![]() |
|
Neki put namjerno pišem jedno-te-iste stvari, isto kak ti namjerno podjebavaš, tak da tu smo na istoj frekvenciji. Kaj se pecanja tiče, nije do toga, već iz prve ruke u sad već dvije različite firme unatrag desetak godina imam prilike vidjeti i čuti kak to izgleda i kak je raditi s tom bajnom firmom. Možeš mene i moja pričanja kompletno maknuti iz jednadžbe, pa stavi sebe u situaciju da si nešto odradil za tu firmu, recimo da se tvoje slike/videi Nevere koriste u svim njhovim promo materijalima, a ti godinama ne uspijevaš naplatiti pošteno odrađeno. I tu se onda "upecaš i ne puštaš", dok istovremeno gledaš kak se diljem domaćih i stranih medija pišu hvalospjevi i plaćeni PR članci, dok svi pričaju da je to baš super, jer je "hrvatska firma i daje našim ljudima plaće".
|
Citiraj:
Nisam se jednom našao u takvoj situaciji, dapače, imao sam situaciju s velikim domaćim bendom i diskografskom kućom koja je otkupila i mog odvjetnika, pa pazim što govorim o njima i online i javno. S obzirom da Rimac nije mala riba, ja bih bio jako oprezan od plasiranja svega toga u javni prostor. Pravo i pravda ne idu nažalost ruku pod ruku. Samo nam treba da se netko zakači pa nam forum ugase :D |
Nema straha, nagazil je on skupa sa svojim fimama na puno veće igrače od tu nekolicine domaćih tvrtki kojima nikad nisu platili isporučeno.:)
Kak sam spomenul, sva sreća, pa su strani (auto-moto) mediji pokrivali cijelu priču, tak da ne bude samo tak pometeno pod tepih kak bi inače bilo. |
Citiraj:
Niti znam da krade, niti me interesira, ne krade direktno meni. Da, indirektno krade državi, mi smo porezni obveznici, ali jebiga, živimo u državi di nas svi kradu, da se brinem za svakoga, završio bi u ludnici. Od političara, doktora, poduzetnika, profesora itd. Svi imaju masne prste. Ne gledam vijesti, ne gledam Plenkovića, ne gledam Rimca ili Todorića. Zašto? Pa baš zato jer skužiš kako stvari stoje. Ja pokušavam svoje držati čistima, ne umakati ih u mast, lakše mi je. Rimac ko Rimac, nek dela kaj ga volja, do kad se osobno mene ne tiče, boli me... Ima fora auto, to je sve što mi je interesantno. Propadne sutra, meni ni iz džepa ni u džep. Da se spustim u tematiku, valjda bi našao nešto više od onoga što me zanima, ali baš zato jer me ne zanima, nemam potrebe ići dublje. |
Citiraj:
U ovom te apsolutno razumijem. Al vec i vrapci na grani znaju da kod Rimca nekaj smrdi...narod samo nagada kaj tocno. Kaj je zapravo steta jer sam osobno sa velikim entuzijazmom pratil razvoj oba bolida od pocetka. Ono konacno nekaj posteno u tom segmentu iz HR. Al...jebiga...Sve mi vise smrdi da ce neki od globalnih igraca preuzet Rimac i svu tehnologiju kad i ako sve padne na dno. I dalje se nadam nije tako ali...Nada je k****. |
Citiraj:
16 godina sam bio u tom poslu. A 20 i neku godinu si imao ISTE zone rizika, nepromijenjene bez obzira što je odnos šteta/broj vozila bio i 3-4x veći za neki sektor, od drugog, koji je pripadao ISTOJ grupi rizika. Pričam poglavito o zoni 4, koja je bila tih 20-25 godina postojanja istih (fala Bogu pa su ih ukinuli nedugo nakon ulaska u EU i prilagođavanja (prisilnog naravno) istih onima u EU). Npr RI ili OS su bili 90% vremena u istoj toj 4 zoni rizika, kao i KT, gdje je broj vozila te oznake bio 5x (ili čak i više, ne pamtim baš više toliko dobro, to je bilo prije 10+ godina) manji od prva dva navedena, a broj šteta i više nego 5x manji godišnje od prva dva. Pa su opet pripadali u ISTU zonu rizika, jer je to neki tamo aktuar u HUO-u procjenio da je to ok. Dok je npr ST rega, koja je imala sredinom 2000ih i 10x veći broj šteta, a cca 5x veći broj vozila od RI ili OS, bila samo u jednoj zoni više, godinama. Kao i 99% stvari/zakona/propisa kod nas, nije imalo nikakvog smisla sve te godine jer nije bilo odrađeno u početku kako treba, kasnije se to vuklo 2, skoro tri desetljeća bez nekih bitnijih promjena. |
Automobili
Citiraj:
Tvoj stav bi bio u redu kada bi to bio njegov novac koji troši. Što misliš zašto je naš PDV 25%?? To je isti onaj PDV koji se nalazi na svakom *ebenom računu za svaki klinac koji platiš ili kupiš u dućanu tako da se nikako ne može reći da nam projekti financirani javnim novcem ne idu iz džepa. “Ali novac je iz e-u fondova!” I mi financiramo EU. “There’s no free lunch” |
Ljudi pitanje.
