PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   SSD-ovi ili solid-state diskovi (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=112475)

dh41400 13.07.2009. 18:21

Citiraj:

Autor DaNiJ3L (Post 1384001)
to je disk s samsung kontrolerom koji se ponasha kao svaki drugi koji ima taj isti samsung kontroler. da li se varam?
sto je njemu zajednicko s vertexom?

OCZ htjedoh reci ;)

Citiraj:

bash zbog toga trebamo listu. pokazalo se da su razlike minorne izmedju proizvodjaca ako se koristi isti kontroler.
da li se varam?
Osim ako ... u cijelu pricu ne uracunas FW upgradeove, a njih bome ima podosta :)

Ne bih znao kako ostali klonovi ostvaruju upgrade FW-a (i da li ce biti moguce u buducnosti).

Citiraj:

Autor Tomy B. (Post 1384192)
Zašto kažete mješavim Samsung kontrolera, Vertex-a i ST imena?

Ne kužim kakve veze ima Vertex?
Zar nije to Samsung MMCRE64G5MXP-OVB samo s naljepnicom i tvorničkim brojem od Super Talent-a? (Isto što je i OCZ Summit)

OCZ, OCZ, OCZ ... pardoniram se :)

Mada se ne bi cudio da su povukli i nesto iz Vertexa (cipove ili mozda djelomicno i dizajn).

Citiraj:

Autor darQ (Post 1384205)
za vertex klonove je nabrojao danijel, sve osim st-a

inteli, to ne znam...intel kao intel :D , intel kao kingston, intel kao....neam pojma...
:D
neam pojma više...treba to malo više tražit :D

Jos kad Transcend, Corsair, G.Skill, Patriot i ostala skvadra pocnu ugradjivat Indilinx (premda Patriot muti nesto s Samyjem) ...

I onda ulete neki neocekivani igraci iz Tajvana, Kine, Indonezije, Koreje ili ko zna od kud vec .... joooj sto ce bit veselja za recenzente :)

Citiraj:

@ dh41400 : svej to lijepo fino i krasno, al misli ono, ko ikad gleda 3 filma u isto vrijeme, ko je ikad otvarao, ne 15 neg dvije aplikacije u isto vrijeme ?!?!?
hoću reć, kolko men treba, ja ne bih osjetio bitnu razliku između sammy-a i ovog što si stavio na link ;)
Skuzio sam da postoji velika razlika u definiciji brzine diskova na ovom i ostalim forumima, pa cu sad to probat rascistiti:
  • Dakle za ljude koji koriste disk u svakodnevnom radu (otvaranje foldera, pokretanje Office-a, otvaranje dokumenta, RAR, ZIP i ostale slicne lightweight stvari u laptopima i "laksim" racunalima).

Za takav load je dovolja prakticki bilo koji noviji SSD (jedino oni stari JMicron mozda ne :)).
  • S druge strane, za ljude koje se intenzivno bave PhotoShopom, Video editingom, bazama podataka, Renderingom, velikim projektima u AutoCadu (Catiji i sl. stvarima), server-oriented aplikacijama, te uz to trebaju racunalo za svakodnevne poslove i eventualno zele imati zalihe u brzini diska za neka buduca vremena (ili su jednostavno naviknuti na RAID-0 s vise diskova)...

Postoje opcije poput Intela, Kingstona i nekih DRAM i NAND clustering rjesenja koja ispunjavaju sve moguce zahtjeve koje korisnik pred njih moze staviti.

Znaci ovo se ne odnosi na korisnike laptopa i manjih, slabijih racunala (jednostavno nemaju dovoljan bandwidth za tako nesto).

