PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

calypso 28.09.2023. 22:19

Citiraj:

Autor medo (Post 3700653)
Imaš li možda info kako su ustanovljene sigurne granice? Kako su došli do tih zaključaka? Znanstvenici i oni koji se tako nazivaju stalno govore da “ne postoji opasnost osim toplinskog učinka” jer je to neionizirajuće zračenje a pravih studija koje to potkrepljuju baš i nema ili ja ne znam gdje i kako tražiti.

S druge strane brojne studije unatrag 70ak godina su pokazale da je praktički svako EM zračenje štetno a utjecaji na čovjeka ovise o tipu zračenja, frekvenciji i izračenoj snazi.

https://bioinitiative.org/

Drugim riječima ako smanjiš wifi router sa 1W na 100mW imat će drugačiji utjecaj iako je potpuno ista frekvencija.

Pojma nemam kako su ustanovili sigurnosne granice, nisam se uopce bavio ovom problematikom dok nisam jucer ili danas naletio na neciji post ovdje o tome kako EV uzrokuje neplodnost... Onda sam se sjetio magnetohidrodinamike, povezao dva i dva i ocijenio da mozda i ima necega tu i da bi bilo dobro istraziti...

Sto se tice zracenja i stetnosti na zive organizme, jbg, sam cin rodjenja je stetan po osobu jer bude jednog dana umrla... Plus, gdje god se okrenes, imas nekakvo zracenje - svjetlosno, toplinsko, radioaktivno, kozmicko, itd... Mislim da to malo EM zracenja kojem smo izlozeni nije neki problem...

Snaga zracenja ili polja i tip zracenja su po meni tu najbitniji faktor... Frekvencija je nesto manje bitan faktor... Ako te neko osvijetli sa 200MW svjetla, budes res pecen kako god okrenes, tako svejedno koja frekvencija je u igri... :)

Ovo zadnje za router si potpuno u pravu...

generic 28.09.2023. 23:26

Citiraj:

Autor calypso (Post 3700642)
A sto se tice magnetskih silnica, nije to struja pa da ce ici linijom manjeg otpora... Silnice se zatvaraju posvuda, dok u magneticnom materijalu dolazi do induciranja napona pa i tu potekne struja...

Ovo je gradivo prve godine na FERu, a toga se stvarno slabo sjecam, tako da sam mozda lupio neku glupost, molio bih da me kolege isprave... Jbg, pred 25 godina sam o tome ucio, necega se sjecam, al hrpu sam zaboravio... :)

Errrm, sjećaš li se onda pojma magnetska permeabilnost?
Silnice se zatvaraju posvuda, istina, ali ipak neke puteve preferiraju u odnosu na druge. A ako su negdje gušće, znači da su negdje drugdje rjeđe. Primjer: željezna jezgra u transformatoru.

Mene ta polja kod električnih auta ne diraju previše, vjerojatno će me prije ubiti neka druga pojava. Ako nam Mjesec ljulja sve vodene mase na planetu, ljulja nam i krv i druge fluide. Kao što me stalno "ljulja" i magnetizam zemljinog polja.
Vjerujem da se dijelovi auta mogu adekvatno oklopiti.

Istina, najbolje bi bilo izmjeriti pa da sve vidimo, sivo na sivom (crno na bijelom, ako vam tako draže).

calypso 28.09.2023. 23:53

Citiraj:

Autor generic (Post 3700664)
Errrm, sjećaš li se onda pojma magnetska permeabilnost?
Silnice se zatvaraju posvuda, istina, ali ipak neke puteve preferiraju u odnosu na druge. A ako su negdje gušće, znači da su negdje drugdje rjeđe. Primjer: željezna jezgra u transformatoru.

Mene ta polja kod električnih auta ne diraju previše, vjerojatno će me prije ubiti neka druga pojava. Ako nam Mjesec ljulja sve vodene mase na planetu, ljulja nam i krv i druge fluide. Kao što me stalno "ljulja" i magnetizam zemljinog polja.
Vjerujem da se dijelovi auta mogu adekvatno oklopiti.

Istina, najbolje bi bilo izmjeriti pa da sve vidimo, sivo na sivom (crno na bijelom, ako vam tako draže).

Zato sam i rekao da me neko ispravi ako grijesim... Ne sjecam se svega, a neda mi se sada ovog trena naprezat mozak i istrazivat cijelo to podrucje oko magnetizma jer je ogromno...

Dijelovi auta se mogu oklopiti bez problema... Uzmi za primjer HDD - unutra su magnetski diskovi, a opet, uzmes disk i stavis ga pored zvucnika i nikom nista... Silnice se zatvaraju okolo po oklopu HDDa, uopce ne idu kroz sam disk... No kod EV auta je problem sto ti sjedis unutar tog oklopa jer te silnice nece izaci izvan okvira auta (most likely), no sve sto je unutra se nalazi u magnetskom polju... Al opet, kolika je snaga tog magnetskog polja i koliko to utjece na covjeka?

