PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Mommistake 22.01.2024. 14:12

Citiraj:

Autor Colop (Post 3723962)
Na forum.hr na temi o zimskim gumama par ljudi se javilo bilo da su im te baš te gume bile jako loše. Isto tako prva sezona ugradnje, malo km prijeđeno.

Da, kada sam ih kupio prošle godine, baš su ih hvalili portali, očito ili loša serija ili jednostavno u toj dimenziji nisu baš nešto.

Ali malo gasa, auto posvuda.

Hamm 22.01.2024. 14:16

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3723956)
Ja sam toliko sretan bio što sam napokon kupio:

I jako sam nezadovoljan. Sad u petak sam ženu vozio na posao, među prvima bili na toj cesti, gotovo da sam bio bez gripa. Stavio najslabiji mod rada (eko), doslovno dozirao gas na momente. Ništa, prestrojavanje iz trake u traku kroz onaj dio gdje je ralica nabacala, doslovno sam morao kontru lupati na volanu. Imam osjećaj da su mi Fuldice bile masu bolje.

Ovo je ovim gumama prvi snijeg.

Nikada se nisam osjećao tako bespomoćno kao ovaj petak.

BRIDGESTONE Blizzak LM005 205/55R16 91H

Savršeno dobre u ovome kaj pričaš. Kada je fakat padao snijeg i nisu bile ceste počišćene sve je bilo ok.

Čak i kod prelaska iz trake u traku na autoputu. Sve ok.

Jedino gdje je auto zaplesao je bilo na jednom zavoju jer sam to namjerno napravio. :D Nije bilo nikoga pa malo zabave. :D

I da ovo im je treća sezona. Montiraju se koji dan prije roka i skidaju na rok ili koji dan nakon.

I ove gume kaj Milentije ima, iste ima i frend. On radi cca 30k km godišnje po DE kroz cijelu godinu i veli da mu je guma super. Eh sada možda je Milentije fakat naletio na shitty seriju...

sti 22.01.2024. 14:25

LM5 je fantastična zimulja,barem u 205 dimenziji. Imao ih na bivšem Volvu, montirao i odmah sljedeći dan zaprašio na sjever Njemačke, po najvećem snijegu u zadnjih par godina, Austriju maltene prešao preko Alpi (na Passau).
Da nisam prešao na cjelogodišnje, furao bi ih i dalje, dok ih ne useru ili izbace nešto bolje.

Mommistake 22.01.2024. 14:29

Do sada sam 2 puta kupio LM005, čak sam ga više puta tu preporučao, i bio sam oduševljen.

Ali eto, htio sam promjeniti malo, prošle godine su ove koje sam kupio bile u topu po review-ima i eto, požalio.

Da nije guma 400EUR, sad bi ih zamjenio.

mrva_zg 22.01.2024. 14:31

Citiraj:

Autor Milentije (Post 3723921)
Kad smo kod guma. Nekad ljetos sam kupio Hankook Kinergy 4s2 205 55 16 na octaviu.
Tokom ljeta su bile OK. Ne gasam, ne letim cestom.
Međutim ovo par zimskih dana sa minusima i nešto snijega ili bljuzge po putu, nisam zadovoljan kako se ponašaju. Daleko je to od pravih zimskih guma. Vozicu ih do kraja ove zimske sezone, da još malo vidim kako će se ponašati. Ako na proljeće ne budem zadovoljan kako su se pokazale ići će na prodaju i idem nazad na dva seta guma. Samo ću morati kupiti još jedan set aluminijuma, da ne moram čekati na red kod vulkanizera nego da mogu sam da zamjenim setove.

Vidiš ja ih imam na bmw 1ici i super su
baš me ugodno iznenadile sad po snijegu i svemu,

doduše moje su nove stavljene na auto na proljeće

Milentije 22.01.2024. 14:48

Citiraj:

Autor strgani (Post 3723926)
Tokom ljeta si kupio gume i bile su okej, a sad zimi nisi zadovoljan njima na snijegu, bljuzgi i dok su minusi.

Daj nam reci bar jesu li zimske, ljetne ili cjelogodišnje? :D

Citiraj:

Autor strgani (Post 3723960)
Da, buljaka je napisao, a to je i u originalnom postu moglo pisati, zato sam i pitao.

