![]() |
Citiraj:
https://hrportfolio.hr/mirovinski-fo...oredba-fondova |
Pitanje za sve vas koji ste nedavno napravili account na interactivebrokers, neki dodatni vrag u svezi zaposlenja me traže kako bi mi odobrili account:
"proof of SOW-IND-Income" Please select the type of document you are uploading Pay slips Employment verification letter Koji vrag točno žele? I zašto to žele - odakle im to pravo? :D @xlr - nemam pojma šta da ti kažem, očito je tu kako se šta kome sviđa, tebi je ljepša kovanica, meni ljepša polugica, a može se i jedno i drugo, kako ti kažeš "proučavati", tj. misliš vrtiti po prstima, gristi zubima i mirisati? :D elem, najljepše od svega bi bilo to isto raditi s 1kg polugom :) P.S. znači nije ista cijena ako kupujem najmanju polugu od 1g zlata, veću od 3-5g pa uncu itd.? Zar je i sa zlatom, kao i sa hranom za mačke? :D što veće "pakiranje", to jeftinije prođeš? :D P.P.S. taj treći mirovinski stup me odbija toliko, samo zato šta je "dio" države, a svi znamo kako nas država kao građane mazi, pazi, čuva i brine o nama... |
Koji tip accounta pokusavas otvoriti?
|
Citiraj:
tvoju platnu listu žele. Na pitanje zašto te maltretiraju: anti money laundering i know your client procedure. Gluposti, ali banke i brokeri će uvijek izjebati malog korisnika svojim glupotima, i onda mrtvo hladno oprat 10-15 milijardi, i platit neku kaznicu. Citiraj:
Naravno. https://aurodomus.hr/proizvod/zlatna...-1-g-c-hafner/ + 1,00 gram * 108,93 € --------------- + 108,93 € Dakle, 1 g AU u poluzi od 1 grama te koštao 108,93 eura. https://aurodomus.hr/proizvod/zlatna-poluga-1-oz/ 1 unca zlata + 2.877,13 cijena poluge / 31,103 grama --------------- + 92,50 eura košta 1 gram zlata u poluzi od unce edit: prije su bile puno manje razlike čini mi se, ali prije je i cijena zlata bila manja puno |
kod kupovine investicijskog zlata je caka da što je veći komad zlata to je manja cijena po gramu.
dukati su teški gubitak novaca. klasično investicijsko zlato u kovanicama ili polugama je way to go. zašto kovanica: imaš li ih 10ak ili 20ak uvijek možeš prodati dvije ili pet. zašto poluga: spread je manji i prilikom prodaje se manje gubi. važno je kupovati brendirane poluge u provjerenim trgovinama kako bi se iste za 2 5 ili više godina mogle prodati bilo gdje. srebro trenutačno ne dolazi u obzir jer se obračunava puni iznos pdva. |
Sta je po tebi bolje, kovanica ili polugica? I dali npr. ako se poluga otvori iz originalnog pakiranja tog sta izgleda kao "USB stick" gubi na vrijednosti? Nuzno je cuvati u original ambalazi polugicu?
|
Onda se prodaje jeftinije kao open box :D Obično 5% jeftinije.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Meni to zlato ima smisla samo u slučaju katastrofa i/ili ostavljanja potomstvu. A u tim slučajevim je zgodnije imati manje apoene (kovanice) nego polugu.
|
Citiraj:
Zlato kupiš radi neke stabilnost, staviš sa strane, jednom godišnje pogledaš cijenu, i vozi dalje. Kupio sam na 1700 eura po unci, graf kaže u 11tom mjesecu 2022 godine. Tri godine kasnije cijena je 2700 € po unci. Što se tiče slučajeva katastrofe i ostalog, slažem se sa svime što si napisao, zato sam i sugerirao da ne bi bilo loše uzeti uncu zlata koja je u blisterima po 31 poluga od 1 grama. |
Citiraj:
U slučaju katastrofa je najzgodnije imati vatreno oružje i znanje baratanja istim. Zavidim Amerima samo na tome. Guns, gold and goats FTW! |
ili imati ljude oko sebe koji su spremni pomoći i biti nesebični.