Npr. jakost magnetskog polja se mjeri kao H=I/(2*r*Pi), pri cemu je r udaljenost od vodica... Ako uzmes da se vodis nalazi na pola metra od covjeka dok sjedi u autu, imas sljedece

H = I / (2*0.5*Pi) = I / Pi

Znaci za onu Teslu koja povuce 1400A, to bi bilo nekih recimo 300 A/m, dok je za ove sto voze sa 50A to nekih 15-16 A/m... Sad, jesu li to neki brojevi koji su uznemiravajuci, nemam pojma...

Nego, kad si se vec dotaknuo Mjeseca i utjecaja na plime i oseke, naletio sam nekidan na jednu zanimljivu tvrdnju koja objasnjava pojavu potresa velike energije (vece od 6.2 Richtera) a bazira se na poravnanju tri nebeska tijela u odnosu na Zemlju minimalno 3 dana... Znam da zvuci totalno ko Vidoviti Milan, al kad malo razmislis, srediste Zemlje je tekuce, pa kada upogonis 3 planeta sa svojom masom koji gravitacijski djeluju na Zemlju, i tekuce srediste Zemlje, nije za odbacit ta teorija... Autor je neki lik iz susjedne nam drzave, malo ima neke lude teorij o mnogim stvarima, ali ovo ne bih odbacio... Mozda je hoax, al svakako vrijedno baciti oko - https://seismo.info

Visage 29.09.2023. 00:53

Citiraj:

Autor calypso (Post 3700567)
Recimo, ljudsko tijelo se sastoji 60% od vode... No u toj vodi ima otopljene soli (NaCl) i elektrolita u velikim kolicinama... I reci da istosmjerno snazno magnetsko polje kakva su prisutna u EV automobilima ne djeluje na covjeka je pomalo blesavo jer sigurno djeluje, pitanje je samo na koji nacin i kojim intenzitetom..

Poput Hamma i analogije vremenskog izlaganja, ti si spomenuo pravu stvar - postotak vode u tijelu!

Citiraj:

Autor calypso (Post 3700567)
ali kada imas bateriju ispod guzice iz koje se vuce parsto ampera struje (negdje sam naletio da Tesla P100D vuce do 1425A u full loadu), jbg, elektromagnetsko polje nije bas macji kasalj u tom slucaju...

Opet u sridu. Ne mogu u trenutku odgovora potvrditi dal se radilo o Volvo kamionima, ali Svedi su 2000-tih naveli konkretniji porast karcinoma bubrega kod vozaca kamiona, modela koji je imao povecu instalaciju. (Truck drivers and renal-cell carcinoma). No, kako me prica dosta zainteresirala, treba biti posten pa reci, da se isti karcinom, spominje i za druge izvore polucija kojima su vozaci kamiona izlozeni. Vozaci kamiona, kad sam citao, nisam ni naslucivao cemu su sve izlozeni. Oni doista zasluzuju znatno bolje place.

Ali sad sam listajuci (sto mi je dostupno) nasao epizodu gdje su Svedi, tri modela Volvo automobila, naveli kao opasne za djecu. Ironija bas Volvo. Da ne mudrujemo web arhivom prevodjenja Sveda, evo kartica iz Hine, godina 2002:

https://abload.de/img/000j3cxn.png

Citiraj:

Autor medo (Post 3700613)
Manje od 20% pušača umre od direktnih posljedica pušenja. Ako netko ostane sterilan od EM zračenja kako to nedvojbeno dokazati? ;)

Ujak je bio sef rendgenologije. Kao mlad isao je po selima, terenski u najzabitije ruralne dijelove, kod nepokretnih, u nepristupacna sela, noseci s kolegama mobilne preklopne EI Nis jedinice, koji su za vrijeme, doista bile male, koje su i vece bolnice koristile, kad bi morali slikati nekoga cije stanje kirurg mora nadzirati dok lezi post operativno, a nesmije ga se pomicati.

Pricamo o aparaturi s kraja 70-tih, uz koju je isla primitivna skopija, a ona nema male ekspozicije, vec su i pacijenti i radiolog, znatno vise ozraceni. U velikim bolnicama, mobilni su tada koristili barem zicane prekidace, da mogu izaci iz sobe, no ujak je rijetko mogao tako raditi, jer pocesto je bio jedini u prostoriji koji je stariju osobu pozicionirao i drzao mirnom, da ne radi vise slikanja. Ajde reci nekom cici koji nije sisao u grad deset godina, da ti mirno statira za slikanje.

Njegovi mentori su prije pratili zivote pacijenata koji su znatno bili izlozeni zracenju, pa su je nasljednici preuzimali njihove dnevnike, te donosili zakljucke prateci kraj njihovog zivota. Djeca koja su imala nizove operacija, znatno prije okostavanja, gdje se mora slikati nekoliko dana samo iza operacije, a kamoli post svega. Neki su dozivjeli duboku starost, imali unuke, te otisli radi starosti materije. Drugi znatno ranije. Rekao je da kumulativno se treba brinuti nakon sredine 60-tih godina.

