![]() |
|
Forumas Quazar912,
stavio je u temi HP-e sliku: https://i.ibb.co/w02YS52/408218279-1...00651063-n.jpg Bas se pitam, do kad je zavrsila datumski tranzicija Astra kao poduzece i Zubaka kao nastavka. Ili je prvi ugasen kao takav. Astra je imala stari salon u Gundulicevoj, ne znam dal ga je negdje imala i ranije? ... |
Citiraj:
|
Bome, htio bih vidjeti taj autopilot u funkciji na zg ulicama u kasno popodne kišnog dana…
Evo, Vukovarskom od početka do kraja, na recimo današnji dan oko 6 popodne + kiša s posebnim naglaskom na križanja s Miramarskom i kod Lisinskog gdje se nijedna crta na cesti ne vidi |
Citiraj:
|
Grozno je to kada je tamno + kiša. I točno to, Vukovarska, uvijek se vozim lijevom ili desnom trakom jer mi je lakše pratiti.
|
Vozio se jučer, da ne vidi se niš i ideš na pamet po traci.
Vjerujem da me AI ne bi pogazio na zebri u neregistriranom autu. Prvo valjda se se može složiti ako prođe rega da se auto ne može upaliti. Drugo valjda su senzori dovoljno dobri da me vide po danu nasred zebre i da stignu zakočiti. Ili npr. ja stanem na zebri da propustim pješaka a u mene se zabije krkan, koji je stisnuo gas jer je mislio da sam ja jednaki krkan, i da se ja ne bum zaustavio pješaku. Ili svakodnevno barem desetak puta moraš kočiti krkanima koji ti se ubacuju sa žute tramvajske trake ako si ostaviš tri metra razmaka...naravno on stane u taj razmak jer zna da buš ti kočio. Što prije AI pod obavezno, ne može gore od ovoga. edit; hitno nam u ZG treba sotinjak policajaca na motorima koji će imati plaću 3000-5000 eura ovisno o učinku, otkaz za prvo mito. |
Ili recimo zmontiras kamere/koristisPostojece koje snimaju 0-24 i automatski salju kazne ekipi i iskorijenis ovakav krkanluk u mjesec dana. Isto vrijedi i za brzinu. Jedino se alkohol nemoze sa kamerama rijesiti tako da potpisujem ovo sa policajcima na motoru. Ali opet ce ti se ekipa dignuti na noge, znaci ono privatnost, represija bla ser i slicno.
Kad sam vec spomenuo brzinu, najjaca situacija, ostao sam paf. Znaci Graz-Bec autobahn. Odmah nakon Graza, ogranicenje brzine od 100kmh, odmah nakon znaka, Macan ispred mene i neki audi u ljevoj traci po kocnici i nastavljaju voziti 100kmh....cim su prosli znak da prestaje ogranicenje samo po gasu. E di smo mi, jedno 100 godina zaostali....sta ti je mentalitet. |
Citiraj:
U Sparu u Centru, vise uopce ne zele mijenjati parking automat, nakrivljen, staklo polurazbijeno, veli mi decko koji radi, SUV ekipa, ne zna uopce procijeniti ulazak, hoce sto blize da rukom moze karticu dohvatiti i tres po aparatu! Citiraj:
... |
Jučer sam išao obilaznicom do Ikeje i nazad kroz grad. Slavosnka-Ljubljanska.
Stvarno se ljudi voze ko da je dan i suho. Trake se ne vide ljudi voze preko 140. Objest na najjače. :) |
Na casnu rijec, radije bi isao, doslovno po dva okvira za sliku u Centar West Ikeu u Graz, nego u tu nasu. Cijene sramota, lokacija klinicka depresija.
|
Citiraj:
|
Išao sam zamijeniti potrgane stvari koje su mi dostavili tak da Graz nije opcija. :D
|
Sad sam se sjetio priče kad je poznanik išao kupovati frižider u Ikeu u IT sa BMW 3 jer je bio osjetno jeftiniji nego u ZG.
