![]() |
Imam dokumentaciju, povuci Klemm :D
|
Citiraj:
'ko spominje plinske boce na Savskoj? :roller: |
Uuu jbt, ovi tu praše klingonski poštujući padeže.
Svaka čast... |
|
AMD se više ne šali ni malo :D
|
Pa bilo bi u redu da im sada naprave ono što je Intel radio njihovim bagerima. ;)
|
Nekak se tak i čini da bi moglo ispasti, jer čak i (za sljedeću godinu) nadolazeći Rocket Lake izgleda kao još jedan kalorifer.:)
|
Citiraj:
A niš onda, B550 Strix Gaming i R5 4600 :D :D :D |
ide auto na AMD dionice, jbg..da se oparim malo
sta kazu kad dolazi x4950 ? :D |
Budemo vidjeli kaj su točno spremili, ali zasad izgleda da se sve poklapa s onim kaj su dosad najavljivali.:)
Citiraj:
Hot Chips 32 (held Sunday-Tuesday, August 16-18, 2020):I Baba je na Internetima.:D https://i.postimg.cc/zXFj54WZ/Lisa-Su.png |
Citiraj:
|
Valjda će ovaj ovaj moj 4c4t odgulit jos do izlaska pa da se i ja porajzenam malo :D
|
Citiraj:
Što će onda podržavati B550 ploče i (pre)skupe X570 ploče te nadolazeće X670 ploče - Zen2 i Zen3 pa zdravo doviđenja ili će biti neki čušpajz sa Zen4 koji će ići i na DDR4 i DDR5 ploče? Poslao sam Hallocku mail, odgovorio je naravno ko i da sam takvo pitanje poslao nekom lokalnom političaru - nadrobio je pun qrac teksta a nije rekao ništa. |
Evo vam ovdje negdje u Adoredovom podcastu slajdovi sa obećanjima supporta
https://youtu.be/-VE5OgTzd_M?t=903 Citiraj:
Citiraj:
Znači rocket lake bi trebao biti "backport" tiger lakea sa 10nm na 14nm, popušit će naravno u efikasnosti, broju jezgri i možda malo izgubi u IPC-u (trebao bi biti +25% na skyalek IPC), no zen3 i rocket lake će biti clash titatna što se tiče singlecorea https://youtu.be/7OgU0Bc2wPA?t=891 BTW nakon 21:30 u istom podcastu priča o svojim nvidia ampere leakovima i situaciji sa Adoredovim 5ghz zen2 leakovima, odnosno pitaju ga misli li da će isto proći kao on |
Ja stalno čitam rocket league. :D
|
Citiraj:
Citiraj:
Intel Tiger Lake bude treća iteracija 10nm procesa u 10nm++ izdanju, a zapravo je riječ o prerađenom Ice Lakeu, kojeg danas jedan mobilni Zen 2 APU bez ikakvih problema drži na distanci. Tak da, Intel bude poboljšal svoje koje ni sad nije baš 100% u rangu s konkurencijom, a AMD bude dodatno pojačal svoje koje danas jako lijepo odmiče od konkurencije.:) |
Citiraj:
Ako je ovo slucaj, onda im je PR odjel stvarno "u kukiju". Vjerojatno bi bolju reakciju imali od usera da su rekli iskreno da je to problem kojeg vjerojatno nece stic rijesit, ali da namjeravaju izdati support... a da se na 500 i 600 seriji chipseta ponasa bez greske, ali nisu htjeli usere zakinut da cekaju duze na Zen3 (ili tako neku spiku, bolje ide uz imidž AMD-a). Vjerojatno bi im se volumen prodaje samo rastegnuo kroz vise mjeseci, ne i smanjio u ukupnom volumenu. Nesto k'o epidemioloska krivulja korone :D Ali s obzirom kako im radi PR odjel, ni ovo me ne bi cudilo... |
Ne znam od kud se povlači i provlači ta priča za zen4 na am4.
btw.ima tamo na slajdu na prethodnoj stranici sve jasno nacrtano oko zen2/3 i supp. samo treba s razumijevanjem pogledat prije nego pisat da nema odgovora |
Zen 4 + AM4 je nepostojeća priča, ja sam unatrag nekoliko stranica ove teme u par navrata pričal da bi bilo fora da ko u dobra stara vremena slože Zen 4 koji ima hibridni DDR4/DDR5 IMC i na taj način paše na postojeće i nove ploče.:)
Izuzev mojeg buncanja:):D, nitko nigdje nije spomenul takvu opciju, a i ja sam ju navel sam zato, jer smo to već imali na AM2(+)/AM3(+) platformama. |
AMD Ryzen 7 4700G 8-core APU pictured
Navodne specifikacije Ryzen 7 4700G 8c/16t - Base 3.6 GHz, Boost 4.4 GHz, GPU 8 CU, 2.1 GHz, 65 W TDP. Znači isti APU kao i Ryzen 9 4900H, samo 300 MHz visi base clock CPU-a i 350 MHz visi clock GPU-a. |
Koliko ćemo morati čekati na prve 3 nm procesore od AMD i za koju to generaciju planiraju?
