PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Mommistake 28.01.2025. 10:54

Citiraj:

Autor Matijac (Post 3786280)
Qasqai star 1-2 godine vs BMW X3 star 5-6 godina.

Aaaaaa, moj bed, nisam vidio 2018.

Da, tak ima smisla, povlačim što sam rekao. :D

Mario92 28.01.2025. 11:11

Citiraj:

Autor burmuz (Post 3786149)
Mogu ja biti možda i to sve navedeno no činjenica je da sam nakon skoro 3 godina još nekim ljudima u glavama.
Mislim da to dosta govori samo za sebe ;)
Ekipa čujemo se za 3 godine opet
Pusa

Hahahahahah

xlr 28.01.2025. 11:28

Citiraj:

Autor Matijac (Post 3786267)
Ne kužim, kaj se tak dugo još čeka na aute pa su takve cijene rabljenih.

Spominjao si Vitaru. Cekanje novog je u pravilu 1,5 mj, ajmo reci 2mj ako ubodes neke kolektivne praznike kad tvornica ne radi. Samo proizvodnja i dostava do salona je 20ak dana.

Tako da ne kuzim tko kupi te Suzukije za te pare. Jos sad se hvale s duzom garancijom, a to je krenulo na zimu pa... Nema smisla.

Kad sam proslo ljeto gledao godisnjake i cak dvogodisnjake, jednostavno se ne isplate. Kupis auto kojeg je netko drljao na lizing ili sl, s godinu-dvije manje garancije u startu, a platis 5-10% manje od novog. Proslo je vrijeme kada auto izgubi xy% vrijednosti na dan kad ga izvezes iz salona.

John Creasy 28.01.2025. 11:53

Citiraj:

Autor Matijac (Post 3786267)
Meni otišao kuplung i dvomaseni zamašnjak na qasqaiu (2008. godište 300.000km) 1600€ ceh..

može informacija koliko je kvačilo a koliko zamašnjak ako znaš?

lowrider 28.01.2025. 12:15

1600eu s poslom ili samo dijelovi?
Koji motor i kw?

Colop 28.01.2025. 12:30

Citiraj:

Autor xlr (Post 3786290)
Kad sam proslo ljeto gledao godisnjake i cak dvogodisnjake, jednostavno se ne isplate. Kupis auto kojeg je netko drljao na lizing ili sl, s godinu-dvije manje garancije u startu, a platis 5-10% manje od novog. Proslo je vrijeme kada auto izgubi xy% vrijednosti na dan kad ga izvezes iz salona.

Ja sada gledam godišnjake, do 20k km,BMW X3 2.0 diesel, i cijena im je u prosjeku nekih 15k eura manja nego novog auto.
Novo auto je oko 65k.
Znači nije pad vrijednosti kao prije (40-50% u godinu dana), al opet nije zanemariv.

Matijac 28.01.2025. 12:33

Evo račun: https://ibb.co/VYGh09s

Motor je 2.0 benzinac 104kw.

lowrider 28.01.2025. 12:57

Preskupo.
Meni izbacuje Luk zmaašnjak s Luk setom kvačila (uključen postisni) 1000eu.

Ajd posao 200eu je, kreće se od 100-200eu ovisno koliko što treba na kojem autu rastavljati, dal ide kompletni most dolje ili ne

xlr 28.01.2025. 13:05

Citiraj:

Autor Colop (Post 3786300)
Ja sada gledam godišnjake, do 20k km,BMW X3 2.0 diesel, i cijena im je u prosjeku nekih 15k eura manja nego novog auto.
Novo auto je oko 65k.
Znači nije pad vrijednosti kao prije (40-50% u godinu dana), al opet nije zanemariv.

Fali mi budzet, u mom primjeru sam mislio na aute koji izadju do/oko 30k eur u salonu, dakle godisnjaci Xceeda, Tucsona, S-crossa i sl. Stekao sam dojam da i kolega trazi nesto oko 30k eur pa se nadovezao.