Po dimenzijama, frižider mu bez problema stane na zadnji sic. Nažalost, zaboravio je na dvije 'sitnice': 1. frižider dolazi sa kutijom gdje je zaštitni stiropor. Ok, to se može maknuti. 2. zadnja vrata BMW 3 se ne otvaraju pod pravim kutem Sve u svemu, morao je drugi dan doći s drugim autom da bi ga dofurao doma. :D EDIT: novi Kinez u Lijepoj našoj. Karakteristie me neodoljivo podsjećaju na Seres. https://net.hr/auto/u-hrvatsku-stigl...1-2af5a34a62d7 |
Citiraj:
Ne kazem da je AP (ne mislim na Andreja Plenkovica) sposobniji od fit vozaca, ali stroj se ne umara, ne iritira, ne precjenjuje se. Sad za vikend sam vozio auto s automatskim mijenjanjem trake i bas mi se dopao feature. Je to sporije i opustenije nego sto bi covjek izveo, ali mentalni napor je za vozaca prakticki nepostojec. |
Citiraj:
EDIT: bješe neki merđan :D |
Ako cu htjeti iskljuciti mozak tokom voznje nekamo onda cu se vozit busem ili taxiem ili bilo kojim "ekoloski prihvatljivim" javnim prijevozom za mase. Ako cu vozit auto onda cu vozit auto a ne on mene. Sto se alkoholiziranih vozaca tice, pa kaj nije Mercedes jos 90-ih imao neku spiku da ne vozi ako je vozac pijan? Bilo kakvom AI ili nizem komadu softwera (jos gore) dopustiti da donosi odluke za mene - nikad pa ni onda. Nemam nista protiv sigornosnog aspekta pojedinih dijelova tog sustava ali zatupljivanje buducih vozaca nece dovesti nikud pozitivno.
|
Citiraj:
Imao je i Ford Scorpio Ghia 4x4 kojeg je prijatelj od oca imao u Munchenu, zena je tako narucila, pa je psovao ujutro, kad je htio pripit otici po jos piva. Eh da, hvalio je da ne postoji bolje pivo od Niksic piva, ako sam dobro zapamtio naziv iz CG-e, jer su radnici iz Juge dopremali paket svako malo. A znam da je negdje bilo obavezno kod Taxi voznje, da su vozaci morali imati ugradjeno. Samo koja zemlja, kad, ne znam, nije me prevec zanimalo, ne pijem. Ako nisam promasio, Mikulic koji je bio premijer Juge, on je imao sluzbeni Renault 30 koji je to imao, jer u nekom casopisu ili prilogu, netko se pohvalio kako su odgovorni. .... |
Imao je i Citroen XM u skupljim paketima opreme.
|
Scenarij: auto se otključa, prilikom pokušaja paljenja izgubi struju i mrak, nema NIČEGA.
Nakon 10 min proradi. Nekad tokom vožnje se infotainment resetira i elektroservo prestane radit na pol sekunde, jednom se čak nakon zaustavljanja i gašenja opet nije dao upaliti neko vrijeme. Često se dešava prilikom manevara uparkiravanja. Akumulator bi trebo bit 110Ah, unutra je 80 i to agm, a auto nema start stop. Kontakti provjereni, dotegnuti, tu nema greške. Ideje? |
Zanimljiva situacija i cijena za zamjenu baterije na Hyundai Inoniq 5, baterija kosta vise nego cjeli auto :D :).
