![]() |
|
Automobili
Vozio sam testni Sandero Stepway baš 2021. Kamera je bila loša i po danu :D kao neki loš webcam ali je i meni bila korisna. Nisam probao po noći. Na Dusteru mi se činila puno bolja.
Kakav je osjećaj tog Sandera u vožnji? Meni je bio OK po gradu ali je lepršao po autocesti. I pritiskanje pedala mi je bilo čudno kao da tamo nešto nije prišarafljeno kako treba… Je li to feature ili je to bio bug testnog modela? :) |
Vi s tim kamerama...
Čemu vam točno te kamere služe da vas toliko dira rezolucija i kvaliteta slike po mraku i kiši? |
Po danu i može proći. Pod pretpostavkom da gledaš objekte na udaljenosti metar od auta. Sve dalje od toga se teško identificira jer fish eye ubije sve :D
Na vožnju se ne mogu požaliti. Izrazito udoban i pregledan auto. Iskreno, nisam siguran koji motor je bio unutra. Znam da je bio benzin + tvornički plin. Pretpostavljam da je 1.0/74 kw. Preko 130 je dosta buke u kabini. Uglavnom, mjenjač je bio problematičan. Na nekih 60k km je počeo štekati i dosta se teže šaltao. Inače, ona plava boja mu odlično stoji :) Auto je bio praktički nov, pa tvrda plastika još nije počela škripati. U globalu, nemam neke zamjerke, ali imam osjećaj da taj auto u nekom sudaru ne bi dobro prošao. Ne znam, možda je samo takav osjećaj kad čuješ "šuplje" zatvaranje vrata :D Citiraj:
Evo npr. kamera mi je super dok imam prikolicu bez cerade. :) |
Na Suzukiu imam sada samo kameru bez senzora i mogu parkirat na 1cm od drugog auta.
U centru, gdje mjesta nema baš previše mi dobro dođe da tak nešto mogu izvesti. Još da imam prednju bilo bi super. Mislim da tak nekaj ne bi mogao sa senzorima samo. |
Citiraj:
mislim da u danasnje doba kamera mora bit sastavni dio opreme u svakom autu,naravno ne da je xiaomi kvaliteta :D zasto ne imati nesto sta ti pomaze |
Evo trik za sve koji ne znaju parkirati.
1. Sjedneš i voziš unatrag (ili naprijed) dok ne čuješ kontinuirani beep 2. Izađeš iz auta i pogledaš koliko još prostora imaš 3. Zapamtiš za idući put Isto se odnosi na oldskul parkiranje bez senzora. Parkiraš koliko misliš da možeš, izađeš van i pogledaš koliko si daleko Zapamtiš za idući put. U koji god auto da sam sjeo, odradio ovo gore i nikad kasnije problema, sa ili bez senzora. (ovo smeće ingolštatsko u S-Line paketu nema prednje senzore, a nit mi trebaju :D ) Masu puta mi se dogodilo da me ili kao pješaka ili kao vozača auta u blizini skoro pokupi budala koja samo bleji u taj ekran umjesto da gleda oko sebe. Da se mene pita, sve te kamere bih ukinuo, nitko više nije svjestan svoje okoline. Ne pomaže nego zaglupljuje |
Citiraj:
Khm :D https://i.postimg.cc/hhk4hPVr/20231105-082603.jpg https://i.postimg.cc/hXJHm9gQ/20231105-082629.jpg @Ivan Više od pola vozačkog staža sam parkirao po retrovizorima jer često vozim prikolicu. Nakon toga sam imao auto sa stražnjim senzorima i naravno da olakšava parkiranje. I kamera je dodatna pomoć jer vidiš predmete koje senzor ne može uloviti. Na selu imam kojekakve priključke koji su u sezoni vani i kad se treba okrenuti s prikolicom, naravno da je kamera od pomoći. Jbg, i sam sam postao robom navike, pa sam s autom bez senzora i kamere pogodio rudo prikolice. |
Vozim od 2001, dok nije bilo ničega, servo su imali tek neki skuplji auti tak da znam kak je bilo parkirat samo na retrovizore 🙂
Al, ne smijemo zaboravit da su i auti bili kraći pa je bilo više mjesta za parkirat. |
Gledam oko sebe sve ove kokoši koje voze predimenzionirana shopping kolica.
Ne možeš se s njima mimoići na cesti normalne širine jer nisu svjesne gabarita tih monstruma koje voze. Nažalost, sve je više takvih vozača na cesti, koji uopće ne znaju gdje im je koji dio auta na cesti. |
Do jucer sam parkirao bez ikakve asistencije, ali svejedno kad sam uzimao auto trazio sam da ima sve senzore i kameru, kakva god bila. Senzori su mi li-la, ne vozim jos po njima, kamera mi je top jer se iz prve i u par sekundi parkiram na 5cm. Nema pogadjanja, slusanja, delaya u senzorima, maksimalno iskoristim prostor za manevriranje i odradim sve u manje poteza.
