PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

medo 20.06.2024. 21:59

Automobili

Citiraj:

Autor Colop (Post 3748371)
Mahom ginu klinci sa podrtinama starima 15- 20 godina.
Jel to uopće ima elektroniku?

Naravno da imaju ali kao što je kolega odlično naveo iz priručnika ne možeš protiv fizike. Ako ćelava ljetna Sava izgubi grip na hladnoj i/ili mokroj podlozi badava kontrola stabilnosti kada guma ne može uhvatiti cestu.Vježbali smo to na poligonu.

Još ako je ovjes loš…

Dodatni problem kod zadnjeg pogona je što zadnj kotači uvijek guraju auto ravno za razliku od prednjeg pogona koji gura u smjeru prednjih kotača. Zato jače izbacuju zadnji kraj. Auti na zadnji pogon su jači auti (da mogu snagu bolje prenijeti na podlogu) pa je to još izraženije.

sinisa1989 20.06.2024. 22:23

Citiraj:

Autor coconut (Post 3748352)
Reci to onim vozačima BMW-a koju stalno ginu. ESP nije jači od fizike.

Kakva kontrola stabilnosti u elektronskom obliku ako je vozač kreten? Ako gume nisu ćelave i ako cesta nije blatnjava/masna/mokra/skliska, elektronika te izvuče bez problema ako ideš u zavoj s 90, a inače bi izletio ili se izvrtio na 70-75 (karikiram). Ako ideš u takav zavoj sa 100+, nema te elektronike koja će te vratiti na cestu kad cijeli auto kliže i vrti se po cesti. Vjerujem da je i u drugim autima slična situacija, ali mogu reći da stvarno jako dobro radi. Oduzme snagu, koči ovisno o tipu proklizavanja i doslovce auto koji krene proklizavati vrati u pravac. Ali kao što rekoh, sve dok je unutar granica zakona fizike. Ako je upaljena elektronika, ako je sve ispravno, u kombinaciji s xDriveom (pa čak i bez) stvarno moraš izazivati vlastitu sudbinu da napraviš pizdariju. Ovo pričam za zavoje, naravno. Na ravnici ima genijalaca u svim brandovima. :)

X-Plosiv 20.06.2024. 23:49

Pola ovih što izlete prvo, nemaju gume ili su čelave ili imaju 8g+, a drugo, niti ne uhvate apex ulaska/izlaska, nego ulete naglo i onda zacimaju u zavoj da prođu..

Colop 21.06.2024. 07:18

Ima svega, istina. Jedan genijalac u ulici je još na WinterContact TS870, a vani je 40 C zrak, a cesta je valjda 60 C.
Al ima i jako loših zavoja i cesta gdje bi mi sa 30 km/h ili manje sa novim premium gumama auto krenulo proklizavati.

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

Guls 21.06.2024. 07:37

Samo se treba voziti polako i problema biti neće.
Za malog pišu ima drugih lijekova, a ne samo brzina i bmw. Ups :)

Otkad vozim bmw-a ljudi me pretječu kao manijaci. I dajem žmigavce. One dugačke, 30 metara prije križanja. Ljudi su van sebe od bijesa.

btw prodajem pežoa, ako znate nekog da mu treba neprovjeren i uništen auto - javite se (šala, u odličnom je stanju).

sinisa1989 21.06.2024. 09:15

Ako želiš izazvati još veći bijes, drži razmak i puštaj pješake na zebri. Garantiram puno lijepih pozdrava, bilo u retrovizoru, bilo dok te zaobilaze. :D

medo 21.06.2024. 09:19

Još ako ne parkiraš preko dva parkirna mjesta zaplijenit će ti auto

Master_Hrc 21.06.2024. 09:40

Citiraj:

Autor Guls (Post 3748462)
.....

Otkad vozim bmw-a ljudi me pretječu kao manijaci. I dajem žmigavce. One dugačke, 30 metara prije križanja. Ljudi su van sebe od bijesa.
......

Hahaha bravo. Ja sam isto znao jednog covjeka koji je vozio bmw i kulturno davao zmigavce i pustao ljude na zebri. #nedajSeGuls #izdrzi #tiSiNasIMiSmoTvoji :D:D:D

GoGzS 21.06.2024. 09:54

Da uletim malo u kabrio temu posto vozim jednog. Bio sam izmedju Saab 9-3 Aero i Volvo C70 kojeg sam na kraju uzeo, pa evo par rijeci o svemu.

Soft top vs. hard top:
- zvucna izolacija je na strani hard topa
- opcenito sto se izolacije od elemenata tice, hard top je bolji (vozikao se u Saab 9-3 na jedan uzaren dan, i uz klimu i sve, odozgora te ispece medium rare
- tezina je na strani soft topa, C70 prazan ima skoro 1600 kg, lol

Ako se bude rabljeni uzimao, obvezno probnu voznju i nazicati da prodjes kroz auto praonu. Dok sam gledao C70, jedno 10 komada sam testirao i kad bi god predlozio da odemo u praonu krece "joj nemam sad vremena" "ma ne ne, krov nece curit, al ne zelim da mi lak izgrebe" i slicno...