Ali svatko želi svoje. Ne zavidim Amerima na ničem, a najmanje na tome. |
Citiraj:
Offtopic, al bojim se da znatno precjenjuješ ljudsku vrstu. |
ne podcjenjujem, razumim kakvi smo mi.
I super je da nemamo oružja. Koliko, 200-300k Amera umre godišnje od prostrijelnih rana? Neka njih. Ali da, offtopic žešći. |
Citiraj:
Tko zna što kolega misli pod "dukati". Kakvi argument bi postojao protiv jednog lijepog bečkog filharmoničara od unce? :D Inače zlato sigurno nema divlje prinose, ali to ni nije investicija, zlato je novac :D. 9% prosjek godišnji u zadnjih 20 godina, pa nije to baš loše. Kolega je baš na ovom forumu dao (po meni) dobar savjet oko zlata, ovdje: https://forum.pcekspert.com/showpost...1&postcount=38 Da kupujem sad zlato gledao bi filharmoničara ako je riječ o većem zlatniku ili britanski sovereign ako mi treba nešto manje. Ozbiljne centralne banke (znači ne HNB) u zadnje vrijeme kupuju zlato kao lude pa možda ne bi bila loša ideja imati nešto kod sebe. P.S. HNB naravno nema ni gram zlata a ono što su imali su prodali kad je cijena bila nikakva :D |
Mene zanima kome to prodati? Npr. Bečki filharmonik .999. Kupiš 1 uncu, za par godina hočeš prodati, je to lako prodati? Kome? A da ipak ne izgubi na vrijednosti.
|
Kod zlata imas prodajnu/kupovnu cijenu , mislim da je na unci razlika od cca 60 eur (trenutno) tako da ako danas kupus a prodaja za mjesec dana biti ces u minusu jer cijene jos nisu toliko porasle. Znaci zlato je svakako za dugoročne investicije...
|
Citiraj:
Citiraj:
zlato i plemeniti metali se obično kupuju za neku srednjoročnu ili dugoročnu investiciju konzervativne prirode gdje u velikoj većini slučajeva nema neke zarade već se sačuva vrijednost ulaganja jer uvijek ide taman iznad inflacije. može se desiti da se kupnja obavi u nekom velikom padu .... bear periodu .... što je pametno jer trenutačno je zlato all time high. .... i onda bi se u nešto kraćem vremenu desila korekcija cijene i zlato se vrati ili digne na veće razine i tu se eventualno može nešto zaraditi u kraćem vremenu. plemeniti metali nisu nikada bili za brzu zaradu i to im nikada niti nije bila svrha. ja imam srebro iz 2012. godine i da ga sada prodam u plusu sam nekih 6000 kuna. osobno mislim da je to jedva iznad inflacije a prošlo je 13 godina. bilo bi isto da sam tada kupio zlato jer se razlika nije smanjila. jako je važan trenutak kupovanja i događanja u svijetu. |
Citiraj:
Pa onome tko želi kupiti :D Tim firmama koje rade otkup uvijek možeš prodat, naravno uzet će proviziju kao i bilo koja mjenjačnica jel. Možeš prodat i nekom privatno, onda se cijena dogovara negdje između prodajne i otkupne cijene. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Dakle, novokovi dukata su 986 investicijsko zlato, nemaju ama baš nikakvu numizmatičku vrijednost, kuju se i danas, isto kao i bečki filharmonik, krugerrand ili one pande i javorovi listovi. To je investicijsko zlato, ne numizmatika. Po gramu košta isto kao i ostalo investicijsko zlato, sad sam računao, mali dukat 110 eura po gramu. |
Čini mi se da kolega pod "dukati" misli na one specijalne serije koje imaju premium jer su ograničene serije i sl. Npr. zlatni dukat za krštenje hrvatske kovnice novca koji dođe 155 EUR po gramu i to naravno nema smisla kupovati ako se želi investirati u zlato.
|
ma da - kada netko kaže dukat odmah pomislim na te special edition serije.
filharmonik, amerikan igl, krugerand - meni su to obične kovanice - investicijsko zlato. |
tko od vas ovdje koristi IBKR?
