PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Carina i problemi sa dotičnom (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=72429)

1v@n 11.02.2015. 20:04

Jankomir samo. Predaš zahtjev i dobiješ mailom kroz par dana.

Bodisson 12.02.2015. 09:40

Citiraj:

Autor rendula (Post 2723553)
Pa koliko su kostale majice da su te tolko odrali?

68 $ sa dostavom.
25 $ jedna majica, ali dobio neki popust pa me koštao komad 21,50 $. Ostalo pojela snailmail dostava...

osspaljeni 19.03.2015. 15:20

Pitanje:
Naručio bi eventualno neki jeftini WLan usb stick ili čak pci karticu iz Kine.
Kakvo je stanje sada kad smo u EU, mogu li očekivati čestitku od HAKOM-a kao kad sam svojevremeno naručio GPS ili WLan oprema prolazi bez problema?

RAUL 19.03.2015. 15:49

Prolazi bez problema, odavno vise ne trebaju nikakve dozvole.

Mikeyy 19.03.2015. 16:27

Sigurno? Znači teoretski možeš naučiti mobitel iz USA?
Prije 3-4 godine sam naučio logitech daljinski iz USA, majko mila kolko peripetija samo zato što je infra-red...

osspaljeni 19.03.2015. 18:24

Citiraj:

Autor Mikeyy (Post 2752763)
Sigurno? Znači teoretski možeš naučiti mobitel iz USA?
Prije 3-4 godine sam naučio logitech daljinski iz USA, majko mila kolko peripetija samo zato što je infra-red...

Također prije 3-4 godine naručio neki GPS.
Stiglo pismo od Hakoma da platim 300 Kn za neko testiranje i kojekakve idiotarije.
Rekao neka vrate paket i dobio refund sa DX-a.

Zato i pitam kakva je sada situacija.
Ne bi da se zbog sticka/kartice od par dolara moram raspravljati sa idiotima.

RAUL 19.03.2015. 21:53

Prije je trebala neka potvrda.Vise ne treba nista.Pogledaj temu o kineskim mobitelima pa ce viditi koliko ih je narucenih.Ukoliko narucujes van EU placas samo pdv.

Walt 02.04.2015. 18:02

Pozdrav ekipa, imam jednu situaciju koju je možda netko već stavio ovdje, ali ja je nisam uspio pronaći.
Naime, dobio sam na poklon od rodbine iz SAD-a Iphone6, nakon malog kašnjenja stigao je u Zagreb u poštu carinjenja. Kad sam ih kontaktirao, rekli su mi da je pošiljka zadržana na carini i da ću na kućnu adresu dobiti obavijest.
Sad me zanima hoću ja morat što platiti, carinu ili pdv na taj poklon?
Kakva je procedura sad?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru :)

nino 02.04.2015. 18:12

Pojam "poklon" za carinu ne postoji. :D

Tražiti će račun ili će potražiti vrijednost i okinut pdv.

darkydark 02.04.2015. 18:12

PDV na njihovu vrijednost mobitela ako nemas mogucnost ispostaviti origigi račun koliko je plačen.

Walt 02.04.2015. 18:30

Nemam račun, ali mogu ih pitati da mi ga pošalju. Mislim da su ga platili 1000$ sa poštarinom.
Vidio sam na netu primjer poziva kojeg šalje poštanski ured carinjenja, u kojem stoji da je potrebno dati izjavu o vrijednosti ukoliko se radi o nekomercijalnim pošiljkama koje fizička osoba šalje fizičkoj osobi besplatno, ukoliko nema računa, odnosno dokaza da sam isti kupio, kaoo što i nisam..

Znači dobijem poklon i još moram platiti...

spawn 02.04.2015. 19:41

Ne gine ti minimum 1000kn.

Old Iggy 03.04.2015. 09:17

Citiraj:

Autor Walt (Post 2759243)
Znači dobijem poklon i još moram platiti...

