PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Ubuntu Linux - Tutorial (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=52107)

k1z+ 22.11.2016. 02:01

jutro

ne kuzim razliku izmedu ubuntu i ubuntu gnome?
http://www.hecticgeek.com/2016/11/ub...rs-comparison/

vrtim ubuntu 64.jel mi zbog toga ne rade neke aplikacije?

nisam nasao aplikaciju za startup?

koliko OS-a mogu staviti na jedan disk?
ja bi dva ubuntu-a i jos jedan.

promjena mac adrese?

Bubba 22.11.2016. 07:45

Citiraj:

Autor k1z+ (Post 2991633)
jutro

ne kuzim razliku izmedu ubuntu i ubuntu gnome?

Razlike su u windows/desktop manageru.

Citiraj:

vrtim ubuntu 64.jel mi zbog toga ne rade neke aplikacije?
Obicno kazu zasto ne rade, pa ako su rekle da ne radi jer koristis 32 bitni ABI, onda je odgovor da.

Citiraj:

nisam nasao aplikaciju za startup?
Sto ce ti aplikacija? AFAIR, u dobrom dijelu Debianoidnih distribucija jednostavno smjestis .desktop u ~/.config. Imas na Googletu detalja.

Citiraj:

koliko OS-a mogu staviti na jedan disk?
IIRC, Linux kernel nema ogranicenja na broj particija, pa tako da jedino moras naci dovoljno sposobano boot manager da ti othendla. gparted moze odraditi preko 100 particija, pa si dobar.

Citiraj:

ja bi dva ubuntu-a i jos jedan.
Virtualizacija?

Citiraj:

promjena mac adrese?
Sto s njom?

k1z+ 22.11.2016. 15:37

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2991648)
Razlike su u windows/desktop manageru.

Otprilike sam skuzio,ali kakve razlike.O cemu se radi?

Citiraj:

Obicno kazu zasto ne rade, pa ako su rekle da ne radi jer koristis 32 bitni ABI, onda je odgovor da.
Koristim 64 bintni API.I neke se pokrenu,ali ne rade(DTV playery).A neke niti ne startaju(pojavi se prozorcic na sec)

Citiraj:

Sto ce ti aplikacija? AFAIR, u dobrom dijelu Debianoidnih distribucija jednostavno smjestis .desktop u ~/.config. Imas na Googletu detalja.
U aplikaciji poklikam kaj hocu pokrenuti,a sa ovim se moram muciti.Nije to strasan problem,ali.....Neki mail program se startao i nisam ga mogao ugasiti(task manager jos ne koristim).A u ubuntu startup aplikaciji nije ga bilo.

Citiraj:

IIRC, Linux kernel nema ogranicenja na broj particija, pa tako da jedino moras naci dovoljno sposobano boot manager da ti othendla. gparted moze odraditi preko 100 particija, pa si dobar.
Kuzim.Particije znam napraviti,ali kak ce se to botati.Svuda pise dual boot,a ja bi 4 na jednom disku,ako moze?

Citiraj:

Virtualizacija?
Ne.

Citiraj:

Sto s njom?
Treba mi mac adress changer.Nasao sam neke sudo komande,ali ne rade.Ili sam mozda/vjerojatno nes pogesno napisao.

c-shadow 22.11.2016. 21:22

Citiraj:

Autor k1z+ (Post 2991774)
Otprilike sam skuzio,ali kakve razlike.O cemu se radi?

Koristim 64 bintni API.I neke se pokrenu,ali ne rade(DTV playery).A neke niti ne startaju(pojavi se prozorcic na sec)

To te zeza nešto drugo. Ako si aplikacije instalirao preko paketnog managera distribucije (software center ili kako se već zove u ubuntu) on se pobrinuo da je instalirano sve što treba. Program može i biti 32-bitni ili koristiti 32-bitne libove, to bi se sve trebalo transparentno za tebe instalirati.
Ako program krepava, traži po logovima ili ga pokreni iz konzole pa prati debug info tamo. Ako si skidao programe odnekud s neta i instalirao tko zna kako, onda jbg.

Citiraj:

Treba mi mac adress changer.Nasao sam neke sudo komande,ali ne rade.Ili sam mozda/vjerojatno nes pogesno napisao.
Možeš iz konzole, ali zašto?
Ubuntu koristi standardni network manager, tamo možeš naklikati za svaki interface (wired, wifi) i upisati mac koji želiš.

k1z+ 22.11.2016. 22:11

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 2991886)
To te zeza nešto drugo. Ako si aplikacije instalirao preko paketnog managera distribucije (software center ili kako se već zove u ubuntu) on se pobrinuo da je instalirano sve što treba. Program može i biti 32-bitni ili koristiti 32-bitne libove, to bi se sve trebalo transparentno za tebe instalirati.
Ako program krepava, traži po logovima ili ga pokreni iz konzole pa prati debug info tamo. Ako si skidao programe odnekud s neta i instalirao tko zna kako, onda jbg.