Da moze gledati preporucene doze godisnjeg izlaganja, izlozenost u dnevnom zivotu svugdje oko nas, ali da dvoje ljudi mogu potpuno drugaciji ishod imati. Dodje nekoliko ljudi u stanju azbestoze, svi sa istom slikom, njihov kolega koji je radio na istom radnom mjestu, s istim ljudima, nije se razbolio, sve ih prezivi. Dozivi unuke, te nije razvio patologiju. Ujak je preminuo od karcinoma pluca 90-tih. Dal je otisao od izlaganja vokaciji, ili kronicnog pusenja, posebno kad mu je otac dozivio kasne 80-te, a umjesto upaljaca, cigaretom je palio svaku novu.

Zelim reci, ne znam kako ce se na koga se odrazati, ali znam kad god sam spomenuo EM u relaciji EV-a, kod otvorenije ekipe, polucio sam slicnu reakciju kao kod kolege Calypsoa.

Ali zato sigurno znam, da bi mnogi potencijalni kupci, itekako voljeli cuti o potencijalnom riziku, pa mogu odmahnuti rukom i reci da je bedastoca, ili donjeti drugaciju odluku. Kad si u nasem auto tisku, ili auto mediju ikad cuo ne slova, vec sibilanta na temu? Cak i kad bi zeljeli, bojali bi se da ce biti ismijani.

In January 2014, SINTEF, the largest independent research organization in Scandinavia, proposed manufacturing design guidelines that could reduce the magnetic fields in electric vehicles (see below). All automobile manufacturers should follow these guidelines to ensure their customers' safety.

The public should demand that governments adequately fund high-quality research on the health effects of electromagnetic fields that is independent of industry to eliminate any potential conflicts of interest. In the U.S., a major national research and education initiative could be funded with as little as a 5 cents a month fee on mobile phone subscribers.

Hybrid & Electric Cars: Electromagnetic Radiation Risks

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3700508)
Pa zašto izbjegavaš dalekovode? Ako država i zakonodavac dozvoljavaju gradnju pored istih vjerojatno nije opasno baš kao što ni EV nisu opasni. :D Sve je stvar interesa u danom trenutku i opće politike. :)

U parnicama preko bare gdje su isplacene odstete male pojedinacne ili astronomske za velike grupne tuzbe za djecu koja su oboljela od leukemije, kad su gradjene blizu vrtica ili skola, pa nisu ni tada optuzeni priznali da su odgovorni! Oni su i dalje inzistirali da nema dostatnih dokaza za uzrokovanje bolesti. No, ni uz najskuplju vojsku odvjetnika, placenih pro strucnjaka, katkad, se nisu mogli spasiti. Srecom, za njih je to ucinila porota i nezavisni sudovi.

Posebno kad su sudci i sami stanovnici iste drzave zainate. To je dobra stvar kod pravnih presedana preko bare. Puno je to novaca za smrtnike, ali za njih je sitnis, te puno manje stetan od javnog priznanja da su krivi. Nazalost, danas je puno teze, jer osim pokoje drzave, te propale Kalifornije, obrana mocnika je puno monolitnija.

Vecina ljudi ne razumije, da je finacijska moc pojedinih imena/kompanija toliko velika danas, da mogu osnovati vlastite institute, kontinuirano ih financirati, sto i rade. A javnosti predstavljati da su instituti nezavisni, te dobivati zakljucke koji njima odgovaraju. Jer kad si procitao ili cuo da se barata podrskom necijeg alibija, a da se ne naglasi da je tijelo nezavisno.

Ako se Hammu ne svidja, neka dokazuje da nije tako, ako i pokusa, ismijat cemo ga medijski i uciniti maginalnim redikulom za javnost.

...

strgani 29.09.2023. 08:09

Gravitacijska sila opada s kvadratom udaljenosti.

Mjesec djeluje opipljivo na Zemlju jer je blizu, a sunce zbog svoje enormne mase (u usporedbi s ostalim tijelima u našem sustavu).

Nemaju poravnanja malih i dalekih planeta u našem sustavu veze s potresima jer konkretno na Zemlju djeluju mjesec i sunce.

Da ostanemo on topic:

Tehnički mi ističe 13.10., a autom sam na putu u drugom dijelu države u tom periodu. Osiguranje ću sredit prije, nije upitno, ali me zanima što s tehničkim? Moram li ga obaviti do tog dana (13.10.), mogu li koji dan kasnije, kakva su pravila?

borny 29.09.2023. 08:30

Tehnički možeš obaviti bilo kada u tekućem mjesecu, znači već 1.10.
Nemma pojma za kasnije, rekao bih da ne.

