![]() |
Stigao mi je Nokia kabel pa se spremam u pothvat.Ima tko kakav savjet za kako sam napraviti nešto što će zamjeniti rc232 pinove? Vidim da su neki od lima sami napravili. Ili možda na nekom drugom kablu/stvarčici ima nekih sličnih?
|
Citiraj:
|
Evo i ja imam slican problem, opisao sam ga u topicu gdje prodajem doticni disk. Naime desilo se sljedece..
Seatools ne baca nikakav FAIL na disku. Ne znam sto mu se desilo, samo je odjednom poceo nestajat iz explorera (my computera) i štekat kad pristupam fajlovima. Obavio sam u safe modu trazenje za bad sectore (nije naslo nista bad sektora) i formatirao sam ga (full format), ali se opet isto desava. Sliku HDTunea ne mogu attachati, jer mi program na otprilike pola skeniranja zablokira, dakle pretpostavljam da je disk u banani. Komp normalno prepoznaje disk i mogu zapisivati/citati s njega do nekog odredenog vremena, znaci moze radit 2 dana normalno i ne blokirat, a moze blokirat i za 2 min. SMART u seatoolsima ne prijavljuje greske. Dakako, radi se o modelu ST3500320NS sa SN04 firmom. Mozda update firmwarea? nuliranje diska? Ili nema pomoci? Hvala |
Citiraj:
|
Ne trebaš ništa dodatno kupovati, nikakve pinove ili slično. Uzmeš od nekog starog kučišta konektore što se spajaju na ploču (power, reset i sl.) i njih iskoristiš za spajanje. Odgovaraju taman po dimenzijama, ja sam svoj riješio sa takvim konektorima.
|
Citiraj:
Hvala na odgovoru. |
Evo to ti ovako izgleda i imaš ih u svakom kučištu unazad 10-tak god.
http://rwlabs.com/images/articles/in...matrix_031.jpg |
Uspio sam nabaviti nekakve slične konektore ko ove sa slike, dao mi čovjek u jednom kompjuter shopu. Nokia kabel je sad spojeni na hard (valjda će kontakti bit u redu), jedino ne znam koja je koja žica. Na usb-u kad sam ga otvorio mi ne piše, imam crvenu, crnu i bijelu. Izgleda da me čeka trial nad error metoda. Jel netko imao kabel sa žicama te boje?
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
dobro pročitaj upute za slaganje kabela i sve pregledaj 3 puta. ako ovdje nekaj zezneš ili u kodovima, ode disk doviđenja.
|
Konektore sam dobio već s nekim žicama prikopčanim na njih. Pošto ih je teško maknut a da se ne ošteti konektor, žice od Nokia kabla(bakrenaste) sam spojio na žice koje su prikopčane na konektore(srebrnkaste boje). Hoće li to funkcionirat? Ili treba baš žice od Nokia kabla direktno na konektore/pinove prikopčat?
|
Vodič je vodič, koje veze ima koje je boje. Naravno da će spoj raditi.
|
Trebalo bi, nek te ne brinu ti detalji. To je samo pocinčani bakar, da ne oksidira u nepogodnim vremenskim uvjetima. Inace ostavi konektore na žicama kako si i napravio, jer je jednostavnije a to je cijela poanta tih konektoa.
|
Imam problem sa mojim diskom Seagate Barracuda 7200.11 500GB model ST3500820AS firmware SD81.
Bios ga odjednom ne vidi, a po zvuku mi se čini da motor i glave rade normalno. Pokušavam uspostaviti vezu preko USB/serial konekcije ali mi ne daje response na CTRL+Z. Pomalo već gubim živce pa molim ljude sa više iskustva i znanja da me kontaktiraju i ako mogu pomognu jer kako mi je prvi puta nisam siguran da li ja griješim, da li je oprema s kojom radim kriva ili disk. Spreman sam i na određenu naknadu. Unaprijed zahvaljujem i pozdrav grupi. Goran |
Citiraj:
|
Evo, samo da javim da sam uspješno vratio u život svoj disk. Isprva mi nije Hyperterminal dao F3 komandu no prespajanjem žica je to proradilo. Na mojem crveno/crno/bijelom nokia kablom crna žica je bila GND, bijela RX,a crvena TX. Cijelo postupak unosa komandi u Hyperterminal je tekao kao po loju i poslije je disk bio uredno prepoznat u Windowsu. Brzo sam napravio backup dragocjenih podataka od kojih 100GB i zatim napravio update firmwarea tako da ako odapne zauvijek, neće mi biti neki problem, sad imam backup. Nakon updatea firmwarea, disk šljaka bez problema te se ovime zahvaljujem svim forumašima na korisnim savjetima,a ostalim korisnicima problematične serije diskova želim mnogo uspjeha u otklanjaju poteškoća. Još jednom hvala.
