PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

The Exiled 12.03.2024. 18:16

Neki put namjerno pišem jedno-te-iste stvari, isto kak ti namjerno podjebavaš, tak da tu smo na istoj frekvenciji. Kaj se pecanja tiče, nije do toga, već iz prve ruke u sad već dvije različite firme unatrag desetak godina imam prilike vidjeti i čuti kak to izgleda i kak je raditi s tom bajnom firmom. Možeš mene i moja pričanja kompletno maknuti iz jednadžbe, pa stavi sebe u situaciju da si nešto odradil za tu firmu, recimo da se tvoje slike/videi Nevere koriste u svim njhovim promo materijalima, a ti godinama ne uspijevaš naplatiti pošteno odrađeno. I tu se onda "upecaš i ne puštaš", dok istovremeno gledaš kak se diljem domaćih i stranih medija pišu hvalospjevi i plaćeni PR članci, dok svi pričaju da je to baš super, jer je "hrvatska firma i daje našim ljudima plaće".

1v@n 12.03.2024. 18:20

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3733238)
Neki put namjerno pišem jedno-te-iste stvari, isto kak ti namjerno podjebavaš, tak da tu smo na isto frekvenciji. Kaj se pecanja tiče, nije do toga, već iz prve ruke u sad već dvije različite firme unatrag desetak godina imam prilike vidjeti i čuti kak to izgleda i kak je raditi s tom bajnom firmom. Možeš mene i moja pričanja kompletno maknuti iz jednadžbe, pa stavi sebe u situaciju da si nešto odradil za tu firmu, recimo da se tvoje slike/videi Nevere koriste u svim njhovim promo materijalima, a ti godinama ne uspijevaš naplatiti odrađeno. I tu se onda "upecaš" i ne puštaš, dok istovremeno gledaš kak se diljem domaćih i stranih medija pišu hvalospjevi i plaćeni PR članci, dok svi pričaju da to baš super, jer je "hrvatska firma i daje našim ljudima plaće".

Itekako znam o čemu pričaš. Podjebavanje na stranu.
Nisam se jednom našao u takvoj situaciji, dapače, imao sam situaciju s velikim domaćim bendom i diskografskom kućom koja je otkupila i mog odvjetnika, pa pazim što govorim o njima i online i javno.

S obzirom da Rimac nije mala riba, ja bih bio jako oprezan od plasiranja svega toga u javni prostor. Pravo i pravda ne idu nažalost ruku pod ruku. Samo nam treba da se netko zakači pa nam forum ugase :D

The Exiled 12.03.2024. 18:26

Nema straha, nagazil je on skupa sa svojim fimama na puno veće igrače od tu nekolicine domaćih tvrtki kojima nikad nisu platili isporučeno.:)

Kak sam spomenul, sva sreća, pa su strani (auto-moto) mediji pokrivali cijelu priču, tak da ne bude samo tak pometeno pod tepih kak bi inače bilo.

Mommistake 12.03.2024. 18:33

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3733210)
Apsolutno te razumijem. To spada u onu sferu, bolje da me krade nas covik nego stranac, on je krao ali je i nama dao, drugi su jos i gori takve slicne floskule koje zapravo dobro ocrtavaju Rvacki mindset. Ali to je to na tu temu da nejdem dalje u offtopic.

A ne gledam ja to tako... Radije bi ja da nitko ne krade, no živimo tu ti živimo.

Niti znam da krade, niti me interesira, ne krade direktno meni. Da, indirektno krade državi, mi smo porezni obveznici, ali jebiga, živimo u državi di nas svi kradu, da se brinem za svakoga, završio bi u ludnici.

Od političara, doktora, poduzetnika, profesora itd. Svi imaju masne prste. Ne gledam vijesti, ne gledam Plenkovića, ne gledam Rimca ili Todorića. Zašto? Pa baš zato jer skužiš kako stvari stoje.

Ja pokušavam svoje držati čistima, ne umakati ih u mast, lakše mi je.

Rimac ko Rimac, nek dela kaj ga volja, do kad se osobno mene ne tiče, boli me... Ima fora auto, to je sve što mi je interesantno.

