PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Jeste li odjavili HTV pretplatu? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=253985)

Sinac 21.10.2022. 13:58

Da, je, komedija na kvadrat jer ti je i smartphone uređaj za primanje audiovizualnog sadržaja putem interneta pa je definicija obaveznosti pretplate prešla u sferu "plaćajte svi jer svi na neki način možete gledati TV i slušati radio". To se zove "kako zakonski strizati ovce".
Začudo, HTV-u ne pada na pamet kodirati TV i radio program jer zna da bi im broj pretplatnika pao na valjda 5%.

Ico2005 21.10.2022. 13:58

od nekidan, došao pred kapiju, kuća u pitanju, nema antena na krovu, zvoni i izađem van, psi fras dobili na zvuk zvona...

- dobar dan
- dobar dan
- vi ste taj i taj
- da
- vidim prije dužeg vremena odjavili ste tv pretplatu, da li je bio razlog preseljenje ili nešto drugo
- ne, ne posjedujem tv prijemnik ili bilo koji drugi uređaj koji je sposoban primati tv signal
- aha... da li možemo zajedno izvršiti provjeru unutra (u kući)?
- da li vi imate nalog suda za ulazak u tuđi dom?
- ah, to nemam...
- onda eto... hvala lijepa i doviđenja

trajalo 2 minute, ode lik... neki mlađi dečko, pristojan...

Juice 21.10.2022. 14:00

Uff, čestitka u najavi :D
Trebao si reć nisam ja taj :D

Ico2005 21.10.2022. 14:02

može slobodno, ali treba dokazat da imam tv... baš me zanima kako će to napravit ako i dođe nešto...

Juice 21.10.2022. 14:04

A nikak, past će na sudu

Roy 21.10.2022. 14:04

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3632129)
Ne griješim ja ništa nego zakon tako napisan je besmislen, zapravo se ide na shemu "sami se prijavite".
Tko bi trebao dokazati posjedovanje tv-a i na koji način?
Jel postoji neki registar u koji se prijaviš kad kupiš tv pa onda da on glasi na tvoje ime tj. tvoj kućni broj?
Šta znači "posjedovat" tv? Sve je to komedija.

Da se pojaviš na sudu glede plaćanja pristojbe i obrana ti bude "da, imam TV ali ga ne koristim za gledanje TV programa" HTV bi dobio spor u roku keks.

Za utjehu, nekad sam i ja tako razmišljao.

Ico2005 21.10.2022. 14:10

sjećam se kao klinac, išao sa materom kupovat prvi tv, ei niš, crnobijeli... odmah kod plaćanja trgovac izvadio obrazac i popunio za rtv pristojbu, kopiju računa (još rukom pisan račun na paragon blok) uz prijavu pretplate a mami original...

a sada... ja ne posjedujem tv prijemnik ili bilo koji drugi uređaj koji je sposoban primati tv signal ili radijski signal... druga stvar je što mi nitko živ neće povjerovat, ali dokaza za drugačije nema

mamutarka 21.10.2022. 14:20

sjećam se mog dede pokojnog, fino je hakiro sustav, imo je stari neki tv kojeg je inkasator zapečatio i stajao je u ormaru, a u drugoj sobi je normalno gledo tv :D

Ico2005 21.10.2022. 14:23

da, to su onda fizički pečatili, obljepi ti kabel za struju i turi nešto gore, ne sjećam se više... ma drame :D

nepalac 21.10.2022. 14:44

Citiraj:

Autor Roy (Post 3632137)
Da se pojaviš na sudu glede plaćanja pristojbe i obrana ti bude "da, imam TV ali ga ne koristim za gledanje TV programa" HTV bi dobio spor u roku keks.

