![]() |
OKO osam sati navečer u Zagrebu se osjetio snažan potres.
Iz Državnog centra 112 doznajemo kako hrvatska seizmološka služba još uvijek niej itdala službenopriuopčćenje vezanio za potres, no da su u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje od Europskog mediteranskog cventra dobili informaciju kako se radi o potresu jačine 3,3, po merkaliju. Epicentar potresa bio je, kako je u razgovoru za idnex kazao dežurni operativni službenik u DUZS-u, negdje 44 kilometra zapadno od zagreba prema Sloveniji. Citat [EVILzlayo] Magnitude ML 3.3Region CROATIASlovenia-croatia Border RegionDate time 2008-03-05 at 19:41:30.5 UTCLocation 45.7 N ; 15.42 EDepth 0 kmDistances 44 km W Zagreb (pop 698,966 ; local time 20:41 2008-03-05)23 km SE Novo mesto (pop 22,417 ; local time 20:41 2008-03-05)10 km NE Metlika (pop 3,237 ; local time 20:41 2008-03-05) |
Citiraj:
http://en.wikipedia.org/wiki/2004_In...ean_earthquake Ja nemam suicidalne sklonosti, zadrži ga za sebe :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
Nije drmnulo lijevo-desno nego gore-dolje:) |
3.3ml kolko je to po richteru dal neko zna?
|
|
Citiraj:
|
Kaj nije ML kratica za Mercalijevu?
|
to je mercalli
|
Evo nešto da se malo nasmijete, imam paranoičnog frenda koji 0-24 visi na MSN-u:
Miro says: jesi istrčao na ulicu Ivan says: ne Ivan says: LOL Ivan says: zašto Miro says: zbog potresa Ivan says: ti jesi? Miro says: da Dalje se više nisam imao snage dopisivati, jedva sam ugasio msn od smijeha i bacio se na pod izvršavajući ROTFL :D:D:D:D |
Citiraj:
No dobro, sad idem polako pod tus i krmiti pa ljepo vas molim da mi napisete kaj se desavalo dok ja spavam, da znam kaj sam propustio :D |
Citiraj:
Ovo je fakat bil olagao, jedan sličan sam doživio prošle godine na 5 katu - zgrada se pošteno zaljuljala i bome mi nije bilo svejedno :D |
Richter je.
|
Glupi edit mi ne radi pa moram pisati novi post:
ML je izgleda magnitud elength po Richteru: http://www.seis.com.au/Basics/Size.html http://www.scsn.org/magnitude.html |
Meni ga stari osjetio ovdje u Zelini.. jedini on od ukućana :)
|
Citiraj:
|
Citiraj:
EDIT: Da, znači opisno - za svaki stupanj određeno tko i koliko osjetio, što je srušeno i sl. |
fino mi se dupe streslo :)
|
ja već krenuo s ovim iznad "popričat" koji vrag on to radi:D
|
Ovako kako sam osjetio (odokativno) po Mercalliju bih rekao da je bilo oko 4 jer sam fakat imao osjećaj da se neki kurac zaletio u kuću...
|
Richterova skala - energija potresa tj intenzitet u hipocentru (svarno mjestu nastanka valova), zapravo ne govori općem pučanstvu previše i ne znači nam ništa u životu jer npr potres od 6 Richtera nemora se niti primjetiti ako je dovoljno duboko hipocentar...
Mercalijeva skala govori o intenzitetu potresa u epicentru tj na površini zemlje iznad hipocentra i gradirana je prema razornim posljedicama potresa na strukture na površini, bilo umjetne ili prirodne, i izražava se IIRC od 1-12 u koracima... Ako se dobro sjećam ide nakako ovako - 1-2 Merkali su mikroseizmička kolebanja, 3 i 4 se mogu primjetiti ali su jako slaba, njihanje liustera u sl, 5-6 se osjete solidno i mogu izazvati štete, 7-8 ruše slabije zgrade i oštećuju i jače građene, 9-10 oštećuju sve zgrade i dosta uništavaju u, a 11-12 melje sve kaj je čovjek izgradio osim atomskih skloništa, dižu planine, potapaju kontinente itd... |
osjetilo se i na krugama...oko 1-2 sekunde ...lijepi stres...ja mislio opet rat
|
:( ja nisam nista osjetio, valjda zato kaj sam se tada probudio. :D
|
Ja sam baš bio u Vodnikovoj, baš u trenutku prolazio tramvaj pa mislio to od njega, kad ono i drugi udar, baš mi je pasao (ne daj Bože jači od njega)
|
u Samoboru ništa
|
Citiraj:
|
5km od Samobora, treslo je i osjetio sam. Malo sam se ukakako ali šta ćeš :D
|
MCS ljestvica - Mercali Cancani Sieberg - - ljestvica koja ima 12 stupnjeva i koja je temeljena na iskustvenom doživljaju te na temelju toga kako je potres djelovao na zgrade i okoliš
Richterova ljestvica - ima 9 stupnjeva i mjeri magnitudu potresa tj. kolicinu oslobođene energije ...pitajte profesoricu gografije da vam objasni činjenice :D... epicentr je bio kod Lučkog, koliko sam ja shvatila...i osjetila sam ga dosta jako jer sam lezala u krevetu...:) |
a ljudi moji , bio potres i sta. nemoj te sad i vi uvelicavat kao nasi mediji. koda je prvi put potres bio pa to ori gori po televiziji o tome. nes ti 3,3 jacina potresa.
|
hehe... vidim da neki navijaju za idući potres ... samo da informiram ... zagreb je na "jakom" potresnom području ..na skali od 1-10 Zagreb je na 8,9 negdje i 10-om potresnom području... tako da ja baš i ne bih navijao :) ... tko zna kakav će biti idući ... inače i ja sam imao čast osjetiti blagi potres i ni malo nije ugodno .. iako sam ležao u krevetu i ljuljao se gore dolje :D ... mislio sam da mi je netko u krevet ugradio feedback :D
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:16. |