Propadne sutra, meni ni iz džepa ni u džep. Da se spustim u tematiku, valjda bi našao nešto više od onoga što me zanima, ali baš zato jer me ne zanima, nemam potrebe ići dublje.

tomek@vz 12.03.2024. 18:53

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3733235)
Jebiga, sumnjičav sam prema svemu što mi se ovako nasilno servira svako malo.

U ovom te apsolutno razumijem. Al vec i vrapci na grani znaju da kod Rimca nekaj smrdi...narod samo nagada kaj tocno. Kaj je zapravo steta jer sam osobno sa velikim entuzijazmom pratil razvoj oba bolida od pocetka. Ono konacno nekaj posteno u tom segmentu iz HR. Al...jebiga...Sve mi vise smrdi da ce neki od globalnih igraca preuzet Rimac i svu tehnologiju kad i ako sve padne na dno. I dalje se nadam nije tako ali...Nada je k****.

jopis 12.03.2024. 21:38

Citiraj:

Autor calypso (Post 3733159)
Osiguravateljske kuce jako vole podatke, ali bas jako jako jako vole podatke... Jako jako vole velike kolicine podataka... To im omogucava da bolje upravljaju rizicima, uostalom aktuarstvo je teska matematika, imas cak i postdiplomski studij na PMFu... http://aktuari.math.pmf.unizg.hr/?Hr...obrodo%C5%A1li

Nije njih puno briga kako ti vozis, njih zanimaju iskljucivo brojevi i trendovi...

Aktuarstvo vani i kod nas su nebo i zemlja.
16 godina sam bio u tom poslu.
A 20 i neku godinu si imao ISTE zone rizika, nepromijenjene bez obzira što je odnos šteta/broj vozila bio i 3-4x veći za neki sektor, od drugog, koji je pripadao ISTOJ grupi rizika. Pričam poglavito o zoni 4, koja je bila tih 20-25 godina postojanja istih (fala Bogu pa su ih ukinuli nedugo nakon ulaska u EU i prilagođavanja (prisilnog naravno) istih onima u EU).
Npr RI ili OS su bili 90% vremena u istoj toj 4 zoni rizika, kao i KT, gdje je broj vozila te oznake bio 5x (ili čak i više, ne pamtim baš više toliko dobro, to je bilo prije 10+ godina) manji od prva dva navedena, a broj šteta i više nego 5x manji godišnje od prva dva. Pa su opet pripadali u ISTU zonu rizika, jer je to neki tamo aktuar u HUO-u procjenio da je to ok. Dok je npr ST rega, koja je imala sredinom 2000ih i 10x veći broj šteta, a cca 5x veći broj vozila od RI ili OS, bila samo u jednoj zoni više, godinama.

Kao i 99% stvari/zakona/propisa kod nas, nije imalo nikakvog smisla sve te godine jer nije bilo odrađeno u početku kako treba, kasnije se to vuklo 2, skoro tri desetljeća bez nekih bitnijih promjena.

medo 12.03.2024. 21:39

Automobili

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3733183)
Ma ja to gledam ovako.

Hrvatska firma, daje našim ljudima plaće, ljudi zadovoljni, mene briga na kraju dana, jednostavno me ne interesira.

NHF ali nam zato i je tako kako je zbog takvog načina razmišljanja.

Tvoj stav bi bio u redu kada bi to bio njegov novac koji troši.

Što misliš zašto je naš PDV 25%?? To je isti onaj PDV koji se nalazi na svakom *ebenom računu za svaki klinac koji platiš ili kupiš u dućanu tako da se nikako ne može reći da nam projekti financirani javnim novcem ne idu iz džepa.

“Ali novac je iz e-u fondova!”

I mi financiramo EU. “There’s no free lunch”

DoxyTheCroat 13.03.2024. 07:21

Ljudi pitanje.

Citroen 18/19, 2.0 hdi, sve u redu s autom do neki dan, prestalo raditi grijanje.
Naručim se za prvi slobodni termin u Grifonu, tek sljedeći utorak, pošto nije frka jel, neću se smrznuti.

ALI, jučer se ženi upali temperatura na 110, safe mod, gasite auto odmah piše. I nakon minutu se ugasi.