Kak je pisalo na stranici od aplikacije,tak sam napravil,jbg da :) .
Pise na netu da je 64-bitnom spor flash.I je u igricama.Tak da prelazim na 32.

Citiraj:

Možeš iz konzole, ali zašto?
Ubuntu koristi standardni network manager, tamo možeš naklikati za svaki interface (wired, wifi) i upisati mac koji želiš.
Nije mi dao sejvati kada sam kliknuo na network ikonu u cosku.Sada sam u opcijama to valjda rjesio.
Thx

c-shadow 22.11.2016. 22:19

Razmišljaš kao windowsaš, a to je da trebaš ići skidati app sa stranice proizvođača. Krivo, ubuntu i slične distribucije rade preko repozitorija, software centra gdje su sve aplikacije na jednom mjestu, priprema ih ekipa iz tvoje distribucije i vodi brigu o tome da sve radi. Ako nema tamo, onda ti preostaje još par načina da to kulturnije instaliraš da se može kasnije i maknuti. Ovako tko zna što si sve instalirao. Koji je program u pitanju?

k1z+ 22.11.2016. 22:32

Lol. I jesam windowsas,bio do proslog tjedna.
Ma hrpa programa,ali sam nasao kaj mi treba za sad.
Dobro zboris,dva-tri nisam kasnije pronasao niti da ih pokrenem,a kamo li deinstaliram.
Koji su to nacini?
Ne znam jos niti gdje ubuntu instalira stvari.
Zato mi trebaju dva ubuntua.Jedan za test,a drugi koji ce raditi.
I sad bi ja jos i treci OS.Mozda nadem neku distru koja mi bolje odgovara.

bertone 22.11.2016. 22:59

Pristup korištenju (učenja) Linuxa ti je krivi.. ispravan način je:
  1. moraš instalirati samo jednu distribuciju (i jedan DE)
  2. onda ju kopiranjem naredbi s neta bez čitanja i i razumjevanja što koja radi razvališ za dva dana da je više ni Linus nemre sastaviti
  3. ponovno instaliraš OS od nule, ali sad ipak ne kopiraš baš sve s neta napamet pa ta instalacija izdrži i mjesec-dva no na kraju se ipak sve skrši kao i s prvom
  4. onda instaliraš Linux po treći put i počeneš ga koristiti kako bi koristio i svaki drugi OS pa kad ti neka aplikacija baš zatreba, onda prvo potrošiš (ne i izgubiš) par sati na čitanje i odlučiš da ti najviše odgovara baš ta i ta verzija aplikacije za tu i tu namjenu i nastaviš koristiti istu instalaciju mjesecima..
Za početak, da znaš u što se upuštaš možda nije loše malo pročitati HrOpenWiki tek toliko da pohvataš način na koji Linux funkcionira i što je što.

k1z+ 22.11.2016. 23:22

1. jesam.suse,mint,pa sad ubuntu.a budem jos 7 vjerojatno,pa mozda nadem neku meni bolju.
2. jesam.
3. jesam.ta faza je u tijeku.
4. pripreme traju.zato sam tu.a za kaj ne bih stavio drugi ubuntu i na njemu testirao "problematicne" aplikacije,....?

thx,

sttipe 02.02.2018. 14:07

Pozdrav.
Nabavio sam beelink bt3 pro, 4/64, koji je žena ištekala pri updateu, koji je traja više od ure...
Izgubio w10 licencu, a nije mi se ni svidjalo da se u w10 nemogu updatei ugasit.
Sad imam instaliran ubuntu mate, mislim zadnji, svidja mi se ali imam nekih problema. You tube videa neće da vrti. Zvuka uopće nema. ( Video fhd, snimljen mobitelom vrti fluidno, nema zvuka). Nema ni wi fi, ni bt, ni zvuka na slušalice, koji mi je bitan jer mi monitor nema hdmi, ni dvi ulaz...
Pretpostavljam da tribam drivere za beelink.
Beelink sabotira bilo kakvu podršku pomoć ili išta, a od njih sam mailom dobio samo datoteku nakon čijeg otvaranja sam morao pokreniti twrp recovery moba...3 dana muka dok ne oslobodim mob od smeća, bez uspjeha, pa reset...
Šta mi je najpametnije napravit, i postoji li sličan box čiji bi software moga koristiti ili kako doć do ubuntu verzije za moj box koji prodaju i s linuxom, ali ga po netu nema za skinit.
Registracija na njihove stranice završava njihovom obavijesti, da će mi poslat mail za završetak registracije, koji nikad ne pošalju..
Katastrofa, bačenih 150 eura za komad cigle.
Nemam synaptic, nego nekakav "shop" u kojem nema ništa pa neznam oću li kodi moć instalirat.

