![]() |
@silver_tip
Istina, ali vidiš i sam da je Intelu ostalo samo jedno - igre, a kak god se okrene, igre nisu jedina i isključiva namjena. Također, izuzev ovih K modela i skupih Z490 ploča, obični Core 10000 modeli i B/H ploče se nalaze u najboljem slučaju u istom (po pitanju performansi) rangu ko i AMD-ovi ekvivalenti. Da, Intel već godinama ima krunu najboljeg gamerskog procesora, ali danas im je preostalo samo to, a opet razlike su premale, da bi kao nekada bez konkurencije ljudi bez pitanja progutali servirano. |
Citiraj:
A i to je upitno. AMD ima 155FPS avg/105FPS min, Intel 170FPS avg/110FPS min. Da, primjetit ćemo razliku... kako da ne. U doba FX-a i5 je imao, bubam, 70FPS avg/61FPS min, a FX 55FPS avg/ 38FPS min. To se ipak moglo primjetiti... A osobno smatram da FX nije bio baš takvo smeće od proca kako se voli mislit, pogotovo po cijeni za koju se prodavao. Ali je Intel bio daleko ispred u mnogim(većini) poljima. Citiraj:
To su napravili zato jer mogu i zato jer im to odgovara što se tiče zarade. Isto kao što i sada Mattisse refresh (vjerojatno) izbacuju zato jer mogu, iako neka pretjerana potreba za tim ne postoji. Čista demonstracija moći, IMHO. "Moj je veći od tvoga." |
Ryzen 5 3500X je taj čaroban 6C/6T (OEM) model, ali baš ko i Intelovi, nije baš da su se proslavili. Kaj se samih prednosti u igrama tiče, tak jasno da se love za slamke, ali OK, marketing radi svoje i Ryan Shrout mora zaraditi taj penez.:)
|
Citiraj:
Jos uvijek niko da logicno objasni zasto jedan "sugavac" R 3 3300X ima IPC clock per clock identican R9 3900X koji ima vise CCD-a a "navodno je" R3 brz bas zato sto ima samo jedan CCD. |
E, ali i šugavi novi R3 3100/3300X su isto otpaci, pa nisu završili kao OEM, a mogli su. AMD ko i Intel ima mali milijun kombinacija, pa se slaže kaj god ih volja.
Nisu se proslavili sa 6C/6T, jer nisu ništa pametno napravili onda, niti bi danas s istom strukturom. Cjenovno bi ih nagurali između 4C/8T i 6C/12T, a ljudi bi kupili prije ove, nego 6C/6T. Citiraj:
Ko zna možda je 3300X, zapravo škartirani 3900X.:):D |
Citiraj:
Iz ove kobasice gore sasvim je jasno zasto je 3300X brzi nego 3600X no zasto je 3600X po IPC-u sporiji od 3900X ako je toliko presudna ta CCX komunikacija, ako su dvije recimo ? |
Da, na kraju ispada da je ipak (malo) sporije, jer 3300X, 3900X i 3950X nisu, za razliku od ostale braće "razlomljeni" po istoj CCX/CCD osnovi, pa tu Infinity Fabric komunikacija baš i nema toliko negativan efekt, ako ga ima uopće. 3300X je direktno spojen na I/O jezgru, bez potrebe da preskače u prazno, dok su 3900X i 3950X ionak nafilani do kraja, mada istinabog 3900X je skraćen za jednu jezgru po CCX-u. Uglavnom, čuda tehnike, a Ryzen 4000 APU je najbolji primjer kak AMD slaže svoje Lego kockice, jer ti modeli imaju monolitan dizajn, bez zasebne I/O jezgre i s manjim 8M L3 cacheom, pa djeluju kao jedan ogroman CCD + iGPU, a performansama su u rangu ili malo bolji od tehnički jačih desktop varijanti.:)
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Pa svi oni imaju isti IPC, eventualne varijacije su zbog clocka (no svi su uglavnom u par sto mhz)... Vjerojatno misliš zašto je 3300X sporiji u gamingu od 3900X? Pa zbog manjeg broja jezgri... nije sve u konfiguraciji, neke igre mogu povući više od 4c8t... klik |
Citiraj:
Id ponovo citaj, nema veze s time sto si napisao. Citiraj:
edit: Instructions per cycle (IPC) 3.5GHz Code:
https://www.guru3d.com/articles_pages/intel_core_i5_10600k_processor_review,7.html 3800X, 3700X, 3600X i 3100 su druga grupacija koja je u istim uvjetima slabija 1%. 3600 je solo sam za sebe, najslabiji u "jednom threadu". S obzirom da 3300X ima manje boost clockove normalno da ce kasniti za drugom grupacijom jel... pa cak i u slucaju max 4-core igrici ali je zanimljivo gdje se ugurao clock per clock i ne mogu se nekako oteti dojmu da ga je amd zapravo namjerno srezao na svega 4.3HGz. Taj malisan sa odgovarajucom mbo koja podrzava p-state OC gdje bi i dalje radio na base clocku 3.8GHz te u preuredjenom p-state stanju boostao na recimo 4.5/4.6 ili koliko je vec moguce, tek bi onda pokazao svoju pravu snagu, bar u igricama gdje je 4-core jos dosta. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Smiješno je da itko na ovakvom forumu poteže taj tip argumentacije. Osim ako je tema "kako da AMD poboljša svoj udio na tržištu". OK, onda treba to u zasebnu temu o marketingu, zajedno sa cijelim ovim diskursom. |
Citiraj:
To je čisto cijepanje dlaka radi 1% |
4 privitaka
|
Ryzen 7 4700G huh...
