PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   ISP (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=15)
-   -   Treba li Hrvatskoj nova Strategija širokopojasnog pristupa? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=148729)

Mad_Duke 16.01.2010. 18:05

manners :)

Citiraj:

Autor Blue_Fatal1ty (Post 1540872)
Iskon radi kao samostalna firma i kao takav mora ugovarati određen broj korisnika kako bi ostao samostalan. Ako je Iskon isto što i t-com Zašto iskon mora kupovati u najam centrale od T-coma? Zašto se dokumentacije moraju slati t-comu dok se dogovaraju korisnici umjesto da to sam iskon obavi jer je kak ti ista firma...

Da. T-Com nije vlasnik Iskona, nego T-HT. A ovaj donji slučaj se zove. Iz lijevog u desni Džep!

Citiraj:

ovaj boldani dio nije točan! 95% korisnika koji pređu u iskon su sa t-coma.

Ovaj tvoj dio nije točan. Podatci govore da je samo 33% korisnika iskona koji su prešli sa t-coma. 14% je sa drugih operatera, a ostatak su korisnici koji su prvi put ADSL priključak ostvarili preko Iskona!

demetrius 16.01.2010. 18:22

da da treba strategija snižavanja cjena i povećavanja brzine,to je najbolja strategija.

the_ghost 16.01.2010. 19:34

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1540925)
Ovaj tvoj dio nije točan. Podatci govore da je samo 33% korisnika iskona koji su prešli sa t-coma. 14% je sa drugih operatera, a ostatak su korisnici koji su prvi put ADSL priključak ostvarili preko Iskona!

To sigurno nije istina, koji su to podaci?

zgmmax 16.01.2010. 20:13

Ponovo cu ponoviti

bilo koja usluga ili snizavanje cijena ili sl. se treba prvo poslati HAKOMu. Onda oni odlucuju dali taj operater ili ISP moze pustiti tu uslugu krajnjim korisnica.

U svemu tomu ja vidim HAKOM kao krivca koji stopira razvoj sirokopojasnog pristupa jer ne dozvoljava velikima da dumpiraju male.

Konkretan slucaj je HAKOM zabranio T-Comu druge tarifne pakete u fixnoj liniji sa obrazlozenjem da su vec monopolisti a da ponude druge pakete bi bili jos veci.

Sta mislite da T-Mobile i VIP nebi smanjili cijene razgovora i ponudili druge tarife kao odgovor TELE2 ili Tomatu.

To sve brani HAKOM koji valjda donosi odluke po naredjenju nekoga iz vrha.

Jelc 16.01.2010. 20:55

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 1540818)
Sta mislis zasto je VIP krenuo sa tomatom?

Socijalno su osjetljivi pa su odlučili puku ponuditi niže cijene?:p

Citiraj:

Autor the_ghost (Post 1540840)
Da, t-com je vlasnik ali to nije ista firma. Cak bi rekao da paralela s tomatom s jedne strane nije cak ni toliko tocna sto se tice infrastrukture zbog cinjenice da Iskon ima svoju infrastrukturu a tomato koristi vipovu. Sa druge strane je, Iskon je tu da preuzme korisnike od drugih alternativnih operatera isto kao tomato da uzme korisnike Tele2.

Citiraj:

Iskon radi kao samostalna firma i kao takav mora ugovarati određen broj korisnika kako bi ostao samostalan. Ako je Iskon isto što i t-com Zašto iskon mora kupovati u najam centrale od T-coma? Zašto se dokumentacije moraju slati t-comu dok se dogovaraju korisnici umjesto da to sam iskon obavi jer je kak ti ista firma...

ovaj boldani dio nije točan! 95% korisnika koji pređu u iskon su sa t-coma.

Drugim rječima vi tu sad tvrdite da je t-com pljunuo grde pare i kupio Iskon ali Iskon eto nema baš nikakve veze sa njima?:D

Mda.

Blue_Fatal1ty 17.01.2010. 02:27

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1540925)

gdje to piše?

totalno netočno! Onda ono šta ja radim svaki dan je iluzija!

syss 17.01.2010. 03:33

nakon stranice razno raznih reply-eva i dalje ostaje činjenica "kolko para, tolko muzike".

ako hoćeš 24/7 net sa najmanjim downtime-om, onda ćeš platiti t-comu... kakvi god da jesu.

primjera radi frend ima triple play bnet... veli on: pa ono telefon mi ne radi po 3 dana, naravno nemrem dobit službu za korisnike jer se radi o internom broju, pa šaljem mejl na koji odgovaraju idući dan.

da ne povlačimo pitanje vlastitog napajanja fixne mreže na t-comu.

interneta i inih "naprednih" tehnologija se neću ni doticati.

thopok 17.01.2010. 03:54

Država koči internetsku ekonomijuhttp://i48.tinypic.com/sg22hj.gif
nije onda ni cudo da nema podataka, a kad njih nema – nema kao ni problema

Citiraj:

Autor demetrius (Post 1540941)
da da treba strategija snižavanja cjena i povećavanja brzine,to je najbolja strategija.

