PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   dionice i fondovi (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=75910)

telefunken 11.02.2025. 12:32

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3788514)
1. država daje poticaje do te svote, dakle max. 99,54. Nema minimalne cifre
2. poticaj ti država uplati obično krajem godine za prošlu godinu (ja sam dobio par dana prije Božića za uplatu koju sam imao 2023.)
3. da, računa se kao uplata odnosno kao da si kupio udjele u fondu

Gledam po usporedbama, Croatia osiguranje ima najbolji prinos a slijedi ga tijesno Erste, no erste ima puno veću imovinu fonda. Nekako bi radije Erste no eto, zanima me koji bi vi odabrali i zašto?

https://hrportfolio.hr/mirovinski-fo...oredba-fondova

ALiEN17 11.02.2025. 13:38

Pitanje za sve vas koji ste nedavno napravili account na interactivebrokers, neki dodatni vrag u svezi zaposlenja me traže kako bi mi odobrili account:

"proof of SOW-IND-Income"
Please select the type of document you are uploading
Pay slips
Employment verification letter

Koji vrag točno žele?
I zašto to žele - odakle im to pravo? :D

@xlr - nemam pojma šta da ti kažem, očito je tu kako se šta kome sviđa, tebi je ljepša kovanica, meni ljepša polugica, a može se i jedno i drugo, kako ti kažeš "proučavati", tj. misliš vrtiti po prstima, gristi zubima i mirisati? :D

elem, najljepše od svega bi bilo to isto raditi s 1kg polugom :)

P.S. znači nije ista cijena ako kupujem najmanju polugu od 1g zlata, veću od 3-5g pa uncu itd.? Zar je i sa zlatom, kao i sa hranom za mačke? :D što veće "pakiranje", to jeftinije prođeš? :D

P.P.S. taj treći mirovinski stup me odbija toliko, samo zato šta je "dio" države, a svi znamo kako nas država kao građane mazi, pazi, čuva i brine o nama...

rendula 11.02.2025. 13:47

Koji tip accounta pokusavas otvoriti?

Colop 11.02.2025. 14:17

Citiraj:

Autor ALiEN17 (Post 3788535)
Pitanje za sve vas koji ste nedavno napravili account na interactivebrokers, neki dodatni vrag u svezi zaposlenja me traže kako bi mi odobrili account:

"proof of SOW-IND-Income"
Please select the type of document you are uploading
Pay slips
Employment verification letter

Koji vrag točno žele?
I zašto to žele - odakle im to pravo? :D

tvoju platnu listu žele.
Na pitanje zašto te maltretiraju:
anti money laundering i know your client procedure.
Gluposti, ali banke i brokeri će uvijek izjebati malog korisnika svojim glupotima, i onda mrtvo hladno oprat 10-15 milijardi, i platit neku kaznicu.

Citiraj:

Autor ALiEN17 (Post 3788535)

P.S. znači nije ista cijena ako kupujem najmanju polugu od 1g zlata, veću od 3-5g pa uncu itd.? Zar je i sa zlatom, kao i sa hranom za mačke? :D što veće "pakiranje", to jeftinije prođeš? :D

Naravno.

https://aurodomus.hr/proizvod/zlatna...-1-g-c-hafner/

+ 1,00 gram
* 108,93 €
---------------
+ 108,93 €

Dakle, 1 g AU u poluzi od 1 grama te koštao 108,93 eura.

https://aurodomus.hr/proizvod/zlatna-poluga-1-oz/
1 unca zlata

+ 2.877,13 cijena poluge
/ 31,103 grama
---------------
+ 92,50 eura košta 1 gram zlata u poluzi od unce

edit: prije su bile puno manje razlike čini mi se, ali prije je i cijena zlata bila manja puno

tizhu 11.02.2025. 20:30

kod kupovine investicijskog zlata je caka da što je veći komad zlata to je manja cijena po gramu.
dukati su teški gubitak novaca.
klasično investicijsko zlato u kovanicama ili polugama je way to go.
zašto kovanica: imaš li ih 10ak ili 20ak uvijek možeš prodati dvije ili pet.
zašto poluga: spread je manji i prilikom prodaje se manje gubi. važno je kupovati brendirane poluge u provjerenim trgovinama kako bi se iste za 2 5 ili više godina mogle prodati bilo gdje.
srebro trenutačno ne dolazi u obzir jer se obračunava puni iznos pdva.

