PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Lewis 07.12.2020. 20:52

Citiraj:

Autor rodriguez (Post 3468505)
Ekipa ukratko ako se tko kuzi
Jel se isplati uvesti Golf 5, 77 kw, euro 4 norma. Brijem da je CO2 135.
Presao 210 tisuca, auto je od rodjaka pa bi ga vjerojatno dobio i za manje novaca. Dal je to isplativo ili ne?

Ako je sluzbeni s kojim ces zaradit pare onda se isplati, ako je privatni "gas guzzler" onda je cisti trosak :).

rodriguez 07.12.2020. 20:55

Ma ja bi ga vozio privat, sad vozim malo govno pežo 206 pa pitam. Ipak je gnojf veci udobniji i dizlo. Samo jel se isplati nakon placanja uvoza carina i ostalih picki materini😬

thuNdeR 07.12.2020. 20:59

Ja imam ceeda novog 1.0 100ks, prvo su mi lupala vrata gepeka koji u servisu nisu znali namjestiti, onda je sa hladnijim danima dosao neki cudan zvuk pri paljenju auta...da bi se ispostavilo da oplata auspuha nije bila dobro zasarafljena....eco govna gume na kojima je dosao su tvrde ko kamen....osjecam se ko beta tester 😬

Sent from my iPhone using Tapatalk

Colop 07.12.2020. 21:31

Citiraj:

Presao 210 tisuca, auto je od rodjaka pa bi ga vjerojatno dobio i za manje novaca. Dal je to isplativo ili ne?

Oderat će te PPMV na 135 CO2.

Poslano sa mog SM-N770F koristeći Tapatalk

rodriguez 07.12.2020. 21:48

Znaci nista:(

MadBoY 07.12.2020. 23:28

Citiraj:

Autor calypso (Post 3468484)
Kad 80% kupaca koji nisu fanboyi Tesle budu to zeljeli, onda ce to i dobiti... Cilj je stvoriti kriticnu masu kupaca EV-ova, a ova tehnologija je jos uvijek u povojima iako se jako brzo razvija...

Rekao sam vec, kada EV postane dostupan prosjecnoj Stefici(TM) po pitanju cijene i jednostavnosti koristenja, onda ce poceti rapidno rasti broj EV-ova na cestama pa ce se krenuti i sa infrastrukturom... Na zalost, ne vidim na koji nacin napraviti infrastrukturu za punjive EV-ove, a da ima nekog smisla... Ili ces imati situaciju gdje svako parkirno mjesto odjednom ne kosta vise tih pola kvadrata bijele boje, vec pola kvadrata bijele boje + blokete bakra ispod asfalta plus punjaci koji ce se morati mijenjati svakih par godina... Da ne pricam da se punjaci mogu i ostetiti uslijed nepropisnog koristenja... Plus, stvarno ne vidim bas ekipu koja i dan danas muci sa placanjem parkinga SMSom da puni svoje aute na steker koji zahtjeva specijalni adapter koji kosta parsto eura... :D

Ne može se stvoriti kritična masa s autom od 100k kn koji ima domet od 100 km. Ljudi koji imaju novca ga neće kupiti jer im ne treba a ljudi koji inače kupuju automobile oko 100k kn ga neće kupiti jer im je to jedini auto i 100 km domet je premalo.

Wolverine 08.12.2020. 02:29

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 3468495)
A i u BMW-u imaš ZF i Aisin (Toyota). Kod mene je ovaj drugi no radi besprijekorno. I najbolja stvar je u tome što drugačije mijenja brzine zavisno od toga koliko nagaziš gas. Kak drugi rade, ne znam, no ovaj Toyotin radi odlično. Jednom sam ga bacio u manualni mod čisto da vidim kak radi. U eco nisam nijednom.

Imas i GM getribe u BMW-u :D

Inace svi automatici danas, a i u zadnjih valjda 15 godina imau sposobnost "ucenja" i cesto se desi da isti model auta posve drugacije mjenja brzine ovisno o tome tko i kako ga vozi. Naravno to se da resetirat.

Isto tako ta "sposobnost" da mjenja brzine ovisno o intenzitetu pritiska papucice gasa, pocetne brzine je prisutna na prakticno svim autima. Kao i recimo nacin kako postici kick-down efekt i sl.

Inace ZF getribe su super dok rade, kad ih se treba servisirat su dosta skupe. Cak i obicna zamjena tekucina je dosta skupa jer je ZF lifeguard oko 6-7 puta skuplja od neke standardne tekucine.