Igorr 29.09.2023. 08:34

Citiraj:

Autor strgani (Post 3700701)
Tehnički mi ističe 13.10., a autom sam na putu u drugom dijelu države u tom periodu. Osiguranje ću sredit prije, nije upitno, ali me zanima što s tehničkim? Moram li ga obaviti do tog dana (13.10.), mogu li koji dan kasnije, kakva su pravila?

Nisam samo shvatio zašto ima utjecaj to što si u drugom dijelu države (ili si mislio EU?).
Imaš li ikakvu stanicu za tehnički pregled u okolici?

Citiraj:

Autor borny (Post 3700703)
Tehnički možeš obaviti bilo kada u tekućem mjesecu, znači već 1.10.
Nemma pojma za kasnije, rekao bih da ne.

Što nije da možeš već od 30 dana ranije? Tekući mjesec mi nema smisla jer može biti da ti tehnički ističe 01. ili 02.10., onda nemaš nikakvog lufta.

Hamm 29.09.2023. 08:35

Mozes afaik tjedan-dva bez tehnickog ali ne i bez osiguranja :)

coconut 29.09.2023. 08:43

Ja sam otfurao motor na tehnički cca. 7 dana nakon što je istekla registracija i nije bilo problema.
Postoji i tu 'kvaka 22'. Kao datum registracije upisuje ti se datum kada si izvršio tehnički. To znači, ako si ga napravio prije isteka trenutne registracije, da si si skratio registraciju za tih nekoliko dana.
Tehnički ionako možeš obaviti bilo gdje u HR. Glavno je da si osiguran.

Matijac 29.09.2023. 08:50

Citiraj:

Autor buljo (Post 3700105)
Ekipa stigla mi je kazna (nema kaj drugo).
Stara veli da je prekrsajni nalog i nemre preuzet a na ceduljici kaj je postar ostavio je grad Sibenik.
Ovo ljeto sam bio tamo i morao do bolnice, stao sam na jedan nogostup do zida i bio u autu pol sata sa klincima, nikome nisam smetao (mislim da bi i smart mogao proc pored mene po tom istom nogostupu), al pretpostavljam da je to to.
Kakva je prica sa tim kaznama, ima li zalba smisla (klinci u autu spavaju dok je zena na hitnoj)?

Meni je danas isto stigla isto Šibenik, ali glavna cesta Stjepana Radića 1 gdje je parking poljana, jedino kad smo tamo stajali je kojih 10tak minuta da uđemo na parking, ali to je na cesti skretanje za parking, ovak nismo stajali nigdje.
Ali platio sam tih 15e, kak su napisali neda mi se u Šibenik ako bude žalba i poziv.

sinisa1989 29.09.2023. 08:54

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3700705)

Mislim da je to dobra volja policije ako te zaustavi. I to pod pretpostavkom da si prije bio na tehničkom te imaš onaj plavi papir ako nešto nije ok. Prometna vrijedi od - do. I ako te zaustave iza "do", dobra je volja policajca da te pusti. Frend se držao tog pravila i dobio je kaznu. I mislim da je bio samo jedan dan razlike.

@strgani
Plati osiguranje, obavi tehnički prije i u prometnoj će biti kao da si taj isti dan radio tehnički (13.10.). Meni je istek bio 29.8., bio na tehničkom 25.8 i piše da vrijedi od 25.8.2023. (dan ovjere) do 29.8.2024. (istek prometne).

buljaka 29.09.2023. 08:54

Ako napraviš u tekućem mjesecu kada ti ističe registracija ne gubiš ništa datum.

Npr 1.10. U ovom slučaju ostaje datum registracije 12.10.

Ako ide 30.9. Onda mu se prebacuje na 30.9.2024.

xlr 29.09.2023. 09:00

Tako je. A ako imas peh i rega ti istjece 1.10 onda se mozes hebati - moras na taj dan doci. Ali tada ljudi prebace tehnici mjesec ranije zbog prakticnosti i onda uzivas u ovome sto buljaka kaze.

Zeryx 29.09.2023. 09:28

Citiraj:

Autor strgani (Post 3700701)

odradi na pocetku mjeseca. tj vec od 1.10.
ili odradi u mjestu u kojem se u tom trenu nalazis. sasvim svejedno je u kojoj stanici odradujes pregled. osim ako nemas neku vezu kod sebe doma :lol2::goood:

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3700705)

hmm nisam bas siguran. ako se dobro sjecam stari je dobio kaznu zbog toga.

npr tehnicki istekao 15.9. on je platio osiguranje i otisao ali nije prosao iz nekog razloga. dobio je 2 tjedna rok za to popraviti. nije stigao odmah jer je isto mislio da ima vremena nego se vozao po gradu i zaustavila ga murija 20.9 (datumi su primjer samo) i napisali su mu kaznu jer vozilo nije imalo tehnicki pregled. sto je i istina i isteklo je. ali i policajci su tu bili zbunjeni i skoro mu nisu napisali. a tko zna mozda nisu ni trebali :D

