PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Adaptacija kuće/stana (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=287636)

mamutarka 04.06.2025. 12:41

ja imam 25cm ciglu + 15cm grafitni stiropor ali kada se ugrije - nema spasa, klima mora radit konstantno ili za čas ode temp kvragu

Mommistake 04.06.2025. 13:23

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 3807531)
ja imam 25cm ciglu + 15cm grafitni stiropor ali kada se ugrije - nema spasa, klima mora radit konstantno ili za čas ode temp kvragu

Ja imam sve isto samo 20cm grafitni stiropor.

Znači klima mora biti upaljena. Hvala

mamutarka 04.06.2025. 13:24

ili 20 imam da, nebitno uglavnom fora je da ja na klimi nemam upaljenu klimu zapravo, nego onaj neki mod kao kapljica nacrtana, nemam vlage ni niš ali taj mod mi se pokazao odličan, temperaturu spusti a bude fino, nema osjećaja da je hladno, i u tom modu nemreš namještat temperaturu, samo ga upališ i ugasiš, nema namještanja ničeg, probaj

domy_os 04.06.2025. 14:03

Mi tek prije tri dana isključili grijanje. :D Sad će biti neki period bez klime kad su nam svi prozori otvoreni, a onda tu i tamo hlađenje jer nema potrebe, i bez hlađenja je dosta hladnije u kući nego vani. Gljivica nema, sparina jedino kad se dugo kuha, tad se samo i uključi hlađenje, ostatak dana rijetko. :)

adaksinjo 04.06.2025. 14:10

mislio sam da piše "sad će biti neki period bez grijanja"... :D

medo 04.06.2025. 14:20

Dok sam bio u kući u potkrovlju to je bilo pakleno. Kada bi izlazio iz kuće upalio bi klimu i ostavio ju dok se ne vratim. Malo bi ohladilo zidove ali i još bitnije izvuklo vlagu iz zraka.

Preko noći sve otvoreno s komarnicima.

Kuća je bila super. Bez gljivica ili nekih problema. Čak je bila dosta dobro izolirana. Za usporedbu u limenkama u Zapruđu je bilo daleko gore kad bi upeklo.

Mommistake 04.06.2025. 15:08

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 3807544)
ili 20 imam da, nebitno uglavnom fora je da ja na klimi nemam upaljenu klimu zapravo, nego onaj neki mod kao kapljica nacrtana, nemam vlage ni niš ali taj mod mi se pokazao odličan, temperaturu spusti a bude fino, nema osjećaja da je hladno, i u tom modu nemreš namještat temperaturu, samo ga upališ i ugasiš, nema namještanja ničeg, probaj

Moram pogledati to.

Hvala

Colop 04.06.2025. 15:23

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3807582)
Moram pogledati to.

Hvala

Odvlaživanje afaik

domy_os 04.06.2025. 15:32

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 3807563)
mislio sam da piše "sad će biti neki period bez grijanja"... :D

Pa da, bez grijanja i hlađenja, vrijeme je sad idealno za detaljno čišćenje svih jedinica i pregled instalacije. :)

Nisam napomenuo, imam lošu stolariju i slabu izolaciju, na zidovima 5 cm stiropora, na tavanu 10-15 cm vune, kako gdje.

tiki66 04.06.2025. 15:34

Da to je dry mode odnosno odvlazivanje, u principu radi isto sta i hladjenje (hladjenje je isto izvlacenje vlage) jedino sta ventilator radi sporo i ne prati temperaturu vec vlagu u zraku.

mkey 04.06.2025. 18:03

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3807543)
Ja imam sve isto samo 20cm grafitni stiropor.

Znači klima mora biti upaljena. Hvala

Koja ti je orijentacija kuće? Koliko sati dnevno ti tuče sunce unutra?