Da ne kazem da u novim verzijama ne mozes samo promijenit filter jer je integriran u poklopac kucista. Pa te nesto sto bi kostalo $30 sad kosta $200.

Vezano za razlike u ubrzanju/krajnoj brzini, tu dosta cesto doskoce razlicito podesenim diferencijalom. Tako recimo BMW s manualcem ce imat drugaciji omjer diferencijala od modela s automatskim mjenjacem.

chief_wolfinjo 08.12.2020. 07:05

ako nemate šiber, onda je ovo rješenje za vas:

https://superishkashop.hr/products/l...Flb3rl6asVEOFU

:roller:

lowrider 08.12.2020. 07:50

Citiraj:

5ice jako trunu po pragovima i blatobranima, posebno uvoz sa sjevera.

Exomaniac 08.12.2020. 08:49

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3468593)
5ice jako trunu po pragovima i blatobranima, posebno uvoz sa sjevera.

Znači, kao da imaš Opel :D

coconut 08.12.2020. 09:06

Akcija u VW - tko do 30.12. kupi Golfa ili Variant verziju, može dobiti automatik za istu cijenu kao sa manualcem.
https://www.volkswagen.hr/ponude-i-f...i-golf-variant

btw, nekima očigledno nije kriza jer kupuju Bentley, Aston Martin, Lambo,...
http://hr.n1info.com/Auto/a583975/Pr...-42-posto.html

bertone 08.12.2020. 09:34

Citiraj:

Autor coconut (Post 3468618)
Akcija u VW - tko do 30.12. kupi Golfa ili Variant verziju, može dobiti automatik za istu cijenu kao sa manualcem.
https://www.volkswagen.hr/ponude-i-f...i-golf-variant

Po konfiguratoru za Variant imaju u ponudi samo 1.0 trocilindraša sa Life opremom za koju traže 195k kn pa taman da ne doplatiš ni 1 kn za neku opremu koju bi možda želio, a nema je u tom Life paketu, pitanje je što oni daju i što to dobiješ za 195k kn? To im je kao akcija u Jysku :D

Colop 08.12.2020. 09:41

Isto mi se čini malo puno 195.000,00 kn za Golfa :stoopid:

WraGG 08.12.2020. 09:45

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3468579)
Imas i GM getribe u BMW-u :D

Inace svi automatici danas, a i u zadnjih valjda 15 godina imau sposobnost "ucenja" i cesto se desi da isti model auta posve drugacije mjenja brzine ovisno o tome tko i kako ga vozi. Naravno to se da resetirat.

Isto tako ta "sposobnost" da mjenja brzine ovisno o intenzitetu pritiska papucice gasa, pocetne brzine je prisutna na prakticno svim autima. Kao i recimo nacin kako postici kick-down efekt i sl.

Inace ZF getribe su super dok rade, kad ih se treba servisirat su dosta skupe. Cak i obicna zamjena tekucina je dosta skupa jer je ZF lifeguard oko 6-7 puta skuplja od neke standardne tekucine.

Da ne kazem da u novim verzijama ne mozes samo promijenit filter jer je integriran u poklopac kucista. Pa te nesto sto bi kostalo $30 sad kosta $200.

Evo recimo kod mene je ZF 8HP i sad bih nekad trebao uraditi izmjenu ulja u njemu iako BMW kaze da je to "lifetime". ZF ipak preporucuje to odraditi preventivno na 100-120kkm. Uglavnom, ode mi preventivno 550€ iz dzepa :D
Sto se tice ucenja kod automatskih mjenjaca, nisam siguran da li sam u pravu ili sam to samo umislio, ali mislim da mjenjac kod mene ima 2 profila, ovisno sa kojim kljucem se vozi. Druge stvari u autu, tipa radio i slicno sigurno imaju profile vezane za kljuc, ali mislim da je i mjenjac sa njima.

