![]() |
|
|
Citiraj:
@1v@n - cestitke na GTI-u! :) |
Automobili
Napravio jučer 400 km. London - Bath - London.
Onog tko je odlučio staviti touch kontrole po cijelom autu treba ritualno spaliti na glavnom trgu u Wolfsburgu. Vozim i osjetim kako mi se volan zagrijava. Dlanom sam slučajno aktivirao grijanje volana nekoliko puta. Nekoliko puta napravio reorganizaciju ekrana i brzinomjera ispred sebe. Pojačao i smanjio muziku slučajno brdo puta. Katastrofalno rješenje. Apple CarPlay ima presitne ikonice, nema šanse da se prebaciš između aplikacija za vrijeme vožnje, čak se i suvozač muči. Drugi problem vezan uz to je da su touch kontrole za klimu odmah ispod ekrana, pa ako kreneš tipkati po ekranu, dlanom mijenjaš temperaturu i glasnoću. Još nisam skužio gdje je na volanu tipka za uspostavu i prekidanje poziva. Dok to tražim po ekranu, opet raštimam i klimu i zvuk. Tipka za sva 4 žmigavca je okružena s 4 tipke za direktni pristup postavkama klime, asistencije, parking senzorima i modu vožnje… i dok je napipaš bez gledanja, opet raštimaš par stvari jer je sve na touch. Ima bežični CarPlay i bežični punjač. Zvuči super, ali iPhone 11 Pro se brže prazni nego puni, a onda se nakon nekog vremena toliko zagrije da prekine punjenje. Razočaran. Android Auto radi okej. Ne mogu probati bežično jer ga A52 ne podržava. Auto ima upgrade na 19” (235/35/19).Očekivao sam da će auto biti neudoban jer su ulice gore nego u ZG, a ležećih policajaca ima daleko više. Iznenađujuće udoban auto, čak i u sport modu. Sjedala su vrhunska. S tim sam jako zadovoljan. Po gradu se vozi kao običan auto. Radarski tempomat, praćenje znakova, linija i prometa iza radi besprijekorno. Sam fino kreće i usporava, toliko da to sad koristim i po gradu. Po autocesti fino prati liniju i lagano korigira kad je potrebno. U par slučajeva mi je znak od 50 zamijenio za znak od 20 pa je počeo usporavati, ali i daje nisam povjerljiv prema cijelom tom automatizmu pa je noga uvijek spremna. Od vanjskog zvuka motora sam više očekivao, dosta je utišan, navodno zbog nekakvih EU normi, a unutra je umjetan, iako baci smiješak na lice kad se stisne gas. S obzirom na ograničenje od 70 mph na autocestama, nisam išao brže od toga. U par navrata sam ga stisnuo kod pretjecanja i nemam prigovora na motor i mjenjač. Ima dosta gepeka, dosta mjesta na zadnjoj klupi i udoban je. Tko može probaviti izgled prednjeg kraja, mislim da će teško naći bolji evridej hot hatch. Evo i potrošnje od jučer https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...3ae222af2b.jpg |
Apsolutno su mi nejasne touch kontrole u autima. Pa to je kao da tipkaš SMS dok voziš.
|
kaj nije zablokiran dok voziš preko tipa 20km/h?
|
Nekad smo tipkali sms-ove pod skolskom klupom, sve napamet, od odabira primatelja do slanja. Nula tipfelera :D Ako to ne govori koliko puno info mozemo dobiti samo iz dodira prstom + dodaj tu neku varijantu misicne i vizualne memorije, onda ne znam. Takodjer nisam fan touch tipki cak ni na najobicnijim kucanskim aparatima.
Sve te inovatore i dizajnere treba provozati nekom random gradskom prometnicom stopati im da promjene radio stanicu, temperaturu i glasnocu, pa brojati touch greske i koliko puta/dugo su skrenuli pogled sa ceste. I dare you! :D |
Citiraj:
vidis i zaboravio sam na to kako si mogao na slijepo prakticki sve, gdje su ta vremena. A sada ako ne blejis u ekran nema sanse nista, aj na smartponu otvori sms i kreni tipkati a da ne gledas u ekran i posalji kad zavrsis. nokia 3210-3310 tata mata ergonomije i softwarea za to. ovo u autima se iskreno nadam da je samo nekakav "izlet" i da tako nece ostati, ali logike nema nikakve. dobro je netko pisao kako su u nove space shuttle sve staviti na touch tipke pa se ekipa pati u rukavicama. primjera je masu zasto touch nije bolji. Bolji je iskljucivo sto proizvodjaci ustede velike pare na tome. |
Citiraj:
Sad je samo stvar hoce li to svi proizvodjaci implementirati u svoje aute, ali ne vidim tu neki problem. |
Glasovno je još gore. Ajmo radnju koja bi trebala biti da ju odradis u jednoj sekundi zmirecki, pretvoriti u nadglasavanje sa suvozacem, djecom u autu, otvorenim prozorom, raznim naglascima,
zvanjem Hej folcvagen i slično, pa čekaš da on to skuži, pa ti kažeš pojačaj radio, a on pita, a koliko hoćeš, pa reces, a on ne skuži, pa premalo pojača pa ajmo opet, hej folcvagen, pojačaj još radio i tako u krug. Glasnoća radija, klima, i tipke na volanu kojima je SVRHA BILA da ne možeš oko s ceste, već da moš ispod prsta osjetit i stisnut, sada moraš skidati pogled i gledati u hebeni volan :facepalm: Ovo sa touching u autima mogu braniti samo oni koji nisu koristili duže od 2minute. |
Citiraj:
|
Citiraj:
https://www.youtube.com/watch?v=1wTf33uGxzw Po meni je glasovna naredba predobra stvar, jer ne trazi da sklanjas pogled s ceste, a normalno da se svemu mogu naci mane. |
Citiraj:
|
Citiraj:
namece se pitanje, ZASTO? ako vec moras stisnuti tipku da bi uopce pokrenuo glasovne komande i onda cekati da mu kazes naredbu, pa da on to odradi, zar nije logicno da taj prvi touch koji napravis je i onaj s kojim i odradis komandu, tipa okrenut kotacic za glasnocu ili tipku kliknuti? "razvoj", ja bih to nazvao, nazadovanje, u ergonomiji automobila ide u totalno krivom smjeru. |
Osnovne tipke ces uvijek imati na dohvat ruke, ne moras koristiti glas za pojacavanje muzike.