Sve 5, ali čemu vrijeđanje me zanima.
U postu je falila informacija, pitao sam je, odmah vrijeđanje.

Ne vrijeđam se lako, niti me ovo dira, samo me zanima koji je povod, ako je on taj koji informacije nije sve napisao :D

I oh, čudnog li čuda, cjelogodišnje nisu dobre poput zimskih na snijegu :roller::roller:

O čem pričamo

Ako već želiš da diskutuješ o nečemu onda je na tebi da se prvo informišeš o datoj temi. Napisan je tačan model gume o kojoj sam pisao. Šta to od informacija nedostaje?

Problem je u tome što je ta guma po testovima bila vrhunska, čak i po snijegu, i to u poređenju sa čisto zimskim gumama (modelima koje sam do tada vozio). I to ne samo na jednom testu nego na gotovo svim na kojima se pojavila.

Moje iskustvo se ne poklapa sa onim što ej u testu napisano.
Baš kako je neko ranije napisao, problem je u kružnom toku (dolazi do podupravljanja na jako malim brzinama), kretanju čak i na ravnom ako je temperatura niska a podloga vlažna (i sa minimalno gasa zna da prokliže i da aktivira ESP). Na snijegu i bljuzgavom teresnu se ponaša loše, nema gripa.

Renesis 22.01.2024. 15:00

Mene je isto Hankook Kinergy 4S (H750 ) neugodno iznenadio (kod mene je 215/50R17)

webstartm 22.01.2024. 15:03

Meni TS860 evo treca godina bez zamjerke, i dalje kao prvog dana. Al dimenzija socijalna 195 65 15

prileee 22.01.2024. 15:14

Citiraj:

Autor Renesis (Post 3723983)
Mene je isto Hankook Kinergy 4S (H750 ) neugodno iznenadio (kod mene je 215/50R17)

Koliko stara? Kod mene je 225/40R18 ali tek prva zima i jos nije vidila snijega.

Renesis 22.01.2024. 15:20

stavljene na proljece kad sam skinuo zimske. DOT iz ove godine, ali morao bih provjeriti tocno tjedan

Milentije 22.01.2024. 15:34

Citiraj:

Autor Renesis (Post 3723991)
stavljene na proljece kad sam skinuo zimske. DOT iz ove godine, ali morao bih provjeriti tocno tjedan

Ista situacija kao i kod mene.

Da li nas je zadesio loš batch ili je guma zaista loša pitanje je sad?

EDIT: Evo testa koji je rađen prije 3 mjeseca. Zimske gume za sezonu 23/24. Među njima baš Kinergy 4s2 (750).
Ovi njegovi rezultati, i ovo što ja imam nemaju veze jedno sa drugim.

https://www.tyrereviews.com/Article/...-Tyre-Test.htm

Colop 22.01.2024. 15:49

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3723985)
Meni TS860 evo treca godina bez zamjerke, i dalje kao prvog dana. Al dimenzija socijalna 195 65 15

Najbolja dimenzija ikad, imao sam jr na golf IV, najskuplje gume za tu dimenziju su bile 500-600 kn komad.

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

Mommistake 22.01.2024. 15:51

Iste sam na Kiji vozio, 4 x Sava Eskimo tamo prije 5 godine oko 200EUR. :)

Vuco 22.01.2024. 15:52

Nemojte bilo koju gumu suditi samo prema jednom danu ili slično. Ovo toplo hladno uzrokuje poledicu, nešto slično kada nakon jeseni i hiljadu masnoće po cesti dođe prvi hladniji dan. Sve gume se skližu onda.

Neki dan sam se skoro razbio pješke, a činila se cesta suha

mrva_zg 22.01.2024. 15:53

Citiraj:

Autor Milentije (Post 3723993)
Ista situacija kao i kod mene.

Da li nas je zadesio loš batch ili je guma zaista loša pitanje je sad?

EDIT: Evo testa koji je rađen prije 3 mjeseca. Zimske gume za sezonu 23/24. Među njima baš Kinergy 4s2 (750).

