PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Prijenosnici (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=48)
-   -   Lenovo ThinkPad kutak (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=256238)

calypso 22.08.2025. 10:16

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3817910)
Ovaj Thunderbolt će me izluditi, ne znam je li do docka ili laptopa, nemam čime testirati pošto je oboje TB4. Svako malo krepa nakon buđenja iz sleepa, uopće neće baciti sliku na vanjski monitor. Ako odspojim USB C kabel pa ponovno spojim, krepa komplet USB i mreža, radi samo punjenje. Ne preostaje drugo nego restartati, ali neće se normalno ni restartati nego samo force shutdown preko tipke s donje strane. Reinstalirao sam Windowse i ništa se nije popravilo.

Koji je to dock u igri? Jesi napravio firmware upgrade na docku?

mrva_zg 22.08.2025. 10:18

Ako je usb-c gen2 sjebali su nesto sa updateom zadnjim.
Ja ga na jedvite jade downgrade-o pa konacno proradilo

domy_os 22.08.2025. 11:23

Ovaj u sigu - Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock, jedan od rijetkih koji podržava 5K i više na jednom portu.

pero000 18.09.2025. 09:40

Pozdrav,
Lenovo T460 kod paljenja traži bios lozinku.
Probao sam odspojiti sve baterije (clear cmos) ali i dalje traži pass.
Ne mogu bootati niti do startup menija.
Na netu ima rješenja sa preprogramiranjem bios čipa.
Dali postoji neko drugo rješenje za maknuti ili zaobići bos pass.

Chuxonja 19.09.2025. 10:13

Mislim da ti ne gine eksterno flashanje. Kraća varijanta da nemoraš sam prtljat po modifikacijama je bacit oko na BadCaps forum. Tamo vjerojatno ima modificiranih čistih BIOSa koje možeš flashat ili pošalješ dump svojeg da ti ga počiste.

Night 19.09.2025. 11:09

Ako se radi o 25Q... flash čipu gdje je BIOS, UEFI, IME, ... onda ga se može flashati dok je na ploči, naflashao sam tako preko nekoliko Lenovo laptopa, a i matičnih ploča od PCeva jer imam običaj isključiti IME na svemu što koristim. Koristim pogo-pin varijantu jer mi se pokazala bolja, ali i štipaljka je dobra samo što one sa Alija traju možda par flashanja jer je grozna plastika i brzo se raspadne pa više ne drži čip. Ali s obzirom na cijenu u kompletu sa programatorom nije loša opcija.

Ali primjerice kod T530 se nije BIOS šifra mogla maknuti preko flashanja BIOSa jer se ona nalazi u secure čipu koji je zaseban. Tu je bio neki trik da mu se CE ili CLK linija spusti na GND kad se laptop pali i onda zaobiđe šifru, ode se u BIOS i stavi nova koja prebriše tu nepoznatu koja je bila stavljena.

Kod flashanja treba obavezno prvo pročitati BIOS minimalno 3 puta, i onda napraviti usporedbu je li konzistentan dump (sha256sum npr.), tek onda modificirati i flashati nazad. Jer ako se dobije neispravan dump pa se uflasha nazad u čip može se zbrikati komp.

1v@n 01.10.2025. 18:50

Ima li tko X230 na Win 7 još uvijek?

Gledam osposobiti jednog za auto dijagnostiku, ali driveri s Lenovo stranice ne funkcioniraju. Koji god da sam paket chipset drivera i MEI skinuo, i dalje nema promjene u device manageru.
Ne mogu ni WiFi instalirati i još par stvarčica.

Lenovo Utility se instalira, ali se ne želi pokrenuti (splash screen dobijem i nakon njega ništa). Probao s x86 i x64 instalacijom, isti problem.

Trenutno instaliram nekakav update pack koji bi trebao sedmicu kompletno updateati na zadnje dostupno stanje. Možda pomogne, ali sumnjam.

calypso 01.10.2025. 18:54

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3823592)
Ima li tko X230 na Win 7 još uvijek?