Naravno da moraš platiti. Carina se plaća na vrijednost robe pri uvozu u RH, bez obzira tko je platio tu robu.

Da se ne plaća imao bi kontejner "poklona" tjedno. :D

coconut 03.04.2015. 10:19

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 2759315)
Ne gine ti minimum 1000kn.

250US$ (25% pdv-a od 1.000$) je malo više od 1.000kn

1v@n 03.04.2015. 10:21

Prema stanju dolara, to je već skoro 2000 :)

spawn 03.04.2015. 10:24

Ovisi na koliko ce.procjenit mob kad nemaju racun. Ali sigurno nece jeftino proc

1v@n 03.04.2015. 10:30

Kaže da je plaćen oko 1000$. Za tu cijenu ide 128 GB 6 ili 6+. Kod nas je 7600 za i6 i 8400 za i6+, pa ak te cijene uzmu u obzir, u najboljem slučaju će ga koštati 1900 kn.

Old Iggy 03.04.2015. 10:33

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2759551)
Kaže da je plaćen oko 1000$. Za tu cijenu ide 128 GB 6 ili 6+. Kod nas je 7600 za i6 i 8400 za i6+, pa ak te cijene uzmu u obzir, u najboljem slučaju će ga koštati 1900 kn.

Mislim da su ti to cijene s PDV-om.

1v@n 03.04.2015. 10:34

Kako god, neće bit jeftino :)

Alvin 03.04.2015. 22:50

Naručio sam materijal (čipove) od kineza, slanje DHL-om. Na računu, na pošiljci stoji ime obrta i adresa obrta.
Šaljem carisnku deklaraciju, potvrdu uplate i račun sve na adresu obrta, ime obrta te moje ime i prezime.
Uplaćujem za carinu i pristojbe s poslovnog računa.
Oko 16 sati prema tracking numberu pošiljka je dostavljena i potpisana sasvim drugim prezimenom. Zovem DHL pitam gdje je to dostavljeno i tko je to potpisao.
Ženska objašnjava kako je telefonskim putem ta osoba x preusmjerila pošiljku na svoju adresu. Pitam je još jednom imaju li kakav dokument na temelju kojeg su preusmjerili pošiljku, kaže ne, osoba x(fizička osoba) je nazvala telefonom i promijenila adresu dostave te preuzela paket. Kaže da pišem pritužbu na mail.
Ima li itko slična iskustva?
Šta napraviti?

bloodthorn 03.04.2015. 23:12

Ako može pitanje vezano za uvoz iz EU. Dakle naručujem nešto s Amazon.de (PS4)

Oko 400 eura je. Morat ću platiti PDV?

nino 03.04.2015. 23:15

Ne.

borny 03.04.2015. 23:15

Izgleda kao inside job ili svatko može nazvati i preusmjeriti si određenu pošiljku na svoju adresu...

OuttaControl 03.04.2015. 23:17

Citiraj:

Autor Alvin (Post 2759902)
Naručio sam materijal (čipove) od kineza, slanje DHL-om. Na računu, na pošiljci stoji ime obrta i adresa obrta.
Šaljem carisnku deklaraciju, potvrdu uplate i račun sve na adresu obrta, ime obrta te moje ime i prezime.
Oko 16 sati prema tracking numberu pošiljka je dostavljena i potpisana sasvim drugim prezimenom. Zovem DHL pitam gdje je to dostavljeno i tko je to potpisao.
Ženska objašnjava kako je telefonskim putem ta osoba x preusmjerila pošiljku na svoju adresu. Pitam je još jednom imaju li kakav dokument na temelju kojeg su preusmjerili pošiljku, kaže ne, osoba x(fizička osoba) je nazvala telefonom i promijenila adresu dostave te preuzela paket. Kaže da pišem pritužbu na mail.
Šta napraviti?

