![]() |
Problem je negdje u windowsima. A pogledaj i dal su kablovi dobro sjeli. Probaj mijenjat mjesta disku na konektorima na ploci.
|
Citiraj:
|
kod mene stanje sa wd6400aaks ovakvo:
tih ,brz i nakon 30 minuta iznenađujuće vruć (49c). Išao brzo iz kućišta van kao vanjski hard u aluminijsko kučište. :chears: |
i ja uzeo danas i mislim i da bi moj imao temperaturu oko 50c s obzirom da s otvorenom stranicom kućišta ima 43 stupnja...
|
Nabavite vas dvojica neka bolja kucista, napravite neki protok zraka kroz kuciste i nece se diskovi toliko grijat. Moj je na 30c, drugi na 28c.
|
ne znam baš jel bi što koristilo pošto su ostali diskovi od 32-35 stupnjeva...
|
Citiraj:
|
rekao sam to u smislu da se očigledno grije više od ostalih što mi malo čudno, svejedno bi ostala razlika u 10 stupnjeva između njega i ostalih...
|
Citiraj:
Čisto sumnjam u kučište kao krivca temperature. U kučištu su mi 2x seagate 11 od 640gb sa pristojnim tempama oko 34c. A da je WD šparet pokazuje i to da u externom usb kučištu (gdje na dodir osjetim razliku) najtopliji od svih mojih diskova. F1 od 750GB je hladniji. Vjerujem da ove nove serije nisu tako hladne ko tvoje. :goood: Svakako treba vidjeti koje serije su ŠPARETI a koje nisu. Moj krene sa 30c na dizanju sistema (nakon prospavane noći),a nakon 30-45minuta intenzive dosegne 49c s tim da uopće nije sistemski disk,već se na njemu nalaze igre. Čak sam našao i neke oficijalne testove gdje je radna temeperatura deklarirana na 46c... Kučište nema veze sa tom temperaturom. |
Moji su bez upaljenog prednjeg venta bili na 35, sad kad se ispred njih vrti 120mm na 600RPM su oko ili ispod 30 stupnjeva. Meni je vec dosta tih 640GB proslo kroz ruke i svi su uglavnom bili hladni. Sad ako se ovi novi vise griju (ili vise cuju), onda su stvarno nesto mijenjali u dizajnu. A ako jesu onda to nije isti disk.
Kuciste ima velike veze s temperaturom, no cinjenica je da ga 40 do 45 stupnjeva nece ubit. Svakome kome temp prelazi 50 u ljetu trebao bi razmislit o necem da puse po disku. Osim naravno ako je disk u nekom eksternom kucistu i ako se na toj temperaturi ne koristi 0/24. |
Citiraj:
Kučište je sa nula protoka zraka(120mm piri samo po graf i ćipsetu ne i po hardu), samo je otvoreno! A u sobi mi je oko 18-20°C ! http://www.imagesforme.com/out.php/t463015_wd.jpg |
evo jedan test:
http://www.techtree.com/techtree/jsp...932&cat_id=632 |
Citiraj:
|
sve zavisi kako disk stoji pokraj drugog..
one priče o eksternom disku zanemarite to. logično da eksterni nema što hladiti odnosno nema nikakav protok zraka još k tome u skučenom prostoru. niste svjesni da neznate razliku između mirovanja i loada. jasno pri opterečanju grije još više... pošto imam stariji i novi disk ( oba 640gb). stariji aaks je kao storage a noviji ( uf zaboravio , mislim aals ) je sistematski. u pravili sistematski grije par 3-4stupnaj više nego storage ali pušu ventovi na 800rpm. glede toga od kolega Rain Man imamo indetičnu temperaturu. tu se potpuno slažem |
Citiraj:
Taman da stoji u spužvi nesmije biti tolika razlika. :goood: Ako hoćeš testirati nešto sve mora imati iste uvijete,odrediš koliko okoliš utiče a ostalo je prava temperatura. Ako je F1 hladniji u istom aluminijskom kučištu i do 12c tada je jasno da se WD pregrijava.i da bi to shvatio ne moraš biti ajnštajn. |
pitanje, neznam di bi ga stavio, a glupo mi je otvarat novu temu. utječe li popunjenost diska na brzinu istog? dakle, hoće li bit jednako brz bio on samo 5 % popunjen ili 85%? pretpostavka je da je u oba slučaja defragmentiran i nema ničeg ostalog kaj bi ga usporavalo
|
Citiraj:
Bilo bi preporucljivo ostavit na svakom disku barem 10-20% slobodnog kapaciteta, pogotovo ako je sistemski ili se cesto koristi. Nadalje, novi disk ili eventualno privremeni backup na DVD/CD medije je preporucljiv. |
Molim pomoć, konf iz siga, kupio sam wd6400aaks,
oba harda su mi spojena na sata konektore, u biosu mi ga prepoznaje, kad idem na da dodam novi hardver kaže mi da je sve ok, ali u My Computer ga nema? |
Citiraj:
Formatiraj ga Start--->control panel--->Administrative tools--->computer managment--->disk managment--->desni klik mišem na taj disk--->format i dalje slijedi uputstva. Kad dobije slovnu oznaku vidjeti ćeš ga u My Computer. |
pomoc
eto radi se o istom hdd-u kao u naslovu topica, hdd je frendov i stalno baca eror ciclyc redundancy check. zapiknul sam ga kod sebe i ista stvar, pisanje na njega radi ok, al kod citanja/kopiranja opet isti error.