Al najveci plus kod kamere mi je kada izlazim u rikverc sa parkinga i ne vidim cestu pa kamera prije mene moze vidjeti ima li koga + jos baci ona upozorenja ako netko prilazi slijeva/sdesna + vidi puuuno sire od mene iz kabine. Taj warning mi je cool stvar (kad nema kise, inace ima dosta false positivea). |
I onda vise ne vjerujes ni sebi ni tehnologiji 😁
Spider mi je uzasan za parkirat jer nista ne vidim, treba mi bar 2 dana intenzivnog koristenja za kalibraciju. Duzi je nego sta mislim da je, pa zbog paranoje kocim na pola metra i izlazim na provjeru. Planiram mu nekad ugradit senzore jer to izgleda smijesno Sent from my iPhone using Tapatalk |
Do prije 2 godine sam imao auto bez senzora i kamere, vozim skoro 20 godina, nikada problema parkirati, a vozilo se od Peugeota 106 do Isuzu kombija s 6 kotača.
Nisam se oslanjao na ništa osim na svoje znanje i oči, i to je prolazilo. Sada, uljenio sam se, znam, kamera je super korisna stvar, ali u kombinaciji s senzorima, jer, što većina ljudi krivo radi, pa i ja (a pogotovo bolja polovica), 100% je fokus samo na kameru. Često ju znam gledati, parkira na kameru a ne vidi da je kraj drugog auta preblizu pa ne može van iz auta (karikiram, you get the point). Lijepo je imati kameru svakako, uz nekolicinu meni prekopotrebnih stvari kod buduće kupnje auta, kamera je jedna od njih. Panorama nije. :D |
Citiraj:
Neloš roadtrip :beer: Ali to se trebalo Alfom ići, ipak je taljan :D Koliko je ulaz u muzej? |
Citiraj:
S koje stranice/dućana kupuješ? |
|
Meni se čini da sporcki filteri samo puštaju više smetja u motor :D Pogledaj si fuel trimove prije i poslije izmjene filtera.
BTW: vozili smo mi Pljugiche, Renault 4, Citroen AMI, stojke… pa nam ne pada na pamet opet ih voziti. Sada imam samo ABS ali novi auto bi htio da ima adaptivni tempomat i 360 kamere. |
Citiraj:
|
Ne znam kakva je na ovim novim modelima, ali na mom Capturu kamera je kriminalna. U lošijim vremenskim uvjetima i mraku je praktički niš koristi. Qašo iz 2014.g. je imao bolju kameru nego Captur iz 2023.g. iako ni ona nije bila neki vrhunac kvalitete. Logitech webcam od 20 EUR ima bolju sliku od nje.
Činjenica je da nas je tehnologija razmazila i ulijenila. Yugo nije ima ni servo ni senzore ni kameru pa sam ga parkirao bez problema. A sada tuli, pišti, crte zelene, žute i crvene - pogubiš se u svemu tome i diže ti tlak. btw, Žaomi kamere nisu ono što su nekad bile. X14T Pro mi daje bolje fotke i videe od duplo skupljeg S22. |
Na Kiji je kamera po danu bila ko teleskop NASA-e, a čim bi se smračilo gotovo, amen, ništa se ne vidi.
Citrač ima "normalnu" po danu, ali navečer je upotrebljiva, čist ok. I 360 kamera mu nije za baciti kad sam u specifičnoj situaciji, doduše nisam nikad isprobao auto parking funkciju kak radi, sramota me. Ali uz sva sranja, i dalje se parkiram na retrovizore i osjećaj iako uz 360 kameru su takvi i senzori, nikad ne gledam taj ekran, imam osjećaj da mi odvraća pažnju više nego što pomaže kad sam okružen autima. |
Citiraj:
Žena je htjela da vodimo djecu 😁 Na jesen smo propustili idealnu priliku za italijanski road trip u Spideru. U Alfinom muzeju je bila organizirana proslava 30 godina modela. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...4819fd0eb6.jpg Oko 30€ je ulaznica za Ferrari muzej u Modeni. Postoji još jedan u Maranellu Sent from my iPhone using Tapatalk |
Citiraj:
Brdo novih auta ima 320x240 smeca..nikad necu shvatit zasto, kad najgora kineska full hd kosta 1$ valjda na 100k komada. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Iskreno, svi ti filteri uredno filtriraju čestice od 5 mikrona na više (mada je recimo ovaj kao rejtan na 2,8 mikrona no pisalo na plotu p**ka :D ) IIRC Mannov konvencionalan filter filtrira od 5 na dalje. Tako da me taj dio ne brine, tim manje što ako ćemo realno, filteri ulja filtriraju 20-30 mikrona na više, dakle više smeća propušta filter ulja nego filter zraka a to ulje ima dodir s puno vitalnijim djelovima motora nego zrak. Ono što je recimo zanimljivo je kapacitet filtera odnosno koliko čestica može sakupiti prije nego osjetno smanji protok zraka. U pravilu, koliko se sjećam, ti aftermarket filteri imaju puno manji kapacitet i moraš ih češće čistit. |
Citiraj:
Lijepo mi zgleda al kaj se tiće prostora unutra ne bi bio neki veliki pomak u odnosu na suzuki |
Prije godinu-dvije se za 32k mogla naći dobro opremljena 2.0 150KS verzija sa automatikom od 8 brzina. To je bio dobar deal.