|
Evo da se i ja javim sa 2 uspjesno reanimirane Barice :goood:
:chears: |
krepo HDD :S
Pozdrav,
Umro mi je Seagate Barracuda 500GB (ST3500320AS). Nije bio sistemski! Kopirao sam slike s fotica na njega i izbacio neki error disc full, nest, stisno ok. Hard nestao s popisa u "my computer" ... restarto komp, windowsi se nece dic?! Izvadio hard i stavio u ladicu za vanjski hard spojim USB ... ucitava 3 dana ... nest se pojavi (k:) al nista brejka nemre mu se pristupit ... nista?! Naravno 80% s njega nemam back up?! Ima ko kavu ideju?! Totalni sam noob, pa da pitam ... kad bih uzeo isti takav HDD jel bi se dalo sta skemijat?! Stari mi je elektronicar u penziji :) ... mozda bi on mogo zamjenit neke dijelove?! Mozda je fakat glupa ideja ... nekuzim se :) :) Bilo kakva ideja bih dobro dosla da probam pristupit podacima?! Hvala puno! |
|
Citiraj:
Ima dobrovoljaca za pomoc?! Za posudit/prodat te kablove?! Za spasavanje podataka?! Kolko novaca?! Bilo sta?! |
Nije to teško napraviti doma, samo treba strpljenja i dobro pratiti upute.
Najjeftinija opcija ti je da nabaviš kabel od nokije koji se koristi za taj postupak i probaš. Ja sam uzeo kabel na ebayu za 3$ |
Citiraj:
doktor kardiolog docent naširoko poznat i priznat Drug Brko je vršio operaciju i skoro pogino.:flyingey: |
ako netko kojim slucajem ima jedan od ta 2 kabela, a da je iz zga i da ne kosta ko suho zlato, nek se javi na pm. ili ako je netko voljan za pivu/cevape sredit jednu baracudu.. iskreno briga me za podatke, nije da su mi nesto bitni, samo da ga mogu sredit i vratit u komp
|
Citiraj:
sumjnam da će itko to radit za 25 kn...pa ovi u "institutima za rekoveri i spašavanje podataka" deru po par iljada kuna...:wtf2: |
uspio sredit baricu :chears: nasao kabel za 50kn, poludio dok sam trazio drivere, na kraju sve lijepo proradilo preko xp virtualke :care:
ako kome slucajno treba kabel, nek se slobodno javi, dajem ga u dobre ruke, jedino sto vise nema garanciju :lol2: |
Pozdrav HDD doktori,dajte koju pametnu na ovo plz...imam trenutno još uvijek živoga Seagate ST3500320AS ( serial:9QM1F3LE) sa SD1A fw na njemu (bio je onaj SD15 pa sam ga flešao na trenutnu verziju).Ono što me brine je da neki alati pokazuju da je disk u lošem stanju (HD Sentinel i CrystalDisk Info) dok "njegov" Seatools (da onaj iz dos-a ne iz windowsa) kaže da problema nema kao ni HDDRegenerator...:wtf2:...evo kako to izgleda:
http://thumbnails65.imagebam.com/181...e181762078.jpg http://thumbnails33.imagebam.com/181...6181762095.jpg Jel' to alarmantno ili nije..?:fala: |
Ha, disk ima bad sektore, koji su 'zamijenjeni'. Napravi backup podataka. Preskeniraj disk (full scan). Ako nema bad sektora, znači da su svi zamijenjeni. Ali, nažalost, kroz neko vrijeme se mogu (će se) pojaviti novi BS, koje može 'zamijenit' bilo koji program, koji radi low level format (npr HDD regenerator).