Igor_Zg 05.06.2025. 10:16

Citiraj:

Autor Gilbert5 (Post 3807509)
Onda si u situaciji kao i ja. Na katu je dosta loše, pa smo probušili zračnjake.

To je malo pomoglo, ali sada gledam da stavim na svaki zračnjak i rekuperator. https://www.kamenik.hr/Rekuperatory

Koliko znam, imaš centralni ali to sada ti nije opcija. Zidni i "cijevni" su ti opcije.

Imam pitanje a vezano je za viksu...

Pola vikse je ukopano u zemlju do visine ~160cm gdje je kupaona i soba za zabavu (~20 m2), dok je druga polovina u razini zemlje i gleda na sjever (kuhinja i boravak (~35 m2). Na taj ukopani dio je postavljena hidroizolacija od sike (107) na podove i zidove.

Po ljeti sad imam konstantno otvorene prozore 120x60 2 kom (jdan u kupaoni a drugi u igraoni) na kant sa komarnicima i tu mi se vlaga u boravku kreće u prosjeku 65%. U boravku imam klimu pa ako vidim da vlaga ode gore - upalim ju zimi ali po ljeti je to u osnovi nepotrebno i ne palim ju.

Zima je problem jer nas nema pa ne znam je li bi tu rekuperator bio dobro rješenje baš radi te razmjene zraka i da eliminira vlagu itd.?

Mommistake 05.06.2025. 10:23

Citiraj:

Autor mkey (Post 3807608)
Koja ti je orijentacija kuće? Koliko sati dnevno ti tuče sunce unutra?

A kuća je velika i imam puno staklenih stijena, tako da nema iskreno vremena kroz dan do kad nije kuća na suncu. Istok/zapad je orijentacija, ali na svim stranma su staklene stijene 2.6m x 3m, na nekim zidovima čak i dvije takve.

mamutarka 05.06.2025. 10:41

e da, ja imam isto hrpu stakla, i sad sam neki dan sve rolete spustio i spustio par stupnjeva kroz dan samo zbog toga, jest da je ''mračno'' ali preko dana nema one sparine

Igor_Zg 05.06.2025. 10:48

meni je gospođa neki dan ostavila rolete dignute u spavaćoj sobi cijeli dan (orijentacija jug-zapad)... navečer pogibija od vrućine hahaha

samo rolete dolje tokom dana, navećer prozore otvoriti i tjt.

mkey 05.06.2025. 11:03

Da, sranje s roletama je što se ugriju za popizditi na suncu, ljetnom naročito. Tako da je to donekle solidna zaštita dok je prozor zatvoren i ako prozori imaju onaj low-e premaz tako da malo spriječi zračenje topline s roletni.

Ako imaš prozore na sjevernoj i južnoj strani, onda bih kazao najbolje otvoriti te a pozatvarati sve na zapadnoj, uz spuštanje roleta do kraja. To bi moralo pomoći. Po meni udaranje sunca u zid s toliko solidnim slojem izolacije ne bi trebalo doprinositi ozbiljnijem grijanju kuće, iako bude i tu nekog akumuliranog efekta kroz ljeto.

I pravilu bih kazao da je najpametnije spavaću na sjevernu stranu staviti, ali eto kod nas se o takvim stvarima niti dan danas ne vodi računa. Ne ulazi mi u glavu zašto je tome još uvijek tako. Valjda jedina stvar koja se gleda je kamo baca pogled, a gledaju kroz prozor prosječno 57 sekundi na dan. Ali zato klima roka 12 sati na dan.

medo 05.06.2025. 11:55

Meni u trenutnom stanu prilično pomažu dva visoka prolistana drveta ispred spavaće sobe :)

Mommistake 05.06.2025. 15:12

Citiraj:

Autor medo (Post 3807714)
Meni u trenutnom stanu prilično pomažu dva visoka prolistana drveta ispred spavaće sobe :)

A ja sam se počeo baviti travom, imam veliku parcelu, žalim dobiti "golf teren", bez zelenjave vani.

