PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   3.5" SATA HDD-ovi od 1.5 do 2 TB (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=149920)

Mr.Ex.President 21.01.2014. 23:57

Citiraj:

Autor Botlorn (Post 2532878)
Najstariji green mi ima 17 000 sati rada i 95 000 "load cycle count" Vidio sam puno gore na netu, tako da zasad neću paničariti :)

Moja dva, tri su dosad zavrtila do oko 900 dana, al to ništa više nije u mene, nekako mi je draže prodat u zadnjoj godini garancije dok mogu dobit neke novce, nego kasnije davat za siću. Trenutni green mi ima 286 dana (98k loada) u godinu ipo dana, al dobro, taj PC odnedavno radi 8 sati dnevno cca, pa on ni neće skupit neke lude brojke. Samsung koje san poviše stavio da je crka je realno i odradija svoje, 883 dana.

Sad na njegovo mjesto dolazi ponovo green, eventulano red, ne pada mi napamet za backup disk uzimat po 200-300 skuplja rješenja samo zato šta je green serija na lošen glasu:D Čak ni red ne mislin kupovat, eventulano ga izvuć na garanciju + nadoplatu. Preskup mi je to hobi za diskove koji mi ne služe za sistem, u SSD mi nije bija problem uložit, to je skroz druga priča...

Botlorn 22.01.2014. 00:03

Citiraj:

Autor Mr.Ex.President (Post 2532882)
Moja dva, tri su dosad zavrtila do oko 900 dana, al to ništa više nije u mene, nekako mi je draže prodat u zadnjoj godini garancije dok mogu dobit neke novce, nego kasnije davat za siću. Trenutni green mi ima 286 dana (98k loada), al dobro, taj PC sad radi 8 sati dnevno cca, pa on ni neće skupit neke lude brojke. Samsung koje san poviše stavio da je crka je realno i odradija svoje, 883 dana.

Nemoj mi ovo govorit, vidiš da imam diskove koji su radili u komadu i preko 3 godine :D nadam se da će još malo povuć :)

Citiraj:

Autor Mr.Ex.President (Post 2532882)
u SSD mi nije bija problem uložit, to je skroz druga priča...

Također, dao sam preko tisuću kuna za SSD, ali za arhivu i storage diskove kupit dva najjeftinija s mirror podacima i kad jedan ode samo garancija kao zamjena. Ili ovo što ti kažeš, nisam o tome prije razmišljao - nakon dvije godine prodat s garancijom i uzet novi :D

Bluzer 22.01.2014. 00:04

Citiraj:

Autor Botlorn (Post 2532878)
O, hvala. Sjećam se da sam čitao nešto o tome, ali nisam mogao se sjetit točno koji je bio zaključak. Dobro, to je dakle feature, a ne bug.
Diskovi su mi backupirani i to mi ne smeta toliko jer je ionako storage disk, pa vjerojatno trenutno neću firmware mijenjati.

Najstariji green mi ima 17 000 sati rada i 95 000 "load cycle count" Vidio sam puno gore na netu, tako da zasad neću paničariti :)

Za usporedbu, WD blue od 640GB ima 29 000 sati rada i samo 2500 load cycle countova :D

Nije to mijenjanje firmwarea, nego samo promjena opcije unutar njega. Bezbolno.

Brko 22.01.2014. 08:12

Citiraj:

Autor Bluzer (Post 2532887)
Nije to mijenjanje firmwarea, nego samo promjena opcije unutar njega. Bezbolno.

Da ponovim pitanje, vjerojatno ga nisi vidio ;) Jel i WD Red pati od tog problema kao i zelenjava, budući je isto IntelliPower.

Nick7 22.01.2014. 09:09

Citiraj:

Autor Botlorn (Post 2532849)
Nego, jedno usputno pitanje iako nije baš za temu: je li normalno na WD green seriji osjetit neko "kašnjenje" pri pristupu podataka?
OS mi je na SSDu, ali ako želim nakon nekog vremena otići na WD disk u my computer, kao da trebam čekati dvije sekunde da se disk zavrti prije nego što mi otvori particiju.
POnekad mi se to događa i na SSDu, što je još čudnije. Ući u recyle bin - ponekad mi treba sekunda da izlista sve. Kao da čujem neki lagani spin i klik u kućištu.

