![]() |
guglao sam sadf pa sam donekle skužio, to namjestim u biosu ili mislim da imam čak i na matičnoj neki gumbić za to??
|
EIST dinamički mijenja radni takt i napon procesora ovisno o opterećenju. Kada sustav miruje, EIST će spustiti frekvenciju i napon na minimum a kada poraste uporaba procesora rastu frekvencija i napon. Intelov EIST = AMD-ov Cool'n'Quiet. Napon bi trebao biti 1,2V iako ovisno o primjerku vjerojatno ga možeš smanjiti :)
To se sve namješta u BIOS-u, nema nikakvih gumbića ili jumpera za EIST. |
Citiraj:
Ok, hvala puno na opširnom objašnjenju, budem pogledao da li je uključen. Zeznuo sam, na matičnoj imam EPU i TPU switch. |
Citiraj:
|
Odeš u manual ploče koja te zanima i pogledaš si čitav bios..
|
Posto mi je do*i*dilo cekat vise da AMD izbaci bagere i da vidim kaki su u odnosu na SB, uzeo danas i3 2100 i asrock z68 pro3(za moje potrebe dovoljno-a i pretpostavljam da mogu na ajvi bridz kad dodje, komp iz potpisa imam vec 4 godine, pa eto da uzmem nesto malo jace), e sad mene samo zanima 1 stvar, posto jako volim tisinu, zanima me dali original intel kuler moze bit tih (u idleu dok se npr skidaju torenti i surfam, a dok pucam me boli djon dal urla il ne)? I da imam original kuler od i5 2500, dakle isti kao za i3 samo s bakrenom jezgrom. Dakle, dali je to OK (navodno se u biosu daju spustit okretaji) ili da kupim neki kuler?
|
Bilo koji cooler od 150-200 kn već će puno bolje obavljati posao nego ijedan stock cooler, tipa Katana 3. Za više novaca imaš još veću tišinu.
|
E da zaboravio napomenut, plocu jos cekam pa nemogu isprobat ovo, zato pitam, a inace me ne brine ni velika temp na procesoru, samo da se necuje...a i3 je navodno jako hladan.
|
Nije kod Intelovih coolera toliko problem temperatura CPU koliko porast buke u odnosu na porast brzine vrtnje ventilatora. Čak i tvoj AC Freezer 7 Pro daje veću tišinu. Intel se zavrti i preko 2.000 o/m a bolji cooler neće ići preko 1.500-1.600 o/m uz istu ili daleko bolju temperaturu procesora.
|
Fala, btw freezer nije uopce tih :-(
|
|
Mislim da cu uzet katanu3 onda i mirna Bosna ;-)
|
|
Citiraj:
ok, nisam još sve to instalirao, budem pa ću probat i igrat se s ventilatorima. tnx. |
Temperatura je pala na 28-32 stupnja u idlu kada zatvorim stranice.
|
Eto ga :) skidanjem stranica poremeti se protok zraka kroz kućište i temperature odu gore.
|
Evo meni stigla tabla i slozio sam to nabrzinu (cak radi savrseno sa starim win7!-prije bio e2180@3.15ghz na p35chipsetu). I da napomenem da je ovaj original kuler (od i5 2500k ne od i3), i vise nego dovljan, podesio sam ga da tiho radi, a proc je max na nekih 45 stupnjeva. Razlika je nevjerovatna prema starom procu, cak se i win brze dizu, a graficka je tek sad pocela disat(prije street figher 4 dobivao 58fpsa, sad 145fpsa!!!), uglavnom odusevljen sendijem!
...sad sam miran opet jedno 3-4 godine... |
ja bih ipak rekao da je to koji stupanj prevelika temperatura u ajdlu, pogotovo ako nije clockan...moj i7 860, znači sa ht-om i sa 1.28v vcore na 3.7 momentalno u ajdlu sa identičnim hladnjakom i ventovima u elite 334 sa 2 venta se vrti oko 38 stupnjeva. (jasno, eist upaljen pa većinu vremena provodi u ajdlu na oko 2.5Ghz, ali ipak).
edit: ja bio na prijašnjoj strani i išao odgovarat, a stvar riješena :D izvinjavam se |
Ugasis ht (ako ti ne triba) i spustis voltazu na cca 1.2v pa da vidis kako pada temp za dodatnih 4-5 stupnjeva u idleu,
u loadu i vise... Btw, zanima me dali je slicna situacija i sa sendi-bridjom? Moze feedback od vas koji imate i7 2600? |
Nije ni priblizno slicna. HT on ili off isti k u smislu temp ili OC potencijala, voltaze ili bilo cega..Zato je gasit HT na 2600/k bezveze. Cak i igre pocinju koristit HT u zadnje vrijeme..
|
Ma di to i jedna igra koristi 4 jezgre + HT?
