![]() |
Pa da, i bojim se živčanog sloma, nemam ja love za kupovat svake godine nešto...
Nešto sam računao da će se malo usporiti nagli razvoj hardwera... Iako sam ja igrao na ZX Spectrumu od 1988-1994, dok su amerikanci letjeli na mjesec 1969, a da bi to mogli morali su imat razvijen informatički sustav... Oni taje tehnologije i malo pomalo ih puštaju u javnost... Lihvarski imperijalizam.... |
di ti ode sada...
|
Citiraj:
|
NE nesiplati se nista osim high enda.
Pa zemi neki e5200,p35 plocu,2gb rama,4850,640gb hdda.450w brand PSU,i neki dobar monitor i nece te izaci prek 5k kn ni da oces... A opet ces igrat sve na MAX... |
Citiraj:
|
Citiraj:
stim da moze bit da te gejming totalno pusti kroz te 2-3 god i onda skuzis da ti takav komp za neku multimediju/office moze trajat i vise... |
Pa da, grafulja je prolazna, a opet ako s high detalja kroz godine malo smanjiš detalje, procesor i ram može trajati dosta dugo... Samo da opet ne uvedu nešto novo zbog čega treba sve mijenjati... Ipak ću pričekati još malo, ovaj PCi što imam radi dosta dobro...
Procesor je prilično dobar, a što se grafulje tiče jako rijetko moram detalje smanjivati... Možda bude božićnih popusta, a i možda lakše podnesem gubitak love ako sam sebi poklonim nešto recimo za Božić il novu godinu, a dotad nek tjera ovaj stroj.... Kućište mi ima jako puno godina i iako je sadržaj mjenjan nešto me veže uz obrise tog stroja(čudno da mu ime nisam dao), a monitor mi je fini, sa tipkicom sastrane pojačam svjetlost koju malo LCDa ima... ko u Betlehemu ekran sja , a iz utrobe stroja svjetli plavičasti sjaj... |
u svakom slucaju kupovina graficke na duze staze je nemoguca, ostatak kompa ce jos posluziti. jedna od najdugotrajnijih grafickih kartica je bila 8800gtx, u ovom trenutku stara ~2 godine koja je kostala ~5000kn kad se pojavila na trzistu. Doticna je jos danas vise nego pristojna kartica, medutim za godinu dana ce postati slaba, a gdje su onda jos 2-3 godine kasnije.
za iste pare se svakih godinu i pol moze kupiti dobra kartica za nekih 1500kn koju se kasnije proda za 500 i utrosak u 6 godina je 4500kn po ovoj racunici sto je usparano nesto novaca, a na kraju se ima visestruko jaca kartica od prvobitne "high end". naravno postoji jedan nedostatak ovoga, a to je da se nikad po kvartu ne moze hvalit s karticom :) |
Mima - malo si u krivu, daj me zovni na mob da ti neke stvari objasnim, i NE BACAJ lovu u komp, za 5 k kn ti složim komp da ćeš sve igrat...
|
Citiraj:
ja mislim da u ovo vrijeme brutalnih padanja cijena treba iscupat maksimalno dobre komponente za tu lovu, tako da je gubitak manji:beer: |
Citiraj:
No dobro, monitor mi digao cijenu, odlucio sam HDMI uzimat kad vec uzimam, a monitor bar može godinama trajati... (usput jel tko probao MaxTV spajat na HDMI monitor... vidim da MaxTV uređaj ima HDMI ulaz).... I još nešto monitor kažu ima tvtuner ugrađen i antenu, ima li tko iskustva s tim i dal treba kakav dodatni hardewr ili softver za koristiti to? http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=100.326.033 Evo što sam uzeo, skupo za popizditi, spisko sam svu lovu, nadam se da će valjati ili ću morat kakav malo čvršći luster naći:
|
....
E da, a grafičku sam uzeo u HG spotu, tvornički overclokiran GeForce GTX 260 OTX( preporučen je u toj klasi):
http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=037950 |
tvoji novci, tvoj odabir, no zaboravi da ćeš s tom konfom bit miran 5 godina, bit ćeš miran jednu godinu. i nakon godinu dana ćeš morat kupovat drugu grafičku.
mogao si proć 2 k kn jeftinije, ali neš slušat. isuse, sad geldam, grafulja 2400kn??!! iskreno, bacio si novce. |
Citiraj:
|
posudit ću ti ja rajtač, on neće puknit :D
|
Citiraj:
Reptili |
Citiraj:
|
Isuse Bože. Još jedan od onih koji dođu da pitaju šta treba uzeti, i kad im se napiše šta i kako oni opet urade po svom.