Ovo su rjesenja za punokrvne stolne radne stanice na kojima su najbitnije stavke velik Throughput, ultra nisko vrijeme odziva (cak i u mikro sekundama), te ogroman broj IOPS-a u Random prometu (nekoliko tisuca pa na vise).
BTW nadam se da ce se ovaj thread malo bolje organizirati da ipak pomognemo i drugima oko odluke u kupnji SSD-a.

danij3l 13.07.2009. 18:22

stavio sam ja i ST :D

darQ 13.07.2009. 18:37

pa jel postoji super talent sa indixlinks kontrolerom ?

darQ 13.07.2009. 19:19

ev ja ću pravit neku beta tablicu u ovom postu, svako malo ću ju editirat pa, ono...ak neko ima neki drugi info, nek stavi bilo gdje u threadu pa ću updateat...ili quotajte sa updateovima ili šta ja znam...

za početak, ajmo malo grupirat:

Indilinx Barefoot:
Code:

Patriot Torqx
OCZ Vertex
SuperTalent UltraDrive ME
G.Skill Falcon
Solidata X2
A-DATA S592

samsung 1. gen:
Code:

samsung 64gb slc ( MCCOE64G5MPP-OVA )
samsung 64gb mlc ( MCBQE64GBMPP-03A )

samsung 2. gen (pb22-j) :
Code:

Samsung (svi 256 gb diskovi )
Corsair P
OCZ Summit
SuperTalent MasterDrive SX
Patriot Torqx M28 (ovo još nije 100 %)

intel m serija:
Code:

kingstona
....

eto, tolko za sada...
idem dalje tražit...

:respekt:

update:
evo jedan suuuuper link:
http://forums.overclockers.com.au/sh...d.php?t=781651

DeadMan+ 13.07.2009. 19:20

Citiraj:

Autor darQ (Post 1384310)
pa jel postoji super talent sa indixlinks kontrolerom ?

da, Super Talent UltraDrive ME

:)

darQ me preduhitrio

zvonac 14.07.2009. 01:03

Pozzz,ekipa može koji komentar na ovaj ssd,Corsair Storage Solutions 32GB 2.5"?
Baš gledal u protisu cijena 1085kn MLC,pretpostavljam da je to samsungov kontroler?tnx

denied 14.07.2009. 01:20

Negdje na netu sam iskopo da je samsungov :chears:

zvonac 14.07.2009. 01:31

Citiraj:

Autor denied (Post 1384603)
Negdje na netu sam iskopo da je samsungov :chears:

Izgleda da je samsungov...Baš pikiram na njega,e sad kolko je to pametna kupnja..

darQ 14.07.2009. 01:37

32 i 64 koriste zadnju poboljšanu verziju jmicrona ( tak tomy b veli )

doduše, 128 i 256 gb verzije jesu sammy-i

zvonac 14.07.2009. 01:41

Citiraj:

Autor darQ (Post 1384611)
32 i 64 koriste zadnju poboljšanu verziju jmicrona ( tak tomy b veli )

doduše, 128 i 256 gb verzije jesu sammy-i

A šit,bježim od jmicrona opeko se i više nikad...a ja baš mislil da ima samsungov kontroler..

Ak niš drugo pričekal bum još neko vreme da se to sve "sredi"...ovaj hdd u lapu mi lagano več pije živce...

denied 14.07.2009. 02:11

Ne može se vjerovati ni onima na ebayu :lol2: (tam sam ulovio da je sammy)......

dh41400 14.07.2009. 03:30

Lijevo darQov Samsung, a desno taj Corsair (obrati pozornost iskljucivo na 4KB Random Write):

http://www.imagesforme.com/out.php/i...a3363336393239 http://www.links.co.jp/items/cmfssd-32n1_08.jpg

Ocigledno nije Samsung kontroler unutra (JMicron JMB 36x).

Ukratko bjezi od toga.

zvonac 14.07.2009. 10:37

@dh414000,kaj imaš ti kakvu preporuku za ssd 32gb?se da nać kod nas neki dobar za neveliku lovu?

darQ 14.07.2009. 10:45

na ebay-u...
ak ti se ne da zezat s e-bayem, prodam ti ja ovaj svoj koji je slc 64 gb, po cijeni mlc 64 gb sa jmicron kontrolerom (1500kn) :D

zvonac 14.07.2009. 10:55

Citiraj:

Autor darQ (Post 1384710)
na ebay-u...
ak ti se ne da zezat s e-bayem, prodam ti ja ovaj svoj koji je slc 64 gb, po cijeni mlc 64 gb sa jmicron kontrolerom (1500kn) :D

Fala na ponudi,al ipak budem još prošvrljal,uglavnom kod nas je još ponuda nikakva,il eventualno pričekat par mjeseci,možda se kaj promjeni na bolje..