Ovo u tvom primjeru je cist oke pad cijene, nemam iskustva jer je to dosta iznad mojih mogucnosti.

srale7 28.01.2025. 13:32

Citiraj:

Autor burmuz (Post 3786149)
Mogu ja biti možda i to sve navedeno no činjenica je da sam nakon skoro 3 godina još nekim ljudima u glavama.
Mislim da to dosta govori samo za sebe ;)
Ekipa čujemo se za 3 godine opet
Pusa

Pa ostao su ljudima u glavama nakon 3 godine, jer takva panjina se ne pojavljuje 2 puta:D:D

Matijac 28.01.2025. 13:33

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3786304)
Preskupo.
Meni izbacuje Luk zmaašnjak s Luk setom kvačila (uključen postisni) 1000eu.

Ajd posao 200eu je, kreće se od 100-200eu ovisno koliko što treba na kojem autu rastavljati, dal ide kompletni most dolje ili ne

Drugi mi je rekao 1500€, ali bez semeringa i ovog hidrauličkog.

Piksa 28.01.2025. 13:34

Matijac vidim iz Čakovca si. Kod koga servisiraš?

Milentije 28.01.2025. 14:02

Citiraj:

Autor Matijac (Post 3786301)
Evo račun: https://ibb.co/VYGh09s

Motor je 2.0 benzinac 104kw.

Čudna cijena zamajca...

623341933 LUk set kvačila (Lamela, korpa, ležaj) - 310,98 €
19034989B Corteco semering radilice - 26,77 €
415040910 Luk dvomaseni zamajac - 401,72 €
Sve cijene su sa PDV-om (17%).

Na zamajcu te uzeo momački. :D

Matijac 28.01.2025. 14:08

Citiraj:

Autor Piksa (Post 3786311)
Matijac vidim iz Čakovca si. Kod koga servisiraš?

A kod poznatih. Od frenda stari (servis mačak Ivanovec i autoservis Bašek i od ženine kolegice muž iz Murskog Središča - servis Kralj).

Mislio sam si da budu takvi upisi :D velim frend mi je provjerio prema VIN broju, isto oko.900€.

Kaje onda marža takva? To je baš taj isti moj zamašnjak?

Piksa 28.01.2025. 14:13

Ja već godinama idem kod Putareka (starijeg brata) i zadovoljan sam s njim i uslugom. Sa mlađim neću imat posla doduše iako su u istoj radioni.

Sad sam u dilemi gdje ići sa 5 godina starom Škodom. Ne trebam još servis, ali doći će.

John Creasy 28.01.2025. 15:21

Citiraj:

Autor Matijac (Post 3786317)
A kod poznatih. Od frenda stari (servis mačak Ivanovec i autoservis Bašek i od ženine kolegice muž iz Murskog Središča - servis Kralj).

Mislio sam si da budu takvi upisi :D velim frend mi je provjerio prema VIN broju, isto oko.900€.

tko zna s kime imaju ugovor i od koga nabavljaju dijelove pa je takva cijena.. kaže se da na svakih potrošenih 100e meho ima 30e zarade
nijedan meho ti nije prijatelj, vidio je da tgovina ima zamašnjak za 1000 eura a on sigurno zna da su i jeftiniji i eto, njemu dobro, trgovini dobro, a ti kupuješ novi auto :D
ko bi od njih sebi otkinio 100injak eura radi usluge a dotle može ulje promijenit nekome drugome i uzet pare.. a ovdje treba sve raskopat do mjenjača, par sati posla samo skidanje
to ti svaki meho zna koliko košta i koliko se para može dignit na tome ako mu "vjeruješ"

coconut 28.01.2025. 15:34

@matijac
Pogledaj Kineze. Geely izgleda sasvim ok, a košta 30-tak k. Ima 4g. gare.

lowrider 28.01.2025. 15:46

Inače nisam znao da kod Magdića u Subotici možeš i za ostale aute naručiti dijelove, ne samo Škode i Lade.
Uzeo sam kod njega set kvačila Sachs 110eu, kod mog dobrog mehaničara 190eu ko za mene.

Cuky 28.01.2025. 16:20

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3786339)
kod mog dobrog mehaničara 190eu ko za mene.

🤣🤣🤣🤣

Nego, jel to neki webshop il se telefonski mora narucivat (na magdica mislim)? Kako ide placanje - unaprijed, po isporuci,...?

lowrider 28.01.2025. 17:14

Ja samo osobno dođem s brojem šasije, platim i vozim, jedino ak nešto mora naručiti. Druge opcije nisam ni proučavao.