Sada su na 7 nm, 5 nm je u najavi. Intela za sada križam, a možda se u međuvremenu pojavi i koji novi igrač? |
Ovisi o TSMC-u, a oni najavljuju 3 nm za drugu polovicu 2022. Znaci tamo negdje sredinom-krajem 2023. mozda i AMD izbaci neki 3 nm procesor.
|
Citiraj:
To samo što nije izašlo. Jedino još fale hexe APU i novi quad APU |
Ima svega.:)
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Ja sam pogledao AMD slajdove di se lijepo vidi podrska do 2020
Prema tome ispada da su ispostovali obecano. Mozda je malo kurvanjski ne dopustit ekipi sa pretpotopnim plocama da stave najnoviji super duper Ryzen,ali forma obecanja je zadovoljena. |
Citiraj:
Znači prije su navodili "THROUGH 2020", a odnedavno navode "UNTIL 2020". |
Neki ocito ne prate sto je vec receno, ponavljamo se...:fiju:
|
AMD Loses Either Way: B450 & Zen 3 Compatibility Deep-Dive, 32MB ROM Issues, & More
00:00 - Recapping the Problems 01:50 - AMD Chipset Outrage 04:37 - AMD's Current Plan & DDR5 Concerns 08:21 - Most AMD CPUs Can't Even Address 32MB ROMs 17:17 - Shrinking BIOS & AGESA Loader Module 22:09 - Blank Spaces in BIOS & What They Mean 23:54 - What Motherboard Makers Think 26:52 - Enthusiast Marketshare and 32MB Saturation 28:43 - Business Motivations & Partner Trust 32:34 - "AMD Still Misled Customers & is Responsible" |
Malo preskakao po dijelovima koji su mi bili interesantni. Ako sam dobro razumio, MSI je ZA podršku Ryzen 4 na B450 dok je ASUS PROTIV. Ostali su svi li la za sada. Ima nade. :)
Nije da planiram uskoro nadograđivati 6 mjeseci staro računalo, ali bilo bi dobro za jedno 2 godine uzeti Ryzen 4700X ili slično pa dok traje neka traje. |
Ako MSI obećava i to će biti na svim MAX modelima. 16Mb je upitan.
Отправлено через SM-N960F |
Ovo sa 16 i 32 MB biosima je čisto sra... samo zato da bi oni mogli potrpat svoje ROG, AORUS, ZMAJČEKE i ostale šikimiki neukusne malograđanske grafičke simbole i sličice...
Na kraju budu uvjetovali 256 MB zato da bi još i ARGB diode radile u biosu... |
Pa je, kao sto je receno nek stave odvojene BIOSe za stare i nove CPU ako zelis staviti novi CPU stavis BIOS koji podrzava samo nove i gotovo.
|
ASRock to već ima složeno otkad su stigli Zen 2 modeli i lijepo piše, "BIOS donosi, ali ukida podršku za...", tak da, ako žele mogu svi.
Citiraj:
|
Citiraj:
Svima ostalima (velikoj vecini) ce sigurno biti problematicno, AMD to zna i vjerojatno ovim potezom zele izbjeci potencijalno veliki broj zbrikanih ploca... Iako IMO to bi bio korektan i ispravan potez - makar time i dobili "nekoliko" ljutitih korisnika na redditu i sl. |
Citiraj:
Do sada se već pokazalo i da su debelo najsporiji što se tiče novih BIOS-a, ali to je navodno zbog stabilnosti, dok drugi kao samo šibaju van. Ne znam, nisam vidio da je to netko negdje dokazao. Usrali su muški i sa Navijem pa su za to okrivili AMD. Baš i nisu kul. :nono: |
Citiraj:
Tako da, oni će vjerojatno nastaviti podržavati nove procesore na MAX pločama, jedino ako ih AMD blokira u istome, dok drugi vrlo vjerojatno neće. |
Citiraj:
Ili znaš i dobro istražiš što i kako, ili uopće ni ne razmišljaš o DIY zamjeni procesora IMHO |
Ako Asrock bude podrzavao Zen 3, definitivno uzimam novi 4600. Sada je samo pitanje da li ce podrzavati i ako hoce kada ce doci BIOS. Za ZEN+ je bilo brzo a za ZEN 2 se dosta cekalo novi BIOS na Taichi x370.
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:29. |