Pa ček kaj sve ono kaj se vidi po našim dućanima,kaj je to sve "šrot"roba?mislim kaj nema ni jedan vrijedan spomena?

dh41400 14.07.2009. 10:57

Ili ovo (ako zelis garanciju).

Test!

To je jedino kaj kod nas trenutacno valja (ispod 1,500 kn) ... barem zasad

EDIT: ovo je stari FW na njemu ... s novim bi to bilo puuuno bolje (4K Random Write) :)

EDIT #2:
Ako ti ni to nije dosta, provjeri kod njih cijene.

zvonac 14.07.2009. 11:09

Zanimljivo,a performanse još zanimljivije,to je Indilinx kontroler?
EDIT:E daj mi reci koja je procedura stavljanja firmwarea?

EDIT 2 Gledal sam,al cijene su malo "povisoke"...
Al neznam,ipak ču pričekat na pad cijena,a i s vremenom ssd če se usavršit,nadam se do kraja godine prema mojim očekivanjima:D

dh41400 14.07.2009. 11:16

Da Indilinx je u pitanju :)

Super Talent FW upgrade guide !

zvonac 14.07.2009. 11:19

Novi firmware=mega turbo performanse za 1300kn:D

Tomy B. 14.07.2009. 14:36

Koliko sam informiran:
Corsair M serija i Kingston V serija je s poboljšanim JMicron kontrolerom

OCZ Summit, Super Talent MasterDrive SX, Corsair P serija nova generacija Samsung kontrolera

OCZ Vertex, Super Talent UltraDrive LE (SLC) i ME (MLC), G.Skill Falcon s Indilix kontrolerom

@ zvonac: a zašto eBay ne dolazi u obzir?
za 1100 kn se kupi SSD 64 GB sa Samsung kontrolerom, a za kojih 200 kn više s Indilix kontrolerom

One Two 14.07.2009. 17:18

Citiraj:

Autor Tomy B. (Post 1384844)
za 1100 kn se kupi SSD 64 GB sa Samsung kontrolerom, a za kojih 200 kn više s Indilix kontrolerom

Zašto je Indilix skuplji ako je samsung bolji? :D

Anyway, ja uzimam MasterDrive SX sigurno, cijena taman.

Tomy B. 14.07.2009. 19:05

Isto zašto je i Ferrari skuplji od Peugeot-a.

Zato što je Indilix (Ferrari) brži, al zato Samsung (Peugeot) "duže traje".

darQ 14.07.2009. 19:51

Citiraj:

Autor Tomy B. (Post 1384989)
Isto zašto je i Ferrari skuplji od Peugeot-a.

Zato što je Indilix (Ferrari) brži, al zato Samsung (Peugeot) "duže traje".

hahahahahahahahahahaah :goood:

antrax 14.07.2009. 21:59

@Tomy B... ajd objasni malo ovo "duze traje" plz

i zna li netko ista o mushkin ssd-ima? u par navrata sam se trudio doci do nekih info, al mi nije bas za rukom polazilo. ono sto je deklarirano je smjesno, danas nitko nebi trebao izlazit s tako slabom serijom, pogotovo ne jedan mushkin.
znam nekoga tko ima jednog, al to cu tek eventualno vidjet kad odem jednom do vz na duze malo opet.

dh41400 14.07.2009. 23:05

Citiraj:

Autor antrax (Post 1385077)
@Tomy B... ajd objasni malo ovo "duze traje" plz

Autorovim rjecnikom:

Duzi servisni interval :)

Citiraj:

...i zna li netko ista o mushkin ssd-ima? u par navrata sam se trudio doci do nekih info, al mi nije bas za rukom polazilo. ono sto je deklarirano je smjesno, danas nitko nebi trebao izlazit s tako slabom serijom, pogotovo ne jedan mushkin.
znam nekoga tko ima jednog, al to cu tek eventualno vidjet kad odem jednom do vz na duze malo opet.
Kada sam zadnji put gledao bio je JMicron u pitanju (i to ne ove "naprednije" verzije).

