u HR raditi.

svebee 06.12.2009. 20:47

imam pitanje u vezi državne mature, povodom ove nove brošure - vezano za FER - što znače ovih 0% za hrv. i strani jezik B razine? :stoopid:

stranica 94. - evo i gotovog izvatka

http://www.imagesforme.com/show.php/..._upisnafer.jpg

znači matematika + fizika je 34+26=60%
prosjek svakog od razreda je 4*8 posto za svaki = 32% (ukupno s prethodnim = 92%)
i još plus 8% na ovih (60+32=92%) prosjek obaveznog dijela državne mature = 100%.

ali nije mi jasno ovih 0% za B razinu? :stoopid:

Mad_Duke 06.12.2009. 21:06

Koliko ja shvacam (a i logicno je) da to znaci da ti se nece za upis gledati taj dio! Nek me netko ispravi ako sam u krivu!

Thoroughbred B 06.12.2009. 21:23

Citiraj:

Autor rendula (Post 1476356)

Ajoj,kako griješiš...:beer:

svebee 06.12.2009. 21:25

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1504601)
Koliko ja shvacam (a i logicno je) da to znaci da ti se nece za upis gledati taj dio! Nek me netko ispravi ako sam u krivu!

znači obavezan dio državne mature (hrv. jezik te strani jezik) moram jedino položiti sa 2 (dovoljan) kako bi prošao državnu i to je to? :stoopid:

*iako da, gleda se onih 8% od prosjeka obaveznog dijela, ali opet... =/

Mad_Duke 07.12.2009. 04:40

Velim. To je kak ja vidim. Ali ono. Sad je još 2009. godina. Stigneš se sve raspitati :)

sipe 07.12.2009. 07:27

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 1476215)

Ja sam opća gimnazija, manje bitno razlog :D. Isto sam 3.razred pa imam par pitanja. Idem na izbornu matišu, već sad riješavam matematiku A razinu prek 90% zadatke s mature. I sad ja bi (možda) drage volje isto na fer, jedino me jebe fizika. Kolko vidim nije teško, al mi pod milim bogom ništa ne radimo na toj fizici, jedino kaj učim je kaj učim sam iz knjige. Da uzmem izborni tu fiziku za dodatne bodove ili? neznam ni sam što da radim

Fleks 07.12.2009. 08:54

Cisto imformativno. sad kada je ta drzavna matura. Sto sa ekipom koja je zavrsila srednju prije X godina i nisu polagali maturu, kako oni izlaze na prijamni za fax ?

Mad_Duke 07.12.2009. 08:59

Citiraj:

Autor Fleks (Post 1504893)
Cisto imformativno. sad kada je ta drzavna matura. Sto sa ekipom koja je zavrsila srednju prije X godina i nisu polagali maturu, kako oni izlaze na prijamni za fax ?

Rekli su da će biti sada početkom iduće kalendarske godine programi pod kojim će se moći završiti naknadno drž. matura za one koji ju nisu imali.

Isto tako, fakulteti su ti koji biraju većinu kriterija prilikom upisa i navodno kako su rekli početkom ove akademske godine da će ljudi koji nemaju državnu maturu moći izaći na prijamni iduće godine, ali će imati određen postotak manje bodova od kolega sa drž. maturom!

Bilo kako bilo, ne moraš se brinuti da će se kao i sve kod nas prelomiti preko leđa tih ljudi!

yedwy 07.12.2009. 09:19

Krasno im je rješenje mislim de fakto si po tome možemo sa svojim sjedodžbama s mature svi obrisat guzove jer su bezvrijedne, inače mislim da nakon X godina nema šanse da iko samo tak bude "priučen" na razinu da to rješi, posebno ne jezike i matematiku i posebno ne ako je za ocjenu veću od 2 ili max 3 čime je u startu u hendikepu...

Fleks 07.12.2009. 09:38

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1504899)
Rekli su da će biti sada početkom iduće kalendarske godine programi pod kojim će se moći završiti naknadno drž. matura za one koji ju nisu imali.

Isto tako, fakulteti su ti koji biraju većinu kriterija prilikom upisa i navodno kako su rekli početkom ove akademske godine da će ljudi koji nemaju državnu maturu moći izaći na prijamni iduće godine, ali će imati određen postotak manje bodova od kolega sa drž. maturom!

Bilo kako bilo, ne moraš se brinuti da će se kao i sve kod nas prelomiti preko leđa tih ljudi!

Bas super. Bas bio neki dan na kavi sa kolegicom iz srednje i tak pricamo i veli ona meni, joj znas sad sam napokon se izvukla iz fin. skripca, buduci da sam radila 4 godine i bas bi si htjela upisati neki fax i tak me pitala za tu drz. maturu. Reko nemam pojma, ali brijem da je tak i tak bas kak si ti duke rekao. hebenica. Kretenizam zesci.

Bubba 07.12.2009. 13:19

Citiraj:

Autor Thoroughbred B (Post 1504617)
Ajoj,kako griješiš...:beer:

Ti ces nam, nesumnjivo, dati komparativni primjer sveucilista, fakulteta i programa u krugu od 1000 km od FER-a koji je argumentirano kvalitetniji, ili lupetas bezveze?