Sad da sam raspolozen napiso bi ti nešto u flexovom stilu da ti bude još više muka što si uzeo to što si zamislio. OMFG |
Citiraj:
Kaže njih dosta: nemoj uzimati monitor koji nema HDMI, a onda poslije ispadne da nisam trebao, da je dosta da ima DVI.... onda preporučuju procesore i grafičke koji bi izdržali još pola godine do godinu , pa bi morao mjenjati opet, pa grafičke koje su na izdisaju i td.... Onda neki pričaju nešto skroz deseto što nema veze sa realnošću, pitaš jedno odgovore ti skroz deseto, ili uđu u neku svoju temu koja nema veze s trenutnom temom... Konciznih i konstruktivnih savjeta, dijaloga i dogovora nema i onda se na kraju čudite što čovjek uzme nešto što sam pronađe na netu ili u časopisima ili u katalozima... Također dolazi do pojava da mnogi misle da su najpametniji i ne žele slušati tuđe zamisli... Recimo, ova konfiguracija što sam ja uzeo je sasvim ok, al je preskupa... Možda se moglo složit nešto i jeftinije a da je iste kvalitete i perfomansi, ali ja to nisam zaključio iz gornjih postova... |
Citiraj:
Citiraj:
|
Ne znam što bih rekao, sve sam rekao u gornjem postu, što su ljudi predlagali, a da sam htio nešto što može trajati još godinu dana kupio bi si još jednu polovnu GeForce 6600GT i upario bi je sa svojom postojećom, dodao bi jos 1GB RAM i tako bi za parsto kuna dobio komp koji može izdržati većinu naslova još jednu godinu...
Na ovoj postojećoj konfiguraciji što sam si složio malo toga se može zamjeniti, možda DVI umjesto HDMi monitor(al on će mi i onako sad godinama bit na raspolaganju), možda 8400 umjesto 8500 procesor i mozda GeForce260 obična umjesto ove overklockirane... Na taj način bi uštedio oko 1000kn na komponentama i oko 1000kn na monitoru... Dobro za monitor mi i nije tolko žao samo da se ne kvari.... |
Mogao si možda bolje proći finacijski za slične performanse ali nisi nešto strašno fulao, bar ja ne vidim da jesi...
Svakako bolje nego VGA LCD od 22" na karti od 2 i pol soma, ako već kupuješ HD Video stvari (vjeruj mi ni najbanalnijastvaro kao video na VGA ne izgleda baš sasvim isto kao na DVI-D/HDMI od kad su u Redmondu sa svojim RIAA partnerima ocjenili da je to previše nesiguran medij i da bi mogli malo intervenirati) onda nek budu kako bog zapovjeda, osim toga (ako ne krepa) monitor će ziher bit kompatibilan sa svim i svačim u idućih 5-6g... |
Citiraj:
|
Citiraj:
http://pce.hostili.com/images/Modelsandonfigsvoxqt.jpg Primjer:________________________________________________________S tim da je zlatna sredina kakvih ~7.500/8.000 kn koje si i sam (prema postovima na ovoj temi) imal na raspolaganju. |
sad ako ne možeš više promijeniti narudžbu, a vjerujem da možeš, stavi upola jeftiniju grafu.. barem to... grafičke danas NEMA ŠANSE da traje više od godinu dana.. pa da je ne znam kakav danas high end.. kad dvaput godišnje izbacuju novije modele..
|
Evo, ova lista sto je McG stavio govori isto što sam i ja rekao, možda sam mogao uštadit eventualno 1000kn da sam izabrao malo jeftiniji procesor i grafičku i to je to... neke stvari s popisa su čak i skuplje od ovoga što sam uzeo...
(zbog razlike u procesoru i grafulji je malo skuplje, neravno i zbog HDMI monitora, inače su tu cijene te) |
Nemoj gledati stvari samo kroz cijene, jer kad sljedeći mjesec stigne Nehalem skužil budeš zakaj se većina tvojih (a i ovih od moje strane napisanih) komponenti ne isplati na dulje staze, tj. za namjenu od više godina. Onaj E8500 bude se s dolaskom Nehalema začas (na Tržnici pogotovo) našel u vrlo sličnom cjenovnom rangu s E5200/7200 i Phenom 9550 procesorima, pa lako izračunaš kolko se samo na toj jednoj komponenti gubi. Phenom 9550 kakav god da je, ali je ipak četverojezgreni i neko bude prije kupil ništ-koristi AMD, nego super-clockabilni Intel. Slična situacija je s pločom. Ako budeš ju ikad mijenjal, prodajom generičke ploče s P45 čipsetom naspram primjera radi jedne DFI (i slične ploče) bazirane na istom čipsetu, nije teško zaključiti koja ploča se bude prije prodala i to po sasvim pristojnoj cijeni. Slično razmišljanje vrijedi za ostale komponente. Nego kad si već uzimal monitor s HDMI konektorom, onda si mogel kupiti nimalo lošiju karticu iz HD 4800 serije, jer one prenose i sliku i zvuk prek HDMI kabla, dok budeš s ovom GTX 260 trebal prespajati (bilo na ploču, bilo na posebnu zvučnu) još dodatan kabel za zvuk.
|
Hm, a zašto misliš da ova ne moze prenositi i zvuk i sliku, pa ima full HDMI podršku....
http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=037950 |
Zato jer nVidia ima tak složenu podršku za HDMI. Ima kartica potpunu podrršku za HDMI, ali nije rješeno ko kod AMD HD kartica. Zato ti i velim da budeš u slučaju spajanja monitora s karticom prek HDMI konektora, trebal prespojiti i zvuk zasebnim kablom. Da ne bi bilo da pričam bajke, evo izvadak iz njihovih službenih foruma:
Citiraj:
|
a kako onda dobiš zvuk na zvučnike neke? ako zvuk ide preko grafičke?
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:39. |