Ali da drveće pomaže, pomaže.

markecSMB 07.06.2025. 17:00

Ima netko preporuku za deflektora zraka za klimu. Dakle ono plastično što se montira pa da smanji puhanje na loše pozicioniranoj klimi.

markecSMB 07.06.2025. 17:02

Ima netko preporuku za deflektora zraka za klimu. Dakle ono plastično što se montira pa da smanji puhanje na loše pozicioniranoj klimi.
https://dokishop.hr/proizvodi/conboard primjer zeznuo sm dupli post

Mirkopoter 11.06.2025. 20:04

Zna li netko.. negrađevinsko zemljište. Na njemu legalizirana garaža. Na zemljištu naravno nije dopuštena gradnja. Je li moguće tu garažu išta legalno nadograđivati, znači mijenjati projekt itd.

MAGARAC 20.06.2025. 23:54

6 privitaka
Zavrsene stepenice, hidroizolacija i plocice. Stan u porumu zavsen i u najmu. Jos ostaje dvoriste..

lowrider 21.06.2025. 07:59

Citiraj:

Autor Mirkopoter (Post 3808628)
Zna li netko.. negrađevinsko zemljište. Na njemu legalizirana garaža. Na zemljištu naravno nije dopuštena gradnja. Je li moguće tu garažu išta legalno nadograđivati, znači mijenjati projekt itd.

https://www.tportal.hr/biznis/clanak...-nije-20250618

Ati freak 11.07.2025. 08:25

Pozdrav,

Pitanjce za upucene?

Kuca ima uporabnu dozvolu od prije 2 godine. ( Izgrađena ~ 1970)

E sad trebao bi kupiti kucu ( Kredit - stambeni ):

Smijem li ja rusiti pregradbene zidove ( ne nosive ) bez da ugrozim mogucnost kreditiranja? ( Ne diraju se vanjski gabariti kuce )

Zeryx 11.07.2025. 08:53

ne razumijem se bas u to. al znam da je u nasem stanu pregradbeni zid bio srusen u kojem je kuhinja i sad je sve to open space. i bivsi vlasnik i mi smo dobili kredit.

medo 15.07.2025. 16:57

Ako banka pošalje procjenitelja i on se zainati tražiti prostoriju koje nema možda bude problem.

Colop 15.07.2025. 17:08

Citiraj:

Autor medo (Post 3812919)
Ako banka pošalje procjenitelja i on se zainati tražiti prostoriju koje nema možda bude problem.

Imaju ti toliko posla i zaostatka da je stvarno malo vjerojatno da će nešto tako se desiti

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

c-shadow 30.08.2025. 20:04

Ima netko možda iskustva s ovako nečim?
Natkrio sam vanjsku terasu, sad bi nešto za zaštitu od sunca.
Vidio u jednoj trgovini, oppipao, izgleda kao da bi možda moglo i neki vjetar izdržati :)

https://bandalux.com/en/product-syst...-secret-system

https://youtu.be/qbcg9Vy7Iho

Lewis 30.08.2025. 20:10

Ja imam 6 komada takvih u poljima izmedju metlanih stupova (druga firma ali ista "ZIIP" fora) na terasi i stvarno su dobri samo dosta smanje prozracnost na terasi jer su gusti/debela plastika/tkanina. Doduse meni su to primarno komarnici a ne sjenila ali posluze nekad prijepodne i kao sjenila dok je sunce s te strane kuce :).

c-shadow 30.08.2025. 20:15

Nisam stigao katalog pogledati, ali veli ekipa tu u lokalnom dućanu da se gustoća mreže
bira tako da može i neka s "većim rupama". Meni više za se sakriti od sunca i pogleda susjeda :)

Ne treba mi za komarice, imam već komarnike na svim prozorima i vratima. Tebi oko OS vjerojatno ne fali tih letećih napasti :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:56.