Pa taj bi trebao/mogao biti u gejmingu i produktivnosti isti ili par % bolji od 3700X + iGPU. To bi jos kao zadnje trebalo ici na X370/B350 ploce ? Vraga..., za sad ne ide, XT je zadnje... |
Citiraj:
https://www.techpowerup.com/267615/p...speeds-surface Vjerojatno je legit |
Dosadno mi je gledati dugoročno, bez obzira sto još nije ni nova zen gen na trzistu, naravno da lurkam sta bi bilo kad bi bilo na ddr5 i ostale novotarije. :)
A do tada ce valjda ova moja gb izdrzat xD |
2 privitaka
Citiraj:
Source: Expreview |
|
Ovaj R7 3800XT, ako slože po dual-CCD + single-CCX ključu, fino bude bome ispal s povišenim taktovima.:):chears:
|
Citiraj:
Citiraj:
zen3 apu će i dalje koristiti vegu što je minus. Vjerujem da bi moglo biti istinito. Očito je dizajn za zen3 odavno gotov i lockan uz vegu na apu, isto kao za zen2 apu, jer rdna2 nije gotov. Kao što sam davno govorio priče o nekim megalomanskim apu nisu nikad držale vodu, AMD-u je očito jedina ambicija kod igpu da bude ispred intela, neke nove razine perf. ih ne zanimaju (hbm die pod istom kapom, radi rješavanja bandwidtha) Druga stvar je spominjanje postojanja zen3+, isto lako vjerojatno. Očito zen3 sad u jesen neće stići biti na 7nm+ (EUV, kojeg su mislim počeli reklamirati kao "6nm"), pa će onda zen3+ spičiti na taj node. Iznenađenje mi je što piše da je to ddr5, AM5 platforma, a to je trebalo početi sa zen4. Zen3+ prije očekivao na AM4 |
Citiraj:
R7 3800XT bi na taj način imal dva CCD-a u svakom je samo jedan (4C/8T) CCX + 16MB L3 cache po CCX-u i sve zajedno povezano na I/O jezgru. |
Aha na to misliš. Mislim da neće to napraviti, yieldovi su toliko visoki da mislim da nemaju puno takvih čipova, te da će sve stavljati za proizvodnju R3-ica. Možda im je trebala godina dana da se nakupe "škarta"
|
U nadi da ipak slože, ostavljam jednu prigodnu.:frend::chears:
|
Cijene MSI B550 maticnih ploca:
B550 Gaming Carbon Wi-Fi - 249€ B550 Gaming Edge Wi-Fi - 219€ B550 Tomahawk - 199€ B550 Mortar Wi-Fi - 189€ B550 Mortar - 179€ B550 Gaming Plus - 169€ B550‐A Pro - 159€ B550M Bazooka - 155€ B550M Pro-VDH - 139€ B550 Pro-Dash - 129€ |
Očekivano skupo.
|
Nije skroz nova info, ali tek sam sad ubrao. Sorry "leak"
https://i.postimg.cc/Dwq9XXb9/Capture.png Navodno se radi o "some vendors" |
Haha, the plot thickens.. Ovo je onaj klaun sa Wccftech, ne? Kakav mu je leak credibility?
|
Pa ono, ma što ljudi mislili wccf ima poprilično visok leak credibilty (rekao bih odokativno 90%)
|
Prije 10%
|
Je da. Nađi mi 90% netočnih. Pogledam isti jedno 3-4 godine skoro svaki dan.
|
Citiraj:
|
Doduše treba reći da nisu u nekom momentumu što se tiče vlastitih izvora u zadnju godinu do dvije, nego prenesu iz drugih izvora (digitimes, APISAK, videocardz, youtuberi poput Adoreda i Moore law is dead u zadnje vrijeme), kad je neki shady twitter leak napišu da izvor nema neki kredibilitet itd.
