PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Iskustva s IT trgovinama (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=66)
-   -   Mall.hr (informacije i iskustva) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=283683)

geronimo_2 21.03.2019. 08:13

nisam siguran jesam dobro shvatio.
daklem ipak ako se naruci preko neta, a dode u ducan pokupit se racuna kao kupnja na daljinu ili ne? jer stalno slusam razlicite tvrdnje.
jel ima veze kako je placeno (cash/kartica u ducanu ili preko neta)? zavisi od ducana do ducana mozda, odnosno dali se radi o trgovini ili se radi samo o pultu gdje izdaju robu (kolko sam shvatio vecina ovih webshopova po ZG-u su takvi?)?
bio sam i pitao u instaru i rekli su mi da, ak narucim prek neta pa pokupim nemam 14 dana pravo povrat i to je glavni razlog zast nisam kupio nesto nedavno kod njih.

Ag008 21.03.2019. 08:18

Ako platiš preko weba, obavio si kupnju da daljinu, no plaćanje u poslovnici ne spada pod zaštitu i mogućnost povrata unutar 14 dana (zakonski gledano)

maksimirac 21.03.2019. 08:32

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 3286951)
nisam siguran jesam dobro shvatio.
daklem ipak ako se naruci preko neta, a dode u ducan pokupit se racuna kao kupnja na daljinu ili ne? jer stalno slusam razlicite tvrdnje.
jel ima veze kako je placeno (cash/kartica u ducanu ili preko neta)? zavisi od ducana do ducana mozda, odnosno dali se radi o trgovini ili se radi samo o pultu gdje izdaju robu (kolko sam shvatio vecina ovih webshopova po ZG-u su takvi?)?
bio sam i pitao u instaru i rekli su mi da, ak narucim prek neta pa pokupim nemam 14 dana pravo povrat i to je glavni razlog zast nisam kupio nesto nedavno kod njih.

Iz mojeg iskustva kod njih jer samo osobno podižem stvari imaš mogućnost vratiti. ja sam kupio tenisice i vratio ih. Čak su i dostavnu službu poslali po to. Ne znam kako je kod drugih, ali kod malla je to tako.

geronimo_2 21.03.2019. 08:44

sa mallo-om znam da nema beda po tom pitanju. mene interesira za velike shopove poput linksa, instara i sl.

maksimirac 21.03.2019. 10:50

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 3286960)
sa mallo-om znam da nema beda po tom pitanju. mene interesira za velike shopove poput linksa, instara i sl.

Mislim da je Mall po veličini puno veći od njih i po poslovnim podacima i po broju artikala :D A koliko znam dio je i puno veće grupacije.

renc 21.03.2019. 11:08

Citiraj:

Autor Ag008 (Post 3286954)
Ako platiš preko weba, obavio si kupnju da daljinu, no plaćanje u poslovnici ne spada pod zaštitu i mogućnost povrata unutar 14 dana (zakonski gledano)

Naručeno preko weba i plaćeno u dućanu nije isto što i naručeno u dućanu i plaćeno u dućanu. Ako ide preko webshopa narudžba tretira se kao kupnja preko webshopa. Koliko ja znam. Tvoj izbor kako ćeš platiti nema veze s načinom kupnje. Kupnja jep reko webshopa. Npr. razlika je i u cijeni nekada, u dućanu skuplje, na webu nije odma dostupno itd.

zalman1 21.03.2019. 11:52

Citiraj:

Autor renc (Post 3287011)
Naručeno preko weba i plaćeno u dućanu nije isto što i naručeno u dućanu i plaćeno u dućanu. Ako ide preko webshopa narudžba tretira se kao kupnja preko webshopa. Koliko ja znam.

Osnova povrata u roku 14 dana je u tome da si dao novce (platio) za predmet koji nisi osobno vidio uživo.
Ako plaćaš u trgovini onda taj predmet možeš vidjeti prije plaćanja (možda i odustati od kupovine) i tada nemaš pravo na povrat.
Gleda se mjesto plaćanja, a ne mjesto narudžbe.

mamutarka 21.03.2019. 12:01

u mallu kako ste već i rekli, vrijedi to na daljinu (povrat unutar 14 dana) iako platiš tamo, jer nedaju da išta vidiš dok ne platiš jel

Old Iggy 21.03.2019. 12:21

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3286948)
Zakonski je tako, odnosno to isto spada pod kupnju na daljinu

Nope, to nije kupnja na daljinu.

geronimo_2 21.03.2019. 12:25

eto, to sam i mislio. daklem da sumiramo.

kupnja na netu i SLANJE dostavom doma je kupnja na daljinu i imam pravo 14 dana povrat?

sve drugo je do trgovine sta ce dopustit, a sta ne, tocno?

Old Iggy 21.03.2019. 12:33

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 3287041)
eto, to sam i mislio. daklem da sumiramo.

kupnja na netu i SLANJE dostavom doma je kupnja na daljinu i imam pravo 14 dana povrat?

sve drugo je do trgovine sta ce dopustit, a sta ne, tocno?