Zašto bi to rekao? Normalno da ćeš reći da ni ne znaš šta je to tv.
Posjedovanje je nemoguće dokazati.

mamutarka 21.10.2022. 15:32

Citiraj:

Autor Ico2005 (Post 3632142)
da, to su onda fizički pečatili, obljepi ti kabel za struju i turi nešto gore, ne sjećam se više... ma drame :D

nekakav metalni obruč na najlonsku vrećicu u kojoj je utičnica od tva :D :D

lowrider 21.10.2022. 21:23

Citiraj:

Autor Ico2005 (Post 3632138)

a sada... ja ne posjedujem tv prijemnik ili bilo koji drugi uređaj koji je sposoban primati tv signal ili radijski signal... druga stvar je što mi nitko živ neće povjerovat, ali dokaza za drugačije nema

Pazi da nemaš doma kakav fotić s wi-fijem :D

m4dm4n 22.10.2022. 12:58

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3632205)
Pazi da nemaš doma kakav fotić s wi-fijem :D

Ili esp32 sa oled ekrančićem, na to su posebno alergični.

Sent from my SM-G991B using Tapatalk

tiki66 24.10.2022. 08:24

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3632103)
Odakle izvlačite te nonsens zaključke?
Ja mogu kupiti 4 tv-a, spojit ih u jednu ploču i na njima igrati stolni tenis doma, tko kaže da ću ih upaliti i gledati tv?
A mogu ih i kupiti za dijelove, ili milijun drugih razloga.

Nije ni čudo šta ti inkasatori love u mutnom kad većina ljudi ne zna osnove zakona.

Ne izvlačim nonsens zaključke nego prenosim informacije s drugih foruma - ljudi su tako dobili "pozivnicu" od HRT-a, pozvali ih na sud i na sudu je palo jer nema dokaza kad je tv kupljen (račun).

Mommistake 24.10.2022. 08:54

Provjerena informacija čovjeka koji je za HRT radio 30+ godina...

Dovoljno je imati bilo kakav uređaj koji je SPOSOBAN emitirati signal (radio, laptop, TV, nešto treće), dužan si platiti pristojbu. Lagati ili ne lagati, na tebi je, ali eto...

Sestrina cimerica dobila kaznu u bivšem stanu u ZG-u, jer je inkasator vidio kroz prozor da TV radi. Čak nije TV ni bio vidljiv direktno kroz prozor, nego je u kasnim satima blještavilo u sobi njemu dalo dovoljno info. :D

Vrlo vjerajatno se mogla izvući nekako, mlada i naivna se usrala i platila zaostatke od kada je u stanu bila, nemam pojma točno koliko.

Ali da... Ja sam uselio u novogradnju prije goidnu dana, od onda su mi na vratima bili 10-tak puta. Prijavio, plaćam i miran sam. Skrivati se i ne otvarati vrata od straha u vlastitom stanu, nije opcija.

Kada sam bio podstanar, nisam vlasnik, plaćam račune koje dobijem, vlasnika nema i to je to. :D

Hamm 24.10.2022. 09:02

Da je sestrina cimerica bila pametna mogla je nazvati policiju da je neki čovjek gleda kroz prozor dok se presvlači i da se naviruje. :)

Tako je bivšem kolegi isto uhljeb ulazio u dvorište (što nije smio) pa je ovaj izašao van i lijepo mu objasnio da ima pištolj doma i da će ga propucati, a da će žena svjedočiti da je gledao nju i djecu.

Nikada više uhljeb došao nije. :D Malo radikalno ali efikasno. :D

Mommistake 24.10.2022. 09:05

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3632665)
Da je sestrina cimerica bila pametna mogla je nazvati policiju da je neki čovjek gleda kroz prozor dok se presvlači i da se naviruje. :)

Tako je bivšem kolegi isto uhljeb ulazio u dvorište (što nije smio) pa je ovaj izašao van i lijepo mu objasnio da ima pištolj doma i da će ga propucati, a da će žena svjedočiti da je gledao nju i djecu.

Nikada više uhljeb došao nije. :D Malo radikalno ali efikasno. :D

Kažem, sigurno je postojao način da se to riješi bez kazne ili ne zna čega, ali eto, dovoljno je da on zna da postoji prijamnik, ima osnovu za pretplatu. :)

I nije baš tako kako ti kažeš, ona je bila na 4. katu, on dolje ispred ulaza u zgradu. :) Znači, policija ne dolazi u obzir, čovjek ništa kriv nije.