Gledam osposobiti jednog za auto dijagnostiku, ali driveri s Lenovo stranice ne funkcioniraju. Koji god da sam paket chipset drivera i MEI skinuo, i dalje nema promjene u device manageru.
Ne mogu ni WiFi instalirati i još par stvarčica.

Lenovo Utility se instalira, ali se ne želi pokrenuti (splash screen dobijem i nakon njega ništa). Probao s x86 i x64 instalacijom, isti problem.

Trenutno instaliram nekakav update pack koji bi trebao sedmicu kompletno updateati na zadnje dostupno stanje. Možda pomogne, ali sumnjam.

Ja imam jednog X230, nemam pojma koji OS je na njemu, moram skicnut... Al ga ne bi dao nizasto... :D U picpic stanju je i lijepo je arhiviran u ormaru...

1v@n 01.10.2025. 19:00

Fini strojček, imam ga u spremištu već jako dugo, pa rekoh da mu nađem neku primjenu.
Negdje sam popušio srednju tipku (scroll, srednji click ili što je već) s touchpada.
Imaš ideju kako se to uopće zove ili gdje nabaviti. Ne naručuje mi se cijeli touchpad samo zbog toga (više je estetski problem, jer koristim miš)

xlr 01.10.2025. 20:12

Jesi razmisljao da dijagnostiju vrtis u virtualci tipa virtual box, na normalnom laptopu? Dugo sam vrtio win xp + diagbox za pezoa u vm-u na nekom laptopu koji je vrtio win10. Virtualci sam proslijedio jedan usb port i blindirao internet, ali ne i ugasio adapter. Diagbox se bunio kad ne bi bilo adaptera. To sto nije bilo neta mu nije smetalo.

Takav sustav mi je bilo lakse i backupirati s vremena na vrijeme

mrva_zg 01.10.2025. 20:57

Ja sam na takvom krameraju rjesavo drivere za 7icu sa drp.su
On nadje uvijek neke koji rade

Sent from my 24129PN74G using Tapatalk

1v@n 01.10.2025. 21:15

Citiraj:

Autor xlr (Post 3823603)
Jesi razmisljao da dijagnostiju vrtis u virtualci tipa virtual box, na normalnom laptopu? Dugo sam vrtio win xp + diagbox za pezoa u vm-u na nekom laptopu koji je vrtio win10. Virtualci sam proslijedio jedan usb port i blindirao internet, ali ne i ugasio adapter. Diagbox se bunio kad ne bi bilo adaptera. To sto nije bilo neta mu nije smetalo.

Takav sustav mi je bilo lakse i backupirati s vremena na vrijeme

Nemam normalan laptop :lol2:

Imam 2014 Macbook Pro na Ventura OSX koji kroz Bootcamp ne podržava više Windowse 7. Probao kroz Parallels, nisam mogao fileove s osx povući na windowse nit je ikakav share funkcionirao. USB stick mi nije htio vidjeti. Probao s virtualboxom, ista priča. Zašto, ne znam, sve je ispravno bilo podešeno. Sve kvačice na svom mjestu, jednostavno se ne vide.
Da uspijem složiti Bootcamp, moram dići prastaru HighSierru, a onda imam laptop s 2 nefunkcionalna OS-a :D

Imam W10 trenutno dignut na Bootcampu, ali za neke stvari trebam W7

EDIT:

Great success :)

https://gist.github.com/growtopiajaw...7191252f3e205d
Evo, tko planira novu instalaciju W7, ovo je prva stvar koju treba instalirati kad se sustav digne. Sve što fali da bi prihvatio neke drivere.
Traje i traje, ali nakon toga odjednom sve prihvaća. Intelove drivere bi raspakirao i instalirao, ali se nisu "uhvatili" sve do sad.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:45.