Sto se voznje bez krova tice, ako je vani iznad 27-28, uglavnom mi je podignut krov i klima upaljena, spustanje krova je u vruce ljetne dane samo ujutro ili predvecer uz zalazak sunca. Al ono, ako je vruce a bas zelim spustit krov, onda i dalje ostavim klimu da mi laganini puse prek ruku na volanu, tako se da izdrzat i na 30 C ako ne pici direktno sunce :D

Iskreno, meni je uzimanje tog C70 bilo ispunjenje childhood dream-a, malo sam ga impulzivno uzeo i mislio sam da ce mi dosaditi nakon godinu dana pa cu ga prodat, al evo ga vec 4. godinu kod mene. 2022. sam potegnuo prek baltika (Poljska, Litva, Latvija) gore prek cijele Finske, presao u Svedsku i onda nazad prek Danske, Njemacke, Lihtenstajna i Austrije. 35 dana, 10k kilometara, vecinom seoske ceste i spusten krov i svejedno mi nije dosadilo vozit spustenim krovom :D

Jucer sam stigao na Hvar, prosao onim tunelcicem do Zavale sa spustenim krovom... 10/10, would recommend :D

Evo i dvije slikice:

https://i.imgur.com/AIA1qdW.jpeg

https://i.imgur.com/PKQaWMc.jpeg

Warszawa 2022. na roatripu, i zadnja voznja sa mora doma prosle godine (nekad u 10. mjesecu ako se dobro sjecam).
Sto se zime tice, garaziram ga samo iz razloga jer ga zelim do penzije vozit, al ono, ne vidim razlog zasto ga se ne bi moglo vozit kao najobicniji auto. A sto se spustanja krova na zimi tice, znalo je bit dana u 2. mjesecu, kad bi mi falilo vozikanje bez krova, pa ak je suh dan i 10+ stupnjeva, otisao bi sa njim do posla i nazad sa spustenim krovom. Na prednjim sjedalima ne puse uopce dok se vozi sa spustenim krovom tako da nije problem i ako je hladnije vani.

Ako se jos cega sjetim, nadodam, a ako ima koji pitanja, slobodno. Od ostalih kabria sto sam vozio: Mercedes CLK iz 2000 i neke godine (soft top), Mini prva generacija kabrija (soft top), nova Mazda MX-5 ali ona sa tvrdim krovom, Saab 9-3 Aero i Golf 4 kabrio (oba soft top). Iz tog svega sam zakljucio da zelim hard top :D

Pupo 21.06.2024. 10:06

Citiraj:

Autor GoGzS (Post 3748495)
2022. sam potegnuo prek baltika (Poljska, Litva, Latvija) gore prek cijele Finske, presao u Svedsku i onda nazad prek Danske, Njemacke, Lihtenstajna i Austrije. 35 dana, 10k kilometara, vecinom seoske ceste i spusten krov i svejedno mi nije dosadilo vozit spustenim krovom :D

Ti živiš moj san :D
Jebeno

coconut 21.06.2024. 10:11

https://net.hr/webcafe/svastara/bmw-...6-eed0edc95451 :goood:

Master_Hrc 21.06.2024. 10:13

@Gogzs
Potpisujem sve receno za hard/soft top i voznju s klimom. Ali taj C70 je stvarno klasa iznad miate. Gust je taj kabrio, sto jest jest. Kad sam vozio miatu i nakon 3 godine kad bih sjeo za volan bih podsvjesno nabacio neki glupav osmjeh koliki mi je bio gust. S tim da sam se vozio svaki dan do Radnicke, sto veca guzva i duzi put, duza voznja i veci gust.:D

GoGzS 21.06.2024. 10:17

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3748497)
Ti živiš moj san :D
Jebeno

Bilo je fakat zakon, krenuo sam nekad 10.6. i stigao u Finsku/Svedsku na midsommer festivities. Malo mi je mozak izgorio jer 10 dana dok sam gore bio, 24/7 pici sunce i nisam znao kad bi trebao biti budan a kad spavat ali savrseno vrijeme za kabrio. 22-23 C i sunce.

Edit: jedne stvari koje sam se sjetio, reci ne crnim koznim sjedalima :D ako ga sparkas negdje na kratko sa spustenim krovo, a sunce je, doslovno ne mozes sjesti u auto koliko se zagriju. Dugo sam trazio i na kraju nasao ovaj sa tkaninom na sjedalima. Isto se ugriju ali se moze sjest na njih bez da se sprzis.

