PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Garancije, povrat novca, zamjena robe... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=49355)

chief_wolfinjo 24.04.2014. 17:35

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2583647)
Nazovi i pitaj, takva "EU obaveza" ne postoji.

evo poslao sam e-mail na Europatrade Centralni servis i dobio sam odgovor da jamstvo vrijedi kod njih za mobitel koji je kupljen u Slo.

Old Iggy 24.04.2014. 17:39

Citiraj:

Autor chief_wolfinjo (Post 2584339)
evo poslao sam e-mail na Europatrade Centralni servis i dobio sam odgovor da jamstvo vrijedi kod njih za mobitel koji je kupljen u Slo.

Hvala na infu, dobro znat'.
Vrijedi li za cijelu EU ili samo Sloveniju?

chief_wolfinjo 24.04.2014. 17:42

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2584342)
Hvala na infu, dobro znat'.
Vrijedi li za cijelu EU ili samo Sloveniju?

e sad to konkretno neznam jer sam ja napisao u e-mailu da sam ja kupio mobitel u sloveniji. ali najvjerojatnije vrijedi unutar EU.

chief_wolfinjo 25.04.2014. 13:30

evo samo da dodatno javim da sam još nekaj zvao samsung call centar i ženksa veli da garancija vrijedi iz svih zemalja EU-a. :)

blava 25.04.2014. 21:10

LG ima jedan bad pixel,jel to mogu traziti zamjenu ili sta ? Uzasno iritira i kod prodaje bi problem bio,a takvog sam i kupio i tek kasnije skuzio

RAUL 27.04.2014. 13:35

Na tipkovnici Logitech K800 pocela su mi se brisati nasa slova koju su naknadno gravirana na tipkovnicu ( tako je kupljena) da li to ide pod garanciju?

Ag008 27.04.2014. 16:24

Ako je dio nromalne upotrebe i ako ih nisi izlizao s alkoholom trebalo bi.
@blava, jamstveni uvjeti imaju neke uvjete oko broja pixela za reklamaciju. Kod nekih proizvođača se priznaje tek kada se pojave 3 mrtva pixela

Don Kihoty 02.05.2014. 00:44

Citiraj:

Autor RAUL (Post 2585783)
Na tipkovnici Logitech K800 pocela su mi se brisati nasa slova koju su naknadno gravirana na tipkovnicu ( tako je kupljena) da li to ide pod garanciju?

Spada pod garanciju kao i što potrošena tinta, ili potrošene kočnice spadaju pod jamstvo.

Gilbert5 02.05.2014. 09:10

Citiraj:

Autor RAUL (Post 2585783)

Meni su u jamstvu zamjenili tipkovnicu radi istog problema. Direktno sam isao preko njih iako mislim da bi i microline odobrio zamjenu.

Old Iggy 02.05.2014. 10:32

Citiraj:

Autor Don Kihoty (Post 2588514)
Spada pod garanciju kao i što potrošena tinta, ili potrošene kočnice spadaju pod jamstvo.

Zašto ne bi išlo pod jamstvo?
To nije predviđeno kao potrošni dio, treba izdržati cijeli vijek trajanja proizvoda.

georgy 02.05.2014. 14:54

Citiraj:

Autor ShanTech (Post 2584189)
Naravno da je. :)

Rok je 14 dana za potrošača da rakine ugovor. Nakon što je obavijestio prodavača o raskidu ugovora, ima 14 dana da pošalje robu nazad. Nakon toga, prodavač ima 14 dana od primitka robe za vračanje novca (puni iznos).

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA (NN 41/2014), članak 72. pa na dalje

Ipak nije još :/
Citiraj:

Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«, osim odredbi članka 4. stavka 1., članaka 39. i 40., članka 42., članaka 44. do 48. i članaka 57. do 79., članka 137. stavka 3. točke 7., stavka 4. točke 3. i 4., članka 138. stavka 1. točke 30. do 36., stavaka 2. i 3. i članka 140. stavka 1. točke 19. i stavaka 2. i 3. ovoga Zakona koje stupaju na snagu 13. lipnja 2014. i članaka 18. do 23., članka 137. stavka 1. točke 4. do 8., članka 138. stavka 1. točke 19. do 27., stavka 2. i 3. ovoga Zakona koje stupaju na snagu 1. siječnja 2015.
Znači, trenutno je još rok 7 dana, pretpostavljam?

ShanTech 02.05.2014. 15:20

Tak ti je to dok ne čitaš sve. :D

Tu nema dodatnih 7 dana.

Don Kihoty 05.05.2014. 22:25

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2588590)
Zašto ne bi išlo pod jamstvo?
To nije predviđeno kao potrošni dio, treba izdržati cijeli vijek trajanja proizvoda.

Logitech natpisi će izdržati. Naši znakovi koje tiska
"Mujo komerc" neće - i nemaju veze sa Logi znakovima.

Makar i to spada pod normalno habanje - nisu utisnuti već otiskani.