Citroen 18/19, 2.0 hdi, sve u redu s autom do neki dan, prestalo raditi grijanje. Naručim se za prvi slobodni termin u Grifonu, tek sljedeći utorak, pošto nije frka jel, neću se smrznuti. ALI, jučer se ženi upali temperatura na 110, safe mod, gasite auto odmah piše. I nakon minutu se ugasi. Sad meni ujutro isto, temperatura skočila do jaja, safe mod taman na parkingu firme, stavim ga u rikverc, upali se ventilator hladnjaka i dok se nisam sparkirao pala je temperatura na 90 u par sekundi, i ventilator je vrtio još minutu/dvije nakon što se auto ugasio. Kaj bi moglo biti, jer na prvu sam mislio da je termostat, ali da je on, nebi u minuti otišla do plafona i opet nazad. Za vikend bi trebao napraviti 400 km, a ovo mi sada iskoči ... Savjet ako je imao tko ovako glupi problem. |
Pumpa vode možda?
Imao sam slične simptome na svojoj Superbici. |
Citiraj:
https://gadgetmates.com/nissan-drops...-original-leaf Ukratko - svo to "app" govno je super dok ima supporta. Dobrodosli u eru koristenja automobila kao mobitela. |
Prestao grijati, diže brzo temperaturu=termostat ili brtva glave.
Jel bacio vodu van na posudu? |
Nije bacio.
Doduše, pogledao sam sad u garažu, i flek je na desnoj strani di posuda dođe na betonu ... tako da možda i je. Vidim da je tekućina ispod minimuma...jebemti francuza. |
Citiraj:
Ista stvar ce biti sa BMW-om i famoznim subscriptionom za grijana sjedala, kad ugase backend koji auto pinga da vidi imas li subscription, bude ti auto javilo "can not reach subscription service, please try heating your seats later again"... bas me zanima hoce li EU poduzet ista protiv tog smecarenja... |
Citiraj:
Sad sam se išao poigrati. U vožnji opet temperatura u maksimumu, ventilator vrti ko lud, a posuda sa tekućinom na dodir hladna, možda 25 stupnjeva, malo toplija od zraka vani. I naravno, baci ga u safe mod. Čini se da ništa od izleta u zagorje s ovakvim autom, pa nemogu 5 minuta vozit, pa 5 minuta čekat sa ugašenim autom da me ne jebe safemod da mogu voziti. |
Citiraj:
Citiraj:
Termostat ili pumpa. |
Ide popodne kod meštra nek pogleda, termostat i pumpa su par eura.
|
Ovo mi zvuci kao da ti je termostat zablokirao.
|
Citiraj:
Mene više sjebalo što sam uzeo od ovlaštenog auto gdje je pisalo da je pumpa zamjenjena a unutra pumpa iz 2018. :D Još mi kaže mehaničar, da to se u toj seriji svima mijenjalo pod garancijom na 60k km. |
Citiraj:
Citiraj:
https://www.techspot.com/news/102242...d-driving.html Nema sanse da prodajem zenin Reno :lol2: |
Automobili
Citiraj:
Već godinama se priča unutar autoindustrije kako je sve to veliki (sigurnosni) problem. Auti su spojeni na net sa eSIM-ovima (u SOS modulu) a support je preslab pa neki CVE bude iskorišten za napad na auto. Infotainment sustavi su tu najgori. Apdejtaju se da imaju više fićura i da ljepše izgledaju a sikjuriti nula bodova. Ubuduće ćemo vjerojatno imati EU regulativu za to ali i “subscription” na support kao za sve ostalo dok oni ne odluče da je auto “end-of-life”. |
Citiraj:
|
Ovi prvi eCall / remote sustavi i auti su vise manje komplet otvoreni, tu se vjerojatno da sve procitati o autu.