Cak ni Battlefield 3 kojem su 4 jezgre na 3Ghz i previse,bas je bio review o koristenju CPU/GPU u toj igri. A nijedna ionako napredna igra po ptianju Enginea,nije izasla,tako da,glupost je da igre to koriste.Mozda grafe bolje disu,ali igrama je sigurno svejedno. |
Citiraj:
|
Citiraj:
HT nema veze s igrama, i ne moze poboljsati performanse u igrama. Jedino sto moze je neukima dati privid da im je CPU manje opterecen. |
Citiraj:
|
Asus DIGI + VRM
Kupio sam matičnu Asus P8Z68, i sad kad u Al Suite II programu odaberem DIGI + VRM i tamo odaberem da želim optimiziranu kontrolu faza i stisnem apply i kada ponovno upalim računalo on ga opet automatski stavlja na Extreme, kako mogu namjestiti da stalno ostane Optimized?
|
Narihtaj to u biosu imas iste postavke i radit ce za stalno. Cak imas odmah na prvom screenu..
|
Sutra ću nadam se dobiti preostale komponente (2500k) i konacno upogoniti novu konfiguraciju temeljenu na Z68 Extreme4 Gen3 ploči. Dosta sam čitao o Virtu rješenju i odlučio iskoristiti prednosti tehnologije ejer većinu dana računalo služi za posao a navečer eventualno za igranje.
Ono što me buni je što koristim dva monitora za posao pa me zanima na koji način spojiti oba monitora na ploču a da nemam problema sa color profilima? je li se netko možda igrao sa ovakvim setupom? |
Citiraj:
ne opet ista priča, nekaj očito krivo radim :stoopid: Na početnom ekranu sam odabrao ovo u sredini , gdje je sat sa plavim http://img217.imageshack.us/img217/1300/76236039.th.jpg Uploaded with ImageShack.us[/URL] A ovdje jehttp://img41.imageshack.us/img41/914/210vn.th.jpg Uploaded with ImageShack.us na prvom grafu u sredini, na drugom na 120%, DIGI + VRM frequency je na Auto i uključen spread spectrum, phase control na optimized, Duty control je na T. probe . Tak bi htio da je stalno, kaj točno u biosu trebam napraviti? |
Uzeo sam i7 2600k i Gigabytovu Z68.Mene zanima zasto mi ne prikazuje grafiku procesora HD3000? Instalirao sam za chipset najnoviji i storage. Kad pokusam instalirati taj procesor drajver izbaci mi "minimum requirement not meet"
|
Z68X modeli nepodržavaju Virtu, tako da ti je integrirana grafa beskorisna praktično, odnosno kao da je ni nemaš.
|
Citiraj:
|
@gornja diskusija... danas gledam shift 2 dok sam vozio, 16:10 reza, sve high osim blura, cpu na momente trotla na 1.6 sa nekih 20-30% usage :)
|
Citiraj:
|
što je i točno... hdmi je digitalni scart, a di si ti vidio scart izlaz na jednog matičnoj?!?!
:D :D |
Citiraj:
|
Al da su dali tih 2 centa dio ljudi čim bi vidio VGA/DVI/HDMI na ploči bi odmah odustao od kupnje.
|
+ treba implementirati taj izlaz od 2centa ;)
|
Citiraj:
Citiraj:
Asus na Z68 pločama bez video izlaza nudi svoju tehnologiju koja omogućava korištenje integrirane grafičke. Nažalost ni jedan proizvođač ne navodi manjak video izlaza kao nedostatak. Citiraj:
|
A štaš sad.Aj' makar mi sad konacno radi SSD toolbox i azuriranje trim komande,posto sam na visti. Na onom sugavom amd-u non stop je "don't work in raid". Imam pitanje.Jel ta hd3000 sta pomaze diskretnoj grafici u PCX slotu u 3d aplikacijama?
|
si razmislio o w7 kao apgrejdu ispred sveg hardvera? :D
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:36. |