To ti je sve zbog green-a, i parkiranja glave.
Ja sam isto nedavno uzeto WD green 3TB-a, i isto vrlo brzo parkira glavu i kuzi se mali delay kad kliknem na nesto na njemu.
No, kako sam ionako uzeo taj disk samo za backup... to me ni najmanje ne smeta :)

vedranzeman 22.01.2014. 09:14

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2532932)
Da ponovim pitanje, vjerojatno ga nisi vidio ;) Jel i WD Red pati od tog problema kao i zelenjava, budući je isto IntelliPower.

Nažalost izgleda da i crvendaći imaju taj bug, ovaj feature. :nono:
Jedino što imaju teoretski duplo više ciklusa prije nego postanu cigle.

Citiraj:

After seeing your comment, I contacted my rep at WD. She pointed out head parking is in ALL the Red models, contrary to Larry's findings in the reviews. I checked the WD tech datasheets -- http://www.wdc.com/wdproducts/library/S ... 771442.pdf -- and sure enough, all the Reds are rated for 600,000 load/unload cycles for "Reliability/Data Integrity." The WD Green datasheet specs 300,000 load/unload cycles. So...
http://www.silentpcreview.com/forums...bc9fcb#p578752

Brko 22.01.2014. 09:19

Jipiiii :D a dobro, meni će Red služiti za backup svih diskova iz kompa u USB ladici i sinkronizirat će se svaka 2-3 tjedna jednom, tako da mislim da tu nebi trebalo biti problema... barem se nadam, jelte ;)

Bono 22.01.2014. 11:08

Eto vam Wd smeca disk koji se samounisti pogotovo pod linuxom. Korektni su s garancijom, ali sta to znaci kad svako malo crkavaju, imam nas 4 diska svake godine jedan wd crkne.

Mr.Ex.President 22.01.2014. 13:30

Citiraj:

Autor Botlorn (Post 2532886)
Nemoj mi ovo govorit, vidiš da imam diskove koji su radili u komadu i preko 3 godine :D nadam se da će još malo povuć :)

Šta ću te plašit, jedan Hitachi je došao do 1400 dana:D Samo trudin se mijenjat ta čuda svako dvije godine cca, ne iz neke nesigurnosti, već čisto iz razloga šta je to zadnja granica kad se nekakva osjetnija lova može uhvatit...
Pa uskoro jedan green ide na prodaju iz istog razloga.

Brko 22.01.2014. 13:58

Citiraj:

Autor Bono (Post 2533001)
Eto vam Wd smeca disk koji se samounisti pogotovo pod linuxom. Korektni su s garancijom, ali sta to znaci kad svako malo crkavaju, imam nas 4 diska svake godine jedan wd crkne.

To govoriš za Zelennjavu jelda :D ? Koliko vidim i čujem, Red serija je OK za sada.

Bono 22.01.2014. 14:00

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2533101)
To govoriš za Zelennjavu jelda :D ? Koliko vidim i čujem, Red serija je OK za sada.

Da za zelenjavu, pod windowsima imam 2tb taj radi, ali u nasu i pod linuxom se sami ubiju.

Kristijan1 22.01.2014. 15:17

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2533101)

Red serija koliko čitam po netu je ok , ali prekratko je na tržištu da bi mogli reći da je definitivno sigurna investicija .
Vrijeme će pokazati koliko su ti diskovi uistinu kvalitetniji i sigurniji od ostalih .

Nakon što je moj WD Black bacio kašiku nakon 3 godine korištenja , ne vjerujem više nikome :) .

Brko 22.01.2014. 18:03

Citiraj:

Autor Bono (Post 2533106)
Da za zelenjavu, pod windowsima imam 2tb taj radi, ali u nasu i pod linuxom se sami ubiju.

Žaba samoubojica :D Tog zelenog mogu koristiti samo da mi pude podmetač za pivu :D

Citiraj:

Autor Kristijan1 (Post 2533158)
Red serija koliko čitam po netu je ok , ali prekratko je na tržištu da bi mogli reći da je definitivno sigurna investicija .
Vrijeme će pokazati koliko su ti diskovi uistinu kvalitetniji i sigurniji od ostalih .

Nakon što je moj WD Black bacio kašiku nakon 3 godine korištenja , ne vjerujem više nikome :) .

Ja odavno ne vjerujem nikome, ali WD kupujem samo zbog jednostavnog RMA sustava. Sa svim ostalim HDD-ovima su bile peripetije. Šalji ovdje, šalji ondje, ovog više nema, ovaj je zatovren, šalji u austriju, nizozemsku, tunguziju...