Nikky 02.02.2018. 17:18

Jesi vidio / probao ovo www.bee-link.com/Beelink-995-1-1.html

sttipe 02.02.2018. 18:10

Proba mi nije urodila plodom.
Znanje mi je premalo, a objašnjenja traže puno veće.
Neznam niti šta neznam.
Padoh na prvoj skali.
Prvi link od tog australca ima neki fajl za skinit i kad ga skinem, neznam niti di ga spremit, s čim ga otvorit, itd, itd.
Nisam uspija skužit klepam li ja tu neki novi iso, ili s time kopam po svom kernelu, postojećem, dosta sam u prošlosti pisa koječega u terminal, jednostavnijih naredbi, za razno. Ovo mi se čini komplicirano skroz.
Te sh naredbe ikad nisam koristija. Samo apt-get, i install..

Nikky 03.02.2018. 14:44

Za vratiti W10 smetje vidi > http://www.bee-link.com/Beelink-222-1-1.html
Na brzinu sam pogledao pa evo par dijagnoza / savjeta:
- toliko je "napredna" sprava pa treba mijenjati Bios ovisno jeli se želi vrtiti x32 ili x64 os
- ako sam dobro vidio tvoja varijanta ima 4GB rama > pametnije je vrtiti x32, trebaš utvrditi sa kojom verzijom ti je došao x32 Legacy ili x64 UEFI bios - om jer o tome ovisi koji os ćeš digniti (osim ako nećeš mijenjati Bios)
- kako je sprava bazirana na relativno novom Intel Atom X5-Z8350 (Cherry Trail) SoC - u pa su ti falili dravjeri za HDMI audio, wifi and bluetooth,
treba instalirati Linux sa najnovijim kernelom koji ima podržano to najnovije govance.
- probaj dignit neki drugi xbuntu sa šta novijim kernelom, koliko sam vidio trebaš barem 4.11.x ili noviji ili stariji + specific patch

Info:
http://linuxz83.blogspot.hr/
http://linuxiumcomau.blogspot.com/20...trail-and.html
https://techtablets.com/forum/topic/...vices/page/19/
...

sttipe 05.02.2018. 14:13

Hvala.
Pokušaj instalacije ubuntu mate 14.04, kojem sam naša izbornik, da se može odabrat arhitektura, i intelova grupa procesora, nije prošla. Ponovio sam pokušaj, i medju koracima odabrao opciju dual boota.
Instalacija nije uspila, i ne uspjevam više ni pokrenit instalaciju.
Piše mi samo neka rečenica nešto kao da mi je minimal bash line aktiviran, i rječ grub.
U biosu sam bio deaktivirao uefi, pa ga opet aktivirao, ništa. Reset biosa, opet ništa.
Sve mi se čini da će baterijica matične opet bit ištekana...
Moj bios je 64 bitni, uefi, legaci nisam nigdi vidija za aktivirati.
Ovaj bt3 pro je drugačiji nego bt3, ili z83, koji imaju isti firmware..

sttipe 05.02.2018. 18:19

Postoji li ubuntu mate 18.04, ili ga samo nemogu nać?
Mate ima opcije za intel, a 16.04 mi se neće da instalira.
W10 još nema rom za bt3 pro/z83II, samo za bt3/ z83.

Nikky 05.02.2018. 19:49

Pošto još nije ta verzija službena trebaš tražiti pod alfa / beta izdanjima.

EDIT: Evo ovdje ima "dnevno izdanje" 'Alpha 1' releases > http://cdimage.ubuntu.com/ubuntu-mat...-live/current/
ako se varam, trebao bi ti odgovarati > http://cdimage.ubuntu.com/ubuntu-mat...ktop-amd64.iso

sttipe 06.02.2018. 13:15

Imao sam mate instaliran, bez drivera, pa sam mislija da će s novim kernelom bit zvuka. Sad me bios tare. Pukne instalacija s porukom nešto input/output, i nešto 5
Edit, sad sam ja na mobu, mogu ti napisat točno kad budem doma.

sttipe 07.02.2018. 21:29

Neće. Pukne u startu instalacije, neda niti live, da vidim kakav je.
Mate 16.04, digne sa sticka.