Mad_Duke 12.05.2014. 17:33

Pozdrav

Frendica ima laptop kaj je kupila, garancija preko ASBIS-a. Crkla joj je baterija (nakon 3 mjeseca) i laptop radi samo na adapteru (bez baterije), ali da to ne bi bilo to. Tjedan prije, brisala sa krpom prašina sa ekrana i četvrtina ekrana joj je "kao popucala". Znači, sve se vidi, slika se vidi, ali kao da pozadinsko osvjetljenje brutalno probija kroz tu 1/5 ekrana. Nikad se nisam susreo sa time, ali nije nastalo tako da se nasadila sa krpom na ekran. U pozadini se vidio kao neka sjena "tube" što meni izgleda da bi mogao biti flat kabel.

Danas odfurala laptop na sevis i rekli joj da dođe za 10 dana, (toliko treba da promjene bateriju :D) a da će oni sastaviti ponudu za popravak ekrana. (oko 1000 kuna).

Mislio ići sa njom da vidim kaj se može jerbo je to očito neki drek ala tvornička greška jer ne tako nešto ne može dogoditi regularno. Ima netko kakav savjet osim prijetnji inspekcijom jerbo sam ekran nema nikakavih vanjskih okrhnutih dijelova ili strganog LCD-a/poklopca sa vanjske strane?

De5tr0yer 12.05.2014. 19:33

Ako frendica nije pred tobom cistila laptop, onda price o nenaslanjanju na ekran odlozi postrance, progutaj knedlu i neka frendica plati ekran. Ako je doista rijec o greski proizvoda to treba nekako dokazati, ali ako ne postoje drugi slucajevi onda ti je kredibilitet nula. :)

alengrosevic 12.05.2014. 23:11

ako se nešto takvo dogodi nakon 3 mjeseca, onda nije tvornička već mehanička greška. Možda se naslonila, sjela ili nešto teško stavila na taj dio ekrana. Ekran sam po sebi ne odlazi tako. Bar do sad nisam vidio niti jedan slučaj :)

nino 12.05.2014. 23:51

Imao sam prilike vidjati takvu situaciju kod osoba koje lap otvaraju sa rukom na kutu ekrana/okvira, znate sta hocu rec. Panti malo tvrdji i samo cujes tiho kvrc, a nista vidljivo puknuto, ekran razliven. :D

Brko 13.05.2014. 00:06

Isto tako vjerujem da je koleginica skenjala display. Eto, ja sam skenjo svoj Alkatel tako :) negdje sam se ili naslonio ili čučnuo. Staklo je cijelo, touch radi, nikakve pukotine, ali imam sjajnu crtu i lagane flekice od razlijevanja. Naravno, garancija to je pokriva.

Vjerojatno je to slučaj i sa tim laptopom nažalost.

Mad_Duke 15.05.2014. 13:38

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 2593909)
Ako frendica nije pred tobom cistila laptop, onda price o nenaslanjanju na ekran odlozi postrance, progutaj knedlu i neka frendica plati ekran. Ako je doista rijec o greski proizvoda to treba nekako dokazati, ali ako ne postoje drugi slucajevi onda ti je kredibilitet nula. :)

Ma, čistila je pred frendicom i još ona veli da je sa onom krpom za naočale, samo većom. Ne kenjaju, jer je tak jednom spigala mobitel pa je lijepo rekla da joj je ispao.

Ma, nije razliven LCD, vidiš miš i sve na toj fleki normalno, samo probija full jaka pozadinska svjetlost na toj fleki i unutra kao nekakva mala sjena nečeg što izgleda kao flat kabel. Mislim, nagledao sam se razlivenih LCD-a, ali ovak neš nisam vidio :D haha

partwish 15.05.2014. 13:46

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 2595866)
Ma, čistila je pred frendicom i još ona veli da je sa onom krpom za naočale, samo većom. Ne kenjaju, jer je tak jednom spigala mobitel pa je lijepo rekla da joj je ispao.

Ma, nije razliven LCD, vidiš miš i sve na toj fleki normalno, samo probija full jaka pozadinska svjetlost na toj fleki i unutra kao nekakva mala sjena nečeg što izgleda kao flat kabel. Mislim, nagledao sam se razlivenih LCD-a, ali ovak neš nisam vidio :D haha

Možda se gospa ukazuje?

Mad_Duke 15.05.2014. 18:41

Da bar, to bi se dalo onda kapitalizirati :D

Brko 15.05.2014. 19:42

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 2596070)
Da bar, to bi se dalo onda kapitalizirati :D

Hm... Pa backlight bleeding i dolazi nakon deformacije ekrana, pogotovo rubova. Samo je pitanje smatraju li to mehaničkim oštećenjem.

xpsp1a 05.06.2014. 12:32

Pozdrav,

trebam malu pomoć i savjet oko prava na ostvarivanje garancije.

