PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   HT (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=79)
-   -   Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=145744)

Igor_Zg 05.01.2022. 10:15

Citiraj:

Autor Blagus (Post 3574120)
Morao bi bez problema, koristio sam jednog s RouterOS-om na jednom gigabitnom linku, a sad već postoji i OpenWrt za njega na kojem bi isto trebalo biti moguće izvući jako blizu gigabita.

Pa zadržao bi se na RouterOS-u, samo taj SFP posložit mi izgleda show :fiju:

pa bi možda i ostao njihov ONT ako ne bi uspio složit taj SFP...

pa zar ne bi onda trebao dobiti full brzine optike tj. bakra između ONT i mog MKT?

Nikky 05.01.2022. 13:19

@daki
Nisam siguran da će ti ideja raditi ali vrijedi probati :fiju:
Usput, na onoj slici iz asusa si pogriješio, treba bit Vlan=101 i Vlan=103 na Lan4,
ako bude sreće, tako bi trebao proraditi remote i VoIp na Speedšrotu.

Blagus 05.01.2022. 13:30

Citiraj:

Autor Igor_Zg (Post 3574113)
+ vidim da se spominje direktno spajanje na SFP port ali kao da nije dobro.. se tu promijenilo kaj?

Citiraj:

Autor Igor_Zg (Post 3574125)
Pa zadržao bi se na RouterOS-u, samo taj SFP posložit mi izgleda show :fiju:

pa bi možda i ostao njihov ONT ako ne bi uspio složit taj SFP...

pa zar ne bi onda trebao dobiti full brzine optike tj. bakra između ONT i mog MKT?

Sad vidim da si u prvi post nadodao pitanje za ONT, nisam skužio. Ja sam taj koji je nedavno testirao i dao rezultate za GPON SFP, ali nisam rekao da nije dobro, nego nije vrijedno truda gotovo nikome. Ostaviti njihov ONT je puno lakša i jeftinija solucija. A brzina mora ostati ista koristio SFP ili Ethernet, ne bi smjelo biti razlike.

c-shadow 05.01.2022. 14:38

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3574184)
@daki
Usput, na onoj slici iz asusa si pogriješio, treba bit Vlan=101 i Vlan=103 na Lan4,

Ako radi na mikrotiku, moglo bi i na asusu.
Ma vlan 103 nije obavezan, radi voip uredno i bez toga. Jedino ne smiješ nazvati korisničku radi bilo čega jer kad vide da im se router ne odaziva remote, drugi dan dotrči tehničar s novim speedšrotom. Pogodi kako znam :D
Ja sam isto kasnije pustio 103, vidim da se i updateo fw na speedšrotu u međuvremenu, naravno sve bez utjecaja na ostatak konfiguracije. Pa nek se gofno restarta koliko hoće :D

daki 05.01.2022. 19:07

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3574184)
@daki

To je zapravo što mi GUI nudi, zasebno jedan ethernet port i jedan vlan. Zato i kazem da sam ocekivao vise od Asusa. A ovo sam isprobavao hoce li raditi bar jedno od tog ovisno kako uštekam Speedport u koji port. Al nije proradio ni Service ni VOIP.

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3574196)
Ako radi na mikrotiku, moglo bi i na asusu.
Ma vlan 103 nije obavezan, radi voip uredno i bez toga. Jedino ne smiješ nazvati korisničku radi bilo čega jer kad vide da im se router ne odaziva remote, drugi dan dotrči tehničar s novim speedšrotom. Pogodi kako znam :D
Ja sam isto kasnije pustio 103, vidim da se i updateo fw na speedšrotu u međuvremenu, naravno sve bez utjecaja na ostatak konfiguracije. Pa nek se gofno restarta koliko hoće :D

Korisno mi je za znat ako ovakav setup radi na Mikrotiku ili OpenWRT-u, da ne pokušavam u prazno s Asusom. Koliko sam čitao, Asus nema GUI za složit vlanove, al moglo bi se preko terminala. Al s podešavanjem mreže preko konzole uopće nemam iskustva pa to neće tako brzo.