Botlorn 22.01.2014. 23:49

Citiraj:

Autor Mr.Ex.President (Post 2533087)
Šta ću te plašit, jedan Hitachi je došao do 1400 dana:D Samo trudin se mijenjat ta čuda svako dvije godine cca, ne iz neke nesigurnosti, već čisto iz razloga šta je to zadnja granica kad se nekakva osjetnija lova može uhvatit...

E to volim čut. Ispod 5 godina ne želim ni da pomisle na crkavanje :D

Imao sam prije godinu dana jednog WD green koji je nakupio nekoliko bad sectora tjedan dana prije isteka garancije. Iste sekunde sam otrčao u dućan gdje sam ga kupio kako bih ga zamijenio :)

Citiraj:

Autor Mr.Ex.President (Post 2533087)

Barem znam od koga neću kupovat disk na tržnici :lol2:

Don Kihoty 23.01.2014. 00:35

http://blog.backblaze.com/2014/01/21...-should-i-buy/

Možda nekog i zanima...

PS - Svi diskovi će kad tad umrijeti - backup backup backup...

Ja samo zelene, zbog tišine. Plavo/crno mi preglasno.
SGT ne želim (ni Maxtor ni Samsung diviziju), a Hitachi (WD/HGST) ima samo 7200rpm modele.
Toshoba 3.5'' = Hitachi divizija (HGST).

Edit: sorry, nisam vidio da je već linkano.

JuiceBox 24.01.2014. 12:41

Uboh jucr Toshibu 2TB, DT01ACA200 u protisu , 630 kn. Bum videl kako sljaka. Otkad imam PC, prvi storage disk veci od 320 GB :D

borisko 03.02.2014. 21:45

Kupujem veći, pouzdaniji i tiši storage disk pa se dvoumim oko 2TB/3TB Toshiba i Western Digital Red serije (Toshiba je nešto jeftinija, ali godinu dana manje garancije)

Gledam ove 5k i 7k Hitachije koje spominje Backblaze pa vidim da ih nema baš na tržištu i Western Digital Red seriju. Vjerujem da je to zbog toga što je Toshiba kupila Hitachi i zalihe su se potrošile i sad šibaju pod Toshiba brandom.

Čini mi se da je sada

Hitachi 5k serija > Toshiba DT01ABAxxx

Hitachi 7k serija > Toshiba DT01ACAxxx

Mislim da i ovo govori u prilog tome

http://i1086.photobucket.com/albums/...ps013dff7d.jpg
http://www.hotukdeals.com/deals/tosh...6#post17744557

Što mislite o tome? Vidim da su neki uzeli Toshibe, kakve vam se čine?

Brko 03.02.2014. 22:52

Uzeo WD 2TB Red i turio ga u USB ladicu da bude storage. Hladan ko led, ali se malo čuje dok zapisuje. Neka, bolje da ga čujem nego da u tišini nekaj radi pod haubom ;)

Kristijan1 03.02.2014. 22:59

Citiraj:

Autor borisko (Post 2539797)
Kupujem veći, pouzdaniji i tiši storage disk pa se dvoumim oko 2TB/3TB Toshiba i Western Digital Red serije (Toshiba je nešto jeftinija, ali godinu dana manje garancije)

Gledam ove 5k i 7k Hitachije koje spominje Backblaze pa vidim da ih nema baš na tržištu i Western Digital Red seriju. Vjerujem da je to zbog toga što je Toshiba kupila Hitachi i zalihe su se potrošile i sad šibaju pod Toshiba brandom.

Čini mi se da je sada

Hitachi 5k serija > Toshiba DT01ABAxxx

Hitachi 7k serija > Toshiba DT01ACAxxx

Mislim da i ovo govori u prilog tome

http://i1086.photobucket.com/albums/...ps013dff7d.jpg
http://www.hotukdeals.com/deals/tosh...6#post17744557

Što mislite o tome? Vidim da su neki uzeli Toshibe, kakve vam se čine?

Toshibe mi se za sada čine kao najbolji diskovi , izuzev garancije koja je 2 godine .
Kupio sam model od 2TB i model od 3TB dok je garancija još bila 3 godine .

Poučen pozitivnim iskustvom sa Hitachi diskom od 1TB odlučio sam se na Toshibe i za sada sam zadovoljan .