WraGG 21.06.2024. 12:12

@GogzS Hvala! Super review :)

medo 21.06.2024. 13:02

Meni je Miata smiješan mali autek. Ljudi mi u njemu smiješno izgledaju kad se voze po gradu kao da se voze u igrački iz lunaparka :)

Auto se vjerojatno super vozi ali izgleda kao da bi lako podletio pod moderne povišene aute.

Ja ga ne bi, hvala.

bertone 21.06.2024. 13:07

Citiraj:

Autor coconut (Post 3748498)

Nema što, edukativan i poučan članak :D

murina 21.06.2024. 22:20

Automobili

Hard top je od plastike jeli tako? Meni ne dolaze u obzir jer zauzimaju puno prostora
Za CC krovove sam čuo da im pate brtve i lako stradaju ali to su možda bapske priče

Jedan u prolazu sa soft topom
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...8d746352bc.jpg

GreenLife 21.06.2024. 23:40

Citiraj:

Autor medo (Post 3748539)
Meni je Miata smiješan mali autek. Ljudi mi u njemu smiješno izgledaju kad se voze po gradu kao da se voze u igrački iz lunaparka :)

Auto se vjerojatno super vozi ali izgleda kao da bi lako podletio pod moderne povišene aute.

Ja ga ne bi, hvala.

Same opinion :)

Meni ta Miata jednostavno izgleda smješno, još kad vidim dva lika malo duža unutra...:D "frendići"

Hamm 22.06.2024. 04:42

Citiraj:

Autor medo (Post 3748539)

Ja ga ne bi, hvala.

Kupio frend miatu i idemo na test ride sljeme ovo ono lagana vožnja ništa divljanje. :D
Na ilici stanemo pored nekog birca dva lika od 100+kg u cabriu i čuješ iz birtije...DOBAR DAN DJEVOJKE i smijanje cijele terase. :D Al ok nasmijali smo se i mi. :D Nemreš ne izgledati ko derpe ako si u cabriu s frendom. :lol2:

GoGzS 22.06.2024. 06:44

Da, sto se toga tice, ja svoj od milja zovem gaybrio :D al uglavnom se sam vozim ili sa boljom polovicom (zenskog roda :D ) pa susjedi misle ako nista drugo, u najmanju ruku sam bi... :D

Router 22.06.2024. 08:12

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3748652)
Kupio frend miatu i idemo na test ride sljeme ovo ono lagana vožnja ništa divljanje. :D
Na ilici stanemo pored nekog birca dva lika od 100+kg u cabriu i čuješ iz birtije...DOBAR DAN DJEVOJKE i smijanje cijele terase. :D Al ok nasmijali smo se i mi. :D Nemreš ne izgledati ko derpe ako si u cabriu s frendom. :lol2:

Nije bilo do auta već vaših zaljubljenih pogleda u daljinu sa sjetom na vremena kada ste otvarali pivu na klupici

murina 22.06.2024. 08:56

To bi me možda mučilo sa 20 godina, a sa 4 banke u guzici me totalno zaboli tuki 🏳️*🌈

Sent from my iPhone using Tapatalk

Colop 22.06.2024. 12:06

Citiraj:

Autor murina (Post 3748633)
Hard top je od plastike jeli tako? Meni ne dolaze u obzir jer zauzimaju puno prostora
Za CC krovove sam čuo da im pate brtve i lako stradaju ali to su možda bapske priče

Jedan u prolazu sa soft topom
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...8d746352bc.jpg

Kolegica je imala 308 CC, taj je više vremena bio na servisu nego u pogonu, baš radi krova.

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

buljaka 22.06.2024. 12:58

Imao sam 206cc . Krov zaštekao 1000 puta . Pod garancijom 20tak puta radjen. Užas od auta

Poslano sa mog

medo 22.06.2024. 14:48

I jako su nezahvalni kad ih se prodaje. Teško je naći kupca a kad nađeš nitko to ne želi puno platiti.

A ako se prevrneš na krov s cabriom ozljede su prestrašne. Šansa za to je astronomski mala ali ipak…

Slow 22.06.2024. 20:58

Imao sam Z4 2.5SI, crni s kurvinski crvenom kožom iznutra...Nikad prežaljen. Auto je neudobno korito koje izbija bubrege, nepregledan potpuno s dignutim krovom, unaprijed sam se samo 2 puta parkirao i oba puta pogodio branikom zid jer nisam mogao ocijeniti koliko je hauba dugačka, jaja sam ispekao svaki put na sjedalu.
I svaki dan kad bih došao doma s autom nakon posla, prije spavanja bih otišao napraviti još jedan đir po Sljemenu ili samo malo oko kvarta. I nisam skidao osmjeh s lica.

