PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   HT (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=79)
-   -   Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=145744)

tommyman1507 19.09.2023. 16:37

Ok hvala na savjetima. Budem baš pratio situaciju. Mislim da meni ni nije provlačio optiku u stan. Imam taj normalni speedport u koji je uštekan taj drugi ruter bijeli samo preko običnog UTP kabela. Poslikam baš kasnije pa vam pokažem.

Karlo666 19.09.2023. 20:43

Citiraj:

Autor Colossus (Post 3698418)
poz ekipa

evo susjedu uveli tcom optiku u zgradi, router technicolor FGA 2233 onaj crni magenta.

Net i maxtv rade bez problema, ali ima jedan gadan problem sa Voip telefonijom, specifično, manifestira se na dva nacina:

1. Zove nekog sa tog kucnog telefona, on cuje osobu koju zove, osoba na drugoj strani ne čuje njega.

2. Kada njega netko zove na taj telefon, nema apsolutno nikakvog zvuka niti signala nakon sto se broj izbira, tišina jedno 30tak sekundi i onda samo automat muski glas dojavi broj trenutno nije dostupan.

Problem nije prisutan pri svakom pozivu.

Klasične stvari poput resetiranja, zvanja SKZ 100 puta, testiranje-zamjena kablova i telefona nije urodilo plodom.

Jel to ucestali problem kod ovih technicolor rutera ili su nesto sjebali u "centrali"?

Ima li itko kakav hint da usmjeri prema rješenju?

živjeli

Mislim da znam odgovor.
Isti problem se manifestirao kod mog TPLink VR2100v EU na xDSLu.
Ako "Host Name" nije popunjen u konekciji od VoIPa sljedi ovaj tvoj problem.

Najvjerovatnije config na ISP strani nema popunjen Host Name na konekciji od VoIPa.

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=313251

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Colossus 19.09.2023. 21:01

Citiraj:

Autor Karlo666 (Post 3698525)
Mislim da znam odgovor.
Isti problem se manifestirao kod mog TPLink VR2100v EU na xDSLu.
Ako "Host Name" nije popunjen u konekciji od VoIPa sljedi ovaj tvoj problem.

Najvjerovatnije config na ISP strani nema popunjen Host Name na konekciji od VoIPa.

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=313251

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

:chears:

Hvala puno za savjet, zvuci kao potencijalno rjesenje posto nema fajde od SZK covjek zove vec 10 put, mislim da su ga cak "eskalirali" do onih iskusnjara tehnicara pa opet nista.

Samo neznam da li ce mu ovaj tvoj tutorial pomoci posto nema isti router?

tommyman1507 20.09.2023. 10:22

Evo update. Spojen sam preko G.fasta. To znači da nije prava optika ne? Na tom ruteru bijelom imam samo lampice za POWER , G.fast i LAN. Od kada su me tako spojili imam čudan problem i sa telefonom. Ako netko nazove dok se već priča na telefon njemu ne pokazuje da je zauzeta linija nego on prekida autoamtski razgovor koji je bio u toku i ubacuje se.

jp_rv 20.09.2023. 11:27

i opet - prijavi kvar. sprčkali su telefoniju.

ps - koju brzinu imaš, realnu, kad testiraš?

i šta ti piše na ugovoru/mojtelekom, koji "paket" imaš?

ne, nije optika. to je g.fast :P ti ide bar 100mbita?

the.elles.d 20.09.2023. 11:41

Ako netko ima iskustva, jedno pitanje.

HT optika, Speedport plus. Telefon je bio uključen u njega prije 3-4 godine samo da bi se napravio preusmjeravanje na mobitel. Od tada je telefon isključen i negdje skuplja prašinu :)

Nedavno sam maknuo Speedport i ostavio samo moj router preko kojeg idem na net. I jučer skužim da preusmjeravanje telefonskih poziva ne radi, a sigurno je radilo nedavno.

Što stvarno mora biti Speedport uključen da bi preusmjeravanje telefonskih poziva radilo?

jp_rv 20.09.2023. 11:49

ne treba.

dapače, možeš nazvati szk i zatražiti da ti upale preusmjeravanje, kažeš da ti je neispravan telefon ili neku glupost

tommyman1507 20.09.2023. 11:56

Imam 200/100 bez problema. Samo eto imam taj problem da vez puca random.

jp_rv 20.09.2023. 11:59

fino. si u zgradi?

tommyman1507 20.09.2023. 12:32

Jesam. Prvi kat.

EDIT: MaxTv mi isto sere nešto. Isto tako random pukne veza i sada se ulogiram u speedport i pod LAN uopće nema da je KAON spojen a tv trenutno radi. Probao resetirati ruter i resiver i uopće mi ne stavlja njega pod connection. Probao i ručno dodati preko MAC adrese ali opet ništa. Bude "none" pod connection onako sivo. Ne kužim u čemu je štos ako se PC i EON resiver normalno vide pod LAN connection.

Clipboard01.jpg

Nikky 20.09.2023. 16:30

Nećeš ni vidjeti STB Kaon na toj listi, to je samo za home network / Lan,
STB je u posebnoj grupi / mreži.

tommyman1507 20.09.2023. 16:40

A i mislio sam da je tako nešto čim radi maxtv bez problema trenutno.

the.elles.d 22.09.2023. 21:28

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3698636)
ne treba.

dapače, možeš nazvati szk i zatražiti da ti upale preusmjeravanje, kažeš da ti je neispravan telefon ili neku glupost

Riješeno.

U szk ne mogu više napraviti preusmjeravanje, pa su prebacili tehničkoj podršci na terenu koji su za pola sata nazvali, promijenili nešto u centrali i sada preusmjeravanje radi i bez speedporta.