Recimo Castrol Edge Titanium 5w40 kod njega je redovna cijea 10eu litra, minus neki popust za gotovinu ak uzimaš više toga ili češće. Dok drugdje je po 15eu, čak i uz 30% popusta ispadne još 1.5eu skuplje.
Mislim da imaju poslovnicu i u Zg

Tulio 28.01.2025. 18:02

Citiraj:

Autor Matijac (Post 3786317)

Marze na autodijelove u HR su bolesne.

Evo ti moj primjer od lani: Alfa 159 2.4, kod nas ponuda za set kvacila 500€, narucio sa motointegrator.de za 280€, sa radom, nekim semeringom i novim uljem sam bio nesto sitno ispod tih 500€.

Samo jbg, razumijem i ja da nece svi raditi sa donesenim dijelovima, tako da ponekad nemas opcije.

lowrider 28.01.2025. 19:47

Da, ne žele raditi sa donešenim dijelovima pod izlikom što kao ne pašu.
A istina je da ubiru 40% na dijelovima, ako ne prikažu neki popust na njih na računu.
Otuda tolika razlika u cijeni dijelova kod njih i ako si ih sam nabaviš

Tulio 28.01.2025. 20:20

Da da, a pazi ovo. Npr na nekom webshopu (Tokic, AutoKreso, Impex) cijena je npr 100.
Racunaj da svaki majstor, obrt, firma ima sigurno 20-40% rabata, ovisno na koji dio i koja trgovina.

A taj isti dio koji kosta 100 za mene i tebe, je na njemackom webshopu 60 ili 70.

I onda na sve to, jos idu i ruke, koje su sad 35-50€ radni sat, prakticki ne puno jeftinije nego cijene u ovlastenim.

Tako da, ima tu prostora za zaradu jako puno.

Ali tako je kako je. Evo ja sam prije cca godinu i pol promjenio majstora, ali i kod proslog i kod ovog u principu cekas tjedan do dva da te uzme, i uvijek je bar 10-15 autiju u dvoristu, prevedeno posla ima preko glave.

lowrider 29.01.2025. 09:00

Nema niti jedan meštar ispod 40% rabata.
Manje na akumulatore i najmanje na gume.
Uglavnom svi uzimaju od Intercarsa, bar tu oko mene.

Mario92 29.01.2025. 09:04

https://x.com/vxunderground/status/1884442091721277621

Ak ovo nije dobar razlog za kupiti strujića onda ne znam kaj bi bilo... :D

murina 29.01.2025. 09:14

Citiraj:

Autor murina (Post 3785400)
Danas mi je Vitara pala tehnički jer desni doboš koči 33-40% jače od lijevog :fiju:

Jučer prošli sa 25% razlike. Mehaničar je nešto malo razmrdao, pa je to valjda bilo dovoljno za sad. Kaže da ne može štimat jačinu pojedinačno. Probat ću to malo proučit u manualu da vidim kako sredit za u buduće.

Alfu još nisam stigao obići od incidenta sa klikanjem umjesto verglanja. Sjetio sam se u međuvremenu da sam promijenio akumulator, pa možda nisam dobro zategao kleme :zdero2:

zgmmax 29.01.2025. 09:29

Mene na S-Crossu starom 7g zajebava ručna i isto sam na granici.
Kaže ispitivač da je to zato kaj se ne okrećem po parkinzima pod ručnom.

Znam tu i tamo u vožnji potegnut ju zub-dva pa da se malo to razradi, imam tehnički u 5om mjesecu pa ću vidjeti kako će to proći

Inovator 29.01.2025. 09:42

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3786437)
https://x.com/vxunderground/status/1884442091721277621

Ak ovo nije dobar razlog za kupiti strujića onda ne znam kaj bi bilo... :D

Odi na neke od punjača za EV, pa ćeš vidjeti otkud ta praksa s reklamama ;)

Mario92 29.01.2025. 09:55

Ak uzmem EV onda ga ionak budem punil doma, EV punionice bi koristil kaj, dvaput godišnje?