Priprema nove Strategije
dok se ta jos priprema, evo Plan za novi širokopojasni pristup

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 1541032)
Ponovo cu ponoviti

bilo koja usluga ili snizavanje cijena ili sl. se treba prvo poslati HAKOMu. Onda oni odlucuju dali taj operater ili ISP moze pustiti tu uslugu krajnjim korisnica.

U svemu tomu ja vidim HAKOM kao krivca koji stopira razvoj sirokopojasnog pristupa jer ne dozvoljava velikima da dumpiraju male.

a ujedno i sprjecavanje jos gore situacije?:fiju:

coconut 17.01.2010. 09:27

Za razliku od Tomata, koji ima debelo 'okljaštrene' mogućnosti (nema roaminga, nema MMS-a,...) u odnosu na matičnu kuću (VIP), Iskon ima punu funkcionalnost kao i vlasnik.
Koristim Iskon.Duo već nekoliko godina i moram priznati da sam zadovoljan uslugom. Da ni ne spominjem SZK i tehničku službu o kojoj t-scum može samo sanjati. Jest da je bilo nekoliko ispada tih godina korištenja (nema neta, nema ni telefona ni neta po par sati), ali Iskon se bar ispričao i napravio neki popust na cijenu zbog svog propusta. Kad je t-scum to napravio?
Sitna zamjerka ide na činjenicu da nema nikakvih akcija ili darova za produženje ugovora kao i popriličnu nedostupnost usluga na teritoriju RH, pogotovo Iskon.TV-a.
Inače, počeo sam sa brzinom 1Mbs/265kbs, a sada sam na 6Mbs/700kbs koju su mi sami povećavali bez mog zahtjeva i bilo kakvog povećanja cijena usluge.

the_ghost 17.01.2010. 11:26

Citiraj:

Autor Jelc (Post 1541066)
Drugim rječima vi tu sad tvrdite da je t-com pljunuo grde pare i kupio Iskon ali Iskon eto nema baš nikakve veze sa njima?:D

Mda.

Ima veze naravno, nadzorni odbor je postavljen od T-coma, a uprava od nadzornog odbora (Kramar je u upravi bio i prije nego sto je T-com kupio Iskon). I sigurno bussines plan odobrava t-com ali da su iskon i t-com iste firme, pa i nisu. Iskon ima svoju infrastrukturu, svoje ljude, svoj call centar itd. U iskon je doslo raditi vise ljudi iz drugih operatera (optima/metronet) nego iz t-coma :)

the_ghost 17.01.2010. 11:32

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 1541032)

Dumping nije dobar, bilo tko da ga radi. Ako se t-comu dopusti dumping onda moze unistiti sve ostale a nakon toga moze i dici cijene a mislim da nikome to nije u interesu.

zgmmax 17.01.2010. 11:43

Citiraj:

Autor the_ghost (Post 1541406)
Dumping nije dobar, bilo tko da ga radi. Ako se t-comu dopusti dumping onda moze unistiti sve ostale a nakon toga moze i dici cijene a mislim da nikome to nije u interesu.

Znam da nije dobar ali ak si ulazio u taj biznis onda si morao znati da imas velike troskove. Optima grca u problemima, placa u firmi je nikakva.

Ja sam kazem da tu neki pljuju po svemu sto ima predznak T, a da ne znaju kakva je situacija u tome poslu i ko odlucuje o cijeni.

Racanova vlada kada je prodavala HT je shebala sve. Trebali su izdvojiti izgradnju i mreze u drugu firmu i to zadrzati, a ostalo prodati.

Pa bi fino danasnji T-Com placo mjesecno najam lokalnoj upravi/gradu za centralu/parice. pa bi svi bili sretni i zadovoljni, a ovak se nikada nece saznati istina ciji je DTK.

Jelc 17.01.2010. 11:52

Citiraj:

Autor the_ghost (Post 1541398)
Iskon ima svoju infrastrukturu, svoje ljude, svoj call centar itd. U iskon je doslo raditi vise ljudi iz drugih operatera (optima/metronet) nego iz t-coma :)

Pa, to sve zakon propisuje-moraju imati:)
Moj komentar je išao sve one koji tvrde da Iskon nema veze sa svojim vlasnikom:D

the_ghost 17.01.2010. 12:01

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 1541422)
Znam da nije dobar ali ak si ulazio u taj biznis onda si morao znati da imas velike troskove. Optima grca u problemima, placa u firmi je nikakva.

Jedan od razloga je sto su oni, metronet, vodatel dumpali cijene poslovnim korisnicima.

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 1541422)
Racanova vlada kada je prodavala HT je shebala sve. Trebali su izdvojiti izgradnju i mreze u drugu firmu i to zadrzati, a ostalo prodati.

Zaboravljas da je '99 drzava prodala 35% DT-u, ne vidim kako je Racan tu ista kriv. Oni su prodali 16% za vise love nego sto je dobiveno '99.

A da se HT nije trebao prodavati, to je druga prica. U jednu ruku da, nije ga trebalo prodavati a u drugu ruku, mozda je trebalo.