Nikky 23.09.2023. 15:00

U prijevodu: I tu mogućnost su makli SZK ali na sreću u centrali to još uvijek znaju / mogu napraviti :D

lars82 03.10.2023. 09:45

Imam mogućnost birati novi ruter kod HTa. Koji preporučate Technicolor ili Arcadyan?

tascam 03.10.2023. 10:30

Ako si na optici Technicolor FGA 2233

lars82 03.10.2023. 10:42

Citiraj:

Autor tascam (Post 3701417)
Ako si na optici Technicolor FGA 2233

Jesam na optici. Izgleda da će ipak dati Arcadyan...toliko o biranju hehe

Neki razlog zašto Technicolor?

dadoremix 03.10.2023. 10:59

nadam se da je moguče dobit i sam ont
ja sam imao prije huawei ont i to je super radio
a speedšrot odnio u podrum, jer bridge mu nikako nije radio, proštao 300 mbit jedva

Tirkiz 03.10.2023. 12:27

Citiraj:

Autor dadoremix (Post 3701427)
nadam se da je moguče dobit i sam ont
ja sam imao prije huawei ont i to je super radio
a speedšrot odnio u podrum, jer bridge mu nikako nije radio, proštao 300 mbit jedva

Svi sada dijele routere koji imaju ugrađen ONT u sebi...
Rijetki su koji dobiju odvojeni ONT i router...

I ja sam tako dok sam imao HT optiku, svoj router direktno u ONT a speedport u kutiju ispod kreveta s oznakom "u najmu - čuvaj!" da ga ne bi tko od ukućana bacio jer je to sve oprema u najmu koju moramo vratiti kada se usluga zatvara

lars82 03.10.2023. 12:45

Zamijenili mi Speedport 3 za Arcadyan. Kaže tehničar ako bude problema da javim pa tražim Technicolor.

Zna netko iz prve ruke razlike? Osim šta Technicolor ima built in ONT....

c-shadow 03.10.2023. 12:55

Znači sada ako imam stari odvojeni ONT, npr. raisecom i da to crkne, dobio bi novi all-in-one router?
Ako tako rade, onda bi bilo dobro se opskrbiti vlastitim ONTom čim prije kako bi ostala mogućnost korištenja vlastitog routera.

tascam 03.10.2023. 13:51

Imam Technicolor cca godinu i pol.Radi super stabilno.Odličan wifi.Arcadyan je ipak Speedport

lars82 03.10.2023. 14:30

U ovih dan i pol... Arcadyan radi dobro.

Ekipa koja koristi svoje rutere, koje modele imate? Šta je best buy ajmo reći...

dadoremix 03.10.2023. 14:37

ja ču mu dat sanduk pive za huawei
to je jednostavno radilo na gigabit i prst u uho
dalje je tak i tak mikrotik
al čekam da dođu spojit .. (imao sam, al netko mi odpojio)

Karlo666 03.10.2023. 14:50

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3701458)
Znači sada ako imam stari odvojeni ONT, npr. raisecom i da to crkne, dobio bi novi all-in-one router?
Ako tako rade, onda bi bilo dobro se opskrbiti vlastitim ONTom čim prije kako bi ostala mogućnost korištenja vlastitog routera.

Postoji način da se izvuče PLOAM Password a GPON Serial imaš ispod ONTa a i u WebGUIu.
Uvijek pitaj tehničara kada donosi ONT(Ne GPON HGU All in One) da ti da password u slučaju da ONT krepa.

Citiraj:

Autor lars82 (Post 3701504)
U ovih dan i pol... Arcadyan radi dobro.

Ekipa koja koristi svoje rutere, koje modele imate? Šta je best buy ajmo reći...

Asus RT-AX57 je trenutno BestBuy i do neki dan je bio na akciji u Instara 85 eura.
Osobno ja sam na HT xDSLu sa DSL-AX82U i dva AiMesh Nodea,jedan RT-AX55 i RT-AX57,sve radi ko podmazano.
Najbolja kombinacija na FTTHu je ONT+Router.

xlr 03.10.2023. 14:56

Sad ce godina dana kako sam na Arkadyanu, doduse na bakru. U godinu dana nijedan neplanirani ispad nisam imao. Eno ga na UPS-u sa bog zna koliko sati uptime-a. U bridgeu je, iza njega je AC86U i ne razmisljam o internetu. Bio sam jako skeptican, a kolege su vec pisali da im radi cist solidno.

c-shadow 03.10.2023. 16:02

Citiraj:

Autor Karlo666 (Post 3701514)
Postoji način da se izvuče PLOAM Password a GPON Serial imaš ispod ONTa a i u WebGUIu.
Uvijek pitaj tehničara kada donosi ONT(Ne GPON HGU All in One) da ti da password u slučaju da ONT krepa.

Za pitati tehničara je kasno, to sam trebao napraviti prije 3g.
Mogao bi preventivno izvući te podatke iz Raisecoma, imam negdje proceduru... čini mi se da treba izvući nit i da je tek onda dostupan s nekim default user/pass... tako nekako...

xerox 03.10.2023. 17:30

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3701544)
Za pitati tehničara je kasno, to sam trebao napraviti prije 3g.
Mogao bi preventivno izvući te podatke iz Raisecoma, imam negdje proceduru... čini mi se da treba izvući nit i da je tek onda dostupan s nekim default user/pass... tako nekako...

Ako slučajno imaš proceduru za izvući PLOAM pass bio bi ti zahvalan :)

c-shadow 03.10.2023. 17:54

@xerox
Guglaj user manual za točno taj model, tamo imaš upute za pristup u sučelje, dalje bi se trebalo sve očitati.
Napominjem da nisam probao, ali budem jednom prilikom...

Prezime 03.10.2023. 20:35

Ajd onda probaj, ima nas jos interesenata :chears:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:37.