Sad meni ujutro isto, temperatura skočila do jaja, safe mod taman na parkingu firme, stavim ga u rikverc, upali se ventilator hladnjaka i dok se nisam sparkirao pala je temperatura na 90 u par sekundi, i ventilator je vrtio još minutu/dvije nakon što se auto ugasio.

Kaj bi moglo biti, jer na prvu sam mislio da je termostat, ali da je on, nebi u minuti otišla do plafona i opet nazad.

Za vikend bi trebao napraviti 400 km, a ovo mi sada iskoči ...

Savjet ako je imao tko ovako glupi problem.

Mommistake 13.03.2024. 07:24

Pumpa vode možda?

Imao sam slične simptome na svojoj Superbici.

tomek@vz 13.03.2024. 07:47

Citiraj:

Nissan’s decision to drop app support for the original Leaf has left many owners feeling frustrated and disappointed. The sudden loss of key functionalities, such as the ability to remotely heat or cool the vehicle and set up charging schedules, has been a significant blow. This move has raised questions about the company’s commitment to its customers and the longevity of its tech infrastructure.

• Nissan’s withdrawal of app support for the original Leaf model has left many owners frustrated due to the loss of key functionalities such as remote heating/cooling and scheduling charging cycles.
  • There are concerns about Nissan’s commitment to customers and queries about how future models’ digital features might be handled.
  • Ford’s approach to a similar issue, offering an upgrade to a 5G radio at the customer’s expense, provides a contrast and highlights Nissan’s apparent lack of a coherent digital migration plan.
  • Current reactions from Original Leaf owners suggest deep dissatisfaction and speculation about potential legal action.
  • The situation highlights the increasing significance of seamless digital support in automotive experiences and could prompt car manufacturers to prioritize digital longevity in their product planning.
  • The unfolding situation could potentially reshape the industry’s attitude towards ensuring seamless digital support in vehicles.

https://gadgetmates.com/nissan-drops...-original-leaf

Ukratko - svo to "app" govno je super dok ima supporta. Dobrodosli u eru koristenja automobila kao mobitela.

lowrider 13.03.2024. 07:54

Prestao grijati, diže brzo temperaturu=termostat ili brtva glave.
Jel bacio vodu van na posudu?

DoxyTheCroat 13.03.2024. 10:04

Nije bacio.

Doduše, pogledao sam sad u garažu, i flek je na desnoj strani di posuda dođe na betonu ... tako da možda i je.
Vidim da je tekućina ispod minimuma...jebemti francuza.

GoGzS 13.03.2024. 10:11

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3733333)

Ukratko - svo to "app" govno je super dok ima supporta. Dobrodosli u eru koristenja automobila kao mobitela.

Opa, pocelo je :D davno smo se nas par frendova zafrkavali da bi treba pokrenut kompaniju koja nudi "API/service emulation" usluge... firma propadne ili ukine support za neki proizvod koji ti volis, javis se nama, mi ga repliciramo i ti nastavis uzivat i koristiti... nisam ocekivao da ce auto industrija biti potencijalno trziste haha...

Ista stvar ce biti sa BMW-om i famoznim subscriptionom za grijana sjedala, kad ugase backend koji auto pinga da vidi imas li subscription, bude ti auto javilo "can not reach subscription service, please try heating your seats later again"... bas me zanima hoce li EU poduzet ista protiv tog smecarenja...

DoxyTheCroat 13.03.2024. 12:07

Citiraj:

Autor DoxyTheCroat (Post 3733359)
Nije bacio.

Doduše, pogledao sam sad u garažu, i flek je na desnoj strani di posuda dođe na betonu ... tako da možda i je.
Vidim da je tekućina ispod minimuma...jebemti francuza.

Da se nadovežem na sebe.
Sad sam se išao poigrati.
U vožnji opet temperatura u maksimumu, ventilator vrti ko lud, a posuda sa tekućinom na dodir hladna, možda 25 stupnjeva, malo toplija od zraka vani.
I naravno, baci ga u safe mod.
Čini se da ništa od izleta u zagorje s ovakvim autom, pa nemogu 5 minuta vozit, pa 5 minuta čekat sa ugašenim autom da me ne jebe safemod da mogu voziti.

Milentije 13.03.2024. 12:31

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3733329)
Pumpa vode možda?