napravil sam onal wd-ov diagnostic test i dobil: Test Result: FAIL Test Error Code: 06-Quick Test on drive 5 did not complete! Status code = 07 (Failed read test element), Failure Checkpoint = 97 (Unknown Test) SMART self-test did not complete on drive 5! ima netko kakvu ideju il ide na servis? |
Citiraj:
|
Jel kod vas disk stalno nešto radi? Kod mene konstaktno onaj zvuk..ono..nešto..kao da radi nešt (neznam opisat) :D. Zna i potrajat, 5-6 sek...lol..kad i otvaram stranice na netu...neznam...barem je defragmentiran...a i čuje se, na metar je od mene, AAM je na 128, al čuje se kad čita ili piše nešt...normalan rad, bad luck, bad case ili nešto četvrto?
|
Normalan rad ;)
|
Citiraj:
Ja imam Seagate Barracuda 7200.10 ST3250410AS 250GB 7200 RPM 16MB , i stvarno ga cujem u rijetkim prilikama, a komp mi je dosta tih, i traje kakve 2-3 sekunde. Nadam se ovaj nije glasniji od njega?I da je mrvicu glasniji meni paše...pa sad. Prestrašio si me:D znaci za 450 kn nema boljeg diska?Bio bih mi primarni, ovih 250 mi je vec premalo...pa bih ga se riješio. |
Nemas brige, imam tog Seagate-a i tu su negdje. Racunaj da je bucan kao 12cm vent na 800-900 RPM.
Ako bas zelis picajzlit nariktas si AAM (Hitachi Feature Tool), ubijes tu eventualnu "buku" u seek-u i milina :) |
OK,thx
Samo još jedno pitanjce Razlika između 640AAKS i AALS je kakva? Osim sto je aals olfo noviji, i koliko sam skuzio u vrijeme izlaska bio nesto skuplji...koje su druge razlike? (p.s. aals je 5 godina garancija) Ja nisam nekakav benčer sa diskovima i to, bitno mi je da je u rangu sadašnjeg. Vidim da je u LINKSU aals na traci... edit: znaci sa 640aals za 400tinjak kuna nemogu fulat ako je u rangu sa aaks?(sutra ga kupujem pa sam skeptican...ako ga nitko ne zablati do 11 navecer , sutra ga uzimam jer ga hvale da je solidan po internetu ) |
ST3250410AS pod vistom prakticki besuman, međutim sad kad je wd640aaks preuzeo ulogu sistemca bome ima svojih glasnih trenutaka roštanja
|
AAM je postavljen na koliko?
|
Isključen tj max 254.
Dok je seagate bio sistemac a wd storage sve je bilo fino i skoro da se i nisu čuli diskovi. No sada kada je sistemac wd, u idleu -kada nema aktivnosti- je ok, no kada vista ili neki pozadinski proces krene prčkati po disku čuje se. |
hm... čudno jer sam imao prilike probat Seagate i nisu baš tihi bar ne tako kako ih ti opisuješ
|
Uf nije ni meni bio npr onaj 7200.10 320gb - taj mi je prilicno dirao zivac i konstantno bučio (i još ništa posebno nije bio brz i još kad se sjetim cirkusa sa firmwareom), ali ovaj speedy s jednom pločom je zbilja bio uzoran sistemac.
S druge strane bas kazem, bio sam iznimno zadovoljan s ovim wdovima dok jednog nisam stavio kao sistemca. |
Zato i sluzi AAM, da se nashtela to "rostanje" u seeku. Razlika bi trebala bit poprilicno osjetna.
Stoga, Hitachi Feature Tool i deri misko :) BTW sto se Seagate-a tice, on je u idle-anju ipak glasniji od WD-a, tj. nije besuman (7200.10 - 410AS - 250GB). To je ono sto mene najvise smeta - konstantan zvuk/zujanje okretanja metalnih ploca (a ne povremeno "grepkanje" po disku). Cujem ga najnormalnije u HTPC-u (provjereno izvan i unutar kucista). |
Evo baš sam sinoć clonirao sistemac na wd i mogu reći da se osjeti razlika (bila barica .9), a što se barice tiče (7200.11 500gb) meni je definitivno glasnija u seek-u i općenitom roštanju od wedejca bez obzira kaj je na 254!
Ak ne profitiram od aam koji je sad na 254 i iznosi oko 12ms onda bum ga stišal na 128 al ode vrijeme na 16ms! Kad već malo uspoređujete primjetih da je od barice u prosjeku topliji za 2 stupnja...al svejedno se drži do max 35.... |
seagate nema AAM.
|
Citiraj:
hmm da, baš gledam svoj post i nekak mi promiče gdje sam ja to napisao da ima :fiju: |
Citiraj:
daleko je to od nečujnog diska Citiraj:
Ista stvar je bila i na mom starom Samsungu 250GB koji je imao full tih seek ali se čuo motor |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
uzeti blue ili green?
cijena je praktički ista koje su bitne razlike? (brzina, tišina, temp?) http://www.protis.hr/artikl.aspx?id=10210&servisID=1 http://www.protis.hr/artikl.aspx?id=21236&servisID=1 |
Citiraj:
@daxxx88 Za tih 10kn razlike, išao bih na brži (blue) :D |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:07. |