Bono 04.02.2014. 08:51

Ja sam isto uzeo toshibu od 1tb cini mi se da koriste samo jednu plocu. Disk je stvarno tanak i lijepo radi.

borisko 04.02.2014. 15:34

Dobro ti se čini ;)

Citiraj:

Autor Toshiba
The DT01ACA Desktop HDDs feature 1 terabyte-per-platter technology in capacities ranging from 500GB to 3TB (1, 2 or 3 platters).

http://storage.toshiba.com/docs/pres...op_release.pdf

Kristijan1 22.03.2014. 22:31

1 privitaka
Evo kako to izgleda na WD2003FZEX , nešto malo brži od predhodnika FAEX diska i nešto malo tiši ( i dalje glasniji od Samsunga , Toshibe i WD Red diska ) .
Stvara prilično velike vibracije u odnosu na druge diskove što se manifestira bukom jer se vibracije prenose na kučište , a i sam disk se čuje .
Ako ga usporedimo sa novijim single platter diskovima ne izdvaja se ni po čemu osim po buci i vibracijama koje stvara u radu , možda je čak i nešto sporiji od Seagate diska .
Jedina prednost ovoga diska u odnosu na ostale single platter diskove je garancija od 5 godina .

Thermaltake 24.03.2014. 11:03

Citiraj:

Autor Kristijan1 (Post 2567444)
Evo kako to izgleda na WD2003FZEX , nešto malo brži od predhodnika FAEX diska i nešto malo tiši ( i dalje glasniji od Samsunga , Toshibe i WD Red diska ) .
Stvara prilično velike vibracije u odnosu na druge diskove što se manifestira bukom jer se vibracije prenose na kučište , a i sam disk se čuje .
Ako ga usporedimo sa novijim single platter diskovima ne izdvaja se ni po čemu osim po buci i vibracijama koje stvara u radu , možda je čak i nešto sporiji od Seagate diska .
Jedina prednost ovoga diska u odnosu na ostale single platter diskove je garancija od 5 godina .

Bome se i grije dobro kolko vidim.

Kristijan1 24.03.2014. 15:35

Disk je topliji od Toshibe i WD Red diska nekih desetak stupnjeva .
Ako te tješi i kod mene se čuje zujanje kada se gasi disk + rondanje kučišta pri paljenju računala čiji su uzrok vibracije WD Black diska .
Sa Samsung F1 diskom nisam imao ovakih zvukova pri paljenju .

Interesantno je i to da je Toshiba DT01ACA300 3TB koju također imam u kompu BRŽI DISK od WD Black FZEX diska , o da brža je .

flyer1 24.03.2014. 17:27

brijte vi na toshibe i samsunge koliko oćete, ja sam danas prebacia 50-ak GB fileova s FAEXA na EZEX sa 125-150MB/s. mislim da od toga teško može bolje, a da je u domeni klasičnog hdd-a.

Kristijan1 24.03.2014. 17:57

Nemam razloga uzdizati Toshibu, rekao sam da sam vlasnik tih diskova i mjerio sam brzinu xy puta .
Razlika je nekih 2-3 % u korist Toshibe to su činjece .
Da mi je bilo vidjeti koliko dugo si držao brzinu prijenosa podataka 150MB/s sa FAEX diskom !

Misliš da ne može bolje u domeni klasičnog diska ?

Pitaj vlasnike novih single platter Seagate diskova .

Dino57 30.03.2014. 15:54

Uzeo bih si hard od 2 TB i primamljiva mi ova cijena u protisu
http://www.protis.hr/products/detail...000dm001/52330
pa me zanima jel to dobar omjer uloženo dobiveno ili da uzmem neki drugi,imam SSD te stoga bi mi hard služio uglavnom za pohranu filmova igara i ostaloga.

Kako se ponašaju IntelliSeek i IntelliPower hardovi,imaju li kakve značajnije prednosti ili ih izbjegavati u širokom luku?

Brko 30.03.2014. 16:24

WD Red je dobra kupnja. Koristim ga kao externi storage/backup. I ima 3 godine gare.
Osobno, kao i uvijek, izbjegao bi ostale razno razne green low power diskove.

Dino57 30.03.2014. 16:45

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2571373)
WD Red je dobra kupnja. Koristim ga kao externi storage/backup. I ima 3 godine gare.
Osobno, kao i uvijek, izbjegao bi ostale razno razne green low power diskove.

To je ovaj jel,Intellipower rpm?
http://www.protis.hr/products/detail...wd20efrx/62924

Brko 30.03.2014. 16:47

Je, to je taj.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:01.