Imao sam slične simptome na svojoj Superbici.

Ma nije moguće da si imao problema sa 4-5 godina novom škodom. :D

Citiraj:

Autor DoxyTheCroat (Post 3733377)
Da se nadovežem na sebe.
Sad sam se išao poigrati.
U vožnji opet temperatura u maksimumu, ventilator vrti ko lud, a posuda sa tekućinom na dodir hladna, možda 25 stupnjeva, malo toplija od zraka vani.
I naravno, baci ga u safe mod.
Čini se da ništa od izleta u zagorje s ovakvim autom, pa nemogu 5 minuta vozit, pa 5 minuta čekat sa ugašenim autom da me ne jebe safemod da mogu voziti.

Ako se sa ambijentalne temperature do 110 ugije u roku koji minut, ventilator vrti a temperatura ne pada, to znači da nema cirkulacije.
Termostat ili pumpa.

DoxyTheCroat 13.03.2024. 12:39

Ide popodne kod meštra nek pogleda, termostat i pumpa su par eura.

Cuky 13.03.2024. 12:40

Ovo mi zvuci kao da ti je termostat zablokirao.

Mommistake 13.03.2024. 12:43

Citiraj:

Autor Milentije (Post 3733381)
Ma nije moguće da si imao problema sa 4-5 godina novom škodom. :D

Kao i svi u toj seriji. :D

Mene više sjebalo što sam uzeo od ovlaštenog auto gdje je pisalo da je pumpa zamjenjena a unutra pumpa iz 2018. :D

Još mi kaže mehaničar, da to se u toj seriji svima mijenjalo pod garancijom na 60k km.

tomek@vz 13.03.2024. 17:23

Citiraj:

In brief: Partial automated vehicle systems that can perform certain functions are supposed to make our driving experiences simpler and safer, but the results of a new study contradict automakers' claims. Out of the 14 systems that were tested, none was awarded a "good" rating.

Citiraj:

The Lexus Teammate with Advanced Drive system was the only one rated as acceptable, though another one of the company's systems, the Lexus Dynamic Radar Cruise Control with Lane Tracing Assist, received a poor rating. GM's Super Cruise and Nissan's ProPilot Assist were the two systems rated as marginal. Tesla's Full Self-Driving (Beta) Version 2023.7.10 had the worst rating overall. Its system was rated as poor in six categories and acceptable in the other two. Tesla Autopilot was only marginally better, receiving a good score for lane changing instead of poor.

https://www.techspot.com/news/102242...d-driving.html
Nema sanse da prodajem zenin Reno :lol2:

medo 13.03.2024. 18:06

Automobili

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3733333)

Već godinama se priča unutar autoindustrije kako je sve to veliki (sigurnosni) problem.

Auti su spojeni na net sa eSIM-ovima (u SOS modulu) a support je preslab pa neki CVE bude iskorišten za napad na auto. Infotainment sustavi su tu najgori. Apdejtaju se da imaju više fićura i da ljepše izgledaju a sikjuriti nula bodova.

Ubuduće ćemo vjerojatno imati EU regulativu za to ali i “subscription” na support kao za sve ostalo dok oni ne odluče da je auto “end-of-life”.

Cuky 13.03.2024. 18:11

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3733385)
Kao i svi u toj seriji.

I octavia isto. Meni na 30 hiljada mijenjali pumpu 😅

Renesis 13.03.2024. 20:56

Ovi prvi eCall / remote sustavi i auti su vise manje komplet otvoreni, tu se vjerojatno da sve procitati o autu.

Od ca. 2021/2022 su krenuli sa enkripcijama internih komunikacija i stavljen je puno veci naglasak na security (testiraju se pen testovi i takve price).