ALiEN17 11.02.2025. 23:24

Sta je po tebi bolje, kovanica ili polugica? I dali npr. ako se poluga otvori iz originalnog pakiranja tog sta izgleda kao "USB stick" gubi na vrijednosti? Nuzno je cuvati u original ambalazi polugicu?

LAcy 12.02.2025. 00:42

Onda se prodaje jeftinije kao open box :D Obično 5% jeftinije.

tiki66 12.02.2025. 08:40

Citiraj:

Autor telefunken (Post 3788519)
Gledam po usporedbama, Croatia osiguranje ima najbolji prinos a slijedi ga tijesno Erste, no erste ima puno veću imovinu fonda. Nekako bi radije Erste no eto, zanima me koji bi vi odabrali i zašto?

Ja sam odabrao Erste jer mi je bio usput, ima dovoljno dobre prinose i zbog toga da mi nisu sva jaja u istoj kosari (drugi stup je u drugom drustvu, erste mi nije banka...)

Feyd 12.02.2025. 09:34

Citiraj:

Autor tizhu (Post 3788595)
dukati su teški gubitak novaca.

Zašto? Argumente za dukate sam nabrojao gore u postu. Koji su argumenti protiv?

Libertus 12.02.2025. 09:52

Meni to zlato ima smisla samo u slučaju katastrofa i/ili ostavljanja potomstvu. A u tim slučajevim je zgodnije imati manje apoene (kovanice) nego polugu.

Colop 12.02.2025. 10:37

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3788647)
Meni to zlato ima smisla samo u slučaju katastrofa i/ili ostavljanja potomstvu. A u tim slučajevim je zgodnije imati manje apoene (kovanice) nego polugu.

Zlato kupiš radi neke stabilnost, staviš sa strane, jednom godišnje pogledaš cijenu, i vozi dalje.
Kupio sam na 1700 eura po unci, graf kaže u 11tom mjesecu 2022 godine.
Tri godine kasnije cijena je 2700 € po unci.

Što se tiče slučajeva katastrofe i ostalog, slažem se sa svime što si napisao, zato sam i sugerirao da ne bi bilo loše uzeti uncu zlata koja je u blisterima po 31 poluga od 1 grama.

kopija 12.02.2025. 12:57

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3788647)

U slučaju katastrofa je najzgodnije imati vatreno oružje i znanje baratanja istim.
Zavidim Amerima samo na tome.
Guns, gold and goats FTW!

Ivo_Strojnica 12.02.2025. 13:26

ili imati ljude oko sebe koji su spremni pomoći i biti nesebični.
Ali svatko želi svoje.
Ne zavidim Amerima na ničem, a najmanje na tome.

Colop 12.02.2025. 13:33

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3788707)
ili imati ljude oko sebe koji su spremni pomoći i biti nesebični.
Ali svatko želi svoje.
Ne zavidim Amerima na ničem, a najmanje na tome.

Offtopic, al bojim se da znatno precjenjuješ ljudsku vrstu.

Ivo_Strojnica 12.02.2025. 13:43

ne podcjenjujem, razumim kakvi smo mi.
I super je da nemamo oružja.
Koliko, 200-300k Amera umre godišnje od prostrijelnih rana? Neka njih.

Ali da, offtopic žešći.

Exy 12.02.2025. 21:38

Citiraj:

Autor Feyd (Post 3788645)

Tko zna što kolega misli pod "dukati". Kakvi argument bi postojao protiv jednog lijepog bečkog filharmoničara od unce? :D
Inače zlato sigurno nema divlje prinose, ali to ni nije investicija, zlato je novac :D. 9% prosjek godišnji u zadnjih 20 godina, pa nije to baš loše.
Kolega je baš na ovom forumu dao (po meni) dobar savjet oko zlata, ovdje:
https://forum.pcekspert.com/showpost...1&postcount=38
Da kupujem sad zlato gledao bi filharmoničara ako je riječ o većem zlatniku ili britanski sovereign ako mi treba nešto manje. Ozbiljne centralne banke (znači ne HNB) u zadnje vrijeme kupuju zlato kao lude pa možda ne bi bila loša ideja imati nešto kod sebe.
P.S. HNB naravno nema ni gram zlata a ono što su imali su prodali kad je cijena bila nikakva :D

Matijac 13.02.2025. 09:26

Mene zanima kome to prodati? Npr. Bečki filharmonik .999. Kupiš 1 uncu, za par godina hočeš prodati, je to lako prodati? Kome? A da ipak ne izgubi na vrijednosti.

