![]() |
Panasonic s inverterom? A ne znam, i mene čudi, monter kaže da ne treba, da je trik da se proda više cijevi. Meni neće biti više od metra jer je odma preko zida vanjska, pa ćemo vidjet hoće li brujat :).
|
neće ti brujati, tako je imeni isto prek zida... nikakvo brujanje u osjetno jeftinijoj klimi.
|
Ak' ti bruji to nije do klime već do lošeg zida.
|
Ja naručio ovu, nadam se da nije neki šrott...
http://www.ekupi.hr/Samsung-klima-ur...29-240132.aspx |
Citiraj:
Mozda ces jedino navuci pokoju ljubomoru ![]() |
jel moguce da mi klima upuhuje musice i razne buba svabe iz vana
naime kupio sam si klimu za sobu i ujutro me doceka pun zid insekata a sve pozatvarano samo klima je radila cijelu noc |
Dobar dan svima.
Molim ako mi netko može objasniti ako u specifikaciji za klima uređaj piše: Standardno područje rada hlađenje +21 do 43°C / grijanje -10C do +24°C Da li to znači da ako je vani temperatura ispod 21°C da klima neće hladiti? Link od klime: http://www.klimacentar.com/mitsubish...uh-ga35vb.html Hvala! |
Citiraj:
Citiraj:
|
Inverteri imaju veće temperaturno područje za rad od neinvertera.
Evo npr: http://www.klimacentar.com/mitsubish...uz-ge25va.html Standardno područje rada hlađenje/grijanje = -10 do 46°C / grijanje -15C do +24°C |
Citiraj:
|
To je jasno u startu. ;)
Win some, lose some. |
Citiraj:
Klima je mrak, ali ima jednu "tvorničku" zezalicu. Naime, prema riječima servisera (koji kaže da ima doma tu klimu), plasma filter se malo kolje sa tiskanom pločicom koja onda voli crknuti. Tako i ova moja čim se upali plava lampica za plasmu, odmah se izgasi i počne svjetliti ona narančasta za filter. Dijagnoza: crkla tiskana pločica. Cijena pločice: 1200 kuna bez PDV-a i rada. Cijena nove unutarnje jedinice Daiskeai (najnovija generacija koja je komatibilna sa ovom mojom): 2200 kuna (ne znam da li sa PDVom i montažom). Ma mislim ono, kao da je pločica napravljena od suhog zlata... Ali je inače klima super, serviseri kažu da je kao nova nakon 6-7 godina rada. |
Citiraj:
Citiraj:
Koji ti je točno model unutarnja? Citiraj:
Citiraj:
|
Evo, da javim da je instalirana ona klima Panasonic YE-12-MKX u potkrovlje od 45-ak m2 :).
Naravno, u noći odmah nevrijeme da vanjsku jedinicu lijepo opere :D i danas nije bilo pretjerano vruće, ali je recimo na powerfull načinu rada ohladila prostoriju s 28-29 na ugodnih 25-26 u 10-15 min što je super :). Javim kad se vrate "prave" temperature kako se sve skupa drži i jel previše radi da bi ohladila. Nije mi samo jasno, a ne mogu naći u uputama, zašto se ponaša ovako: Kad dostigne željenu temperaturu, isključi se vanjska jedinica i puhanje unutarnje i onda u nekim redovnim intervalima 2-3 min se pali unutarnja, puše full brzinom 10-20 sekundi i prestane, i tako cijelo vrijeme :D Vanjska jedinica je cijelo vrijeme isključena. Nakon nekog vremena kad temperatura poraste, upali se vanjska i onda puše normalno dok ne ohladi na željenu temp. Jel to normalno ponašanje i jel to potrebno zbog suzbijanja gljivica ili čega? |
Koji je uvijet za garanciju klima uređaja? Da li može montirat netko, pa da poslije dođu provjerit/naplatit i sve šta ide uz to?
Za redovni servis mi je jasno, nego samo me zanima za montažu. Konkretno za mitsubishi, ako je bitno. |
FitzTN jel uključen neki eko mod il neš?