Glas je tu da ne moras ulazit u dubinu menija i kopat po postavkama. Auti danas imaju vise opreme nego prije i logicno da se ne moze ocekivat da postoji tipka za bas sve. |
Citiraj:
Glasovne komande mrzim, a svakodnevno ih koristim kroz Google Home uređaje već godinama. I opet ih mrzim jer 1 od 10 puta ne napravi što ga pitam. Dok ja fauvea zamolim da promjeni temperaturu i prebaci na extra fm, pritom pazeći na izgovor, formuliranje naredbe i nedaj bože zamucati na pola naredbe... |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
https://i.postimg.cc/mPMKKPty/IMG-20210605-101232.jpg
https://i.postimg.cc/GTH5K2WY/IMG-20210605-101104.jpg https://i.postimg.cc/MXTNqPnT/IMG-20210605-101136.jpg https://i.postimg.cc/Pp671ZRT/IMG-20210605-101154.jpg https://i.postimg.cc/Lhb7XtPV/IMG-20210605-101304.jpg https://i.postimg.cc/VSWpL29S/IMG-20210605-101330.jpg Mali vizualni update, led traka straznjem plasticnom kucistu crveno prozirnom i lip s "carbon" uzorkom |
Vrlo američansko.
Inače ja volim puno svjetla iza |
Previše svjetla za moj ukus. Izgleda k'o Božićno drvce.
|
Glupo mi je bilo što nisu spojena zadnja svjetla trakom svjetlećom, a postojala je ta crvena plastika prazna, pa sam uguro led traku unutra. Meni je definitivno bolje nego prije, a ovaj lip je 120kn koštao, a fora izgleda.
|
ako ništ drugo, barem vozači iza tebe budu mislili da prestižu neki Porsche, a kad tamo :D
|
Sad je samo pitanje prolazi li to tehnicki pregled, jer na prednjim farovima nikakve egzibicije ne smijes raditi, a za zadnja svjetla nisam siguran...
|
Citiraj:
Eh, sad, hoće li brojati ledice? Ne znam :D. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Si to spojio da se pali sa stop svjetlom kad kočiš ili svijetli stalno? Ako je stalno onda će ti se po kiši oni koji voze iza tebe naspominjati familije :D Citiraj:
A ništ, ako budu zezali uvijek može povući još jednu crtu ispod tablice pa će biti u paru :) Bonus je spominjanje familije na kvadrat :D |
Citiraj:
Trebo sam prekidac ugraditi, na tehnickom prerezem kabel ak budu zezali. Kak onda na audijima prolazo takva traka ak se racuna ko neparno svjetlo :D |
Citiraj:
|
Bome ne bi imao muda za ovaj eksperiment. Na stranu lepota zahvata koja je u oku promatraca, ali ne zelim ni na koji nacin dovesti osobu iza mene u dilemu da on misli kocim li ja, jesu li mi to pozicije koje su eto slucajno drukcijeg intenziteta ili boje od ostatka svjetala i sl. Pogotovo ne dok kruzamo na AC ili u koloni, po kisi i tako... Jednostavno ne bi imao muda testirati inteligenciju nesretnika iza mene dok je u tom autu moja glava ili glava nekog meni dragog. Nope :|
S druge strane stvarno nemam problema s tim dugim pozicijama na gepecima. Imam problem recimo s running zmigavcima, i to jakih problema do te mjere da mi nekad treba trenutak vise da ga registriram (promakne mi trenutak kad je cijeli zmigavac osvjetljen, a pocetak zmiganja ne dozivim). Vjerojatno je samo do mene. I dalje sam fan full led zmigavca koji kad blicne, blicne i kaze ti "upaljen sam, ugasen sam, upaljen sam...". |
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:39. |
|