Ako mene pitaš to već spada u krađu
Citiraj:

Krađa
Članak 228.tt
(1) Tko tuđu pokretnu stvar oduzme drugome s ciljem da je protupravno prisvoji,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
Citiraj:

Autor bloodthorn (Post 2759911)
Ako može pitanje vezano za uvoz iz EU. Dakle naručujem nešto s Amazon.de (PS4)

Oko 400 eura je. Morat ću platiti PDV?

Nece carina, ali amazon.de ce ti naplatit nasu pdv umisto njihovog, tako je barem sa uk amazonom

bloodthorn 03.04.2015. 23:20

Hvala ljudi na brzim odgovorima :)

fanATIk 04.04.2015. 01:19

Citiraj:

Šta napraviti?

Kakvu pritužbu, policiju im šalji.

osspaljeni 19.06.2015. 02:36

Oke, naručio sam neke pizd**** iz Kine i došla mi dopisnica od Carine da im dostavim račun osobno u ZeGe (lol) ili da pošaljem račun na e-mail preferabilno u PDF formatu (poslao u XPSu pa nek se snalaze)

Što očekivati od ovoga? Da nadoplatim 25% na cifru+shipping koji su navedeni u računu i to je to (obzirom da se radi o računalnim komponentama na koje kao ne ide carina po zakonu, ako nisu nešto promijenili) i to platim kada mi dođe na vrata?

SaleFFS 19.06.2015. 07:22

Citiraj:

Šta napraviti?

Redovito radim sa DHL-om i dogodi se dosta puta da moram zaustaviti pošiljku u ZG ili ju preusmjeriti ali onda te pitaju waybill odnosno broj pošiljke, bez toga ne daju ništa. Očito je netko znao sve podatke jer inače mu ne bi dali da preusmjeri što smrdi na inside job kako je borny rekao ili su čak dali bez ikakve provjere.

Edit
Sad se sjetio da su mi jednom dali moje pakete + jedan paket od sasvim druge firme prije cca godinu dana a ja nisam gledao. Skužio tek kada sam došao u firmu. Nakon par sati su došli po njega jer su skužili da im fali jedan paket. Moguće je da je osoba stvarno preusmjerila svoj paket pa je uz svoj dobila slučajno i tvoj. Ako je tako DHL bi trebao to bezinski riješiti. Nadam se pozitivnome ishodu.

RAUL 19.06.2015. 08:30

Citiraj:

Autor osspaljeni (Post 2793844)
Oke, naručio sam neke pizd**** iz Kine i došla mi dopisnica od Carine da im dostavim račun osobno u ZeGe (lol) ili da pošaljem račun na e-mail preferabilno u PDF formatu (poslao u XPSu pa nek se snalaze)

Što očekivati od ovoga? Da nadoplatim 25% na cifru+shipping koji su navedeni u računu i to je to (obzirom da se radi o računalnim komponentama na koje kao ne ide carina po zakonu, ako nisu nešto promijenili) i to platim kada mi dođe na vrata?

Znaci ukoliko cijena narucenih komponenti prelazi zakonsku granicu na Carini ce ti napraviti obracun davanja i sve skupa poslati na kucnu adresu.Ovisno o postaru isto ce ti biti dostavljeno na kucnu adresu sa uplatnicm koju ces platiti postaru ili ce ti postar ostaviti zutu cedulju pa ces sve zajedno podici i platiti u tvojoj lokalnoj posti.Davanja su ti 25% onako kako si ti naveo, plus cca 30 kuna troskova carine.

Jole911 15.08.2015. 18:21

1 privitaka
Jad i bjeda od carinika ma tko on bio :amen: Sad cete reci kako oni rade svoj posao OK ali :(
1. traze racun zatim za mjesec dana dobijem ovo :( Nikad prije nista kupovao nikad imao posla sa carinom i eto ulovili su švercera s jednim tenisicama :( Ha BRAVO za carinu :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:19.