Citiraj:

Autor coconut (Post 3700706)
Ja sam otfurao motor na tehnički cca. 7 dana nakon što je istekla registracija i nije bilo problema.
Postoji i tu 'kvaka 22'. Kao datum registracije upisuje ti se datum kada si izvršio tehnički. To znači, ako si ga napravio prije isteka trenutne registracije, da si si skratio registraciju za tih nekoliko dana.
Tehnički ionako možeš obaviti bilo gdje u HR. Glavno je da si osiguran.

krivo.

ako mu je tehnicki 13.10. i on odradi pregled bilo koji dan od 1.10 do 13.10 pisat ce mu i dalje 13.10.

nista se ne skracuje.

meni je otkako sam kupio auto, tehnicki 12.2. a niti jednom nisam isao 12.2. na pregled. redovito po tjedan dana prije. i to pise u prometnoj. tehnicki obavljen 6.2.2023 ali vrijedi do 12.2.2024

Hamm 29.09.2023. 09:29

Starog su zaustavili..ništa..frenda..ništa...i svaki je bio tjedan-dva nakon isteka ali su uredno bili osigurani.

Treba porčitati u zakonu. :D

Zeryx 29.09.2023. 09:38

e jbg onda su ga zeznuli
jer to su bili presretaci na brzoj cesti a on je prestizao kolonu pa su ga zaustavili i uz to vidjeli da mu je istekao tehnicki. ali su i sami provjeravali 20ak minuta. zvali ostale kolege. itd itd.

borny 29.09.2023. 10:21

Citiraj:

Autor Igorr (Post 3700704)

Što nije da možeš već od 30 dana ranije? Tekući mjesec mi nema smisla jer može biti da ti tehnički ističe 01. ili 02.10., onda nemaš nikakvog lufta.

Možeš 30 dana ranije, ali mora biti u tekućem mjesecu.
Baš tako, ako ti je tehnički 1. ili 2. onda si :banana:.

Nisam bzvz išao po auto 31. u mjesecu, iako su htjeli da dođem idući dan :D

strgani 29.09.2023. 10:47

Hvala svima na savjetima, odradit ću prije jednostavno :)

Citiraj:

Autor Zeryx (Post 3700715)
... ili odradi u mjestu u kojem se u tom trenu nalazis. sasvim svejedno je u kojoj stanici odradujes pregled. osim ako nemas neku vezu kod sebe doma :lol2::goood:

Ne treba mi veza za ovaj auto :D

Ma stvar je u tome da će draga imat auto tih tjedan dana kad nije tu, a auto je na moje ime.

xlr 29.09.2023. 10:51

Registrirat ga moze bilo tko s prometnom od auta. Unuk baki, prijatelj ljubavnici itd :) jos ako kao vlasnik sredis osiguranje online (to mozes napraviti do 30 dana prije isteka rege, ne mora biti u tekucem mjesecu, polica se aktivira na dan isteka stare police) onda si na konju jer polica je isti tren vidljiva u sustavu, nema papira, nista. Covjek bi rekao da je stiglo 21. stoljece, ali svi znamo da nije :D

Pupo 29.09.2023. 11:12

Citiraj:

Autor xlr (Post 3700733)
Registrirat ga moze bilo tko s prometnom od auta. Unuk baki, prijatelj ljubavnici itd :) jos ako kao vlasnik sredis osiguranje online (to mozes napraviti do 30 dana prije isteka rege, ne mora biti u tekucem mjesecu, polica se aktivira na dan isteka stare police) onda si na konju jer polica je isti tren vidljiva u sustavu, nema papira, nista. Covjek bi rekao da je stiglo 21. stoljece, ali svi znamo da nije :D

Ovisi od stp-a, ne ide svagdje.

Ali uvijek se može neka punomoć napisati, ne mora biti ovjerena. To prolazi 100% čak i u eurohercu na vrbanima :D

Osiguranje može platit bilo kad i aktivira se minutu nakon starog, to oni podese. Papir ne treba kako si napisao.
Al za sam tehnički, mora biti u tekućem mjesecu unazad. Ako preskočiš postojeći datum, bude ti vrijedilo od dana kada dođeš :)

Igorr 29.09.2023. 11:25

Citiraj:

Autor borny (Post 3700726)
Možeš 30 dana ranije, ali mora biti u tekućem mjesecu.
Baš tako, ako ti je tehnički 1. ili 2. onda si :banana:.

Nisam bzvz išao po auto 31. u mjesecu, iako su htjeli da dođem idući dan :D

Bezveze, ali ok, bar sam nešto novo saznao :beer:

De5tr0yer 29.09.2023. 13:51

Citiraj:

jesi li siguran da znaš o čemu pričaš?

Pitanje treba ponekad postaviti i samom sebi.
Iznosiš previše, u najmanju ruku diskutabilnih (subjektivnih) navoda, osjetno distanciranih od objektivnosti.