Baš TO ne bi očekivao od invertera. xD |
Pitanje je znaš li ti što je to inverter i kako funkcionira? :D
|
Citiraj:
|
Ne bi ulazio previše u teoriju, samo pitam jel to normalno?
Znači dok hladi, brzina vrtnje vanjske jedinice varira, u početku najjače, pred kraj vanjska radi sve tiše, dok kad postigne temperaturu unutarnja lagano puše i na vanjskoj se ventilator sporije okreće. Nakon nekog vremena tako, vanjska i unutarnja stanu, te se onda na unutarnjoj dešava opisani scenarij - znači ventilator počne puhat na 10-20 sekundi svakih par minuta, a vanjska se pri tome ne pali. Kad se temperatura malo digne, vanjska se pali i unutra počne puhat hladno, a pritom sustav troši 300-400 W što znači da inverter regulira jer bi inače trošilo preko 1kW. Nije nikakav eko mod, jedino da nije neka funkcija protiv neugodnih mirisa kojom suši unutarnju jedinicu da ne nastaju gljivice ili nešto :S Vidjet ću kad se vrate prave vrućine kako će reagirat sve skupa. Daljinski nudi izbor između Auto, Cool, Heat i Dry i ovako piše u uputstvu: Rad unutar preporučenog temperaturnog raspona može uštedjeti energiju. Način HEAT (Grijanje) : 20°C ~ 24°C. Način COOL (Hlađenje) : 26˚C ~ 28˚C. Način DRY (Sušenje) : 1˚C ~ 2˚C niže od temperature prostorije. Isprobano je bilo na Cool i Dry, probam sutra na Auto, možda se tamo ovo ne događa :D. Pod gašenje vanjske jedinice pretpostavljam gašenje ventilatora, ne znam jel se nutra nešto događa bez toga, ali s obzirom na potrošnju od 20W između intervala puhanja - sumnjam :D |
Citiraj:
razočarenje. |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Koliko sam čitao, očekivao sam da se vanjska nikad ne gasi nego da ostane na minumumu i kad staviš npr. 25 stupnjeva da puše 25 stupnjeva +/- koji stupanj kad dostigne tu temperaturu. |
pa to sam i ja očekivao, čak i razmišljao preći na inverter zbog toga, ali evo veli čovjek da se vanjska i dalje gasi samo ne druka sa full power prilikom paljenja kompresora nego održava.
|
Ima logike, ali vjerojatno procijeni treba li to ili ne. Tako i tako stalno vrti unutarnji zrak, pa zašto da troši struju ako ne mora? Kad se soba malo zagrije, stvar se upali na maloj snazi, ohladi i gotovo.
Možda bi quite opcija riješila to, tamo tako lagano puše da vjerojatno nikad ni ne bi ohladilo do kraja pa bi dobili to što želimo :D. Citiraj:
|
ma nek klima ne pametuje i stalno upumpava hladan zrak... struja je tak i onak krađa i laž :D
hoću da mi bude konstantno ugodno :) |
Kužiš, radi tog iritantnog uključivanja / isključivanja sam baš uzeo inverter. Negdje sam pročitao da se vanjska jedinica ne gasi, a negdje da se gasi rijetko. I baš da se zbog tog negašenja dešavaju manje temperaturne fluktuacije u sobi nego kod neinvertera... A to se traži.
I ovo puhanje isto, da radi konstantno... http://www.kingersons.com/images/inv...litsystems.gif |
znači stvarno se gasi svinja prokleta? pas mater i tome onda...
|
Čekam da mi Samyja ugrade u subotu ujutro pa ću se javit kako on radi. :D
|
ajde živi bili pa vidjeli... nisam upratio, ti si imao normalnu klimu i sad si naručio inverter?
daj baš javi iz prve ruke kakva je razlika u ugodnosti boravljenja u prostoru. |
Ne znam syss, sad nisu prave vrućine, jučer 30-31, danas oko 28, klima na 25 i ni na tren nije bilo vruće/toplije u nekom kutu ureda, koliko god ona bila izgašena. Ja isto javim dojam kad budu prave vrućine, ovo je ništa, mogao bi i 2kW uređaj ohladit za čas.