Edit; dal bi ovdi radija ikakav sistem instaliran na usb 3.0, da probam to na laptopu napravit?
Iako i to bi tribalo znat napravit, pa u to baš i nisam siguran...

sttipe 09.02.2018. 08:16

Sad neće niti w10, koji sam već bija instalira, pa nije bilo zvuka...
Samo mogu dignit 16.04 live sa usb-a.bionic zapne pri podizanju i live.
W10 pri početku instalacije.

Vadjenje baterije nije pomoglo, jedino ako je reset triba bit još nešto osim vadjenja, primjerice stiskanje ili držanje kojeg botuna. Reseta, ili power-a...
Promjenu s uefi na legacy neznam napravit, u biosu nema opcije za paljenje ili gašenje bilo čega od toga.
Bios je vrlo siromašan, da dirat datum i sat i stranu s boot izbornikom..

sttipe 10.02.2018. 22:41

Napravija sam nešto i vratija w10..
C/P boot folder od ubuntu mate linuxa 16.04, onoga kojeg nisam moga instalirat, nego samo dignit sa sticka, pokraj boot foldera u w10 na ssdu od boxa. Zatim sam obrisa folder boot koji je bija u windowsima.
Pa restart, digli se windowsi 10, i uredno nastavili instalaciju.
W10 radi uredno, tribam nabavit drivere za zvuk wi-fi, bt, itd.
Sad ću probat i ubuntu ili fedoru, na dual boot.

Nikky 11.02.2018. 00:02

Tako je to kod novih i rijetkih igračaka, sretna zabava.

sttipe 11.02.2018. 13:07

Valjda će iduće distribucije pokrit i ovaj box, ima boxova s ovim procesorom!!
Recimo wi fi i bluetooth da mi i ne rade, nije greda, ima žice, nije to mob...
Ali zvuk je neoprostiv...

Pomo 21.10.2018. 07:36

Čisto ako nekome zatreba 802.11ac sa rtl8812au na debian/buntu/mint meni se ovaj driver pokazao najstabilniji.
Instalirat s dkms-om, da se ne mora kompajlirat za svaki kernel update.
Također ubio ipv6 kroz /etc/sysctl.conf.
Isprobao sam prvih pet sa https://github.com/search?q=rtl8812au.
Svaki sa više ili manje problema, od gubitka veze, do slabog signala.

tomek@vz 06.05.2019. 18:31

http://forum.pcekspert.com/showthrea...82#post3299082

geronimo_2 06.02.2023. 12:50

moze del jer mislim da sam fulao temu
:chears:

ibme74 21.12.2024. 17:34

Pozdrav ekipa, trebam savjet.
Kolegici na poslu se zdrmao windows na laptopu i nikako se ne moze popraviti, pokusao sam sve moguce ali se ne moze popraviti, nakon toga sam stavio ubunt na usb ali imam problem da ne mogu pristupiti, iskace sljedeca poruka: "Authentication required: A passphrase is needed to access encrypted data on " ime i model diska".
Kada ucitam ubunt na svom kompu pristupam diskovima bez problema. Hvala.

The Exiled 21.12.2024. 17:37

Uključen joj je BitLocker na tom disku, tak da bez lozinke ne bude mogla pristupiti podacima.

ibme74 21.12.2024. 17:42

I mislio sam da je tako nesto. A dali se kako moze doci do te lozinke sada?

The Exiled 21.12.2024. 17:52

Eventualno da provjeri da li ju negdje ima spremljenu/zapisanu, kad BitLocker prilikom kreiranja enkripcije nudi backup lozinke i ključa, ali izuzev toga, nema baš neki izbor.

kopija 21.12.2024. 19:11

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3780677)
Eventualno da provjeri da li ju negdje ima spremljenu/zapisanu, kad BitLocker prilikom kreiranja enkripcije nudi backup lozinke i ključa, ali izuzev toga, nema baš neki izbor.

Ako je bila ulogirana u windowse s microsoftovim account-om, može se doć tim putem do recovery ključa.

The Exiled 21.12.2024. 19:22

OK, nek i to provjeri, pa u slučaju da je sve bilo podešeno na taj način, onda nema brige.:)

ibme74 22.12.2024. 11:16

Ma sumnjam da je bila, mislim da je to bio laptop s predinstaliranim windowsom a sumnjam da je ona pravila MS acc naknadno

Mario92 31.12.2024. 07:40

Bitlocker je upaljen ako ima aktiviran MSA ili ak joj je bitlocker key zapisan u AD-u, a pošto veliš da je laptop s posla onda postoji velika vjerojatnost da je u domeni pa probaj pitati admina

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:58.