Mozda je do auta
Ja ih imam na 1ici 118d, a frend na 3ci
a kad potrošim na svojoj trojci idu gore jer su mi gume predobre
na 3ci imam gy ultragrip i kad ih potroisim idu hankookice isto gore

Vi doslovno ko da pricate o nekim drugim gumama

A dok sam kupovo bas sam gledo testove ADACa i mizerna je bila razlika izmedju njih i Michelina a u cijeni je velika razlika

Renesis 22.01.2024. 15:57

Ja sam presao sa Michelin Primacy 4 + Continental TS860 na Hankook Kinergy 4S (H750). Auto je Ford Focus IV, 2019. god, 1.5tdci

Vodjen raznim testovima gdje je guma svrstavana u top kategoriju, htio sam svake 2 godine odlicnu gumu, ali trenutno naginjem nakon ovoga ipak se vratiti na 2 seta...

Nije se iskazala ni na mokrom (pogotovo hladno) ni na suhom. Snijega jos nije vidjela...

Mommistake 22.01.2024. 15:58

Citiraj:

Autor Vuco (Post 3723999)
Nemojte bilo koju gumu suditi samo prema jednom danu ili slično. Ovo toplo hladno uzrokuje poledicu, nešto slično kada nakon jeseni i hiljadu masnoće po cesti dođe prvi hladniji dan. Sve gume se skližu onda.

Neki dan sam se skoro razbio pješke, a činila se cesta suha

Može biti i to.

Moj auto je u garaži na nekih 12-13 stupnjeva, možda i to ima ulogu, jer sam doslovno izašao na -2 i direkt u snijeg.

Vidjet ću kako će se ponašati guma, ali za sada, ne ulaže nade.

zgmmax 22.01.2024. 16:59

Imam iste te hankokice i ja nemam nikakvih problema sa njome.

U dvorištu imam tipa 30m kosine za spustit se iza zgrade koju su auti razrovali i napravio se led i izađem normalno van, ESP se ne pali opće.

215/55/17

DoxyTheCroat 22.01.2024. 17:48

Iskustva s ovim?

https://www.tirendo.hr/toyo-celsius-...-r-462357.html

Tumor 22.01.2024. 20:17

Citiraj:

Autor Milentije (Post 3723993)

A inace LM005 ima dobre testove.
Mozda je problem u XL modelu, pa su tvrdje stranice, tko bi ga znao...

buljaka 22.01.2024. 20:51

Citiraj:

Autor DoxyTheCroat (Post 3724019)

Najgore cjelogodišnje gume koje sam ikad probao. Na kiši užas, na snijegu užas. Brzo se potrošile... Ali bile su 195 50 15 i 225 40 18
Uzeo ta dva seta 2021. Godine i prodao odmah nakon zime

https://www.testgume.eu/toyo-celsius/#tests

Realne ocjene 😂

Ja sam zabrijao da je toyo još uvijek ok marka ali uzas

Bridget verzija koje sam probao a da su ok nexen 4seasons, vredestein quatrac

A bolje Michelin cc, Goodyear vector 4season ili kako vec.

Ostale su mi ostale onako nedorečene ili po kiši ili po snijegu

Poslano sa mog

medo 22.01.2024. 21:31

Automobili

Vozio sam puno različitih službenih auta od kojih su skoro svi imali cjelogodišnje gume. Nikakve drame nisam imao ni u gradu ni van grada. Primjetio sam da ne vole poledicu. Tu se baš jako osjeti razlika po zimi.

Na Cliu su mi daleko najgore zimulje bile Kleber Krisalp koje sam dobio s autom. Ta guma je bila tvrda kao valjak i po ljeti a bježala je preko nosa da je to bilo strašno. Mislio sam da nešto nije u redu s autom iako je bio praktički nov. Bio sam u dva ovlaštena servisa, sve OK.

Sad su mi na autu Dunlop zimulje. Odlične su! Tihe, mekane, ne žvaču cestu a drže. Najbolje do sada. Imao sam Goodyear Ultragrip prije njih. Bile su 6god stare kada sam se s njima popeo na -20 stupnjeva po zaleđenom snijegu i hunjavici skroz gore do Tomislavovog doma na Sljemenu s ABSom kao jedinim pomagalom.

Visage 22.01.2024. 22:10

@De5tr0yer

We Asked Every Automaker How Many Customers Went For Manuals In 2023 (17.01.2024)

nabasao kod amera slicna prica za Bebu: More Than Half Of BMW M2s Sold In 2023 Were Manuals (05.01.2024)

By our reckoning, Subaru has the best take-rate figures going. A spokesperson tells us “our enthusiast buyers have overwhelmingly preferred shifting their own gears.” For the WRX last year, 74 percent of buyers opted for the manual while over 79 percent of BRZ customers ordered the stick. The WRX is likely one of the most popular manual cars in the entire country, given that of the 24,681 total cars sold, 18,264 had manuals. That’s greater than all manual Civics combined.