Šema kod tih leakova je da je kod hardvera jednostavno previše ljudi u tom lancu da bi se čuvala tajna, dakle od samih zaposlenika intela, nvidie, amd-a, no najviše curi vjerojatno od njihovih suradnika - tvornice (tsmc), vendora odnosno AiB partnera i pro overclockera |
Meni je najveći problem kod Wccftecha i sl. to kaj sve (istina, glasina ili nekaj između) pišu u stilu najvećeg žutila s ovih prostora. Pa koliko puta su iz ničega (jednog tweeta) napisali nekoliko A4 stranica teksta, a konkretnih informacija nema ni pod razno. I onda kad stvarno imaju nekakvu ekskluzivu, opet je sve na isti način sročeno i nemreš skužiti ko pije, a ko plaća, pa rađe odustanem odmah u startu. Kasnije kad i drugi prenose iste "vijesti", također ih zaobilazim.:kafa:
|
Dobro da, od informacije koja je jedna rečenica naprave 2 stranice A4 teksta u stilu "what we know so far". Nekad je to iritantno (pogotovo kad se ponavljaju), no nekad baš zbog toga imaju najbolji tekst, jer ne izbace samo golu informaciju, nego to uklope u neku priču, povežu s nečim, navedu primjer iz prošlosti itd. pa je često kod njih neka informacija najbolje objašnjena odnosno stavljena u kontekst
Nego hoću reći nekim ljudima je teško shvatiti/prihvatiti da neka informacija iscuri prije nego što je dotična firma službeno objavi. Kao što sam rekao - pa koliko je tisuća i tisuća ljudi uključeno u taj lanac. Znate kako se može sačuvati tajna? Ako nikom ne kažeš ili ako je "other guy" mrtav :D A to je nemoguće. Uzmi tog APISAKA. Bez veze sam njega uzeo za primjer. Dečko je očito iz azije, 99% iz Tajvana, a SVI AiB partneri za mbo i gpu su Tajvanske kompanije, a najznačajnija tvornica - TSMC je također iz Tajvana. Dakle dečko je očito u žiži zbivanja (zaposlenik tih firmi). On ili njegov brat, cimer, kumić, prijatelj, tetak... |
Citiraj:
Tak jasno. Zato mi je bolje par dana kasnije čitati AnandTech i sl., nego se zajebavati s ovima. To da bude uvijek procurenog materijala - bude, ali ima načina da se prezentira, a da nije Wccftechov stil žutila. |
DA XT ,nebi me ni iznenadilo da im taj refresh nebude bio 'cujte nemoze na starije ploce sad ce izac nove smh'.
|
Ako R3 3300X ljudima radi bez bios updatea (dok imaju bios za zen2), onda neće trebati ni za ove sa par sto mhz većim clockom
Jedna je stvar kad nemaš bios za novu arhitekturu, a druga je kad segmentiranjem izmisle neki proc na istoj arhitekturi (broj jezgri ili različiti clockovi), ploči bi to trebao biti isti kuratz |
|
Citiraj:
Ostaje samo za vidjeti kako ce AMD rijesiti probleme disipacije temp(na 7nm je vec bilo povuci/potegni), i hoćemo li napokon vidjeti mini peltiere u nekoj vrsti stackinga. |
Da, ako je istinito onda se poklapa s prijašnjim vijestima (1 - 2), ali bome 5nm+ za Zen 3 mi nekak predobro zvuči, mada ne bi bilo čudno, ako su već toliko daleko dogurali.
Mislim, poboljšani 7nm proces za Zen 3 + 15-20% IPC napredak je već fini odmak od trenutnih modela, a kamoli kaj god da imaju spremno s 5nm+.:kafa: https://i.postimg.cc/cgZhMFkT/AMD-Zen-3.png |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:09. |