Ljudi zaboravljaju kakav je mastodont HT bio i pitanje je da nije prodan da li bi mozda bio kao HEP ili HZ sada koji, nemojmo zaboraviti, jos uvijek imaju monopol.

Ali, da, sjebali su DTK.

Citiraj:

Autor Jelc (Post 1541436)
Pa, to sve zakon propisuje-moraju imati:)
Moj komentar je išao sve one koji tvrde da Iskon nema veze sa svojim vlasnikom:D

Pa ne vidim da je to itko tvrdio? Tvrdnja je da su to odvojene firme (rekao bih kao t-mobile i t-com ali ne mogu jer su se spojili u jednu :)).

Jelc 17.01.2010. 13:30

Koliko sam ja pročitao-ovdje ima i ljudi kojima je promaknula kupnja Iskona od strane t-coma:)

Činjenica je da je t-com vlasnik-sve ostalo su pravne finese.

Lova i korisnici ostaju u "obitelji":)

Mad_Duke 17.01.2010. 14:07

Citiraj:

Autor the_ghost (Post 1540990)
To sigurno nije istina, koji su to podaci?

Pa iz moje glave. Isto vrijede kao ona prije procjena na 95%. Iliti u prijeovdu. Bullshit!

zgmmax 17.01.2010. 14:30

T-Com je vlasnik Iskona, ali ti ne mozes doci u T-Centar i reci ja bi uslugu od Iskona.

Kupili su firmu ali je sve ostalo isto ko i kak je bilo kada je Iskon bio svoj. I mislim da iskon ide prema van preko Carneta a T-Com ima svoje vodove za van.

T-Com ne nudi popust za studente preko Carneta zato sto jedino oni nejdu preko njihove infrastrukture van. Tu je dosta kolaca i ubro Iskon jer on nudi tu mogucnost.

Blue_Fatal1ty 17.01.2010. 14:32

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1541576)
Pa iz moje glave. Isto vrijede kao ona prije procjena na 95%. Iliti u prijeovdu. Bullshit!

dobro možda nije 95% možda je 96% ili 97%

ali ja radim s tim korisnicima i valjda znam kolko na dan imamo korisnika s drugih operatera. Moja procjena je približna i iz prve ruke dok tvoja nema veze s vezom.

rodney 17.01.2010. 14:54

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 1541604)
T-Com je vlasnik Iskona, ali ti ne mozes doci u T-Centar i reci ja bi uslugu od Iskona.

pa nitko to ne govori, stvar je u tome gdje idu pare, a idu u istu kesu.. a to sto su dvije firme a ne jedna, je (skoro) isto ko sto su anus-medija i vemil dve firme....

the_ghost 17.01.2010. 15:03

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1541576)

Pa ja se mogu pohvaliti da znam tocne podatke koji su blizi tih 95% nego tvojim.

Mad_Duke 17.01.2010. 15:14

Pa ako znaš točne podatke, onda ih napiši.

the_ghost 17.01.2010. 15:23

nisam rekao da su za javnost, struktura korisnika i tako to...

viper 25.02.2010. 11:27

evo jedan novost... nama nas jako dragi t-com ostao je bez svoje optike
http://www.amis.hr/amis_u_medijima/18022010.pdf

Mad_Duke 25.02.2010. 15:23

Jako zrela odluka. Jedino kaj mi smrdi je kaj dolazi iz HAKOM-a.

Ali T-HT-u to nije moglo doći u bolje vrijeme. Baš sad dok su svi opterećeni za krizom će najmanje profitirati ostale kompanije!

zgmmax 25.02.2010. 15:59

Nesto sam nacu da se sredjuju stvari i da bi optika ponovo mogla krenuti na jesen. e sada dali je to tocno nemam pojma.

Al znam da je Zagreb sav pod optikom osim dubrave.

Blue_Fatal1ty 25.02.2010. 16:11

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 1580064)
Nesto sam nacu da se sredjuju stvari i da bi optika ponovo mogla krenuti na jesen. e sada dali je to tocno nemam pojma.

Al znam da je Zagreb sav pod optikom osim dubrave.

a nije baš cijeli pod optikom...

zgmmax 26.02.2010. 09:54

Citiraj:

Autor Blue_Fatal1ty (Post 1580079)
a nije baš cijeli pod optikom...

Optika je povucena i trebalo se je poceti spajati, al je onda HAKOM to zabranio i spojio se je samo mali broj korisnika.

Jedino di nije povucena optika je istocni dio tj. dubrava.

viper 26.02.2010. 11:10

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 1580612)
Optika je povucena i trebalo se je poceti spajati, al je onda HAKOM to zabranio i spojio se je samo mali broj korisnika.

Jedino di nije povucena optika je istocni dio tj. dubrava.

krasno, kaj mi u dubravi smrdimo ?:D

IcyTexx 26.02.2010. 11:23

Znam da je moja zgrada dobila optiku, al nisu nikog pitali dal je hoce do stana. Sad valjda znam zasto.

viper 26.02.2010. 11:32

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 1580666)
Znam da je moja zgrada dobila optiku, al nisu nikog pitali dal je hoce do stana. Sad valjda znam zasto.

where?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:49.