PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Adaptacija kuće/stana (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=287636)

lowrider 16.02.2025. 07:52

LVT koji sam ja uzeo već ima na sebi mekanu podlogu, tako da ne treba ništa ispod njega stavljati, samo naravno, podloga mora biti ravna, pa su pločice savršene

mkey 16.02.2025. 10:55

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 3789300)
parket zbog masivnosti ima manju toplinsku vodljivost od laminata

Mislim da svojstvo toplinske vodljivosti proizlazi iz same strukture materijala, a drvo je vlaknasto/porozno tako da je za očekivati da bude slabiji vodič od betona ili keramike.

medo 16.02.2025. 11:09

Adaptacija kuće/stana

Upravo tako. Stiropor je dobar primjer.

Najbolji primjer su aerogeli. Sastoje se od 97-98% zraka, lagani su kao pero a najbolji toplinski izolatori poznati čovjeku.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Aerogel

fanATIk 16.02.2025. 12:22

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 3789300)
"toplije za stopala", vječna tema u rangu propuha kao tihog ubojice.

postoji nešto zvano toplinska vodljivost. kad bosim nogama staneš na metal ili beton, imaš osjećaj da je hladan, a zapravo je iste temperature kao i drvo ili keramika u toj istoj prostoriji i ima ogromnu toplinsku vodljivost, odnosno noge predaju "toplinu" na taj drugi materijal i javlja se osjećaj hladnoće.

s druge strane, ako bosim nogama u istoj prostoriji staneš na ploču stiropora, imaš osjećaj da "grije" jer je toplinsla vodljivost jako niska i noga ne gubi toliko "topline", već se ona odbija od materijala pa nije hladno za noge.

parket zbog masivnosti ima manju toplinsku vodljivost od laminata i to je cijela priča, ali u kombinaciji s podnim grijanjem nema govora o hladnom podu. ljeti je laninat na bosu nogu hladan, ali takav i treba biti, taman da klima manje radi :D

Ne kužim. Poanta posta je? Nije govno nego se pas posro?
Dakle nije mi hladno nego samo imam osjećaj hladnoće.
Ko da izađemo van na -20 c, ja u pernatoj jakni, ti gol do pasa i veliš da nije hladno, samo ti tjelo brže gubi toplinu....

mkey 16.02.2025. 13:01

Ima li NASA neki outlet za nabavu aerogela u bulku?

Tajl3r 16.02.2025. 13:48

@sti ma netreba mi za garažu več dvorišna klizna vrata koja su teška ..
Nisam čita sve ali radija sam prije tjedan dana laminat u hodniku i sobama(jugoparket) hodnik koji je niži od soba za 2,3cm i urađen pločicama.
U hodnik sam stavija stiropol 2 cm debljine sa nekspandirajućom pur pjenom koja drži odlicno i na stiropol foliju za laminat i to je to puno toplije plus nema više razmaka a visine između lajsni sjele odlično.
Prije toga svega pita sam meštra jednog kao šta napravit reka mi je stavi osb ploče pa na njih folija i laminat ili stiropol pjena ili lipilom za pločice ..
Ja izabra najčistiju soluciju koja me ispala biče 100 eura i malo kičme rad,eto tek toliko ako neko ima sličnu situaciju.

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk

medo 16.02.2025. 13:55

Citiraj:

Autor mkey (Post 3789342)

Sarcazam detected.

Već dugo postoje izolacijske vune od toga. Postoji i 'rvacka firma koja radi s time. 3cm toga je kao 10cm stiropora. Cijena je x10

mkey 16.02.2025. 14:03

Nije bio sarkazam, samo šala. Vidio sam da je dosta sličica na wiki od NASA pa sam zato pitao. Mislim da je i Monk jednom davno imao taj materijal u jednoj od epizoda i kazali su kako je pregrada od tog materijala došla bila od našana :D

lowrider 16.02.2025. 20:10

Citiraj:

Autor Tajl3r (Post 3789346)
.
U hodnik sam stavija stiropol 2 cm debljine sa nekspandirajućom pur pjenom koja drži odlicno i na stiropol foliju za laminat i to je to puno toplije plus nema više razmaka a visine između lajsni sjele odlično.
Prije toga svega pita sam meštra jednog kao šta napravit reka mi je stavi osb ploče pa na njih folija i laminat ili stiropol pjena ili lipilom za pločice ..
Ja izabra najčistiju soluciju koja me ispala biče 100 eura i malo kičme rad,eto tek toliko ako neko ima sličnu situaciju.

Znači zalijepio si stiropor (xps ili eps?) na pod( beton pretpostavljam) i na to folija i laminat?