Znao sam da nisam smio izbacit Athlona 2500+ i zamjenit ga s i5 3550 :D. Mogao bi ga vratit za probu :D Citiraj:
Uopće ne kužim zašto se uz svu modernu tehnologiju klima ne može spojiti usb-om ili wifijem s kompom i da se u web sučelju prati i podešava sve živo :D. Kad ti prekipi, flešneš mu custom firmware, s još 1500 novih opcija i aaaajmoooo :D Mrzim uređaje s 2 i pol opcije :D |
ma bitno je slušat kompresor da li se gasi totalno ili ne.
|
Nisam imao nikakvu. xD
Kod roditelja doma imam običnu kazetnu neinverter Mideu i lijepo hladi al drito čuješ kompresor kako starta i svjetla blicaju jer nismo vukli napajanje sa druge faze il kak to već ide. I puše jako hladno pa cirkulira pa hladno pa cirkulira i tako u krug. I osjeti se. Zato sam u stan sad uzeo invertera pa da vidim razliku. |
A šta s onima koji imaju monofaznu struju, a takvih je 99% u HR? :D
Mislim da ovdje vas pola nema blage veze kako radi inverter koji te klime imaju i koje su njegove prednosti. |
Začudilo me to za inverter totalno, to što se kompresor gasi :stoopid:. Dobro, istina je da kad se on upali povuče 400W a ne 1kW+ kao kod ne-invertera pa da svjetla blicaju :D. Može biti da kod kolege FitzTN-a inverter gasi kompresor jer dosegne tu temperaturu(a jučer nije bilo vruće pa je lagano dosegao emp) i valjda nema svrhe više da radi pa se ugasi. Mislim, logički gledano. Kad zapekne 35C+ neće se gasit.
|
Na Mitsubishiju ne čujem paljenje i gašenje kompresora na vanjskoj jedinici, možda je jako tiho pa se ne skuži. Vanjski vent se stalno lagano vrti dok jedinica radi. Nema nikakvih oscilacija u temperaturi unutra.
|
Citiraj:
Citiraj:
Inverter kontrolira rad kompresora i zbog toga se u teoriji pružuje vijek trajanja komponenti jer nema start-stopa i eliminira udare na mrežu jer ne povuče 1 kW odjednom, iltiga 4-5A. Ko plusevi se svuda navode i brzo rashlađivanje u startu, tišina, 30-50% uštede na energiji, rješavanje temperaturnih fluktuacija u sobi. Gotovo svuda se navodi da se za razliku od neinvertera ne gasi nego podesi rad kompresora na minimum, ovisno koliko to bilo (30tak%?). Jel to onda sve istina il je marketing BS? |
Sad sam je uključio na "Auto" i na 25C, u sobi je 22-23C, dakle nije ni palila kompresor jer nema što hladit, ali onaj postupak puhanje-pauza-puhanje-pauza ponavlja i sad :D. Naravno, zrak iz sobe. Tko zna koja je opcija i čemu služi, morat ću pitat u Panasonicu, možda oni znaju :D.
|
Toshiba Suzumi Plus
Ima li tko iskustva s ovom klimom? Uskoro bih je kupio pa bih volio čuti neke savjete...
|
Nemaš šta razmišljat ako si odlučio dati toliko novaca jer klima je odlična po svima.
Meni je ipak malo izvan budgeta, a Mitsubishi super DC inverter je trenutno nedostupan. Provjerit ću još par trgovina, ali danas dobio odgovor da je tvornica poplavljenja i isporuka je smanjena. Sad sam na "mukama", bio sam spreman dati lovu za mitsu jer je klima doslovce super kad govorimo o 3.5kw modelima, ako ne i vrh. E sad mi je žao dati nešto manje za običan inverter, a osjetno je lošija. Sad si mozgam da uzmem najjeftiniji samsung fix ili mitsu fix kojem je eef manji nego inverteru. Realno će potrošit više, ali premala razlika. |
Za te novce razmisli i o Daikinu.
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:14. |