Da me eventualno ne shvatiš krivo, bez dlake na jeziku: nema tako davno da si se prozvao iskusnim matorijem koji je skupljao iskustvo u automobilskoj industriji. Međutim, pojam cjeloživotno učenje je očigledno nepostojeć u tvom svjetonazoru.
Generalizirani format informacija baziran na subjektivnim mišljenjima, koje pokušavaš upakirati u celofan tehničkih pojmova, kakav podastireš ovdje, nije adekvatan! Samosugestivna priroda takvih informacija će većinu osoba zainteresiranih za temu, ali bez naprednog znanja, odvući u jednosmjernu slijepu ulicu.

Korist od takvih priloga je u rangu Hammovih trolanja "dizel je car". S tim da je njegove komentare bar donekle moguće shvatiti kao zajebanciju, pa se čovjek i nasmije. (Pusa Hamm :D)

Citiraj:

Imaš li možda info kako su ustanovljene sigurne granice? Kako su došli do tih zaključaka?

Odgovor ćeš naći na ICNIRP stranici, gdje su javnosti dostupni svi dokumenti.

---

Netko je spomenuo da se ICNIRP brine samo od 100kHz, međutim, najvjerojatnije je otvorio samo jedan od dokumenata.

Statična magnetska polja su pokrivena publikacijom iz 2014, Health Physics 106(3):418-425; 2014

Hamm 29.09.2023. 14:57

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3700766)
Korist od takvih priloga je u rangu Hammovih trolanja "dizel je car". S tim da je njegove komentare bar donekle moguće shvatiti kao zajebanciju, pa se čovjek i nasmije. (Pusa Hamm :D)

DIZLO 4 LIFE! :D

https://youtube.com/shorts/gPPZi2dZn...jbHPr7aY-QgbMj

:lol2:

lowrider 29.09.2023. 15:04

Daču nismo dugo spomenuli.

Neki dan jednu proučio, bila kod mehaničara na dizalici.
Sandero Stepway 1.5dci 63kw, 2011.g.
380 000km na satu.

Očekivao sam poluraspadnut auto.
Je iznutra plastičan, vide se ogrebotine na oblogama vrata, al sve je na mjestu, niš ne ispada, svi prekidači rade, mijenjan prekidač svjetla samo.
Motorni prostor suh, ispod auta sve suho, a niš nije predihtavano, ok, ipak to nije BMW ccc...

Čak alternator je originalni što je nevjerojatno za Reno mehaniku.

coconut 29.09.2023. 15:53

Jesi ti siguran da ima 63kW? 1.5dCi obično ima 115 KS/85kW i taj je motor nepoderiv. Merc ih je stavljao u svoju A klasu.

1v@n 29.09.2023. 16:04

Imao sam službene Clio 4 Grandtour sa 75 i Megane 4 s 90 ks 1.5 dCi. Nikakvih kritika na motor (osim što ovaj jadnik sa 75 nije full natovaren mogao držati 130 na tempomatu na onom najjačem usponu autoceste ZG-RI) :lol2:

lowrider 29.09.2023. 16:23

Piše u prometnoj 63kw

Visage 29.09.2023. 16:25

Suncan je dan, nema prevelike guzve u prometu, valjda ce i ovo redakcija crne poslikati pa dokumentirati do veceras.

Beba petica (520 d) rekao bih recentni model. Spustam se s Kaptola, parsto metara od Jelacica, Ilica, malo iza Zare i prema bivsem Kino Lika ulazu. Zabila se valjda u vozilo cistoce, cistaca koji mete ulicu. Stajao je pokoji sluzbeni iz ceha cistoce, pa vjerujem da se zabio u dio kontejnera koji je zahaklan na biciklinu. Bebi je lijeva strana udarena, ali razina kitanja i farbanja, koliko sam u voznji mogao vidjeti, ne cini se strukturno znacajnije ostecenje.

Ali svaki aribag je otvoren! Vozac, suvozac, sjedala odozada, svi su otvoreni. Nisam mogao vidjeti drugu stranu, pa je tesko reci kako je to sve izgledalo.

Ali pitam se na glas, sto tocno sustav/kamera od petice tocno vidi od informacija? Super je da ih je otvorio, zastitio od mozebitne nezgode, ali po vidjenom, nesreca ni priblicno nije bila tako dramaticna.

Koliko ce ga kostati (za model) stavljanje novih airbegova, na svim spomenutim sicevima?

...

Colop 29.09.2023. 19:48

Citiraj:

Autor Visage (Post 3700786)

Koliko ce ga kostati (za model) stavljanje novih airbegova, na svim spomenutim sicevima?

...

U slično glupoj nesreći prijateljici su se otvorili svi zračni jastuci i zavjesa na mini cooper countryman, njih 6 ili 8.
Ceh je bio 1500 eura po jastuku, i to ie bilo prije par godinq, dakle danas može biti samo skuplje.