Btw, jel ima kakav sličan primjer konfiguracije za Mikrotik na forumu? Čini mi se da je bilo nekoliko primjera ali bome sam se pogubio u searchu i ne nalazim sto mi treba.

Igor_Zg 05.01.2022. 19:17

Citiraj:

Autor Blagus (Post 3574186)
Sad vidim da si u prvi post nadodao pitanje za ONT, nisam skužio. Ja sam taj koji je nedavno testirao i dao rezultate za GPON SFP, ali nisam rekao da nije dobro, nego nije vrijedno truda gotovo nikome. Ostaviti njihov ONT je puno lakša i jeftinija solucija. A brzina mora ostati ista koristio SFP ili Ethernet, ne bi smjelo biti razlike.

e to me je zanimalo, hvala :)

Bude onda njihov ONT pa ću posložit ostatak za LAN i potencijalno IPTV ako uzmem

koliko sam gledao stavlja se VLAN 400 na PPPoE i VLAN 500 na IPTV + u bridge sa LAN interface-om

možda još nekaj?

Nikky 05.01.2022. 21:50

Krive Vlan - ove spominješ,
za HT optiku su 100 i 1500.

Igor_Zg 07.01.2022. 11:14

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3574302)
Krive Vlan - ove spominješ,
za HT optiku su 100 i 1500.

hvala ti na ispravku :beer:

znači ovo je izvedivo kako pišem uz ispravne VLAN-ove?

c-shadow 07.01.2022. 12:34

Citiraj:

Autor daki (Post 3574260)
Btw, jel ima kakav sličan primjer konfiguracije za Mikrotik na forumu? Čini mi se da je bilo nekoliko primjera ali bome sam se pogubio u searchu i ne nalazim sto mi treba.

Ja sam ovako imao:

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=306409
Radilo je, samo voip jer mi drugo nije trebalo.
Više nemam tako, zafalilo eth portova na mtiku pa sam ubacio switch na kojemu su sad odrađeni vlanovi za speedšrota.

tascam 07.01.2022. 14:33

Može li se na HT optci koristiti ovaj router (internet,max tv i voip)?

https://service-provider.zyxel.com/s...iads/ex5501-b0

daki 07.01.2022. 19:45

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3574595)
Ja sam ovako imao:

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=306409
Radilo je, samo voip jer mi drugo nije trebalo.
Više nemam tako, zafalilo eth portova na mtiku pa sam ubacio switch na kojemu su sad odrađeni vlanovi za speedšrota.

Tnx, znam da je bilo negdje uputa al ima i puno drugih kombinacija i rješenja pa je pomalo teško naći. Trebali bi napraviti neki konkretniji sticky s linkovima za setup optike sa svojim routerom.
Uglavnom, uspio sam sloziti Voip i ACS na portu 4 preko konzole. Našao sam neke upute doslovno na kineskom. Bilo bi lakse da sam našao način kako izlistati postojece vlanove jer je vlan100 vec bio složen preko Asusovog GUI-a. Napišem jednom upute kad uhvatim vremena.

Citiraj:

Autor tascam (Post 3574621)
Može li se na HT optci koristiti ovaj router (internet,max tv i voip)?

https://service-provider.zyxel.com/s...iads/ex5501-b0

Mislim da se ONT autenticira na centralu preko serijskog broja. Pa prema tome vjerojatno ne ili teško.

tascam 07.01.2022. 19:55

OK ali ako ONT spojim preko wan porta na Zyxel?

daki 07.01.2022. 20:04

Citiraj:

Autor tascam (Post 3574700)
OK ali ako ONT spojim preko wan porta na Zyxel?