Provozao sam poslije i ponešto M-ova, i Elfera i svi su super, ali ta kombinacija kad si klinac od 25 godina i kupiš si nešto takvo je valjda na razini kao kad narkoman prvi put uzme heroin i pokušava svaki idući put doživjeti prvi šus.

bertone 24.06.2024. 00:06

https://www.youtube.com/watch?v=zRjsHPGE_Wo

Hamm 24.06.2024. 12:26

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3744943)
Cini se da je susjeda nabavila novu igracku za emisiju. :D

IMG-7332 IMG-7333

xlr 24.06.2024. 12:51

Dodje mi da zapalim kolumbo i popijem koreto :)

mamutarka 24.06.2024. 13:25

mene više ovaj đipić ispred zanima

skitnica 24.06.2024. 13:34

Apropos ovih stereotipa o vozačima BMW-a, nedavno vozim iza jednog, MA tablice, petica bez oznaka ali po auspusima i gumama vidi se da je neka zvijer. Čovjek daje žmigavce čak i na mjestima gdje nitko (pa ni ja) u Makarskoj ne daje (izlazak iz kružnog, skretanje na rivu gdje ostaješ na cesti s prednošću prolaska), staje pješacima. Čak staje kako bi ljudi izašli s parkinga. Vozi po rivi 30kmh. Mislio sam da sanjam.

Master_Hrc 24.06.2024. 13:44

Citiraj:

Autor skitnica (Post 3748968)
Apropos ovih stereotipa o vozačima BMW-a, nedavno vozim iza jednog, MA tablice, petica bez oznaka ali po auspusima i gumama vidi se da je neka zvijer. Čovjek daje žmigavce čak i na mjestima gdje nitko (pa ni ja) u Makarskoj ne daje (izlazak iz kružnog, skretanje na rivu gdje ostaješ na cesti s prednošću prolaska), staje pješacima. Čak staje kako bi ljudi izašli s parkinga. Vozi po rivi 30kmh. Mislio sam da sanjam.

pics or it didn't happened :D :D

DoxyTheCroat 24.06.2024. 15:27

Citiraj:

Probna vožnja prije kupnje. Po stilu vožnje očito mu je prvi put za volanom BMW-a
Treba ga popratiti oko blagdana Velike Gospe, taman stigne krunicu do tad objesiti.

Hamm 24.06.2024. 21:59

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 3748961)
mene više ovaj đipić ispred zanima

To je njezin jimny ako se ne varam.

Guls 25.06.2024. 08:06

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3749097)
To je njezin jimny ako se ne varam.

Neki dan me ulovila na tehničkom u Sv.Ned. Došla s pinkijem na registraciju i udri po temama... majko mila

Hamm 25.06.2024. 12:38

Ide u sv nedjelju, a tu je u samoboru. Onda znas kakvi idioti rade tu kod mene.

tutix 26.06.2024. 09:49

Ekipa, 225 45 17, Turanza 6 ili nešto drugo? T005 imam trenutno i najbitnije mi je kako se ponaša na kiši.

Planirao kupit set iduću sezonu jer sj DOT 16, al danas izlazim iz dvorišta preblizu i zapnem za metalni držač ograde, razrežem tako lijepo gumu po bočnici da je ispustila za 10 sekundi.

Sent from my Pixel 7 using Tapatalk

coconut 26.06.2024. 10:11

Tko će danas u Kerestinec da vidi Verne aka robotaxi? I AP će doći, daklem to je 'must be there' event.

medo 26.06.2024. 10:12

Citiraj:

Skoro svi vozači BMWa koje znam su normalni vozači kao i svi drugi. Znao sam samo jednog koji je divljao po cesti u službenom BMWu. Taj je bio KAM u bivšem tekekomu.

Usudio bi se reći da su većina BMW vozača normalni ljudi. Prevelik je postotak idiota iako su u manjini pa to stvara lošu sliku pogotovo jer takvi kupuju “benveja” za neodgovornu vožnju.

Guls 26.06.2024. 10:29

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3749176)
Ide u sv nedjelju, a tu je u samoboru. Onda znas kakvi idioti rade tu kod mene.

Ma znam, samo u SvNed idem kod kolege, riješimo čas posla i vozi dalje miško... Nemoj me sjećati uopće na te bolne trenutke tehničkog.

Citiraj:

Autor coconut (Post 3749364)
Tko će danas u Kerestinec da vidi Verne aka robotaxi? I AP će doći, daklem to je 'must be there' event.

Ako budu pitanja za publiku, pitat ćemo čemu rastava brate, prijenos imovine radi bajbukane, zna li se išta? :goood:

Citiraj:

Autor medo (Post 3749365)
Skoro svi vozači BMWa koje znam su normalni vozači kao i svi drugi.

Pa naravno. Mene zaobilaze koliko sam spor. A ja samo čuvam motor od troškova servisa.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:30.