Broj zamjenskih sektora je ograničen. Nakon što se popuni kvota zamjenskih sektora, za svaki novi BS neće biti zamjene. Takav disk sa reallocated sektorima, je izgubio na brzini, ali je i nesiguran za držanje podataka. Ipak je to disk koji ima skoro 23000 radnih sati. :D Redoviti backup, glavu čuva. :) Ovo pod oznakom 'Spin Retry Count' je vezano s mehanikom. Koje si napajanje prije imao, ili od samog početka korištenja tog diska imaš taj VX550? Imaš račun i jamstveni list od diska? Disk je pod garancijom do 22. veljače 2013, kaže Seagate, ali ti reklamacija još nije ostvariva, pošto SeaTools prolazi, bar kolko ja znam. Klikni na ovaj link dolje i utipkaj model i serial number. http://support.seagate.com/customer/...ion.jsp?form=0 |
SeaTools mi nije dao nikakvu grešku,preskenirano i po njemu je sve ok.Znači tek kad počne baš ružit onda može zamjena,hmm...ajde dobro valjda će izdržat još neko vrijeme.Što se tiče napajanja nisam siguran dali je disk došao prije VX550 ili poslije,prije VX550 sam imao neki šrot od MSindustriala od 400w.Sa ovim Corsairovim nebi trebalo bit problema.
Hvala na odgovoru... |
Možeš ga ti izvaditi i staviti novog. :D
Redovito radi backup i preskeniravaj diska (HD Tune, SeaTools). Prati stanje dal se šta povećava. Tek dok ne bude zamjenskih sektora ili bude neka druga greška, ostvaruješ pravo na novi disk. Ovako, da ga sad reklamiraš, pustili bi LLF i nakon toga bi ti javili da su ti popravili diska, a to si možeš i sam napraviti i ne plaćaš dostavu do servisa. btw, sad vidim da prvi puta nisam dobro gledao sliku, na tom disku je 1 BS. |
znači imam seagate barracuda 500gb 7200.11 st3500320as, firmware: sd15 i dok je uključen, komp se ne diže. POST se pojavi i tu se smrzne, ništ ne reagira opće. Bez tog diska komp najnormalnije radi.
Jako sam zauzet i nemam vremena proučavati kak se disk popravlja, a podaci na njemu su mi jako važni (nisam radio backup). bi mi mogao to netko srediti? i za koju cijenu? po mogućnosti zg/vž i okolica |
Drug Brko je osoba koju tražiš.
|
Citiraj:
|
ok, hvala na odgovorima :D
|
Meni Seagate stoji u ormaru vec neko vrijeme i nikako da odaberem nekog da mu odnesem na popravak..muka mi je od toga a gore su mi sve slike iz prošlosti :)
|
Jedna obavijest za sve: links ima kakti akciju diskova od 750kn sa SAMO 6 mjeseci garancije. Dobiveni su natrag valjda sa "refurbished" postupka. Uglavnom, samo da se zna da su to diskovi koji su krepali i naknadno popravljeni.
http://www.links.hr/?option=homepage...insert_stats=1 |
Citiraj:
Spomenuti broj radni sati ne predstavlja opasnost za bilo koji zdravi i kvalitetan disk. Cak ni da si ga duplao vise od jednom. Brojka koju valjda barem 30% PCE-a ima u uptime kusura, barem jedne masine binarnog domacinstva :) |
Htio sam reći da je to disk koji ima skoro 23000 radnih sati pa je očekivano da se u tom vremenu pojave i neke greške u radu.
230000 radnih sati, na koje aludiraš u postu, je ekvivalent 26 i kusur godina konstantnog rada. Prosvijetli me. |
Citiraj:
Starije serije 2.5" i stariji Maxtori su recimo ogledni primjer diskova koji bi imali razlog biti zabirnuti spomenutim brojem. Ali kod neke kvalitetne serije - ni najmanje. Gledam dok pisem, nekoliko WD RE diskova i svi su odmakli kilometrazom iznad 26k. Ni na dvostrukoj vrijednosti necu bili alarmiran ako nastave raditi kao do sada. Backup je backup neovisno o mladosti, ali gornja brojka zbilja nije neka vrijednost za brigu. Doduse, shvacam strah za ovako bojazljivu seriju. Sto je opet ironija, buduci da je Seagate, do nedavno, uvijek bio statisticki na vrhu po osiguravajucim kucama preko bare. Ali eto, stvari se mijenjaju. Citiraj:
|
ako se ne varam, piše da su to ST3750525AS diskovi, dakle, koji nemaju veze sa 7200.11 serijom niti onim FW greškama. Ti diskovi imaju onu zelenu traku na naljepnici i Seagate je lifrao takve diskove još puno prije 7200.11 serije. Znam to jer je bivša firnma kupovala takve diskove preko Elko-Techa dok je još živio tu kod nas.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:27. |