Aha, vidio sam da ovaj Zyxel ima port za optiku pa sam mislio da ga tako zelis iskoristiti. Ako se Zyxel usteka u ONT onda ce internet vjerojatno raditi bez problema, dok za voip i iptv ovisi o mogucnostima podesavanja tog Zyxela. Al ovo je neka novina na trzistu i ne vjerujem da ga je netko isprobao

the chosen one 07.01.2022. 20:35

Citiraj:

Autor daki (Post 3574705)
Aha, vidio sam da ovaj Zyxel ima port za optiku pa sam mislio da ga tako zelis iskoristiti. Ako se Zyxel usteka u ONT onda ce internet vjerojatno raditi bez problema, dok za voip i iptv ovisi o mogucnostima podesavanja tog Zyxela. Al ovo je neka novina na trzistu i ne vjerujem da ga je netko isprobao

Nema uopće port za optiku, to što piše fiber ONT je običan 2.5Gb LAN/WAN...

Ako podržava VLAN tagove internet radi zicer, ostalo je pod upitnikom.

Neka kolega isproba pa javi dojmove jer sam i ja u potrazi za routerom sa 2.5Gb portovim-a ;)

tascam 07.01.2022. 21:25

Htio bih čuti vaše mišljenje može li se složiti za gore navedeno.Da ne kupujem ako neće raditi sve 3 usluge

dadoremix 07.01.2022. 22:02

ja još nisam pročitao da je ikome proradio telefon voip na nečemo a da nije tht oprema

.Delboy 07.01.2022. 22:10

Zar nije netko bio upogonio voip na fritzu, bio je negdje tu na forumu tutorial.

Citiraj:

Autor Blagus (Post 3574186)

Ako netko bude htio koristiti te sfp module na 1gbit/s, oni se mogu prebaciti u 2.5gbit/s mod na sfp interface-u između njega i routera, tako da se dobije puna brzina, ali naravno ruter to mora podržavati.

daki 08.01.2022. 10:53

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3574722)

Neka kolega isproba pa javi dojmove jer sam i ja u potrazi za routerom sa 2.5Gb portovim-a ;)

My bad, kad sam googlao i trazio manual za navedeni router, nekako sam naisao na manual od PX7501-B0 koji ima opticki port. Inace se router cini zvjer i prema manualu ima VLAN tagiranje i podesavanje istog preko GUI-a.

A sto se tice routera sa 2.5G portovima, ovaj ASUS AX86U koji sam uzeo ima jedan takav pa uzmi u obzir. Jos testiram koje sve opcije ima al nešto mi šteka wifi DL performance. Krene lijepo na 60 MB/s pa nakon 5 sekundi padne na 12 MB/s. S druge strane, UL ga lijepo zakuca na 112 MB/s.

Prezime 08.01.2022. 11:27

Citiraj:

Autor .Delboy (Post 3574741)
Zar nije netko bio upogonio voip na fritzu, bio je negdje tu na forumu tutorial.

@dadoremix:
Ja sam to davno (2015) na starom Fritzu 73x0 uspio bez problema napravit, nakon sto sam izvukao podatke iz T-Com routera. Jos uvjek imam sve spremljeno, upute + screen shots.
Neznam jel bi to jos vrijedilo za nove Fritz-ove, jer nisam proucio taj noviji tutorial...

Doktor-X 08.01.2022. 13:07

Ja sam svoj 7583 upogonio prije mjesec i pol, dva (na vdsl-u) tako da da radilo bi

tascam 08.01.2022. 13:17

Citiraj:

Autor daki (Post 3574814)
My bad, kad sam googlao i trazio manual za navedeni router, nekako sam naisao na manual od PX7501-B0 koji ima opticki port. Inace se router cini zvjer i prema manualu ima VLAN tagiranje i podesavanje istog preko GUI-a.

A sto se tice routera sa 2.5G portovima, ovaj ASUS AX86U koji sam uzeo ima jedan takav pa uzmi u obzir. Jos testiram koje sve opcije ima al nešto mi šteka wifi DL performance. Krene lijepo na 60 MB/s pa nakon 5 sekundi padne na 12 MB/s. S druge strane, UL ga lijepo zakuca na 112 MB/s.