We’re not sure why more BRZ buyers go for the manual than Toyota GR86 customers, but we’re just happy that lots of these cars are out on the market. The 2023 model year was also the last for the manual Impreza and Crosstrek, and they made up around 6 percent of sales.

i lijep zakljucak iz mnogih komentara:

There is nothing more enjoyable in life than driving a manual transmission car on the open road, just because you don't like it does not mean we want to drive boring paddle shifter cars.

I will drive manual transmission naturally aspirated (preferred) cars for the rest of my life, even if that means the cars will get older and older over time. I am only 28 but even at 82 I will be driving them, even if I have to illegally or move to a different place. I don't even mind them in bumper to bumper traffic.

coconut 23.01.2024. 10:05

Sada kada se u vezi neobjavljenog natječaja za poticaje za kupnju EV javio H. Prpić, uhljebima u Fondu se tresu gaće zbog mogućih otkaza.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/...e/2531763.aspx

spiderhr 23.01.2024. 10:07

Što su počeli proizvoditi aute bez žmigavaca?

Vidim da dosta vozača skreće a ne pale žmigavce?

: njorganje :

lowrider 23.01.2024. 10:29

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3724125)
Što su počeli proizvoditi aute bez žmigavaca?

Vidim da dosta vozača skreće a ne pale žmigavce?

: njorganje :

Ta opcija je po novome doplaćuje, nema žmigavaca dok ne platiš mjesečnu pretplatu:roller:

xlr 23.01.2024. 10:30

Bas smo jucer zena i ja pricali kako bi bilo dobro ponuditi zmigavce kao dodatnu opremu - em prodjes jeftinije kod kupovine auta, em imas 6 svjetlecih elemenata manje koji mogu s vremenom riknuti i baciti te u trosak ili srusit na tehnickom, em neces pohabati zavojnicu volana, em ces izbjeci bruku na cesti ako slucajno das krivi zmigavac, em ne moras stalno tankati tekucinu za zmigavce...

Ma zapravo ne znam sto dobroga ti zmigavci donose osim da bas svi oko tebe znaju kuda ides.

X-Plosiv 23.01.2024. 10:31

Citiraj:

Autor coconut (Post 3724124)
Sada kada se u vezi neobjavljenog natječaja za poticaje za kupnju EV javio H. Prpić, uhljebima u Fondu se tresu gaće zbog mogućih otkaza.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/...e/2531763.aspx

Prpić mi je bolji nego kava za ići na wc...

Zeryx 23.01.2024. 10:32

a nekima mozda fali tekucine za zmigavce pa im zato ne rade

https://www.amazon.com/Blinker-Fluid.../dp/B06ZXSKDZG

Colop 23.01.2024. 10:46

Citiraj:

Autor medo (Post 3724056)
. Imao sam Goodyear Ultragrip prije njih. Bile su 6god stare kada sam se s njima popeo na -20 stupnjeva po zaleđenom snijegu i hunjavici skroz gore do Tomislavovog doma na Sljemenu s ABSom kao jedinim pomagalom.

Te Goodyear Ultragrip 2 ili 3 sam imao na Peugot 307, dimenzija 195/65/15.
Prošao sa njima ohoho kilometara, uključivši i Austriju i Italiju zimi.

Najbolje zimske gume koje sam imao.
Čupale su cestu.

Hamm 23.01.2024. 16:50

Njik hahahaaha

https://youtu.be/1dxBKvWz3Lo?si=MOd9MMUViO5EubRI

medo 23.01.2024. 19:30

Citiraj:

Autor Colop (Post 3724140)
Te Goodyear Ultragrip 2 ili 3 sam imao na Peugot 307, dimenzija 195/65/15.
Prošao sa njima ohoho kilometara, uključivši i Austriju i Italiju zimi.

Najbolje zimske gume koje sam imao.
Čupale su cestu.