Ali da, ovo je baš dubretarski, daj bar popust na gorivo onda

zkljaja 29.01.2025. 10:18

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3786372)
A istina je da ubiru 40% na dijelovima, ako ne prikažu neki popust na njih na računu.

Jesi ikad sam nešto šarafio na autu?

Da ti par dogodovština ispričam... Dođe frendu Seat Leon Top Sport 150ks na zamjenu kuplug seta, s dvomasenim zamašnjakom. Getriba na tom autu ima 50kg, mjesta ima minimalno, nije breeze. Čovjek inzistira da donese svoje dijelove, na kraju *NOV* LUK dvomaseni zamašnjak ima više lufta nego onaj kojeg skidamo kao neispravnog. Auto je na dizalici, čovjek mora doći po taj zamašnjak i nosit na reklamaciju, donjeti novi, a u međuvremenu auto stoji na dizalici i zauzima mjesto, jer nema smisla vraćati most na auto da ga se može izgurat i za dan-dva opet isto skidati dolje. Da je uzeo set preko frenda, sve to bi bilo na njegov teret i odgovornost, mogao bi provjerit zamašnjak odmah u Tokiću na preuzimanju, sam ga preuzeti itd.

Meni na Octaviji Mk2 odapne cilindar brave paljenja, ne mogu ugasit auto jer ne mogu okrenut ključ u bravi, već moram ugasit auto na kunplug i skinut klemu od akumulatora. U Tokiću uzmem novi cilindar, mijenjam to na 35°C u autu, teška muka, stavljam novi i - ne paše iako izgledaju identično. Sjedaj u auto, u Tokić i na licu mjesta isprobavaj dal bravica paše u cilindar, pa je ispalo da ovaj koji sam kupio inicijalno ima tvorničku grešku. Da sam ja to donio majstoru da mi zamjeni da uštedim 10€ radi rabata, izbio bi i sebi i njemu duplo vremena dok to zamjenim za ispravan dio.

Šogor je zamjenio na Astri H alternator početkom prošle godine, neki dan mu se ispušio u gužvi, vratio je ljepo auto majstoru, majstor je stavio novi na svoju ruku i sad se majstor bori s reklamacijom koju mu pokušavaju odbiti.

Takve stvari su uključene u taj rabat, znam dosta dečkiju koju su mehaničari i redovito daju dio svog rabata mušterijama, računaju ruke manje ili ne računaju uopće i slično.

Koliko je puta samo Sreten m539 kupio nov dio koji nije bio odgovarajući na neki način bilo radi loših tolerancija, kvalitete, greške u proizvodnji i slično, a radi na nekoliko auta godišnje. Mehaničar koji ih napravi 200-300 godišnje naiđe na hrpetinu škarta. Kada bi za sve to čekali mušterije da se izbore s dobavljačima, gdje bi stigli?

lowrider 29.01.2025. 10:36

Ja sve štafim sam, osim kad mi se neda i trebam stupnu dizalicu.
Al da, znam si sve napraviti, od zamjene kočnica do generalke na motoru.

To s kupovinom dijelova ne kužim zašto bi bio problem.
Postoji reklamacija.
Ja sam dva puta skidao getribu radi nove probelmatične korpe kvačila koju sam naručio kod Auto Kreše.
Pitaš mehaničara, hoće neće tako raditi idemo dalje.
Ja sam platio tada 2x100eu skidanje i stavljanje getribe.
I ne vidim problem u tome.
Da li bi izbjegao tad drugo skidanje da je mehaničar naručio dijelove-naravno, tada dodatana skidanja idu na njegov račun.

To je bilo jedini put sa nešto nije štimalo na taj način, nikad prije i nikad poslije.

Tulio 29.01.2025. 10:43

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3786468)
To s kupovinom dijelova ne kužim zašto bi bio problem.

Postoji reklamacija.

I ne vidim problem u tome.

Pa problem je sta se reklamacija ne rjesava u 5 min.
I bas npr kad je auto rastavljen, mjenjac dole, a kuplung set ne pase. Sta onda, covjek ne moze uzet dalje radit nesto drugo, ti mu ne mozes donjeti odgovarajuci set kroz sat vremeba itd itd.