Znači na Zyxelu bi teoretski voip trebao raditi ako se dođe do voip passworda.Max tv je lakši dio

Libertus 08.01.2022. 15:53

Zna li netko kakvo je stanje nakon što istekne 24 mjeseca ugovora za optiku na HT, da li drugi operateri žele/mogu pružati uslugu preko HT infrastrukture, ili se samo može ugovoriti s HT-om?

skalar 08.01.2022. 16:36

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3574722)

ja bi inaće malo pričekao sa nabavkama ontova i routera, prije par mjeseci kod slaganja nokinog onta mi je čovjek sa centrale rekao da interno testiraju 2gb vezu i da bi to trebalo relativno brzo ući u komercionalnu ponudu i uz njih ide nekakav francuski router koji ima ont ugrađen i da je to gotovo 100% sigurno da se samo čeka odluka vrha,a i praksa pokazuje da moraju nešto napraviti jer eto prije 15 dana sam zvao a1 i gb veza preko kabla njihov fritz router i gotovo isti paketi programa uključujući hbo jer nisu paketi isti ,bi me koštalo 260kn mjesečno naspram trenutnih 320kn kolko plačam s time da mi ističu paketi od po 5kn pa će razlika biti i veća,jer po 5 kn više nema ništa kod t-coma,i još bi a1 bio spreman preuzeti penale do 1000kn za prelazak.

Marko :) 08.01.2022. 16:38

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3574896)
Zna li netko kakvo je stanje nakon što istekne 24 mjeseca ugovora za optiku na HT, da li drugi operateri žele/mogu pružati uslugu preko HT infrastrukture, ili se samo može ugovoriti s HT-om?

Operateri si međusobno moraju dati optičku mrežu na raspolaganje, doduše, za određenu mjesečnu cijenu. Sad, hoće li drugi operater koristiti njihovu optičku infrastrukturu, to ne bih znao. To je pitanje za njih.

tascam 09.01.2022. 09:39

Citiraj:

Autor skalar (Post 3574913)
ja bi inaće malo pričekao sa nabavkama ontova i routera, prije par mjeseci kod slaganja nokinog onta mi je čovjek sa centrale rekao da interno testiraju 2gb vezu i da bi to trebalo relativno brzo ući u komercionalnu ponudu i uz njih ide nekakav francuski router koji ima ont ugrađen i da je to gotovo 100% sigurno da se samo čeka odluka vrha,a i praksa pokazuje da moraju nešto napraviti jer eto prije 15 dana sam zvao a1 i gb veza preko kabla njihov fritz router i gotovo isti paketi programa uključujući hbo jer nisu paketi isti ,bi me koštalo 260kn mjesečno naspram trenutnih 320kn kolko plačam s time da mi ističu paketi od po 5kn pa će razlika biti i veća,jer po 5 kn više nema ništa kod t-coma,i još bi a1 bio spreman preuzeti penale do 1000kn za prelazak.

Vjerojato ovaj technicolor

https://www.telekom.hu/static-la/sw/...i_utmutato.pdf

Igor_Zg 10.01.2022. 09:43

Citiraj:

Autor skalar (Post 3574913)

odličan info :chears:

čekam da dođu prokopat kod mene i da lupim neku opasnu brzinu :CoolRamb:

skalar 11.01.2022. 16:10

novost je da t-com ima navodno nove kaon 4k recivere za maxtv ,koji bi mogli eventualno se spajati preko mescha ,tako je bar u njemačkoj, potrebno je zvat službu za korisnike i tražit zamjenu.

tascam 11.01.2022. 16:22

To su vjerojatno postojeci koji su u upticaju skoro 2 godine

skalar 11.01.2022. 17:00

postojeći su samsung i hd su

okarm 11.01.2022. 17:07

ima i kaon KSTB4082, ja ga imam godinu dana

techicolorci s optickim ulazom bi vec oko petog mjeseca trebali u upotrebu.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:40.