Lewis 13.02.2025. 09:40

Kod zlata imas prodajnu/kupovnu cijenu , mislim da je na unci razlika od cca 60 eur (trenutno) tako da ako danas kupus a prodaja za mjesec dana biti ces u minusu jer cijene jos nisu toliko porasle. Znaci zlato je svakako za dugoročne investicije...

tizhu 13.02.2025. 10:41

Citiraj:

Autor Feyd (Post 3788645)

argument protiv dukata je što je u startu skuplji nego ista čistoća kovanice iste težine. on je kolekcionarski primjerak i štampan u manje komada i on tek nakon dugo dugo vremena postaje rijetka vrsta koja dobije na svojoj vrijednosti u odnosu na vrijednost kovanice koja ima isključivo vrijednost kakva je na tržištu. ja osobno nikada to ne bih kupovao.
Citiraj:

Autor Matijac (Post 3788819)
Mene zanima kome to prodati? Npr. Bečki filharmonik .999. Kupiš 1 uncu, za par godina hočeš prodati, je to lako prodati? Kome? A da ipak ne izgubi na vrijednosti.

investicijsko zlato prodaš u trgovini investicijskim zlatom. cijena je ona koja je trenutačna cijena na tržištu - odnosno kupovna i prodajna kao kod fiat valuta (dolar, euro, ...).

zlato i plemeniti metali se obično kupuju za neku srednjoročnu ili dugoročnu investiciju konzervativne prirode gdje u velikoj većini slučajeva nema neke zarade već se sačuva vrijednost ulaganja jer uvijek ide taman iznad inflacije.
može se desiti da se kupnja obavi u nekom velikom padu .... bear periodu .... što je pametno jer trenutačno je zlato all time high. .... i onda bi se u nešto kraćem vremenu desila korekcija cijene i zlato se vrati ili digne na veće razine i tu se eventualno može nešto zaraditi u kraćem vremenu.

plemeniti metali nisu nikada bili za brzu zaradu i to im nikada niti nije bila svrha.
ja imam srebro iz 2012. godine i da ga sada prodam u plusu sam nekih 6000 kuna. osobno mislim da je to jedva iznad inflacije a prošlo je 13 godina. bilo bi isto da sam tada kupio zlato jer se razlika nije smanjila. jako je važan trenutak kupovanja i događanja u svijetu.

Exy 13.02.2025. 11:34

Citiraj:

Pa onome tko želi kupiti :D
Tim firmama koje rade otkup uvijek možeš prodat, naravno uzet će proviziju kao i bilo koja mjenjačnica jel. Možeš prodat i nekom privatno, onda se cijena dogovara negdje između prodajne i otkupne cijene.

tomov 14.02.2025. 07:24

Citiraj:

Njuškalo FTW

Feyd 14.02.2025. 09:33

Citiraj:

Autor tizhu (Post 3788844)
argument protiv dukata je što je u startu skuplji nego ista čistoća kovanice iste težine. on je kolekcionarski primjerak i štampan u manje komada i on tek nakon dugo dugo vremena postaje rijetka vrsta koja dobije na svojoj vrijednosti u odnosu na vrijednost kovanice koja ima isključivo vrijednost kakva je na tržištu. ja osobno nikada to ne bih kupovao.

investicijsko zlato prodaš u trgovini investicijskim zlatom. cijena je ona koja je trenutačna cijena na tržištu - odnosno kupovna i prodajna kao kod fiat valuta (dolar, euro, ...).

Nemoj se ljutiti, ali mislim da nisi pročitao moj post, što bi očekivao na redditu, na pcekspertu baš i ne.

Dakle, novokovi dukata su 986 investicijsko zlato, nemaju ama baš nikakvu numizmatičku vrijednost, kuju se i danas, isto kao i bečki filharmonik, krugerrand ili one pande i javorovi listovi. To je investicijsko zlato, ne numizmatika. Po gramu košta isto kao i ostalo investicijsko zlato, sad sam računao, mali dukat 110 eura po gramu.