Tajl3r 17.02.2025. 10:08

Xps (fragmatov)na pločice znaci hodnik je rađen pločicama ,na xps folija i gore laminat..zasad sve ok ali vrijeme ce pokazat a nema gdje mislim na razmicanje ,sriča nije neki velik hodnik i ako bude problema odradit cu drugčije.

lowrider 17.02.2025. 10:37

E super, hvala na info

xlr 17.02.2025. 11:06

Citiraj:

Autor Tajl3r (Post 3789446)
Xps (fragmatov)na pločice znaci hodnik je rađen pločicama ,na xps folija i gore laminat..zasad sve ok ali vrijeme ce pokazat a nema gdje mislim na razmicanje ,sriča nije neki velik hodnik i ako bude problema odradit cu drugčije.

Sta si stavljao onu basic jeftiniju foliju, tipa 2mm?

I kod mene je sve u istoj razini (plocice i yu parket) pa bi volio jednom dignuti to na xps i laminat. Najvise iz razloga jer ispod mene se ne grije i da dobijem nesto izolacije zimi. Da ne zivim u tom stanu vjerojatno bi cupao to van, ali ovako kad si pustio korijenje i jos s djetetom, malo je teze.

Jedino da bi to kvalitetno napravio moram i vrata promjeniti, tj izbiti van stare yu stokove koji idu u pod inace cu sutra imati rupe u laminatu. Ili barem podrezati trenutne stokove.

Colop 17.02.2025. 12:04

Citiraj:

Autor mkey (Post 3789342)

Bilo je na amazonu za kupiti od nekih kineskih proizvodača taj aerogel, al je cijena bila nešto u rangu 7 mm debljine, površina 15 x 10 cm, 19,99 €

Tajl3r 17.02.2025. 13:38

Citiraj:

Autor xlr (Post 3789460)
Sta si stavljao onu basic jeftiniju foliju, tipa 2mm?

I kod mene je sve u istoj razini (plocice i yu parket) pa bi volio jednom dignuti to na xps i laminat. Najvise iz razloga jer ispod mene se ne grije i da dobijem nesto izolacije zimi. Da ne zivim u tom stanu vjerojatno bi cupao to van, ali ovako kad si pustio korijenje i jos s djetetom, malo je teze.

Jedino da bi to kvalitetno napravio moram i vrata promjeniti, tj izbiti van stare yu stokove koji idu u pod inace cu sutra imati rupe u laminatu. Ili barem podrezati trenutne stokove.

Da najobicniju 2mm a mozes i onu malo skuplju "foliju" na kocke zelena obicno bude od 3mm i malo je skuplja,ima sam slicnu situaciju kao ti ali sada gledajući da mi je sve u razini kao tebi ja bi sad sve 3 napravio sobe kao i taj hodnik ..ali san ima specificnu situaciju da su te tri sobe sad nalivane znači betonska ploča 8 cm i sa tih 8 cm smo otisli povise razine hodnika plus sve sam diza i sobe i doli prostorije ispod soba a bile su drvene grede, daske i štukete i ostale yugo radnje,previd je bija taj da je hodnik ok betonska ploča i pločice ajde necemo nalivat ta 2 cm kao nek stoji pa je osta taj hodnik niži od soba za 2,2cm ali mi je ocd proradija pa sam se raspita u jednog meštra građevine napravija ovo spomenuto ,spominješ vrata drvena?
Na sve te 3 sobe 3 vrata sam skida ta 2 cm cirkularom(možeš i ubodnom pilom ako je dobra i imas preciznu ruku)doli na dno vrata jer ta drvena vrata koja su toliko debela i teška da je to dns neviđeno bilo mi ih je šteta bacat prominija sam im brave i kvake a prije toga pitura(ofarbao) i stavija gumu dolje onu kao protiv propuha jer sam namjerno ostavija između vrata i laminata 2mm za zatvaranje/otvaranje.
I da to je gore kat a doli je apartman sad se i puno manje čuje nekakva buka .

xlr 17.02.2025. 14:48

Vrata su nazalost sva kriva i nijedna vise ne idu lagano pa su za otpis u jednom periodu. Nazalost kartonska su, nema u njima nis posebno da bi ulozio u njih kune :)

Umjesto folije bi cak stavio i te ploce od 3mm. Mozda daju nesto malo vise na izolaciji, nagadjam.

Inace, kad spominjete osjecaj topline, soba se grije 24/7 na 21C, na podu je yu parket na betonu, a kat ispod se uopce ne grije. Dok presvucem pelenu djetetu noge mi se zalede. I shit you not! Ovaj parket se toliko ohladi od ispod da ga valjda ni otvoreni plamen ne bi zagrijao odgore :D

Tajl3r 17.02.2025. 15:00

Citiraj:

Autor xlr (Post 3789509)
Vrata su nazalost sva kriva i nijedna vise ne idu lagano pa su za otpis u jednom periodu. Nazalost kartonska su, nema u njima nis posebno da bi ulozio u njih kune :)

Umjesto folije bi cak stavio i te ploce od 3mm. Mozda daju nesto malo vise na izolaciji, nagadjam.