HCS 08.12.2020. 09:59

Citiraj:

Autor bertone (Post 3468632)
Po konfiguratoru za Variant imaju u ponudi samo 1.0 trocilindraša sa Life opremom za koju traže 195k kn pa taman da ne doplatiš ni 1 kn za neku opremu koju bi možda želio, a nema je u tom Life paketu, pitanje je što oni daju i što to dobiješ za 195k kn? To im je kao akcija u Jysku :D

Citiraj:

Autor Colop (Post 3468638)
Isto mi se čini malo puno 195.000,00 kn za Golfa :stoopid:

Slazem se, strasne su cijene ove zadnje generacije kompakta. Golf tu prednjaci.
Octavia tu dosta vise daje za te novce (makar je i onda daleko od povlojnog), pogotovo kad se usporeduju Combi i Variant verzija Golfa.

lowrider 08.12.2020. 10:43

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3468606)
Znači, kao da imaš Opel :D

Je, šteta, baš gledao jučer od frenda, 1.9 sa original 170 000km, 3 vrata, iznutra ko novi. Al pragovi isto gotovi

vex 08.12.2020. 11:23

Citiraj:

Autor MadBoY (Post 3468559)
Ne može se stvoriti kritična masa s autom od 100k kn koji ima domet od 100 km. Ljudi koji imaju novca ga neće kupiti jer im ne treba a ljudi koji inače kupuju automobile oko 100k kn ga neće kupiti jer im je to jedini auto i 100 km domet je premalo.

Ne treba ?? Zar ljudi koji imaju novaca isto imaju samo 1 auto pa je to nezgodno ?? Baš oni ih voze. Većina obitelji koje imaju 2 vozila, imaju 1 normalni, i jedan mali za grad/ženi za posao. Za njih bi bio savršen.

strgani 08.12.2020. 12:42

https://i.postimg.cc/PqC5NT3g/Screen...oid-chrome.jpg

Šoderaši..

HCS 08.12.2020. 12:48

Fali informacija o stupnju utegnutosti, moze to i bolje.

prileee 08.12.2020. 12:53

Nije dovoljno puta spomenia da je FULLLLL oprema i da je 3XSSSSS tvornicki.

pero_dinamit 08.12.2020. 12:55

Citiraj:

Autor Elven (Post 3468331)
Vozio ju na probnon voznji. Dobar auto, jako dobar motor.

Nema Golfovu zvucni izolaciju, ali imas multi link, solidan rucni mjenjac (bolji nego na Golfu 7), barem kakav takav osjecaj na volanu, za tu klasu dobar gepek, dovoljno prostora iza, plus 7 godina garancije.
Da su mi mogli ponudit uvjete financiranja kakve mi je dao Porsche Leasing, vozio bih Ceeda, a ne Golfa.

Ali mozda, ako ti se ne zuri, da pricekas 1.5 sa 160ks?

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Što izlazi novi motor? Kada? Ne žuri mi se, toliko...

Citiraj:

Autor Tumor (Post 3468360)
Šta ne valja sa automatikom?
Spor i kilav...?
Veliki gubitak performansi...?

Ma čitam da je spor i kilav, pogotovo u gradskoj vožnji. Skoro na svakom reviewu s automatikom je dobio lošu ocjenu.

MadBoY 08.12.2020. 18:52

Citiraj:

Autor vex (Post 3468709)
Ne treba ?? Zar ljudi koji imaju novaca isto imaju samo 1 auto pa je to nezgodno ?? Baš oni ih voze. Većina obitelji koje imaju 2 vozila, imaju 1 normalni, i jedan mali za grad/ženi za posao. Za njih bi bio savršen.

Gdje sam napisao da ljudi koji imaju novaca imaju samo 1 auto? Nigdje. Samo tvrdim da ideja EV automobila od 100k kn i dometom od 100 km nema smisla.

Elven 08.12.2020. 19:18

Citiraj:

Autor pero_dinamit (Post 3468770)
Što izlazi novi motor? Kada? Ne žuri mi se, toliko...

Ma čitam da je spor i kilav, pogotovo u gradskoj vožnji. Skoro na svakom reviewu s automatikom je dobio lošu ocjenu.

Hyundai i Kia dijele motore, bar benzinske.
U redizajnu Hyundai-a i30 je dosao 1.5 160ks. A to je vec fina cifra konjica, iako i 140 lijepo ide.

Ne znam kad ce doc u Kiju, ali ce sigurno doci.

Elven 08.12.2020. 19:19

Citiraj:

Autor MadBoY (Post 3468912)
Gdje sam napisao da ljudi koji imaju novaca imaju samo 1 auto? Nigdje. Samo tvrdim da ideja EV automobila od 100k kn i dometom od 100 km nema smisla.

