PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   STAN: kupovina, krediti, APN... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=303883)

Mommistake 03.03.2021. 12:27

Isto imam info da ne provjeravaju.

webstartm 03.03.2021. 13:16

Na vasem mistu se nebi bas zajebava s tim. Postrozili su uvjete od ove godine, i velik je pritisak na APN od strane javnosti/novinara kad uvate nekog da je zajeba sistem.
Rijesite se nekretnine i adio, pribacis roditeljima/nevjencanom partneru ili sta vec. Il ako nemas nista na sebi otkupis od roditelja fiktivno stan/kucu pa dobijes kesh, a s keshom sebi kupis stan/kucu/benvea

simpleplan 03.03.2021. 14:16

Citiraj:

Autor Reedy (Post 3498089)
Nažalost kod nas ništa od APN-a, morati ćemo se zadovoljiti "običnim" stambenim kreditom. Zakaparili stan koji će biti završen sredinom svibnja te se uporabna očekuje u lipnju, taman mjesec dana prekasno da ne možemo do APN-a :(

Daj zahtjev bez uporabne i to probaj dat zahtjev što kasnije, recimo treći tjedan subvencija.

Proć će minimalno još mjesec dana dok ne dođeš na red.

Na jesenskom APN-u znam ljude koji su slali prvi dan(ponedjeljak) i idući ponedjeljak dobili odobrenje od APN-a. Ja sam slao drugi ponedjeljak (znaci dan kad su oni dobili odobrenje), a odobrenje sam dobio s mjesec dana kasnije. Po temi na f.hr su neki čak dobivali odobrenja u 1 mjesecu (ovi koji su prijavili zadnji, tj treći tjedan).

Kad ti APN odgovori, reći će ti da ti fali uporabna i da imaš mjesec dana da je priložiš.

U svakom slučaju preporučam ti HPB ili OTP jer ćeš dobit istu kamatu i ako ti odbiju zahtjev, jer recimo uporabna zakasni 2 mjeseca.

the_ghost 03.03.2021. 16:31

Citiraj:

Autor simpleplan (Post 3498315)

U svakom slučaju preporučam ti HPB ili OTP jer ćeš dobit istu kamatu i ako ti odbiju zahtjev, jer recimo uporabna zakasni 2 mjeseca.

Dal daju istu kamatu bez da prilazes zahtjev APNu? :D jer ja bi (u nekom trenu) tu kamatu al mi ne treba APN kao takav.

PR3DA70R 03.03.2021. 21:26

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3497460)
Sve novogradnje u VŽ i šire traže 5% kapare.

ČK, isto nekih 5% kapare.

Frend u ZG kupio stan, novogradnja isto 5% kapare.

@PR3DA70R
Računaj bar nekih 35-45k kuna.
Osobno, morao sam dati oko 42 000kn kapare i to su mi gurnuli predugovor i dali mi 10 dana rok za uplate kapare. :)
Garaža mi je bila nekih 4000kn kapare.
Spremišta nekih 1000kn kapare (imam 2 sprišta po 3 kvadrata).

Btw. tek si u fazi potražnje ili ideš na APN sada?

Damn, treba takve pare stvorit odmah u šutu. Shiet. To se nekako ne može iskombati dok se diže kredit da se izdvoji dio za predujam il tako nešto?

Tek sam u fazi potražnje. :/

Jel zna tko ako gledaju diners i slično? Ako imaš kakve rate koje još otplaćuješ.

Pupo 03.03.2021. 21:38

Citiraj:

Autor PR3DA70R (Post 3498444)
Damn, treba takve pare stvorit odmah u šutu. Shiet. To se nekako ne može iskombati dok se diže kredit da se izdvoji dio za predujam il tako nešto?

Mi smo šparali mjesecima u naprijed za kaparu. Kad ideš u to, ideš u to.

Citiraj:

Jel zna tko ako gledaju diners i slično? Ako imaš kakve rate koje još otplaćuješ.

Naravno da gledaju, sve ti to troši kreditnu sposobnost. I prema tome, odnosno ovisno o plaći moraš to eventualno zatvoriti.

simpleplan 04.03.2021. 10:37

Citiraj:

Autor the_ghost (Post 3498365)
Dal daju istu kamatu bez da prilazes zahtjev APNu? :D jer ja bi (u nekom trenu) tu kamatu al mi ne treba APN kao takav.

Moraš predat zahtjev, iako navodno su neki dobili i bez zahtjeva istu kamatu.

Ja ću vjerojatno u jednom trenutku vratit APN, ali kako mi je uletila kupnja u vrijeme APN-a bila je grehota propustit.

zgmmax 04.03.2021. 10:37

Pitaju koji ti je limit po kreditnim karticama i onda ti to uzimaju isto u obzir.