Inovator 24.10.2022. 09:06

TV se može koristiti i kao monitor, uostalom. To što ima tuner ne povlači da ću ja gledati zemaljsku TV. To što se nešto s nečim može, ne povlači da se za to i koristi.
A koliko čujem HRT traži dizanje pretplate na 100KN kako bi poboljšao kvalitetu promidžbe stranke na vlasti, vjerojatno.

devaa 24.10.2022. 09:07

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3632662)
Provjerena informacija koji je za HRT radio 30+ godina...

Dovoljno je imati bilo kakav uređaj koji je SPOSOBAN emitirati signal (radio, laptop, TV, nešto treće), dužan si platiti pristojbu. Lagati ili ne lagati, na tebi je, ali eto...

Nažalost da, također sam radio na HRT-u doduše ne 30 godina.
Čak i da u stanu/kući ne postoji uređaj za emitiranje signala
dovoljno je imati radio u autu i opet si dužan plaćati pristojbu.

Čovjeku čak i nebi bilo žao da ima što i pogledati na toj jadnoj i lihvarskoj televiziji.

Mommistake 24.10.2022. 09:08

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3632667)
TV se može koristiti i kao monitor, uostalom. To što ima tuner ne povlači da ću ja gledati zemaljsku TV. To što se nešto s nečim može, ne povlači da se za to i koristi.
A koliko čujem HRT traži dizanje pretplate na 100KN kako bi poboljšao kvalitetu promidžbe stranke na vlasti, vjerojatno.

Nema veze, moraš platiti. Tuner je tu i to je to. Naravno, pod "moraš" više se podrazumijeva, trebao bi... Dalje je sve navlačenje s njima.

Isto tako možeš reći da imaš tv da ti bude samo stalak za stolnjak...

Mislim, 2022. je a 50% kućanstava u RH nema TV, komp ili mobitel. :D Mi smo očito najnazadnija zemlja u svijetu. :D

Inovator 24.10.2022. 09:15

Citiraj:

Autor devaa (Post 3632669)

Čovjeku čak i nebi bilo žao da ima što i pogledati na toj jadnoj i lihvarskoj televiziji.

Upravo tako. A s obzirom da su im primanja sigurna, ni ne trude se popraviti.
Uostalom, kad već ubiru pristojbu u milijardama, ne znam zašto ne ukinu reklame, barem. Mislim, znam zašto, ali to bi bilo ispravno.

nepalac 24.10.2022. 09:19

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3632657)
Ne izvlačim nonsens zaključke nego prenosim informacije s drugih foruma - ljudi su tako dobili "pozivnicu" od HRT-a, pozvali ih na sud i na sudu je palo jer nema dokaza kad je tv kupljen (račun).

Znači sud zna da ti imaš tv ali ne zna kad si ga kupio pa je ok? Lol.
Po forumima se pišu razne neprovjerene informacije, baš kao što si i ti napisao post pa će to netko uzeti za ozbiljno, kao račun je bitan.
Brate mili daj neku logiku koristi, sud služi da utvrdi jel ti imaš ili nemaš tv, i svaka presuda ide na korist potrošača jer se ne može dokazati da li posjeduješ tv.
Račun je totalno nebitan i nitko ga ne traži niti je dokaz ičemu u sporu s hrtom.

Ako tvrdiš drugačije, ti ili taj netko tko je to objavio, onda nek i objavi presudu suda pa da vidimo zbog čega je tužba pala.
Ovako je to samo hrpa dezinformacija.

tiki66 24.10.2022. 12:31

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3632672)
Ako tvrdiš drugačije, ti ili taj netko tko je to objavio, onda nek i objavi presudu suda pa da vidimo zbog čega je tužba pala.
Ovako je to samo hrpa dezinformacija.

Evo, izvoliš hrpu dezinformacija:

https://www.forum.hr/showpost.php?p=...postcount=4334

https://www.zagreb.info/hrvatska/nav...pio-tv/446009/

nepalac 24.10.2022. 12:40

I gdje je tu račun u priči?
Ja tebi mogu pokoniti tv, račun nije bitan, bitno je da hrt nema elemenata za bilo kakvo dokazivanje bilo čega, rade zapisnike app metodom, zato im kontrolori ni ne dolaze na ročišta.

devaa 24.10.2022. 12:46

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3632671)
Upravo tako. A s obzirom da su im primanja sigurna, ni ne trude se popraviti.
Uostalom, kad već ubiru pristojbu u milijardama, ne znam zašto ne ukinu reklame, barem. Mislim, znam zašto, ali to bi bilo ispravno.