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

GreenLife 29.09.2023. 23:56

Koliko sam mogao vidjeti u nekoliko videa na YT kod kojih komentiraju total loss iliti totalke, ponekad samo tako minorna nesreća gdje su svi Airbagovi vani znaju staviti auto u neisplativ popravak, jer kod dosta modela se prednji kompletan kokpit mora mijenjat + ostali jastuci + pojasevi + reprogramiranje.

Svakako blesavo ako je npr. u autu bio samo vozač - a ono ispali svih 10+ jastuka. Bogme fini cirkus poslije bude

jopis 30.09.2023. 02:15

Da ne quotam sve i jednog od vas koji ste krivo napisali i par vas koji niste.
Tehnički pregled obavljen u tekućem mjesecu kad vam istječe važi do sljedeće godine do ISTOG datuma isteka. Teh.pregled obavljen DO 30 dana ranije od isteka, a u mjesecu PRIJE mjeseca isteka vrijedi do ZADNJEG dana TOG mjeseca u kojem ste obavili tehnički. Za ove zabrinute što su si 'skratili' tehnički na mjesec prije, a u biti samo za tih par dana razlike, a ne mjesec, to se rješava da sljedeće godine odeš na tehnički PRVOG u sljedećem mjesecu, i opet će vrijediti do ISTOG datuma kao onda kad ste ga 'skratili'. Zašto je to tako, zato što se datum tehničkog veže na datum police osiguranja, a ona MORA trajati 365 dana ilitiga punu godinu dana. Doduše i dan danas postoji generali i slična šabanezerska osiguranja koja se toga ne drže po propisima pa skraćuju police ako dođete iz drugog osiguranja, time radeći prekršaj zakona o osiguranju jer je striktno zabranjeno da isti predmet osiguranja bude osiguran u dvije osiguravateljske kuće. Ili manipulacije sa satom isteka osiguranja. Po zoo polica mora trajati do dana isteka u 23:59 ilitiga u 24:00 da budemo strogo precizni.
Primjera radi - polica vam istječe 15.10.2023, tehnički 15.10. Odite na tehnički 20.9.2023, tehnički će vrijediti do 30.9.2024., a polica i dalje do 15.10.2024. Nagodinu odete na tehnički 1.10.2024., i obavite sve, registracija komplet, dakle i tehnički i osiguranje vrijediti će do 15.10.2025.

zgmmax 30.09.2023. 08:15

To se meni "desilo" jedne godine.

Imam regi 9.5 i morao sam otići u 4mj i tehnički mi vrijedio do 30.4, a osiguranje do 9.5

I onda sam nakon par godina to poravnao

lowrider 30.09.2023. 08:52

Inače na tehničkom, više utvrđenih manjih nedostataka može biti jedan veći, više većih opasni

Čl. 225 st.7 ZSPC-a.
Ako auto npr nema jedne tablice, to je veći nedostatak.

Ne znam dal se mijenjalo, moram proučiti, al tehnički pregled je uvijek vrijedio do zadnjeg dana mjeseca u kojem je obavljen, dok prometna vrijedi do datuma koji na njoj stave.

Poček za kaznu neimanja police je 30 dana od isteka

coconut 30.09.2023. 09:17

Loša vijest - i kamere su postale pametne
https://www.poslovni.hr/svijet/nova-...kamere-4410747

coconut 30.09.2023. 12:05

Teslina tvornica u Berlinu ima velikih problema sa ozljedama na radu i ekološkim havarijama
https://www.dw.com/hr/za%C5%A1to-je-...adu/a-66952795

Colop 30.09.2023. 14:50

Citiraj:

Autor coconut (Post 3700859)
Loša vijest - i kamere su postale pametne
https://www.poslovni.hr/svijet/nova-...kamere-4410747

Ne vidim po čemu je ovo revolucija, u odnosu na dosada postojeći section kontrol, gdje ti mjeri brzinu između dvije sekcije koje mogu biti udaljene i par km.
Ili sam nešto krivo shvatio?

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

WraGG 30.09.2023. 15:52

Evo ni E Ficeke vise nitko nece: https://de.italy24.press/gesellschaft/887852.html
Ovamo je dizel opet otisao preko 2€. Strujic dakle ostaje do daljnjeg glavni daily kod nas :)

buljo 30.09.2023. 15:55

Nije revolucija ali je odlična stvar jer svi tamo di su kamere uspore. a prije njih i odmah nakon GAS.

Visage 30.09.2023. 18:58

Citiraj:

Autor coconut (Post 3700872)
Teslina tvornica u Berlinu ima velikih problema sa ozljedama na radu i ekološkim havarijama https://www.dw.com/hr/za%C5%A1to-je-...adu/a-66952795

Pazi tek crticu iz mladosti. Jucer kad sam od rodjakinje dobio poveznicu koja zivi i radi na otoku, kako se Beckham obukao kao zadnja seljacina, pa mi naslov sa strane skrene paznju! Kako se radi o izrazito zutom tisku, skoro da sam stao na naslovu, da se u istom sam otac ne hvali:

I took my son Elon Musk to a sex party when he was nine: Tesla CEO's father says...

