![]() |
nisam siguran jesam dobro shvatio.
daklem ipak ako se naruci preko neta, a dode u ducan pokupit se racuna kao kupnja na daljinu ili ne? jer stalno slusam razlicite tvrdnje. jel ima veze kako je placeno (cash/kartica u ducanu ili preko neta)? zavisi od ducana do ducana mozda, odnosno dali se radi o trgovini ili se radi samo o pultu gdje izdaju robu (kolko sam shvatio vecina ovih webshopova po ZG-u su takvi?)? bio sam i pitao u instaru i rekli su mi da, ak narucim prek neta pa pokupim nemam 14 dana pravo povrat i to je glavni razlog zast nisam kupio nesto nedavno kod njih. |
Ako platiš preko weba, obavio si kupnju da daljinu, no plaćanje u poslovnici ne spada pod zaštitu i mogućnost povrata unutar 14 dana (zakonski gledano)
|
Citiraj:
|
sa mallo-om znam da nema beda po tom pitanju. mene interesira za velike shopove poput linksa, instara i sl.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Ako plaćaš u trgovini onda taj predmet možeš vidjeti prije plaćanja (možda i odustati od kupovine) i tada nemaš pravo na povrat. Gleda se mjesto plaćanja, a ne mjesto narudžbe. |
u mallu kako ste već i rekli, vrijedi to na daljinu (povrat unutar 14 dana) iako platiš tamo, jer nedaju da išta vidiš dok ne platiš jel
|
Citiraj:
|
eto, to sam i mislio. daklem da sumiramo.
kupnja na netu i SLANJE dostavom doma je kupnja na daljinu i imam pravo 14 dana povrat? sve drugo je do trgovine sta ce dopustit, a sta ne, tocno? |
Citiraj:
Znači i kad platiš i kasnije preuzmeš u trgovini. |
cek, znaci drugim rjecima ako mi u ducanu pristanu pokazat robu kod preuzimanja automatski gubim pravo?
opet mi nis nije jasno. evo ti primjer. nedavno htio narucit u instaru monitor. htio sam ga narucit i platit preko neta i doc pokupit u poslovnicu. pitao sam dali u tom slucaju imam pravo povrata koje oni lijepo jos i napisu negdje oko cjene na svojoj stranici i tip mi kaze da nemam pravo i zato sam ih odhebo i uzeo na mall.hr. edit: zahvaljujem svima za info. daklem od sad placam net bankingom uvjek i onda znam da sam zakonski pokriven. |
Citiraj:
Tako da vrijedi tih 14 dana. |
samo napomena, u mallu kada odabereš i gotovinom u poslovnici imaš to pravo, jer ponavljam, ne izdaju robu dok nisi platio, tako da je praktički na neviđeno
|
Citiraj:
Sent from Carmageddon |
nemoj misliti, ja ti velim iz iskustva :D
kupio tipkovnicu, zanimalo me jesu znakovi HR ili EN (na webu pisalo HR, na otpremnici u dućanu EN) pito sam jel možemo samo otvorit da pogledam jel ima hr znakove - ne može, tek kad platite |
Ako sam otkazao narudbu unutar 10 sati otkad sam je danas napravio da li jos nesto treba napravit? Samo sam kliknio otkazi narudbu na njihovoj stranici pod tim artiklom.
|
Nista.
Ako je zabunom i posalju, posalji im mail na info mail da raskidas kupovinu i da ces odbiti paket pa da znaju. Odbij paket kad te zove dpd, ako ti se mall nije javio posalji im jos jedan podsjetnik na mail i kraj. Javit ce ti se kad dobiju info od dpda i reci da je sve ok i dobit ces pare. Been there... |
Volio bi vidjeti suca ili inspektora koji bi išao na ruku dućanu kod kojeg je kupac naručio putem webshopa i platio gotovinom u dućanu ali paket je smio otvoriti i proizvod "konzumirati" tek nakon plaćanja.
|
Citiraj:
pojma nemam, http://forum.pcekspert.com/showpost....&postcount=402 ja sam to jednostavnije riješio, otišao u dućan do i kupio istu stvar za iste pare |
Citiraj:
Ako nema izložben primjerak toga što ti želiš, onda je dobra volja trgovca hoće li ti otvoriti kutiju. Svi bi htjeli tvornički zapakirano i plombirano, a svi bi htjeli i isprobavati. |
Citiraj:
|
Ne znam zašto i dalje razvlačiti tu raspravu, ako si uvjeren da možeš onda ti vrati proizvod kad bude trebalo, u čemu je problem?
Netko kaže može se, netko kaže ne može se, a nek svatko sam ostvari to pravo ako treba. mall.hr je specifičan i kod njih se to može kako su neki već ustanovili, da li je još negdje tako stvarno ne znam, zapravo tu shemu kupovine online i podizanja u poslovnici ni ne nudi puno trgovina. |
Citiraj:
|
Recimo da kupuješ neku komponentu poput grafičke kartice ili hard diska, ili recimo monitor. Realno gledajući jedina razlika između kupovine na daljinu i kupovine osobno u trgovini je da kod kupovine u trgovini si 99% siguran da ne dobivaš zapakiranu ciglu nego željeni određeni proizvod. dok kod kupovine na daljinu pak trebaš pričekati nekoliko dana da se dostavi pa da se uvjeriš da je riječ o kupljenom proizvodu, a ne o cigli ili pogrešnom proizvodu (ovisno o proizvodu potrebno je možda otvoriti još paket u kojeme je proizvod zapakiran zbog zaštite istog kod transporta).
I samim time si dobio jednak uvid u proizvod kao i kod osobne kupovine u trgovini. Ali eto dobiš još 14 dana za isprobavanje. Stoga bi onda i kod kupovine u trgovini trebalo također omogućiti da možeš još odmah u trgovini ili doma kupusati ambalažu i isprobavati proizvod, te ga u nekom roku slobodno vratiti i dobiti novce natrag ako ti se nešto ne svidi. |
Citiraj:
|
A što bi naši trgovci? Marže su solidne a sad još i da za nas ne vrijede zakoni i propisi EU. E neće ići.
|
Citiraj:
Koji tocno propisi ne vrijede "za nas"? |
Citiraj:
Nebranim tu trgovce i daleko od toga da nisu sveti, ali bolje ne pričati ako se nezna. |
Citiraj:
Ti kao kupac se trebaš informirati o proizvodu koji kupuješ, fala bogu pa sve bitno i piše na ambalaži. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:46. |