Od ca. 2021/2022 su krenuli sa enkripcijama internih komunikacija i stavljen je puno veci naglasak na security (testiraju se pen testovi i takve price). Ali cinjenica ostaje da SVI auti danas imaju modem za spojiti se (eCall je obvezan od 2018 u EU), sto znaci da SVI auti u vecoj ili manjoj mjeri imaju exposure prema van. |
Ako se dobro sjećam obavezan je na svim novim modelima čija proizvodnja je počela nakon 04/2018
|
|
Nisam znao bratiću pomoći pa ću tu pitati. Naime on i žena se sporazumno rastaju (nisu još došli do suda). Imaju stan, novi auto i garažu. Stan i garažu dijele tako da ona diže kredit da isplati njegovu polovicu ali uvećan za iznos koji treba vratiti banci za auto (kredit, nije lizing) jer su se dogovorili da će on vratiti auto kredit jer je tako njoj zgodnije pošto diže stambeni kredit (da riješe sve u komadu) da njega otplati. To ide preko agencije koja sve sređuje sa bankom.
E sad. Ona plaća kredit za auto a treba ga prebacit na njegovo ime. Kako to sad napraviti? Darovni prije nego odu na sud pa onda on vrati kredit ili se to može nekako riješiti i nakon razvoda kad on otplati kredit? Ali ja sam mu rekao da brijem da onda ne može darovni već će morati klasični kupoprodajni i plaćanje pristojbi i poreza. Ili? |
Automobili
Mislim da to ništa neće ići. Auto tehnički nije njegov dokle god je na kredit.
Kad sam kupovao svoj auto htio sam preuzeti kredu od susjede pa nisu dali. Oboje smo bili klijenti RBA i kredit je bio u RBA. Morao sam iskeširati auto da ona može prijevremeno otplatiti. Tek tada je ona postala vlasnica auta i mogla mi ga je prodati. |
Ovisi kak je auto kupljen, radi li se o autokreditu ili nenamjenskom sa kojim je kupljen auto.
|
Hankook Winter I*Cept RS2 - gume su nakon 3 sezone za baciti. Čim je malo mokra cesta proklizavaju, bez obzira koja je temperatura vani. Prvu godinu su bile super, drugu se već osjetilo da nemaju grip kao prije a sad u trećoj godini su užas. Nisu se potrošile, pravilno su skladištene preko ljeta. Više sam bio zadovoljan sa Sava Eskimo nakon 3 godine, nego s ovima.
|
Jel ima netko iskustva iz prve ruke sa Fordovim 1,5 Ecoboost motorom sa 3 cilindra i 150 KS.
Probao sam potražiti info na internetu, ali ako je netko negdje i otvorio temu o tom motoru, ljudi uglavnom pišu o problemima sa 1,5 Ecoboost motorom sa 4 cilindra i teme uglavnom odu u maunu. |
Citiraj:
Na Golfu 3 sam imao Sava Eskimo 6-7 god i tek onda su pocele klizati ali ni priblizno kao ove nakon 3 sezone... |
Citiraj:
Daj malo vise detalja o tom proklizavanju? Kod naglih kocenja, kod visih uspona? |
Citiraj:
|
Gdje bih se mogao parkirati u blizini Westina? Imam neko savjetovanje u njemu slijedeći tjedan pa mi treba parking na jedno 5-6h. Neka garaža ili parking s rampom da ne moram svakih sat vremena slati SMS kod za produženje.
|
Parking KK Cibona, ili niže na Vukovarskoj parking kraj restorana "Makedonski Merak"
|
Citiraj:
E sad kak je sa darovnim ugovorom nemam pojma, provjerit to dok su još u braku. |
Kompare ima opisanu detaljnu proceduru oko darovnog ugovora za auto:
https://kompare.hr/savjetnik/darovni...treabte-znati/ Ako je riječ o bračnom drugu onda nema poreza, tako da svakako to napravit još dok su u braku, u protivnom je 4%+upravna pristojba. |
Citiraj:
|
Autokrediti kao takvi ne postoje vec par godina.
Ili je nenamjenski kredit u banci, dakle ti platis auto autokuci, i postajes mu vlasnik, bez ikakvog tereta na istom. Ili su ove opcije leasinga, otplate na 3 rate itd. Bitno je samo da u prometnoj nigdje ne pise nikakva napomena o zabrani prodaje itd. Ja sam npr 2019 godine kupovao auto kojem je kredit bio odavno otplacen, ali nitko nije otisao maknuti tu zabiljezbu iz prometne, pa sam cekao jos cca 30ak dana da se ta papirologija na razini Banka - FINA rijesi, kako bi mogao prepisati auto na sebe Svakako promjene vlasnistva odraditi jos dok su papirnato u braku, da se izbjegnu porezi |
Citiraj:
bas sam za vikend bio na autocesti i po obicnoj cesti i nisam primjetio da je tako losa kao sto pises. ne sjecam se kad mi se asr upalio zadnji put. al iskreno ne sjecam se koja je tocno. vec sam zaboravio. provjerim pa javim. |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:59. |
|