Exy 14.02.2025. 09:37

Čini mi se da kolega pod "dukati" misli na one specijalne serije koje imaju premium jer su ograničene serije i sl. Npr. zlatni dukat za krštenje hrvatske kovnice novca koji dođe 155 EUR po gramu i to naravno nema smisla kupovati ako se želi investirati u zlato.

tizhu 14.02.2025. 10:20

ma da - kada netko kaže dukat odmah pomislim na te special edition serije.
filharmonik, amerikan igl, krugerand - meni su to obične kovanice - investicijsko zlato.

ALiEN17 14.02.2025. 13:26

tko od vas ovdje koristi IBKR?

po meni su oni malo previše znatiželjni, ne da su me "sve živo" tražili o meni samome,... nego sada traže i podatke od firme:

Citiraj:

Required
Due Diligence - Other - Response Needed

Alen Peric
Instructions: 1. Please confirm how many sub accounts do you intend on advising through this family advisor account. 2. Please elaborate on who the sub account holders will be and the country in which they are residing in. 3. Please provide self employment details: - Legal name of business, registration number of business, approximate annual turnover and number of years into business, nature of business and company website if any.

Citiraj:

Required
Due Diligence - Other - Document Needed

Alen Peric
Instructions: Please provide self employment details: - Please provide Company's Annual Audited Accounts or most recent income tax return or invoices issued to clients along with bank statement reflecting invoice amount.

nije li to ipak malo "tu mač" informacija?

Mr.Ex.President 14.02.2025. 13:31

Svašta si ti poklikao rekao bi:D
Kad otvaraš "normalni" account trebaš proć samo KYC, dakle potvrdit identitet...
Pun ti je internet "tutorijala" kako otvorit račun, imaš slika, videa,...

Ali van toga ne razumijem stav - traže previše?:D Pa ne pričaš sa nekom djevojkom na Tideru, pričaš sa top1 ovlaštenim brokerom koji posluje u 150+ država svijeta.

medo 14.02.2025. 16:31

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3788712)
ne podcjenjujem, razumim kakvi smo mi.
I super je da nemamo oružja.

Kad izbije pravo s*anje vidjet ćeš koliko se “nema” oružja ;)

ALiEN17 15.02.2025. 19:20

Citiraj:

Autor Mr.Ex.President (Post 3789066)
Svašta si ti poklikao rekao bi:D
Kad otvaraš "normalni" account trebaš proć samo KYC, dakle potvrdit identitet...
Pun ti je internet "tutorijala" kako otvorit račun, imaš slika, videa,...

Ali van toga ne razumijem stav - traže previše?:D Pa ne pričaš sa nekom djevojkom na Tideru, pričaš sa top1 ovlaštenim brokerom koji posluje u 150+ država svijeta.

jesam, stvarno sam svašta poklikao jer sam mislio account napraviti nabrzinu... kao šta sam ga napravio na T212 i na Binance-u, također...

... traže previše u smislu firme u kojoj radim, ako nešto traže mene u smislu "fizičkog lica", nije mi problem, ali mi je problem da se moja firma izjašnjava u svezi bilo čega na nekakvoj brokerskoj platformi, a dali je top 1 ili top 100 to me uopće ne zanima... šta bi mi preporučio? da im pošaljem mail da mi izbrišu ovaj nominalni account i da želim napraviti nekakav najbasic?

p.s. nakon svih ovih vaših piskaranja u svezi bečkih filharmoničara, išao sam ih malo gledati, stvarno su lijepi, samo ih nema ispod 2 grama 999 investicijsko zlato i cijene od + 300 €, dok je najmanja polugica od AH 106 € za 1g investicijskog zlata, volio bi imati nekakav "zlatnik" u ruci, ali čini mi se da se to ne može, u smislu bržeg profita, usporediti s ulaganjima u ETF-ove i/ili pojedinačne stock-ove

Exy 15.02.2025. 21:15

Pričali smo o tome da je zlato drukčiji oblik investicije, ako želiš brzi profit onda zlato nije izbor. Inače, što je brži profit brži je i rizik pa računaj na to. Uzmi si graf cijene zlata, zadnjih 30-ak godina pa možeš donijeti neke zaključke.