Ukoliko platiš bez da si u stanju robu pregledati,, to je kupnja na daljinu.
Znači i kad platiš i kasnije preuzmeš u trgovini.

geronimo_2 21.03.2019. 12:35

cek, znaci drugim rjecima ako mi u ducanu pristanu pokazat robu kod preuzimanja automatski gubim pravo?
opet mi nis nije jasno.
evo ti primjer. nedavno htio narucit u instaru monitor. htio sam ga narucit i platit preko neta i doc pokupit u poslovnicu. pitao sam dali u tom slucaju imam pravo povrata koje oni lijepo jos i napisu negdje oko cjene na svojoj stranici i tip mi kaze da nemam pravo i zato sam ih odhebo i uzeo na mall.hr.

edit: zahvaljujem svima za info. daklem od sad placam net bankingom uvjek i onda znam da sam zakonski pokriven.

Alfa_R 21.03.2019. 12:44

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 3287048)
cek, znaci drugim rjecima ako mi u ducanu pristanu pokazat robu kod preuzimanja automatski gubim pravo?
opet mi nis nije jasno.
evo ti primjer. nedavno htio narucit u instaru monitor. htio sam ga narucit i platit preko neta i doc pokupit u poslovnicu. pitao sam dali u tom slucaju imam pravo povrata koje oni lijepo jos i napisu negdje oko cjene na svojoj stranici i tip mi kaze da nemam pravo i zato sam ih odhebo i uzeo na mall.hr.

Ako platiš preko neta onda je ugovor/kupnja sklopljen na daljinu i kupio si prije nego što si robu mogao pregledati.
Tako da vrijedi tih 14 dana.

mamutarka 21.03.2019. 12:51

samo napomena, u mallu kada odabereš i gotovinom u poslovnici imaš to pravo, jer ponavljam, ne izdaju robu dok nisi platio, tako da je praktički na neviđeno

Max_Damage 21.03.2019. 13:07

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 3287054)
samo napomena, u mallu kada odabereš i gotovinom u poslovnici imaš to pravo, jer ponavljam, ne izdaju robu dok nisi platio, tako da je praktički na neviđeno

Mislim da je tak. Tek kad platim, onda me pošalju na susjedni šalter i tamo čekam robu i onda slijedi pregled paketa i potpis da sam preuzeo

Sent from Carmageddon

mamutarka 21.03.2019. 13:14

nemoj misliti, ja ti velim iz iskustva :D

kupio tipkovnicu, zanimalo me jesu znakovi HR ili EN (na webu pisalo HR, na otpremnici u dućanu EN)

pito sam jel možemo samo otvorit da pogledam jel ima hr znakove - ne može, tek kad platite

njOob 21.03.2019. 20:44

Ako sam otkazao narudbu unutar 10 sati otkad sam je danas napravio da li jos nesto treba napravit? Samo sam kliknio otkazi narudbu na njihovoj stranici pod tim artiklom.

xlr 21.03.2019. 20:57

Nista.

Ako je zabunom i posalju, posalji im mail na info mail da raskidas kupovinu i da ces odbiti paket pa da znaju. Odbij paket kad te zove dpd, ako ti se mall nije javio posalji im jos jedan podsjetnik na mail i kraj. Javit ce ti se kad dobiju info od dpda i reci da je sve ok i dobit ces pare. Been there...

renc 22.03.2019. 13:01

Volio bi vidjeti suca ili inspektora koji bi išao na ruku dućanu kod kojeg je kupac naručio putem webshopa i platio gotovinom u dućanu ali paket je smio otvoriti i proizvod "konzumirati" tek nakon plaćanja.

mamutarka 22.03.2019. 13:51

Citiraj:

Autor renc (Post 3287357)
Volio bi vidjeti suca ili inspektora koji bi išao na ruku dućanu kod kojeg je kupac naručio putem webshopa i platio gotovinom u dućanu ali paket je smio otvoriti i proizvod "konzumirati" tek nakon plaćanja.

pojma nemam, http://forum.pcekspert.com/showpost....&postcount=402

ja sam to jednostavnije riješio, otišao u dućan do i kupio istu stvar za iste pare

zalman1 22.03.2019. 14:46

Citiraj:

Autor renc (Post 3287357)
ali paket je smio otvoriti i proizvod "konzumirati" tek nakon plaćanja.

A kad bi ti to otvarao pakete? Prije plaćanja? Kojom logikom?

Ako nema izložben primjerak toga što ti želiš, onda je dobra volja trgovca hoće li ti otvoriti kutiju.
Svi bi htjeli tvornički zapakirano i plombirano, a svi bi htjeli i isprobavati.

renc 22.03.2019. 15:15

Citiraj:

Autor zalman1 (Post 3287387)
A kad bi ti to otvarao pakete? Prije plaćanja? Kojom logikom?