https://youtu.be/dr3mFzh0KSk |
Ni prvi ni zadnji za koji je cijena zamjene baterije veća od cijene novog auta. U svakom slučaju vrlo stimulativno za one koji razmišljaju o kupnji EV ;)
|
Niti jedan auto, EV ili ICE već dugo nije projektiran da se vozi 20 godina, a i puno manje
Što je u duhu ekološke onesviještenosti |
Citiraj:
Pričao je s nekim meštrom, navodno zavojnica neka oko volana koja "kupi" signal s ključa, pa kad se to pošemeri, izgleda kao da netko hoće ukrasti auto, pa auto odradi svoje. Ali ovako na prvu, rekao bi da se negdje masa gubi, to obično tako završi, ti fantomski problemi. Citiraj:
Vidiš, ja nemam takvo mišljenje. Moram mjesečno 2-3 puta odraditi 500km po najdosadnijoj cesti ikad (autocesta ZG-SB) i jedva čekam kad ću moći sjesti u auto i da nas vozi i da samo izađem na destinaciji, bez da moram voziti i paziti prvenstveno na druge i sebe. Počela me vožnja strašno umarati i smatram vožnju gubitkom vremena koje bi mogao korisnijie potrošiti. Ok bus, vlak, al nije to to kad putujemo svi zajedno, kad mogu natovarit boga oca u gepek. |
Citiraj:
Zašto je tako mali akumulator? Ne dimenzionira proizvođač bezveze kapacitet akumulatora, što je manji kapacitet to će se više oboriti napon pri paljenju, a ovo je 30% razlika. A ovo sa servom mi zvuči kao da je možda i alternator u banani, možda je otišla dioda ili dvije pa djelomično radi, ali kad se stvori velika potrošnja od okretanja volana, padne napon i elektornika koja je osjetljiva na napon se resetira, možda je i alternator zdrav samo akumulator sad više nema dovoljno kapaciteta za skokove u potrošnji. Isto se može okretat tak volan na mjestu pa vidjet dal to uzrokuje neki pad napona. |
Evo šta će od slijedeće godine morati imati novi auti
https://www.jutarnji.hr/autoklub/akt...odine-15404665 |
Citiraj:
Zajebancija na stranu, pa kompletna premisa proizvođača je da s izlaskom novih modela stari model ide u reciklažu. Zato vani dosta forsiraju Lease gdje uzmeš auto voziš ga 3-4 godine dok ne dođe novi model, ponude ti produljenje leasa i daju novi auto. Citiraj:
|
Citiraj:
Jedino sto ce u slucajevima kao s ministrom i njegovim terenskim vozilom ti podaci nestati netragom. Bas me zanima koliko ce ovaj anti alco immo biti precizan.... |
Naš 'najdraži' inovator, MR, ima problema sa Poreznom
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...i/2521409.aspx EDIT: Geely ima svoju stranicu na hrvatskom. Za sada ima samo jedan model u ponudi - Atlas Pro. Ubrzo bi trebao doći manji brat - Coolray. Ali, postoji i New Coolray. Vijdeti ćemo koji od njih će nam doći. https://www.geelyadria.com/hr/ |
Nema problema, nije mu to prvi put, to je njihov modus operandi. Bude se to FINA-om rijesilo kao i prije.
|
Nisam ni mislio. Vjerojatno mu se od visine kazne tresu gaće. LOL
|
Nakon skoro 6 godina vjernog služenja draga i ja zamijenili smo Sandero Stepway sa malo većim autekom :D
https://i.postimg.cc/sMGsTsN7/IMG-20231217-082520.jpghttps://i.postimg.cc/njpxV7cG/IMG-20231217-082525.jpg |
Daciu zamjenio Daciom.
Đizs. Proglasit će te mazohistim ccc... KakvO si rabljenO autO mogao za te noFce uvest, 3 godine starO |
Kad jednom uzmeš daču opet uzmeš daču :roller:
|
Citiraj:
A ne daje mi se na blef 150e za novi akomulator ako nisam sto posto da je do njega :D |
Citiraj:
Pa valjda auto treba spojit na dijagnostiku i pogledat greške. |
Multimetar je 15E. Spoji ga na polove akumulatora ujutro, vidi jel imaš 11.2+ napona. Kad upališ vidićeš jel alternator puni i na koliko.
|
Svaka ozbiljnija trgovina akumulatorima ima uredjaj za ispitivanje akumulatora, jer iako cistim mjerenjem napona mozes dobiti neke smjernice, opet je najbolje provjeriti kapacitet, struju...
|
Taj auto je trenutno na servisu, čekam da obave dijagnostiku, samo mene zanima unaprijed što bi moglo biti, vrtim si svašta po glavi i volio bih da je do akomulatora jer je to najjednostavnije riješiti :D
|
To onaj v6 hyundai? Nisi mijenjao akumulator kad je krepao kad si pozitivno reviewao onu starter bateriju sa aliexpressa (koju sam narucia, hvala na preporuci)?
Sent from my iPhone using Tapatalk |
Citiraj:
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:38. |
|