po meni su oni malo previše znatiželjni, ne da su me "sve živo" tražili o meni samome,... nego sada traže i podatke od firme: Citiraj:
Citiraj:
nije li to ipak malo "tu mač" informacija? |
Svašta si ti poklikao rekao bi:D
Kad otvaraš "normalni" account trebaš proć samo KYC, dakle potvrdit identitet... Pun ti je internet "tutorijala" kako otvorit račun, imaš slika, videa,... Ali van toga ne razumijem stav - traže previše?:D Pa ne pričaš sa nekom djevojkom na Tideru, pričaš sa top1 ovlaštenim brokerom koji posluje u 150+ država svijeta. |
Citiraj:
|
Citiraj:
jesam, stvarno sam svašta poklikao jer sam mislio account napraviti nabrzinu... kao šta sam ga napravio na T212 i na Binance-u, također... ... traže previše u smislu firme u kojoj radim, ako nešto traže mene u smislu "fizičkog lica", nije mi problem, ali mi je problem da se moja firma izjašnjava u svezi bilo čega na nekakvoj brokerskoj platformi, a dali je top 1 ili top 100 to me uopće ne zanima... šta bi mi preporučio? da im pošaljem mail da mi izbrišu ovaj nominalni account i da želim napraviti nekakav najbasic? p.s. nakon svih ovih vaših piskaranja u svezi bečkih filharmoničara, išao sam ih malo gledati, stvarno su lijepi, samo ih nema ispod 2 grama 999 investicijsko zlato i cijene od + 300 €, dok je najmanja polugica od AH 106 € za 1g investicijskog zlata, volio bi imati nekakav "zlatnik" u ruci, ali čini mi se da se to ne može, u smislu bržeg profita, usporediti s ulaganjima u ETF-ove i/ili pojedinačne stock-ove |
Pričali smo o tome da je zlato drukčiji oblik investicije, ako želiš brzi profit onda zlato nije izbor. Inače, što je brži profit brži je i rizik pa računaj na to. Uzmi si graf cijene zlata, zadnjih 30-ak godina pa možeš donijeti neke zaključke.
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Ja sam se krenuo registrirat na IKBR, a nakon jedno 20 minuta kad su me trazili uzorak stolice, krvi i urina sam odustao i odlucio ulagati u ETF preko Revoluta
|
Mislim da je Revolut najgora i najskuplja opcija, em fee za ovo em fee za ono, po meni je T212 top, ali me vuce da vidim kako IBKR radi
|
Mene je i T212 nakon vise od god dana koristenja trazio papirnate dokaze o izvoru svakog uplacenog centa ukljucujuci racune/dobit od firme... mislim da je svaki broker obavezan raditi "KYC (Know Your Customer) due diligence checks"
|
Jesi pristao na to da im sve posaljes sta su trazili?
|
Jesam, poslao sam im sve sta su trazili.
Valjda im je trebao dokaz da nije neko pranje novca jer sam u par navrata uplacivao vece svote. Po meni sve legitimno sa njihove strane. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Revolut ima ograničen broj ETF-ova. I sve je u $ pa moraš vršiti konverziju.
|
išao sam pitati google prevoditelj šta točno želi IBKR od mene, traže nekoliko izlaznih računa od firme koje se fakturiraju strankama/klijentima
i onda nakon toga, bankovni izvod da su te fakture plaćene c'mon, naravno da u ludilu/bunilu to neće dobiti - to mogu dobiti samo klijenti, knjigovođa, banka, inspekcijska tijela... a ne tu nekakve "brokerske platforme" otvorio sam ticket za to -> baš me zanima šta će odgovoriti P.S. je li probao tko "Genius" aplikaciju od naših Hrvata? vidim u google playu da je full loše ocjenjena, a koliko vidim to drži ona ekipa "prodajni mindset" s badboyem i sašom tenodijem na čelu... :prevrćeočima: |
Što nisi jednostavno kliknuo na kvačicu da si zaposlen kod drugog, stavio iznos plaće neki minimalan i miran si. Odustani od IBKR očito si poklikao svašta nešto pa te maltretiraju.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:01. |