Inace, kad spominjete osjecaj topline, soba se grije 24/7 na 21C, na podu je yu parket na betonu, a kat ispod se uopce ne grije. Dok presvucem pelenu djetetu noge mi se zalede. I shit you not! Ovaj parket se toliko ohladi od ispod da ga valjda ni otvoreni plamen ne bi zagrijao odgore :D

Ma možes se igrat kombinirat sa tom podlogom ispod laminata neko cak stavlja foliju tu od 2mm pa jos gore kocke od 3mm ili foliju u duplo jednu priko druge itd.. sigurno bolje za izolaciju i toplinu ili jednostavno Izolacija za pod VILO 5mm 5m2 8 € koliko vidim

mkey 17.02.2025. 19:16

Citiraj:

Autor xlr (Post 3789460)

Pa zar se laminat inače gura ispod štokova?

Lewis 17.02.2025. 19:21

Citiraj:

Autor mkey (Post 3789549)
Pa zar se laminat inače gura ispod štokova?

Da, ako su vrata sa "sirokim stokovima/bez pragova ili ti moderna ona idu na završni pod.

xlr 17.02.2025. 19:32

Moderna vrata se ugradjuju kao suhomontazna, dakle na gotov pod (pragove dogovaras unaprijed s prodavacem vrata, da ne profulas). Yu vrata su se prvo ugradjivali stokovi, pa pod oko stokova, pa na kraju krila.

Colop 18.02.2025. 13:48

Jel tko ugrađivao nedavno ventilator u wc?
Treba mi nešto kvalitetno, po mogučnosti da u sebi ima senzor vlažnosti i onda da se sam automatski pali po potrebi jer se radi o wcu bez prozora.
Cijena nije bitna, ovo imam namjeru jednom odštemati u wcu i nakon toga samo mijenjati ventove. Trenutno ne postoji ventilator, pa ne postoji ni rupa.
Treba biti zidni.

domy_os 23.02.2025. 20:51

Ima li netko kakav kontakt u gradja.hr? Toliko neodgovornu trgovinu još nisam susreo, dva tjedna se natežem oko ponude. Da nisu više nego upola jeftiniji od Bauhausa i lokalaca, ne bih se uopće trudio.

Tulio 23.02.2025. 22:16

Mogu samo potvrditi da su katastrofa.
Doduse kod nas u RI je sada to Maxmart, iako ja i dalje ne kuzim je li to ista firma, ili dvije razlicite.

Kako god, vise nemaju cijenu MPC za gotovinu koja je uvijek bila niza, a da ne govorim da vrata koja su na webu od gradje 353,00€ mi nude u poslovnici za 600+.

S druge strane, na telefon za info za web gradje se ne javlja nitko.

Nisu vise i Bauhaus ni Pevex nesto, ali gradja se bas jako srozala

Renesis 24.02.2025. 11:09

Koliko znam Gradju su podjelila dva brata i drugi je to renameao u MaxMart

Colop 24.02.2025. 11:31

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3790668)
Ima li netko kakav kontakt u gradja.hr? Toliko neodgovornu trgovinu još nisam susreo, dva tjedna se natežem oko ponude. Da nisu više nego upola jeftiniji od Bauhausa i lokalaca, ne bih se uopće trudio.

Reći ću vlasniku idući put kad ga vidim :D

Doduše, oni su se bacili u turizam, mislim da im je Građa sekundarni posao.

Bravo 24.02.2025. 11:47

Ljudi kaj bi se moglo staviti na unutarnje zidove do max 2cm debljine u svrhu toplinske izolacije? Knauf ploče ili postoji kakav stiropor materijal?

pero_dinamit 24.02.2025. 13:12

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3790668)

Ako su takvi oko slaganja ponude, zamisli što će biti tek kada platiš i koliko ćeš čekati. I još plus naknadne promjene i problemi. Ja bi to zaobišao koliko god jeftinije bilo, mislim da ćeš na kraju uštediti i vremena i živaca. A možda i novaca na kraju.

mkey 24.02.2025. 13:17

+1. Ako se ne može niti ponudu dobiti u razumnom roku, zahvališ se na ranom upozorenju i ideš dalje.

pero000 24.02.2025. 14:12

Sa čime najlakše skinuti pljesan od vlage na krovnom prozoru u kupaoni?
Probao sam sa nekim pufas odstranjivaćem pljesni ali nije se pokazalo uspješno.
Dali ima neki takav premaz ili bez brušenja i ponovnog lakiranje neće ić?

mkey 24.02.2025. 14:54

Sam sam se našao u sličnom problemu, zaključak je: to što je crnilo još uvijek prisutno ne znači kako je plijesan još uvijek živa. Ne izbjeljuje svako sredstvo plijesan, niti svako sredstvo koje izbjeljuje uspješno i dubinski ubija plijesan.

Ivo_Strojnica 24.02.2025. 15:04

Ekipa, htio bih malo termalno izolirati garažu.
imate li kakvih savjeta kako tome pristupiti?
mislija sam doslovno složiti stiropor po zidovima, ali me zanima da li ima nešto pametnije, a da nije preskupo?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:11.