Na vrhu uvijek iste ritualne devijacije kao standard.

...

Visage 30.09.2023. 20:17

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3700766)
Odgovor ćeš naći na ICNIRP stranici, gdje su javnosti dostupni svi dokumenti. Netko je spomenuo da se ICNIRP brine samo od 100kHz, međutim, najvjerojatnije je otvorio samo jedan od dokumenata. Statična magnetska polja su pokrivena publikacijom iz 2014, Health Physics 106(3):418-425; 2014

Nisam detaljno do malocas procitao tvoju poruku. Ne poznajem osobno Medu, ne poznajem ni tebe, pa jos manje imam potrebu ulaziti vase mozebitno poznanstvo forumski ili dalje. Ali ono sto navodis kao autoritet - najiskrenije, doista bih volio zivjeti u svijetu gdje mozes vjerovati autoritetima - nije nista drugo do srednjovjekovnog nacina postavljanja autoriteta - macem!

The International Commission for Non-ionizing Radiation Protection- an invite only club with longstanding industry ties that is accountable to no one.

ICNIRP is short for the International Commission for Non-ionizing Radiation Protection. ICNIRP is an invite only, small group of just 14 members that has no oversight. It was founded by scientist Michael Repacholi who was funneling industry money though a hospital to fund his EMF activities and is now an industry consultant. Repacholi remains an ICNIRP Emeritus Member.

ICNIRP – with its impressive sounding name – is de-facto the standard setting so called “authority” when it comes to answering the question of “what is safe” regarding wireless and powerline frequency extremely low frequency non-ionizing radiation. It does not represent “consensus” as it is made of just up to 14 people.

“ICNIRP can, and should, be considered as a “private club” where, members of the new Main Commission are selected by the members of the outgoing Main Commission. It is a self-perpetuating and self-promoting German NGO that is not accountable for its actions at all. Nobody controls it. Nobody supervises it. Nobody checks it for conflicts of interests. Nobody checks it for the scientific accuracy. In all what and how ICNIRP does we, the general public, must rely on the self-assurances, from the ICNIRP, that all is in order.” –Dr. Dariuz Leszczynski on ICNIRP

ICNIRP: Published Research on Conflicts of Interest and Lack of Protection

Unfortunately, much of the research conducted on this issue has been industry-funded by companies with vested interests on one side of the issue or the other which makes it difficult to know which studies are trustworthy.

Meanwhile, numerous peer-reviewed laboratory studies conducted over several decades have found biologic effects from limited exposures to ELF EMF. These studies suggest that the EMF guidelines established by the self-appointed, International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) are inadequate to protect our health. Based upon the research, more than 250 EMF experts have signed the International EMF Scientist Appeal which calls on the World Health Organization to establish stronger guidelines for ELF and radio frequency EMF. Thus, even if EMF measurements comply with the ICNIRP guidelines, occupants of hybrid and electric cars may still be at increased risk for cancer and other health problems.

Sad se covjek pita defetizmom danasnjeg vremena, sto da radim, kome mogu vjerovati, pa otici najlaksom ulicom - ma necu misliti o tome, prepustan njima da misle!

Tad me mozes slobodno nazvati budaletinom i teoreticarem zavjere i neces me puno uvrijediti. No jako biram kome vjerujem, tko se navodno brine o meni i zdravlju bliznjih.

Citiraj:

Autor Colop (Post 3700808)
U slično glupoj nesreći prijateljici su se otvorili svi zračni jastuci i zavjesa na mini cooper countryman, njih 6 ili 8.
Ceh je bio 1500 eura po jastuku, i to ie bilo prije par godinq, dakle danas može biti samo skuplje.

Ocekivano skupa, jako skupa igra. Recimo da je Pero kupio na kredit novu peticu, placa skupe rate, posao ga drzi da mu glava bude iznad vode, te dobije prinovu u obitelji. Desi mu se uz deset neplaniranih izdataka (zena izgubila postao, posudba novca bratu ili sestri, drugi krediti) da mu zbog nesrece izleti jednaki broj dormeo jastuka. Sto ako nema?

Citiraj:

Autor GreenLife (Post 3700840)
nesreća gdje su svi Airbagovi vani znaju staviti auto u neisplativ popravak, jer kod dosta modela se prednji kompletan kokpit mora mijenjat + ostali jastuci + pojasevi + reprogramiranje.

Bas na tom tragu dodatno pitam na glas

@Lewis i ostali BMW mestrovi, moze li Pero otici Mehi, te ga pitati- Meho, nemam love za toliko jastuka, daj mi potvrdi da su mi svi jastuci instalirani, ili makni sigurnosne notice, da mi nista ne javlja i da normalno dalje mogu voziti, dok i ako ne skupim? More li se to danas?

...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:54.