Ako nema izložben primjerak toga što ti želiš, onda je dobra volja trgovca hoće li ti otvoriti kutiju.
Svi bi htjeli tvornički zapakirano i plombirano, a svi bi htjeli i isprobavati.

Fora je u tome da ti možeš taj proizvod vratiti jer je kupljen preko webshopa iako je plaćen u dućanu, odn. kupljen je na daljinu bez obzira na sredstvo plaćanja. Pitat ću frenda koji kuži zakon puno bolje od mene pa se javim ovdje ali skoro pa sam 90% siguran da sam u pravu.

zalman1 22.03.2019. 15:26

Ne znam zašto i dalje razvlačiti tu raspravu, ako si uvjeren da možeš onda ti vrati proizvod kad bude trebalo, u čemu je problem?
Netko kaže može se, netko kaže ne može se, a nek svatko sam ostvari to pravo ako treba.

mall.hr je specifičan i kod njih se to može kako su neki već ustanovili, da li je još negdje tako stvarno ne znam, zapravo tu shemu kupovine online i podizanja u poslovnici ni ne nudi puno trgovina.

renc 22.03.2019. 15:44

Citiraj:

Autor zalman1 (Post 3287393)
Ne znam zašto i dalje razvlačiti tu raspravu, ako si uvjeren da možeš onda ti vrati proizvod kad bude trebalo, u čemu je problem?
Netko kaže može se, netko kaže ne može se, a nek svatko sam ostvari to pravo ako treba.

mall.hr je specifičan i kod njih se to može kako su neki već ustanovili, da li je još negdje tako stvarno ne znam, zapravo tu shemu kupovine online i podizanja u poslovnici ni ne nudi puno trgovina.

Zato i ne kupujem kod onih koji ne nude. Koliko puta mi se dogodilo da platim prek kartice i onda mi jave da to nemaju ili da moram čekat 20 dana da stigne pa ti čekaj danima da ti vrate lovu. Nema šanse više. A da neki trgovci migolje zakonima na ovim prostorima to već znamo.

Quick22 24.03.2019. 16:52

Recimo da kupuješ neku komponentu poput grafičke kartice ili hard diska, ili recimo monitor. Realno gledajući jedina razlika između kupovine na daljinu i kupovine osobno u trgovini je da kod kupovine u trgovini si 99% siguran da ne dobivaš zapakiranu ciglu nego željeni određeni proizvod. dok kod kupovine na daljinu pak trebaš pričekati nekoliko dana da se dostavi pa da se uvjeriš da je riječ o kupljenom proizvodu, a ne o cigli ili pogrešnom proizvodu (ovisno o proizvodu potrebno je možda otvoriti još paket u kojeme je proizvod zapakiran zbog zaštite istog kod transporta).
I samim time si dobio jednak uvid u proizvod kao i kod osobne kupovine u trgovini. Ali eto dobiš još 14 dana za isprobavanje.

Stoga bi onda i kod kupovine u trgovini trebalo također omogućiti da možeš još odmah u trgovini ili doma kupusati ambalažu i isprobavati proizvod, te ga u nekom roku slobodno vratiti i dobiti novce natrag ako ti se nešto ne svidi.

Old Iggy 25.03.2019. 12:37

Citiraj:

Autor Quick22 (Post 3287808)
Stoga bi onda i kod kupovine u trgovini trebalo također omogućiti da možeš još odmah u trgovini ili doma kupusati ambalažu i isprobavati proizvod, te ga u nekom roku slobodno vratiti i dobiti novce natrag ako ti se nešto ne svidi.

To bi tek dovelo do kaosa i porasta cijena.

renc 25.03.2019. 13:57

A što bi naši trgovci? Marže su solidne a sad još i da za nas ne vrijede zakoni i propisi EU. E neće ići.

nino 25.03.2019. 14:05

Citiraj:

Autor renc (Post 3288082)
A što bi naši trgovci? Marže su solidne a sad još i da za nas ne vrijede zakoni i propisi EU. E neće ići.

Sta znaci "solidna marza"?:stoopid:

Koji tocno propisi ne vrijede "za nas"?

Pupo 25.03.2019. 14:39

Citiraj:

Autor renc (Post 3288082)

Marže u IT-u su valjda među najmanjima, ako ne i najmanje među svom robom koja se prodaje. Nije to namještaj ili autodijelovi gdje su marže i do 100%.

Nebranim tu trgovce i daleko od toga da nisu sveti, ali bolje ne pričati ako se nezna.

zalman1 25.03.2019. 14:41

Citiraj:

Autor Quick22 (Post 3287808)

Otvori svoju trgovinu pa ćemo svi dolazit kod tebe otvarat redom kutije "samo da pogledamo".
Ti kao kupac se trebaš informirati o proizvodu koji kupuješ, fala bogu pa sve bitno i piše na ambalaži.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:46.