BTW posto se spominju samo neka imena "igraca" na SSD trzistu bilo bi u redu da se sveukupno pucanstvo upozna sa situacijom na trzistu.

Ovo je veci dio glavnih proizvodjaca/"brandera" na flash (a.k.a. SSD) trzistu:

• Active Media Products
  • Adtron
  • APOGEE
  • A-DATA
  • BiTMICRO
  • Buffalo
  • CFD
  • Corsair
  • DDRdrive
  • Fusion-io
  • Gigabyte
  • Green-House
  • G.Skill
  • G-Technology
  • Imation
  • Intel
  • InnoDisk
  • JEDEC
  • Kingston
  • Lexar
  • Memorysolution
  • Micron
  • Mtron
  • Mushkin
  • Patriot
  • PhotoFast
  • PQI
  • Pretec
  • pureSilicon
  • Ridata
  • Samsung
  • SanDisk
  • Seagate
  • Sharkoon
  • SiliconSystems
  • Silicon-Power
  • Solidata
  • SuperTalent
  • TakeMS
  • TDK
  • Team Group
  • TMS
  • Toshiba
  • Transcend
  • Western Digital
  • WhipTail Technologies

Vjerojatno ova lista sama po sebi dovoljno govori o ozbiljnosti ovog segmenta trzista vec sada (a kamoli za par godina).

antrax 14.07.2009. 23:22

Citiraj:

Autor dh41400 (Post 1385112)
Autorovim rjecnikom:

Duzi servisni interval :)

a to se potkrijepljuje cime? nije jos proslo dovoljno vremena da se utvrde svi stvarni nedostaci tehnologije, kamoli da pocne rikavat nesto masovno..

dh41400 14.07.2009. 23:30

Servisni interval = ponovno dizanje friskih Windoza, tj. flushing svih LBA (logickih adresa)

Ovo je trenutna situacija, zbog nedovoljne implementacije TRIM tehnologije unutar OS-a, kontrolera i SSD FW-a

Znaci pojam se odnosi na peformanse, a ne na "zivotni vijek" SSD-a

Kratko kazano :)

darQ 14.07.2009. 23:40

da se nadovežem na kolegu dh41400, malo izreklamiram svoj ssd i privučem potencijalne kupce :D

za sad jedino samsung ima konkretan odgovor na pad performansi, ja sam to pokazao i sa svojim testovima ;)

navodno ni inteli više ne pate od toga...ali, samsung je to ranije riješio pa...ono...jel...

antrax 15.07.2009. 00:04

ja se ionako informiram cisto informativno, ssd kupujem tek kad dode sata3 jer mi se cini da je trenutno ogranicenje ponajvise do samog sucelja, a ne da se ne mogu proizvesti brzi diskovi :)

do onda se mozda i rijese ostale bebi bolesti

nego dalje na temu.

hocete reci da nakon odredenog vremena ssd nema vise kamo zapisivati? i sta se desava nakon kronicnog pada performansi?

jasan mi je problem velicine memorijskih celija te brisanja manjih komadica iz njih itd, al to je nesto od cega su i stickovi patili tj pate sve flash memorije, al se njih nije koristilo za drzanje OSa i slicne kriticne stvari pa nije bilo bitno.

darQ 15.07.2009. 00:29

samsung je to riješio, na koji način, to se nagađa, jedan od primjera je ovaj moj post:
http://forum.pcekspert.com/showpost....&postcount=866

drugi diskovi pokušavaju sa TRIM funkcijom....

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:47.