Barem je meni tak bankarica pričala u ZABAi

Mommistake 04.03.2021. 10:42

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3498452)
Naravno da gledaju, sve ti to troši kreditnu sposobnost. I prema tome, odnosno ovisno o plaći moraš to eventualno zatvoriti.

Rate na tekućem, to da.

Diners nema veze s tvojim tekućim, niti ga gledaju, niti znaju što imaš. Diners ti dolazi doma kao račun, plaćaš ga kao režije npr.

Ali da, ja sam prebaciovao banku prije 2 tjedna. Na starom računu, da bi mogao otvoriti kredit u novoj banci, moraš imati minuse na 0, tj. ne smiješ imati ni odobreni ni neodobreni minus. Znači, moraš biti na 0 ili u plusu.

Citiraj:

Ja sam isto šparao mjesecima prije toga. Ujedno sam morao još dati i 4000kn za garažu dodatno, moraš imati za javnog bilježnika oko 5 000 - 10 000kn, i ako ne kupuješ novogradnju, moraš još imati i za porez na nekretninu 3% od vrijednosti nekretnine. Tako da, uglavnom, da išta kupiš kod nas moraš imati bar 5-10k EUR u kešu da bi uopće mogao do nekretnine, a tek onda dolazi kredit.

Što se tiče Dinersa, ne pitaju za to. Pitaju za minus odobreni i neodobreni, leasing, nekakve troškove nenadane itd.

Pupo 04.03.2021. 11:09

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3498551)
Rate na tekućem, to da.

Diners nema veze s tvojim tekućim, niti ga gledaju, niti znaju što imaš. Diners ti dolazi doma kao račun, plaćaš ga kao režije npr.

Osim kad moraš donesti izlist transakcija na računu zadnja 3-4 mjeseca, pa te onda karaju zbog toga, zbog uplate na kladionicu, zbog uplate na loto.

Ja nisam imao taj slučaj, nisu me pitali u nijednom trenu da donesem izlist transakcija. Morao sam samo donijeti papir da sam zatvorio minus. Jer se isti vidi na hroku il kak se god sada to zove.

Mommistake 04.03.2021. 11:27

Zadnje 3 plaće i potvrdu od banke da nemam nikakav minus (čak ni odobreni, 10 min posla u banci), ništa drugo nisam trebao.

the_ghost 04.03.2021. 11:34

Citiraj:

Autor simpleplan (Post 3498542)
Ja ću vjerojatno u jednom trenutku vratit APN, ali kako mi je uletila kupnja u vrijeme APN-a bila je grehota propustit.

Nesto mi je ostalo u glavi da ne mozes prijevremeno nista vracati dok traje subvencija? Jel to tocno?

simpleplan 04.03.2021. 11:37

Citiraj:

Autor the_ghost (Post 3498564)
Nesto mi je ostalo u glavi da ne mozes prijevremeno nista vracati dok traje subvencija? Jel to tocno?

Subvencija+2 godine.

Pa dobij apn, i onda nakon prve rate ga otkazi

Mommistake 04.03.2021. 11:38

Citiraj:

Autor the_ghost (Post 3498564)

Kako kolega kaže.

2 godine nakon APN-a moraš plaćati po punoj cijeni.

Bilo to 5, 7 ili 9 godina, još dodaš 2 godine gore po punoj cijeni, pa tek onda probijanje kredita.

Pupo 04.03.2021. 12:07

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3498560)
Zadnje 3 plaće i potvrdu od banke da nemam nikakav minus (čak ni odobreni, 10 min posla u banci), ništa drugo nisam trebao.

Tako sam i ja, ali znam neke koji su imali dosta problema, što su morali donositi i izliste transakcija i sl. Pa im se onda tamo našla koja uplata kladionice i eto problema.

U pravilu, tko je u lošijoj situaciji i ima manju plaću, više ga tlače u banci i obrnuto.

Mommistake 04.03.2021. 12:24

Sasvim moguće.

Nisam o tome razmišljao, kod mene je sve bilo kroz pitanja.

Imaš ovo? Nemam. Imaš ovo? Nemam. Imaš leasing? Nemam. Imaš dugova? Nemam.

Kolika ti je plaća? Isplatne liste, ovolika.

Ok, možeš uzeti sam kredit u visini od toliko i toliko.

adaksinjo 04.03.2021. 12:57

nakon toga je osobna bankarica poslala sve na kontrolu i čekao si odobrenje neko vrijeme, a vjeruj mi da su oni sve to jako dobro provjerili :)

Mommistake 04.03.2021. 13:29

A kako oni mogu znati moje uplate i/ili diners iz druge banke osim ako me traže ispis transakcija (što nisu)? :D

Pupo 04.03.2021. 13:30

Samo HROK provjeravaju. Ali, uopće ne sumnjam da postoji način kako da provjere ako baš žele i da svi međusobno sheraju podatke, zbog svog boljitka.