Ali cinjenica ostaje da SVI auti danas imaju modem za spojiti se (eCall je obvezan od 2018 u EU), sto znaci da SVI auti u vecoj ili manjoj mjeri imaju exposure prema van.

medo 13.03.2024. 21:33

Ako se dobro sjećam obavezan je na svim novim modelima čija proizvodnja je počela nakon 04/2018

Visage 14.03.2024. 00:15

Ti miša: ST Lambo

Arch

...

delavi 14.03.2024. 00:28

Nisam znao bratiću pomoći pa ću tu pitati. Naime on i žena se sporazumno rastaju (nisu još došli do suda). Imaju stan, novi auto i garažu. Stan i garažu dijele tako da ona diže kredit da isplati njegovu polovicu ali uvećan za iznos koji treba vratiti banci za auto (kredit, nije lizing) jer su se dogovorili da će on vratiti auto kredit jer je tako njoj zgodnije pošto diže stambeni kredit (da riješe sve u komadu) da njega otplati. To ide preko agencije koja sve sređuje sa bankom.
E sad. Ona plaća kredit za auto a treba ga prebacit na njegovo ime. Kako to sad napraviti? Darovni prije nego odu na sud pa onda on vrati kredit ili se to može nekako riješiti i nakon razvoda kad on otplati kredit? Ali ja sam mu rekao da brijem da onda ne može darovni već će morati klasični kupoprodajni i plaćanje pristojbi i poreza. Ili?

medo 14.03.2024. 07:56

Automobili

Mislim da to ništa neće ići. Auto tehnički nije njegov dokle god je na kredit.

Kad sam kupovao svoj auto htio sam preuzeti kredu od susjede pa nisu dali. Oboje smo bili klijenti RBA i kredit je bio u RBA. Morao sam iskeširati auto da ona može prijevremeno otplatiti. Tek tada je ona postala vlasnica auta i mogla mi ga je prodati.

buljo 14.03.2024. 08:13

Ovisi kak je auto kupljen, radi li se o autokreditu ili nenamjenskom sa kojim je kupljen auto.

MadBoY 14.03.2024. 08:27

Hankook Winter I*Cept RS2 - gume su nakon 3 sezone za baciti. Čim je malo mokra cesta proklizavaju, bez obzira koja je temperatura vani. Prvu godinu su bile super, drugu se već osjetilo da nemaju grip kao prije a sad u trećoj godini su užas. Nisu se potrošile, pravilno su skladištene preko ljeta. Više sam bio zadovoljan sa Sava Eskimo nakon 3 godine, nego s ovima.

bertone 14.03.2024. 09:51

Jel ima netko iskustva iz prve ruke sa Fordovim 1,5 Ecoboost motorom sa 3 cilindra i 150 KS.
Probao sam potražiti info na internetu, ali ako je netko negdje i otvorio temu o tom motoru, ljudi uglavnom pišu o problemima sa 1,5 Ecoboost motorom sa 4 cilindra i teme uglavnom odu u maunu.

Veki-os 14.03.2024. 11:14

Citiraj:

Autor MadBoY (Post 3733544)
Hankook Winter I*Cept RS2 - gume su nakon 3 sezone za baciti. Čim je malo mokra cesta proklizavaju, bez obzira koja je temperatura vani. Prvu godinu su bile super, drugu se već osjetilo da nemaju grip kao prije a sad u trećoj godini su užas. Nisu se potrošile, pravilno su skladištene preko ljeta. Više sam bio zadovoljan sa Sava Eskimo nakon 3 godine, nego s ovima.

Identicna situacija kod mene, isto treca sezona. Imaju mesa, pravilno skladistene i sad po mokrom proklizavaju kod kretanja i kad maaalo brze skrecem proklize prednji kraj, prije koji tjedan skoro u bankini zavrsio.
Na Golfu 3 sam imao Sava Eskimo 6-7 god i tek onda su pocele klizati ali ni priblizno kao ove nakon 3 sezone...

Visage 14.03.2024. 11:39

Citiraj:

Autor MadBoY (Post 3733544)
Hankook Winter I*Cept RS2 - gume su nakon 3 sezone za baciti. Čim je malo mokra cesta proklizavaju, bez obzira koja je temperatura vani.

Prilicno razocaravajuce, ali opet, u skladu s danasnjim ocekivanjima kvalitete.
Daj malo vise detalja o tom proklizavanju? Kod naglih kocenja, kod visih uspona?

delavi 14.03.2024. 11:55

Citiraj:

Autor buljo (Post 3733539)
Ovisi kak je auto kupljen, radi li se o autokreditu ili nenamjenskom sa kojim je kupljen auto.