Ma užaš, najbolji mi je taj njihov argument ti imaš uređaj za emitiranje njihovog programa ( smartphone, tv, radio, auto-radio, laptop, itd... )
Samo zato šta imam ne znaći da ču svoje skupocijene proizvode
koristiti za emitiranje tog trash programa/kanala kao hrt :roller:
Nemam ni antenu ni diy sa vilicom, njihov sadržaj mi je bitan kao
vakulina prognoza vremena za prošli tjedan :D

SPLiFF 24.10.2022. 12:57

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3632728)

Iz ovog članka zaključujem da je, prema presudi suda, tuženi dužan plaćati pristojbu jer je priznao da posjeduje TV, samo nije dužan platiti retroaktivno + kaznu (jer se ne može dokazati da TV posjeduje više od 30 dana). Članak je tako napisan.

Ne treba uopće ulaziti u rasprave kad je kupljen i je li kupljen ili dobiven na poklon.
HRT ne može dokazati posjedovanje bilo kojeg uređaja, mogu samo sumnjati i pretpostaviti.
Svojom izjavom jamčiš da ne posjeduješ i to je to.
Ako bi ikada, teoretski, službena osoba pokucala na vrata sa sudskim nalogom, ostaje opcija "do 30 dana". Sumnjam da će se to ikada dogoditi jer su i policija i pravosuđe zatrpani puno važnijim i hitnijim predmetima, zamislite samo linč ako bi krenuli u ovakve pohode.

Roy 24.10.2022. 18:36

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3632662)
Provjerena informacija čovjeka koji je za HRT radio 30+ godina...

Dovoljno je imati bilo kakav uređaj koji je SPOSOBAN emitirati signal (radio, laptop, TV, nešto treće), dužan si platiti pristojbu
...

Svi ti uređaji su pasivni, ne emitiraju signal nego ga primaju.

edit: ajd, mobitel nije pasivni uređaj...

smuchac 24.10.2022. 22:44

Nema tu aktivni i pasivni. Televizor je kao uređaj u globalu prijemnik i uglavnim prima. Istina, šalje/emitira eventualno kroz izlaze uglavnom zvuk, bilo to analogno ili digitalno ili putem BT-a bežično. Podatke pomoću žične i bežične mreže/veze. Al nećemo sad dlaku u jajetu tražit... :D

Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk

tiki66 25.10.2022. 08:00

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3632733)
I gdje je tu račun u priči?
Ja tebi mogu pokoniti tv, račun nije bitan, bitno je da hrt nema elemenata za bilo kakvo dokazivanje bilo čega, rade zapisnike app metodom, zato im kontrolori ni ne dolaze na ročišta.

Pa nemaju elemenata za dokazivanje bilo čega, sve je to APP metoda. Oni bi morali priložiti dokaz a to je račun - kojeg nemaju

nepalac 25.10.2022. 08:30

Jel nismo to sve već prošli?
Ne znam šta si zapeo za taj račun, to nije i ne može biti dokaz da se artikl s tog računa nalazi u tvojoj kući/stanu.
De malo razmisli šta pišeš.
Znači i da prilože račun, to je dokaz da sam ja nešto kupio, a ne da posjedujem na svojoj adresi, mogao sam baciti tv čim sam izašao iz trgovine.
Plus, računi ni ne sadrže ime i prezime kupca ako nisu kupljeni online.

Dokaz bi bio jedino da ovlaštena osoba smije ući u tvoju kuću i napraviti zapisnik opreme koji je zatekla tog i tog dana na toj adresi.
A to neće biti nikada.

lowrider 25.10.2022. 13:32

Ko i kod nekretnina, možeš biti vlasnik nečega, a ne imati to u posjedu, a i obrnuto :D

Full Throttle 27.10.2022. 14:40

Malo prije mi bio HRT-ovac na vratima.
Klasična priča, bla bla bla po zakonu ste dužni prijaviti ako posjedujete to, to i to.
Ja sam mu samo rekao da nema kaj sa mnom pričati jer nisam vlasnik stana.
I pita on a tko je? Velim ja da je žena i dam ime. On zapiše to na svoj papir i ode.