Hehe, dobre su! Ja sam ih sedmu godinu morao zamijeniti jer im je popucala armatura pa im se izdeformirala gazna površina. Navodno im je to boljka ali su meni dugo trajale.

coconut 24.01.2024. 07:01

Priča mi jučer poznanik da mu je kćer ljetos kupila P308. Nekidan došao update softvera - zadnja kamera prestala šljakati! Odvede auto na servis, a oni joj izjave da je to normalno.

TomG 24.01.2024. 09:04

Citiraj:

Autor coconut (Post 3724305)
Priča mi jučer poznanik da mu je kćer ljetos kupila P308. Nekidan došao update softvera - zadnja kamera prestala šljakati! Odvede auto na servis, a oni joj izjave da je to normalno.

HAHAHHAHA pa da sad na nadogradnji ide uz doplatu :D

lowrider 24.01.2024. 10:10

Citiraj:

Autor Zeryx (Post 3724136)
a nekima mozda fali tekucine za zmigavce pa im zato ne rade

https://www.amazon.com/Blinker-Fluid.../dp/B06ZXSKDZG

Genijalno, kako prodati prazne kanistere po 10 dolara :roller:

tomek@vz 24.01.2024. 10:37

Citiraj:

Autor coconut (Post 3724305)

Sad zamisli takav Update na Tesli :lol2:

coconut 24.01.2024. 11:37

Reci to kolegi Mačkoubojici. Sigurno će reći da se to kod Tesle ne može dogoditi jer imaju odličan QC.

Kad smo već kod Tesle. Nemrete belivit da se vlasnici CT-a žale kako nema prostora u bunkeru i kako nema rezervne gume.
https://www.unilad.com/news/cybertru...89115-20240122

CatKiller 24.01.2024. 12:20

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3724364)
Sad zamisli takav Update na Tesli :lol2:

Vidla peugo-žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu :lol2:
Više sam šokiran da je PUG uopće u stanju poslati bilo kakav update nego time da nakon updatea nešto ne štima.

__

Tesla ima fantastičan OTA track record već 12 god, otkad su uveli OTA.
Nitko u industriji nije ni blizu.

Izračun na salveti za 2023:

5M automobila x 30ak Updatea -> ca 150M updatea, bez da sam procitao ijedan clickbait naslov na indexu, hakreviji ili monitoru.

Čisto za uspredbu - vjerojatnost da će ti se avion srušiti je oko 1:11M.
__

Ako nešto ne radi, u pravilu serviser dolazi k tebi.

Jedna informativna za kraj:

https://i.ibb.co/xGh6M3D/GEVbh8c-WIAATopu.jpg

Već vidim naslov "Tesla jedva ispred Dacije" :D

...

Dužan sam jos pola tuceta komentara ovdje u temi, pomalo.

tomek@vz 24.01.2024. 12:30

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3724401)
Vidla peugo-žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu :lol2:
Više sam šokiran da je PUG uopće u stanju poslati bilo kakav update nego time da nakon updatea nešto ne štima.

__

Tesla ima fantastičan OTA track record već 12 god, otkad su uveli OTA.
Nitko u industriji nije ni blizu.

Izračun na salveti za 2023:

5M automobila x 30ak Updatea -> ca 150M updatea, bez da sam procitao ijedan clickbait naslov na indexu, hakreviji ili monitoru.

Čisto za uspredbu - vjerojatnost da će ti se avion srušiti je oko 1:11M.
__

Ako nešto ne radi, u pravilu serviser dolazi k tebi.

Jedna informativna za kraj:

https://i.ibb.co/xGh6M3D/GEVbh8c-WIAATopu.jpg

Već vidim naslov "Tesla jedva ispred Dacije" :D

...

Dužan sam jos pola tuceta komentara ovdje u temi, pomalo.

A jel?

https://www.solarquotes.com.au/blog/...r-2022-update/
Kao sto se u IT kaze "shit happens" :lol2:. Dalo bi se tu jos diskutirat al fakat mi se neda zidu objasnjavat neke stvari. Peugeot se bar dao vozit nakon tog updejta :lol2:

CatKiller 24.01.2024. 12:31

Ili nisi procitao ili nisi razumio clanak koji je linkan. Nista novo.
Teslu mozes pokrenuti i voziti i usred updatea.

Trenutno od neuspjesnih OTA najvise pate BMW i VW vlasnici npr.
https://www.reddit.com/r/BMW/comment...t=share_button

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:11.