![]() |
Razmišljam dali stavljati 12 ili 15cm stiropola na novo gradeni objekt. Veli mi majstor da po njemu nema smisla stavljati izolaciju ništa iznad 12cm zbog neznatne uštede. Mišljenja?
|
Ako ćeš ganjati uporabnu, vidi da li moraš imaš 15cm po zakonu. Iskreno ne znam da li je to istina, ali nama je bila arhitektica rekla da moramo 15cm.
Sent from my iPhone using Tapatalk |
15cm izolacije zadovoljava današnje standarde građenja u velikoj većini slučajeva pa se zato uzima kao nešto što "moraš imati", u prijevodu, dovoljno je za smanjiti toplinske gubitke objekta na prihvatljivu razinu.
ako gradiš siporeksom (ytongom), onom fensišmensi opekom koja u sebi ima vunu ili čak i običnom opekom, ali +30cm debljine, smanjuje se i potreba za centimetrima vanjske ovojnice zgrade. đabe 15cm fasade, ako kroz plafon sve ode na tavan ili ako je u pitanju podno grijanje ispod kojeg nema odgovarajuće izolacije. jedino mjerodavno i smisleno je napraviti kvalitetan projekt toplinskih gubitaka zgrade i postaviti optimalnu izolaciju poda, stropa i zidova. |
Ako je novogradnja onda pretpostavljam postoji i glavni projekt za kuću. U sklopu glavnog projekta mora biti elaborat građevinska fizika kuće, tj. projekt toplinske ovojnice grijanog dijela kuće. U tom elaboratu navedena je debljina i vrsta slojeva zidova, podova, ravnog krova ili gornje ploče krova ako je iznad drveno krovište (ili slojevi krova grijanog potkrovlja). Tamo si pogledaj kolko ti je debljina stiropora i to ugradi ako ćeš slušat struku. Majstor zna zalijepit stiropor, a o građevnoj fizici ne zna ništ.
|
U teoriji je bolje naravno da staviš 15, no u realnosti će ti to malo značiti jer zagrijavanje kuće ovisi o tome koliko ćeš moći zadržati topline unutar kuće, gdje se najviše gubi zbog loše brtvljenih okvira prozora, vrata, kutija za rolete i stalno otvorenih prozora na oberleht, tako da realno će ti i 12 dati jednaki rezultat. No ako ti cijena stvarno nije problem, ja bih išao na 15...
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:23. |