I onda mi je sinulo pa oni ni neznaju tko je vlasnik stana! Pretpostavljam da će sad stići račun za uplatu.
Kaj mi je najbolje napraviti?
Napisati im izjavu da vlasnik stana ne posjeduje nikakav uređaj (kaj nikako ne mogu utvrditi) ili nešto drugo?

dadoremix 27.10.2022. 14:44

zajeb, kak i svi mi nekad napravimo
Ja vam samo došao zaljevat cviječe, frendo, a to pa je od frendovog frenda dedijovo
Al jebiga, tko bi se to tak sjetil f to vreme ..
Buš videl, možda nikaj ne dojde

Mommistake 27.10.2022. 14:55

Citiraj:

Autor Full Throttle (Post 3633627)
Malo prije mi bio HRT-ovac na vratima.
Klasična priča, bla bla bla po zakonu ste dužni prijaviti ako posjedujete to, to i to.
Ja sam mu samo rekao da nema kaj sa mnom pričati jer nisam vlasnik stana.
I pita on a tko je? Velim ja da je žena i dam ime. On zapiše to na svoj papir i ode.

I onda mi je sinulo pa oni ni neznaju tko je vlasnik stana! Pretpostavljam da će sad stići račun za uplatu.
Kaj mi je najbolje napraviti?
Napisati im izjavu da vlasnik stana ne posjeduje nikakav uređaj (kaj nikako ne mogu utvrditi) ili nešto drugo?

A pogriješio si što si rekao da je žena.

Što napraviti...

Čekaj račun za početak, ako dođe, žali se ili nešto treće.

Žena je vlasnica, no to ne mijenja činjenicu da ti nemaš TV, kao... :D

Full Throttle 27.10.2022. 14:57

Može na mene :) Ja sam prijavljen u kućanstvu di se redovito plaća pristojba

Mommistake 27.10.2022. 15:08

Citiraj:

Autor Full Throttle (Post 3633631)
Može na mene :) Ja sam prijavljen u kućanstvu di se redovito plaća pristojba

Nema veze. TI si prijavljen u drugom kućanstvu, ovo je za ovo kućanstvo.

Vidjet ćeš ako dođe račun.

Ne može netko tebi ili ženi uzeti novce bez tvog pristanka.

Full Throttle 27.10.2022. 16:22

Da, lik me ni u jednom trenutku nije pitao dal u kućanstvu postoje uređaji za koje se mora plaćati pretplata.

vex 02.11.2022. 10:59

Citiraj:

Autor smuchac (Post 3632897)
Nema tu aktivni i pasivni. Televizor je kao uređaj u globalu prijemnik i uglavnim prima. Istina, šalje/emitira eventualno kroz izlaze uglavnom zvuk, bilo to analogno ili digitalno ili putem BT-a bežično. Podatke pomoću žične i bežične mreže/veze. Al nećemo sad dlaku u jajetu tražit... :D

Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk

Nekad su se vrhunske plazme prodavale i nisu imale nikakav tuner. Znači imaš "Tv" ali ne i mogućnost gledanja njihovog programa bez nekih dodatnih uređaja

A šta da imam takav uređaj ? :D

Mommistake 02.11.2022. 11:00

Citiraj:

Autor Full Throttle (Post 3633647)
Da, lik me ni u jednom trenutku nije pitao dal u kućanstvu postoje uređaji za koje se mora plaćati pretplata.

Pa 2022. je, nema kućanstva bez moba i/ili tv-a i/ili kompa. :D

adaksinjo 02.11.2022. 16:40

on to ne zna osim ako ne dođe unutra i uvjeri se svojim očima, a unutra ga ne puštaš.

kod dolaska inkasatora:
1. podstanar sam
2. nemamo radio, tv, mobitele
3. hvala lijepa i doviđenja

kad krene sa unaprijed pripremljenim monologom, odgovaram klasikom:

još malo i bit će 3 godine kako smo preselili u kuću, nisu se pojavili, barem ne kad smo bili doma.
ne plaćam i nadam se da ni neću morati početi, ali svakako javim ako gospodin pokuca na vrata.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:27.