Mozda nema smisla, ali ja bi ga sigurno kupio.
Bas za po gradu idealno.

domy_os 08.12.2020. 19:51

Citiraj:

Autor Elven (Post 3468921)
Hyundai i Kia dijele motore, bar benzinske.
U redizajnu Hyundai-a i30 je dosao 1.5 160ks. A to je vec fina cifra konjica, iako i 140 lijepo ide.

Ne znam kad ce doc u Kiju, ali ce sigurno doci.

Taj 1.4 turbak im je dosta anemičan, dosta lošiji od 1.4 TSI. Kolega uzeo, probao voziti i nisam se baš oduševio. Civic mi ima značajno bolja međuubrzanja.

Mar 08.12.2020. 21:02

Uletio mi Civic povoljno, samo 118k km i vrlo dobrom stanju. Jedino ima davanja dosta jerbo je dizlo, pa gume, skidanje dpf filtera i reprogram itd tako da je sad malo manje povoljno :D

Ima Xenone koji lipo figuraju na boju.

https://photos.app.goo.gl/Pg2boxQmbq87XrrR9

xlr 08.12.2020. 21:23

Eolys aditiv mi je nizak, napokon se upalio alarm i evo sad se neckam - nadoliti i voziti dalje ili skinuti sve dole. Diagbox kaze da je dpf na 52%, jos 90t km do kraja makar to se isto moze resetirati u nedogled ine znam je li vec resetirano. Eolys je na 300tinjak ml i aktivirao je zastavicu da je nizak.

Nemam nista protiv da zadrzim dpf, nisam primjetio probleme u ove 3 godine i cak bi rado dopunio i resetirao counter u ovlastenom (moram samo cuti veselu cifru). Ali ima li to smisla na 12 godina starom autu? S druge strane, frkica me svake godine strepiti sto ce tehnicki reci ubadanjem obd-a i na eko testu. Koliko su pametne te sprave koje koriste?

P308 2.0hdi iz '08.
160t km

lowrider 08.12.2020. 21:38

Ina ima opet akciju na ugradnju plina. Tko ima MPI motor da dobro trpi plin, prilika

https://www.ina.hr/pametna-alternati...oaAg99EALw_wcB

Ja sam prošle godine to iskoristio

Wolverine 09.12.2020. 05:22

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3468642)
Evo recimo kod mene je ZF 8HP i sad bih nekad trebao uraditi izmjenu ulja u njemu iako BMW kaze da je to "lifetime". ZF ipak preporucuje to odraditi preventivno na 100-120kkm. Uglavnom, ode mi preventivno 550€ iz dzepa :D
Sto se tice ucenja kod automatskih mjenjaca, nisam siguran da li sam u pravu ili sam to samo umislio, ali mislim da mjenjac kod mene ima 2 profila, ovisno sa kojim kljucem se vozi. Druge stvari u autu, tipa radio i slicno sigurno imaju profile vezane za kljuc, ali mislim da je i mjenjac sa njima.

Yup, o tome govorim.
Sad da idem odradit izmjenu tekucina i filtera na 330i (ZF 6HP) samo bi me tekucina izasla cca $180 + jos oko $200 za filter (integriran u poklopac getribe.)

Ovo tvoje je vjerojatno 550 eura s rukama, Da ides sam odradit prosao bi vjerojatno s pola tog iznosa. Time da mozes jos kakvih 20% ustedit ako nades Castrol/Valvoine/Shell koji udovoljavaju potrebnoj ZF Lifeguard normi za 8HP umjesto preskupe ZF / Pentosin tekucine.

Recimo mene bi litra ZF LifeGuard 6 kostala oko $30.
Litra nekog drugog branda koji udovoljava toj normi bude oko $20

Usporedbe radi litra nekog uobicajene Dexron VI tekucine je cca 7-8 dolara :D Kad sam mjenjao tekucinu u E36 koji je imao GM-ovu getribu tekucina me na akciji kostala $6po litri i FRAM filter $30 :D

Pomo 09.12.2020. 06:37

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3469009)
Ina ima opet akciju na ugradnju plina. Tko ima MPI motor da dobro trpi plin, prilika

https://www.ina.hr/pametna-alternati...oaAg99EALw_wcB

Ja sam prošle godine to iskoristio

Šupci licemjerni, što nisu poticali 2009-e s prljavim plinom.
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...tskoj-20090910
I meni se desilo. Praktički nema tko onda nije naletio bar jednom ili dvaput.
A malverzacija s "nestašicom" se nesmijem ni sjetit.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:14.