Interpol 04.03.2021. 13:44

Mene su u startu pitali za kreditne. I sasvim je logično da ti to gledaju jer na kreditnu moš napucat ogromne račune.

Ja kreditnu ni nemam, tako da mi je svejedno :)

Danas bio procjenitelj, kaže bankarica da oni (Zaba) od ovog tjedna primaju zahtjeve i kreću u obradu.

Jedino još ne znam da li da idem na eure ili kune. Kamata je ista

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Juice 04.03.2021. 14:13

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3498594)
A kako oni mogu znati moje uplate i/ili diners iz druge banke osim ako me traže ispis transakcija (što nisu)? :D

Pa vide kreditnu karticu. Zato se i zove provjera kreditne sposobnosti, vide što imaš u drugoj banci, tj. koliko si zadužen. Jer Diners = kreditna zaduženost do dopuštenog limita po kartici

rodney 04.03.2021. 16:32

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3498595)
Samo HROK provjeravaju. Ali, uopće ne sumnjam da postoji način kako da provjere ako baš žele i da svi međusobno sheraju podatke, zbog svog boljitka.

Počni sumnjat.

Mommistake 04.03.2021. 17:04

Ide provjera, 4 dana traje, upravo dobio info.

Kada skupe sve info, ide provjera među bankama.

John Creasy 04.03.2021. 17:13

s obzirom da radim za stranu kladionicu, cijelu firmu mi ispituju kad dižu kredit za uplate na kladionice na tekućem računu.. i meni su gledali, nije bilo ništa pretjerano i kredit mi je odobren (za sve ima work arround, ništa preko tekućeg ;))

mkey 04.03.2021. 21:37

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3498551)
Ja sam isto šparao mjesecima prije toga. Ujedno sam morao još dati i 4000kn za garažu dodatno, moraš imati za javnog bilježnika oko 5 000 - 10 000kn, i ako ne kupuješ novogradnju, moraš još imati i za porez na nekretninu 3% od vrijednosti nekretnine.

Ja sam neuk, koja to usluga javnog bilježnika vrijedi toliki novac?

Psycho 04.03.2021. 22:19

Citiraj:

Autor mkey (Post 3498756)
Ja sam neuk, koja to usluga javnog bilježnika vrijedi toliki novac?

solemnizacija ugovora i onda kad radis za APN povecava se broj kopija potpisanog ugovora sto automatski dize ukupnu cijenu JEDNE solemnizacije.

a sta je solemnizacija? za mene idiotluk, ali za dobar postotak ljudi u hrvatskoj sta jedva zna citati financijski ugovor nuznost nazalost. u biti ti objasni cijeli ugovor kredita članak po članak i onda ovjere potpisa svih potpisnika, itd.

nakon toga upisi u katastar i sl, pa ako ti to JB odradjuje, to se naplati isto neku sitnicu.

webstartm 04.03.2021. 23:22

Solemnizirani ugovor ima snagu ovršne isprave, npr. ako ne vraćaš kredit na vrime, banka samo digne ovrhu temeljem tog ugovora, tj upisa založnog prava na tvojoj nekretnini. Bez suda, naganjanja, odvjetnika, čekanja.

Meni je izašla 3000kn cca, plus 1000kn max za ostale ovjere,upise itd.

rodney 05.03.2021. 07:14

Citiraj:

Autor Psycho (Post 3498765)
a sta je solemnizacija? za mene idiotluk, ali za dobar postotak ljudi u hrvatskoj sta jedva zna citati financijski ugovor nuznost nazalost. u biti ti objasni cijeli ugovor kredita članak po članak i onda ovjere potpisa svih potpisnika, itd.

Ja mogu rec da meni nisu nis objasnjavali. Prodavatelji su imali neka pitanja na koja uglavnom nisu znali odgovorit. Htjeli su naplatit sta ce mi isprintat novi zk i poslat postom. Svima koji printaju e izvadak treba dat mj dana zatvora :D Da ne ulazim dalje u to kako može ovjera koštat ovisno o cijeni na ugovoru, pa ovjeravas potpis isto prodavao ja auto od 2000kn ili zgradu. Opcenito smatram da javne biljeznike treba ukinut, jer nemaju nikakve odgovornosti, a nema ni neke koristi velike od njih.

Interpol 05.03.2021. 09:05

Ekipa, kredit u kunama ili eurima? S obzirom da nam je kuna čvrsto vezana uz euro, a kroz koju godinu ćemo u eurozonu, trebalo bi bit svejedno. Ili?

S kunama zapravo jedino mogu spušit nešto na tečaju jer će tečaj u trenutku realizacije kredita sigurno bit nešto veći od 7,53 po kojem će se radit konverzija kad uvedemo euro

coconut 05.03.2021. 10:04

Za glasam za kunu. Već sada je kurs lošiji nego što će biti kod konverzije što znači da ćeš profitirati jer će ti kreda u HRK biti pretvorena u manje EUR.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:04.