Kupio sam Logitech miš G500 putem Portia, imam njihov orginal račun ali nemam neku naljepnicu za koju mi kažu da je bila zaljepljana za ambalažu, nemam pojma, možda je, možda nije, ambalažu sam bacio. Miš je još u garantnom roku ali kako su mi objasnili u Portiu imam problem ako nemam tu naljepnicu i dali su mi savjet sa de pokušam obratiti Microlineu ili MR servisu. Pisao sam i njima ali odgovor nisam dobio.

Inače miš ima problema sa samostalnim duplim klikom, a nekada niti jednim klikom što vidim po netu da je neka tvornička greška...

Šta mislite dali imam neke šanse predati taj miš nekome na servis, pošto vidim Logitech nema ured u Hrvatskoj, ili da ga bacim....

Facelessone 05.06.2014. 12:39

Imaju ured u HR ali ne možeš ništa obaviti kod njih. Obrati se Logitechu na support njihov i objasni im situaciju. Siguran sam da budeš dobio novog miša. Pogotovo dok imaš račun pa im možeš i to poslati.

U najgorem slučaju do kojeg ne bude došlo, miš se raskopa i popravi se to.

ShanTech 05.06.2014. 13:24

Može biti više ovlaštenih servisa. Ne vidim razloga zašto to ne bi mogao biti recimo Recro.

Pretpostavljam da te traže jamstveni list. Nabavi ga. :D

Inače po zakonu ti i treba jamstveni list (popunjen). Račun ti ne treba.

Mr.Ex.President 05.06.2014. 14:03

Zanimnljivo je kako se slijepo drže zakona kada isti ide u prilog njima:)
Recimo ADM uopće ne šalje jamstveni list, pa samo čekam da mi nekakav artikal kupljen tamo ne budu zaprimili samo sa računom...

xpsp1a 05.06.2014. 14:14

Jamstveni list nema teorije da bih ja bacio, nisam ga dobio, imam ih još za komponente koje sam kupio 1995-te :-), skupljam kao hrčak makar mi netrebaju, ali priznajem da sam tu jeb... naljepnicu možda propustio. U međuvremenu sam dobio mail od MRServisa, kažu da donesem u servis sa računom ili da naručim dostavu paketa o njihovom trošku!?!

Budem sutra prošetao do servisa u Novom Zagrebu da vidim šta će reći...

ShanTech 05.06.2014. 15:13

Na to se upravo trebaš i pozivati, da ga nisi dobio.

Uz problematiku neizdavanja jamstvenog veže se ovo:

Citiraj:

Isprave koje prate proizvod

Članak 13.

(1) Trgovac mora prigodom prodaje proizvoda potrošaču predati, ili ako je riječ o proizvodima u rasutom stanju predočiti, propisane isprave koje je proizvođač priredio radi lakše i sigurnije uporabe proizvoda (jamstvo, tehničku uputu, uputu za sklapanje, uputu za uporabu, popis ovlaštenih servisa, upozorenje o mogućoj opasnosti pri uporabi, izjavu o sukladnosti proizvoda i sl.).
(2) Isprave iz stavka 1. ovoga članka moraju biti napisane jasno, vidljivo i čitljivo na hrvatskom jeziku i latiničnim pismom.
(3) Prijevod propisanih isprava koje je proizvođač pripremio radi lakše i sigurnije uporabe proizvoda, iz stavka 1. mora biti istovjetan izvorniku.

VI. INSPEKCIJSKI NADZOR

Članak 143.

(3) Nadležni inspektor će rješenjem narediti trgovcu otklanjanje utvrđene nepravilnosti određujući rok u kojem se ta nepravilnost mora ukloniti ako tijekom inspekcijskog nadzora utvrdi da:

– uz proizvode trgovac nije potrošaču predao i predočio propisane isprave (članak 13.) ovoga Zakona,

Članak 145.

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

– prigodom prodaje potrošaču ne preda ili ne predoči isprave iz članka 13. stavka 1. ovoga Zakona,

wooden 05.06.2014. 20:44

Citiraj:

Autor xpsp1a (Post 2607830)
Jamstveni list nema teorije da bih ja bacio, nisam ga dobio, imam ih još za komponente koje sam kupio 1995-te :-), skupljam kao hrčak makar mi netrebaju, ali priznajem da sam tu jeb... naljepnicu možda propustio.

Kazes da nisi dobio jamstveni, a jel znas uopce kako izgleda jamstveni list za taj mis i ostali hardver? To je mala naljepnica koja bude naljepljena na ambalazu.
Ali nebitno, vjerovatno ce ti priznati i bez toga.

Drvoje 05.06.2014. 21:27

Citiraj:

Autor xpsp1a (Post 2607830)
..ali priznajem da sam tu jeb... naljepnicu možda propustio..

Citiraj:

Autor wooden (Post 2608074)
Kazes da nisi dobio jamstveni, a jel znas uopce kako izgleda jamstveni list za taj mis i ostali hardver? To je mala naljepnica koja bude naljepljena na ambalazu.
Ali nebitno, vjerovatno ce ti priznati i bez toga.

:D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:43.