Razumijem ja i jednu i drugu stranu.
Mene samo ljuti sto su cijene kod nas toliko bolesno skuplje.
Pa samo ovo potrosno tipa filteri, diskovi, plococe, brisaci su na motointegrator.de duplo jeftiniji.

Kako imam doma 3 vozila i u uzoj familiji jos na koja pripazim, redovito narucujem godisnje zalihu brisaca, zarulja, filtera sve iz njemacke, usteda visestruka.

zkljaja 29.01.2025. 10:44

Onda si iznimka, 90% ljudi ne bi pristupila tako i htjela bi da dođe u novine i na sve portale da moraju 2 puta plaćati skidanje getribe jer set ima tvorničku grešku

WraGG 29.01.2025. 11:41

Kad radim sebi, narucim dijelove online jer cu ici rastavljati tek kad dijelovi dodju i kad se uvjerim da je sve u redu. Kad radim nekome drugom, onda iskljucivo na dizalici u garazi na najam (Mietwerkstatt. Ima li to u HR vec?), a pored je radnja sa auto dijelovima. Ako sta ne valja, idem odmah i zamijenim, a dobijem i rabat. Ako se nekome ne svidja ili mu je skupo, slobodno neka sam sarafi pa neka nabavlja dijelove gdje god zeli. Nemam nista protiv.

lowrider 29.01.2025. 11:43

Nekad vagneš da li je to vrijedno živaca i vremena za navlačenja po novinama.
Ja sam reklamaciju riješio, auto je bio jedan dan duže na dizalici i to je to.

Neke bitne stvari kao što su setovi razvoda motora, kvačila itd, kupujem osobno gdje mi je najjeftiniji, makar to ispalo i malo skuplje nego online..
Ostalo kao ulje, filteri, kočnice naručim i online.

medo 29.01.2025. 12:17

Automobili

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3786372)

Ima jako puno krivotvorina na tržištu rezervnih dijelova. Ima i škarta koji je krenuo na reciklažu pa završio na tržištu. I zamjenski i originali.

Svega od navedenog ima i sve se prodaje i jeftino i skupo kako netko misli da može uvaliti.

Luk mi se dva puta zamjerio. Tvrd u 3pm i nije dugo trajao. Valeo ftw (u mojem slučaju).

lowrider 29.01.2025. 13:35

Vidiš, meni se da puta zamjerio Valeo.
S Lukom nikada problema.
Za tvrdoću si u pravu, njihove korpe su malo "jače".
Sad sam skidao Sachs sa auta koji je odradio oko 150 000km, i iznenadio sam se kako je lamela i dosjed na korpu u dobrom stanju, s time da je par dana vožen sa kretanjem iz druge brzine, daklem uz deranje lamele, jer je poluga mjenjača pukla, dok nije naručena, pa dosta toga s prikolicom vučeno, šlepani drugi auti itd.

Tako da gdje mogu gledam prvo Sachs, pa Luk pa Valeo.
Iako je bilo i Valeovih dijeloa u Luk setovima itd itd

zkljaja 29.01.2025. 15:15

Meni je Valeo set sa jednomasenim tvrd u 3pm, poludim u gradskoj gužvi i kod parkiranja. Stavljena je karbon obloga lamele nakon 10k km jer nije mogao izdržat 400+ NM tako da je uz tvrdoću i dosta grabljiv, a ne progresivan.

Skinuo sam SACHS original s jednog PD160 motora sa 160k km i zamašnjak je u top stanju, poslao u Sl. Brod da se stavi karbon lamela pa da vidimo hoce li s dvomasenim bit išta ugodnije za vozit po gradu :)

lowrider 30.01.2025. 07:58

Pa nije lamela kriva ako de drži povećanu snagu motora, nego korpa, nju treba pojačati, s time i dobiješ malo tvrđe kvačilo.

Šole 30.01.2025. 10:35

Na kraju uspio nabaviti dimenziju guma koje trebam jefitnije. Jedan kupio novog Tiguana, a posto mu trebaju samo zimske, ljetne stavio na prodaju. Continental SportContact 6 255/40 R20 Y 101 XL sve 4 za 450 chf.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:45.