Chuxonja 16.02.2025. 11:08

Citiraj:

Autor telefunken (Post 3788519)

Ja sam ubro Erste, prije nekoliko godina kad sam istraživao tematiku se činio kao najbolji, a i kod njih nisam imo ništa drugo. Krknuo sam onaj agresivniji od 2 fonda koji su imali u ponudi. Dobiš neke credse da se možeš logirat i pratit stanje, al jednom godišnje sipnem neke pare nutra da bude dovoljno za maksimalne poticaje i zaboravim na to dok me Lijepa Naša ne usreći krajem godine sa DPSom :D

Citiraj:

Autor ALiEN17 (Post 3789272)
jesam, stvarno sam svašta poklikao jer sam mislio account napraviti nabrzinu... kao šta sam ga napravio na T212 i na Binance-u, također...

... traže previše u smislu firme u kojoj radim, ako nešto traže mene u smislu "fizičkog lica", nije mi problem, ali mi je problem da se moja firma izjašnjava u svezi bilo čega na nekakvoj brokerskoj platformi...

Dost su detaljni bili, mada ja sam imao nepogodu da sam bio zaposlen u banci kad sam tamo otvarao account pa sam imo birokracije brdo na oba fronta kod otvaranja i kod aktivnosti. Em je IBKR tražio sve i svašta od mene i nadređenih u banci em sam još moro polagat račune odjelu za usklađenost na poslu. Tak da sve ostalo mi se čini dost minimalno kaj se pitanja tiče :D

tiki66 16.02.2025. 19:25

Ja sam se krenuo registrirat na IKBR, a nakon jedno 20 minuta kad su me trazili uzorak stolice, krvi i urina sam odustao i odlucio ulagati u ETF preko Revoluta

ALiEN17 16.02.2025. 19:31

Mislim da je Revolut najgora i najskuplja opcija, em fee za ovo em fee za ono, po meni je T212 top, ali me vuce da vidim kako IBKR radi

ukiy 16.02.2025. 20:06

Mene je i T212 nakon vise od god dana koristenja trazio papirnate dokaze o izvoru svakog uplacenog centa ukljucujuci racune/dobit od firme... mislim da je svaki broker obavezan raditi "KYC (Know Your Customer) due diligence checks"

ALiEN17 16.02.2025. 20:11

Jesi pristao na to da im sve posaljes sta su trazili?

ukiy 16.02.2025. 20:29

Jesam, poslao sam im sve sta su trazili.
Valjda im je trebao dokaz da nije neko pranje novca jer sam u par navrata uplacivao vece svote. Po meni sve legitimno sa njihove strane.

Pupo 16.02.2025. 21:13

Citiraj:

Autor ALiEN17 (Post 3789397)
Jesi pristao na to da im sve posaljes sta su trazili?

Zašto nebi pristao?

tiki66 16.02.2025. 22:34

Citiraj:

Autor ALiEN17 (Post 3789391)
Mislim da je Revolut najgora i najskuplja opcija, em fee za ovo em fee za ono, po meni je T212 top, ali me vuce da vidim kako IBKR radi

Ne znam kakvi feejevi, prije bih na Revolutu sa free planom ulozio jedan mjesec u jedan ETF, a drugi mjesec u drugi, i za taj prvi trejd nije bilo feea. Sad sam napravio investment plan pa kupujem mjesecno dva ETF-a i takodjer je bez feea. Jedino ako je neki sakriveni?

coconut 17.02.2025. 07:16

Revolut ima ograničen broj ETF-ova. I sve je u $ pa moraš vršiti konverziju.

ALiEN17 17.02.2025. 17:08

išao sam pitati google prevoditelj šta točno želi IBKR od mene, traže nekoliko izlaznih računa od firme koje se fakturiraju strankama/klijentima

i onda nakon toga, bankovni izvod da su te fakture plaćene

c'mon, naravno da u ludilu/bunilu to neće dobiti - to mogu dobiti samo klijenti, knjigovođa, banka, inspekcijska tijela... a ne tu nekakve "brokerske platforme"

otvorio sam ticket za to -> baš me zanima šta će odgovoriti

P.S. je li probao tko "Genius" aplikaciju od naših Hrvata? vidim u google playu da je full loše ocjenjena, a koliko vidim to drži ona ekipa "prodajni mindset" s badboyem i sašom tenodijem na čelu... :prevrćeočima:

Libertus 17.02.2025. 17:34

Što nisi jednostavno kliknuo na kvačicu da si zaposlen kod drugog, stavio iznos plaće neki minimalan i miran si. Odustani od IBKR očito si poklikao svašta nešto pa te maltretiraju.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:01.