|
Citiraj:
Duza je od Tucsona, a Tucson mi je iznutra svemirski brod po pitanju prostora naspram mog S-crossa |
Mislio sam na velićinu gepeka.
Scross ima 430/440, za Kugu kažu od 410 do 640 mislim Sa tim da je kod kuge pomićna zadnja klupa |
Jučer bio s starim kod mehaničara, dosta poznatog tu u VŽ (kažem to, jer znam da stoji iza svoje riječi i zna šta radi), auto trebao biti gotov oko 16, ali bio je oko 17, pa smo malo pričali tamo s radnicima.
Na dizalici, Suzuki S-Cross, benzinac, star 2 godine, kompletno bez motora unutra, kompletno prdnuo. Kažu, Suzuki, bježat od toga. O ono najvažnije, Mazda CX-5, 2.2 dizel, 2022. godište. Pitamo čovjeka što misli o motoru, kaže on 20 komada je već slagao, da gori motor ne postoji trenutno na tržištu. Benzinci kaže, odlični. Kaže on, da se prolongirat ono najgore na nekih 200k km, ako se redovno servisira, ali se zamjeni više stvari od samih filtera i ulja, na 120 pumpu ulja, zetazač i slično (nabrojao je par stvari još, nisam popratio sve). I znam da će sad netko doći i reći, ali ja imam takvu mazdu već ima 400k km, najbolji auto ikada. Ja samo kažem što mi je rekao čovjek kojemu je to kruh na stolu. |
Citiraj:
Nope. Mazdini Skyactive dizeli su govno. Benzinci su ok iako je bilo dojava da kod 2.5l modela puca glava bar na starijim modelima. Al za Suzuki me čudi. |
Imam ja Mazdu CX5, 2013 godiste. 2.2 Dizel. Istina sto kaze, na 130k mi riknula turbina, nedugo nakon toga osla i bregasta osovina. Ukupno popravci oba puta oko 2000-2500 eur. Auto prije 5 godina uzeo za 12750 eur. Inace kaze mi mehanicar da se raspitivao i da tih problema ima uglavnom motor sa 150KS, a onaj jaci od 180 ili koliko vec kao nema. Uglavnom, Mazda dizel jednom i nikad vise
|
Nitko neće reći da vozi skyactive dizela sa 400k :D
|
Citiraj:
Citiraj:
Ja sam svojevremeno razmišljao baš o tom 150KS dizelu. |
Citiraj:
A sad, ko tu koga, svako svoga. |
Citiraj:
Svako kako njemu volja, ja ne blatim auto, samo sam postao ovdje, možda nekome pomogne da odluči. :) |
pa iskreno, meni nije dosta da mi jedan kaže.
Pogotovo kad ima oprečnih izjava. Osobno, nikad ne bih svoje odluke donosio samo na temelju što mi jedna osoba kaže, bez obzira tko to bio. |
Citiraj:
Citiraj:
Stari DITD koji se ugrađivao u 323 i 626 je bio druga priča al je bio skup za održavanje (nije volio zamjenske dijelove a veliki servis je bio cca 1000 Eura - prije 20 godina). Kad smo kod toga daj pukni tog mehu mi na P.M. jer tražim trenutno alternativu za svoga da održava Megane :D |
Na temu mazde dizela.
Mom svekru, Mazda 6 dizlo skyline, otišle obe bregaste na 180 tisuća km. Odličan kvar za imati :D |
To za mazdu dizel nije neka novost. Najpoznatija sranja osim turbine su i lose izvedeni dpf. Ono sto mi je cudno, ako je mazhda 2022 godiste ima garanciju do 2027, i sto onda radi kod tog mehe ako on nije ovlasteni za mazdu... :)
|
Citiraj:
|
Suzuki, odnosno Japanci općenito su u svim živim i mrtvim rang listama na glasu kao najpouzdaniji, ali veliš meho zna, samo ti njega slušaj :D
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:14. |
|