Na stranu sto 85% ljudi upise FER a elementarno ih ne zanima tematika, ali su "culi da je FER super i s njime je lako naci posao"...

bliss_zg 19.02.2010. 16:51

Momci, evo da dignem temu.
Danas se pisala informatika, i naisao sam na jedno jako zanimljivo pitanje.
Pitanje glasi:

Sto je od navedenog ispravna e-mail adresa?

a)lanajurcevic@skole
b)marko@skole.hr
c)http@gmail.com
d)pcekspert.skole.hr

(lana jurcevic i psekspert navedeni radi primjera, ne sjecam se tocnog naziva)

Po ovom se da zakljuciti da su dva ispravna odgovora.
Pod b) i c) jer koliko znam pri izradi maila se trazi username, u koji se moze unijeti http, pa da tako glasi vas email. Kao sto se moze navesti budala@gmail.com i slicno. Naravno pod pretpostavkom da taj username nije iskoristen.
Ili sam ja u zabludi?

aski 19.02.2010. 17:09

Ja mislim da je tocan odgovor pod C. Fali prezime u ovom odgovoru pod B, barem ja to tako vidim :D

bliss_zg 19.02.2010. 17:18

Ima i tu logike, ali sta nije malo glupo znat kako svaki mail posluzitelj kreira mail adresu?
Uostalom oba dva nacina su ispravna.

m4dm4n 19.02.2010. 18:20

EDIT : I stand corrected.

bliss_zg 19.02.2010. 18:30

Svasta, uglavnom pojavila se informacija da je pisalo škole.hr
iako sam 99% siguran da se to nije pojavilo na voom marku, nego na prvoj opciji gdje nije bilo .com
Al uzmite ovo jos sa rezervom jer nisam ni ja vise siguran, mozda sam previdio.
Pricekat cu da postave test na internet.

denibus 19.02.2010. 19:12

škole je pisalo

mislav_os 19.02.2010. 20:49

Imam i ja jedno pitanje,koje je bilo na natjecanju iz Informatike prekjucer. Necu iznosit svoj odgovor,prvo mi recite sto je tocno,bas da vidim. Posto mi je nesto sumnjivo...

Znaci,ukratko cu vam reci pitanje:
Koliko iznosi dokument(u kB) koji ima 8 stranica i svaka stranica ima 1024 znakova?

Shogun5310 19.02.2010. 21:15

ja cu vam samo reci trebaliste se rodit godinu ranije :D

John Creasy 19.02.2010. 21:31

Citiraj:

Autor mislav_os (Post 1575084)
Imam i ja jedno pitanje,koje je bilo na natjecanju iz Informatike prekjucer. Necu iznosit svoj odgovor,prvo mi recite sto je tocno,bas da vidim. Posto mi je nesto sumnjivo...

Znaci,ukratko cu vam reci pitanje:
Koliko iznosi dokument(u kB) koji ima 8 stranica i svaka stranica ima 1024 znakova?

Jedan znak=1B
1024 znakova=1024B
8 stranica po 1024B=8192B=8,192kB

Ups, zajebao sam se kad sam prvi put računao :D

mislav_os 19.02.2010. 21:38

A ja sam napisao 1kB. I ocito mi nije tocno,cim nisam dobio bodove. A zasto?

znaci to je 8192 bita,a to je 1024 bajta,tj. 1kB ?! :stoopid:

Old Iggy 19.02.2010. 21:40

Citiraj:

Autor mislav_os (Post 1575127)
A ja sam napisao 1kB. I ocito mi nije tocno,cim nisam dobio bodove. A zasto?

znaci to je 8192 bita,a to je 1024 bajta,tj. 1kB ?! :stoopid:

Znak je byte, ne bit. 8 kilobajta.

Buger 19.02.2010. 21:40

1 znak = 1B

prema tome 8.192kB po SI odnosno po informatičkom sustavu bi to bilo 8kB

inače ako spremaš u wordu (tj. .docx) onda je i više, prema tome, pitanje nije dobro definirano :p

kako naše školstvo teži ka idiotizmu to je neviđeno, dobro da nisu pitali koliko tipki imaš miš...

Old Iggy 19.02.2010. 21:45

Citiraj:

Autor Buger (Post 1575129)
1 znak = 1B

prema tome 8.192kB po SI odnosno po informatičkom sustavu bi to bilo 8kB

inače ako spremaš u wordu (tj. .docx) onda je i više, prema tome, pitanje nije dobro definirano :p

kako naše školstvo teži ka idiotizmu to je neviđeno, dobro da nisu pitali koliko tipki imaš miš...

I koliko ima?
Jako dobro pitanje, pokazuje osnove.

KiLLa SwAg 19.02.2010. 21:53

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1575135)
I koliko ima?
Jako dobro pitanje, pokazuje osnove.

Pa ovisi koji :D
Ajde vi što ste pisali nabacajte još nekoliko pitanja ovako malo neobičnijih da mi koje nas to čeka malo razmotrimo:chears:

mislav_os 19.02.2010. 22:01

Inace,na tom natjecanju(za srednje skole) je bilo 20 pitanja,10 teoretskih,i 10 racunskih. Ova teoretska su bila pitanja iz "opce kulture" informatike koje sam rjesio sve,dok racunske nisam sve jer nisam imao ni jedan sat pripreme i nije mi imao tko objasniti neke stvari,zato mi je jako zao :(.Dok ovi koji su "nastrebali" kako se racunaju ovi racunski zadaci su oke napisali,ali najvise sto sam vidio bodova iz teorije ima jedan decko,i to 4 boda(od 10)..ccc,dok je meni bilo 9 od 10 tocno(eto,zeznio se budala na onom gore zadatku).

Evo jos jedan od teorijskih:
Koji od navedenih procesora ima 4(četiri) jezgre:
Intel Core Quattro
Intel Core 2 Duo
Intel Pentium 4
Intel Core 2 Quad

hehe :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:03.