Nenamjenski.

coconut 14.03.2024. 12:02

Gdje bih se mogao parkirati u blizini Westina? Imam neko savjetovanje u njemu slijedeći tjedan pa mi treba parking na jedno 5-6h. Neka garaža ili parking s rampom da ne moram svakih sat vremena slati SMS kod za produženje.

zkljaja 14.03.2024. 12:07

Parking KK Cibona, ili niže na Vukovarskoj parking kraj restorana "Makedonski Merak"

buljo 14.03.2024. 12:18

Citiraj:

Autor delavi (Post 3733580)
Nenamjenski.

Onda bi rekao da nema problema, auto glasi na nju i "nema tereta" kakav je kod auto kredita.
E sad kak je sa darovnim ugovorom nemam pojma, provjerit to dok su još u braku.

Juice 14.03.2024. 12:42

Kompare ima opisanu detaljnu proceduru oko darovnog ugovora za auto:
https://kompare.hr/savjetnik/darovni...treabte-znati/
Ako je riječ o bračnom drugu onda nema poreza, tako da svakako to napravit još dok su u braku, u protivnom je 4%+upravna pristojba.

delavi 14.03.2024. 13:04

Citiraj:

Autor Juice (Post 3733591)
Kompare ima opisanu detaljnu proceduru oko darovnog ugovora za auto:
https://kompare.hr/savjetnik/darovni...treabte-znati/
Ako je riječ o bračnom drugu onda nema poreza, tako da svakako to napravit još dok su u braku, u protivnom je 4%+upravna pristojba.

Hvala. :goood:

Tulio 14.03.2024. 13:09

Autokrediti kao takvi ne postoje vec par godina.

Ili je nenamjenski kredit u banci, dakle ti platis auto autokuci, i postajes mu vlasnik, bez ikakvog tereta na istom.

Ili su ove opcije leasinga, otplate na 3 rate itd.

Bitno je samo da u prometnoj nigdje ne pise nikakva napomena o zabrani prodaje itd.

Ja sam npr 2019 godine kupovao auto kojem je kredit bio odavno otplacen, ali nitko nije otisao maknuti tu zabiljezbu iz prometne, pa sam cekao jos cca 30ak dana da se ta papirologija na razini Banka - FINA rijesi, kako bi mogao prepisati auto na sebe

Svakako promjene vlasnistva odraditi jos dok su papirnato u braku, da se izbjegnu porezi

Zeryx 14.03.2024. 13:11

Citiraj:

Autor Visage (Post 3733578)
Prilicno razocaravajuce, ali opet, u skladu s danasnjim ocekivanjima kvalitete.
Daj malo vise detalja o tom proklizavanju? Kod naglih kocenja, kod visih uspona?

i ja imam hankook zimske. mislim da im je ovo vec 5. zima. imaju puno mesa jer se malo vozim.

bas sam za vikend bio na autocesti i po obicnoj cesti i nisam primjetio da je tako losa kao sto pises. ne sjecam se kad mi se asr upalio zadnji put.
al iskreno ne sjecam se koja je tocno. vec sam zaboravio. provjerim pa javim.

delavi 14.03.2024. 14:17

Citiraj:

Autor Tulio (Post 3733606)
Autokrediti kao takvi ne postoje vec par godina.

Ili je nenamjenski kredit u banci, dakle ti platis auto autokuci, i postajes mu vlasnik, bez ikakvog tereta na istom.

Ili su ove opcije leasinga, otplate na 3 rate itd.

Bitno je samo da u prometnoj nigdje ne pise nikakva napomena o zabrani prodaje itd.

Ja sam npr 2019 godine kupovao auto kojem je kredit bio odavno otplacen, ali nitko nije otisao maknuti tu zabiljezbu iz prometne, pa sam cekao jos cca 30ak dana da se ta papirologija na razini Banka - FINA rijesi, kako bi mogao prepisati auto na sebe

Svakako promjene vlasnistva odraditi jos dok su papirnato u braku, da se izbjegnu porezi

Sad mi odvjetnik rekao. Ide darovni ugovor i odu regat auto (bas sad istice). On uzme policu na sebe za auto. S tim da sam ga zaboravio pitat jel mora javni biljeznik ovjeriti darovni.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:59.