PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Zdrava Hrana (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=69643)

Interpol 04.12.2012. 12:22

Da, popularne "gljive" :) Evo malo više informacija

Ja jedino ne znam šta da radim s viškom jer se koti ko ludo :) Već sam podijelio svima koje znam

Momir 04.12.2012. 12:28

Da to su te.

Pitam se mogu li se one nekako pojesti, kad ih se namnozi, nevjerujem da bi bilo kakvih zdravstvenih problema...

EDIT: sad citam u tom clanku da se mogu jesti, znaci nece biti problem sredit ih kad se nakote :D

Interpol 04.12.2012. 12:58

Vidio sam, ali nekako mi nisu baš primamljive za jest. Što se tiče tekućeg kefira, preporodio je moj gastritični želudac. A usput je i super za pit. Nevjerojatno da je nešto tako dobro još i zdravo :) Bez imalo grižnje savjesti stučem burek uz čašu kefira.

Ako nekome treba, dam mu par grumenčića

syss 04.12.2012. 18:24

ja recimo ne bi smio mliječne proizvode uopće koristiti izuzev kefira... e pa to nešto znači, a i oni tibetanci ili koji već narod što maltene intravenozno kefir uzimaju ne doživljavaju 100 godina redovito đabe ;)

Interpol 04.12.2012. 18:53

Fermentacija FTW :goood:

panoramix 05.12.2012. 05:45

Dnevno proizvodim u staklenki od litre, popijem oko 3/4 l, nadolijem gljivu novim mlijekom i tjeraj dalje.

syss 05.12.2012. 10:45

ček malo... znači zabiješ gljivu u staklenku, preliješ kupovnim mlijekom i šta idući dan kefir gotovo i onda opet preko gljive?

SrKi 05.12.2012. 11:01

malo je saperes i ponovis proces. ona "raste" tokom vremena, pa mozes nekome pokloniti polovicu recimo.

panoramix 05.12.2012. 12:18

Citiraj:

Autor syss (Post 2290249)
ček malo... znači zabiješ gljivu u staklenku, preliješ kupovnim mlijekom i šta idući dan kefir gotovo i onda opet preko gljive?

Yes, samo svakih tjedan dana gljivu koju držim zavezanu u komadu gaze ( eda je ne bi trebao "loviti" po kefiru) isperem pod hladnom vodom pa Ivo nanovo...:goood:

antrax 05.12.2012. 12:23

a di se nabavi prva gljiva? :)

panoramix 05.12.2012. 12:29

Citiraj:

Autor antrax (Post 2290344)
a di se nabavi prva gljiva? :)

nedugo sam dao frendu pa ću imati viška za koji tjedan.

Interpol 05.12.2012. 12:34

Imam ja viška, kao što napisah prije par postova ;)

ShanTech 05.12.2012. 12:53

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2290338)
Yes, samo svakih tjedan dana gljivu koju držim zavezanu u komadu gaze ( eda je ne bi trebao "loviti" po kefiru) isperem pod hladnom vodom pa JOVO nanovo...:goood:

:D

@syss
Ako se već misli zdravo jesti, onda bi to značilo kompletan sistem "zdrave" prehrane, a ne samo pijenje kefira. Sumnjam da se tome možeš prilagoditi. Ja ne mogu. O ostatku "zdravog" života da i ne prićam.

E ovo se treba doživiti :D
http://www.vecernji.hr/vijesti/u-117...-clanak-483195

syss 05.12.2012. 13:59

ma kakva zdrava hrana, ne bud blesav... kefir mi je fin :D

Ladybug 05.12.2012. 14:39

Da, i ja bih tu gljivu kefirovu pa me se sjetite tko ima viška, a da je u Zgbu! Thx

Raging Demon 05.12.2012. 17:39

koliko dugo gljiva moze prezivit van mlijeka? kad bi se poštom slala npr?

Interpol 05.12.2012. 18:31

Navodno se može sušit za dulje čuvanje, nisam još probao. Može par dana preživit u vodi, ali ako nije propisno osušena, mislim da bez mlijeka/vode brzo umire.

Mogu ti ja donit za Božić jer ću put Splita :)

panoramix 05.12.2012. 18:42

Citiraj:

Autor Interpol (Post 2290679)
Navodno se može sušit za dulje čuvanje, nisam još probao. Može par dana preživit u vodi, ali ako nije propisno osušena, mislim da bez mlijeka/vode brzo umire.

Mogu ti ja donit za Božić jer ću put Splita :)

Sušiti se ne može već samo smrznuti u škrinji. To je rješenje za godišnji odmor.

Raging Demon 05.12.2012. 20:35

ok hvala. razmislit cu jos hocu li pravit :chears:

medo 05.12.2012. 21:09

Ako doma radite kefir s gljivama, nikako ne koristite homogenizirano mlijeko iz dućana. Meni kefir od tih mlijeka nije bio nikakav i jako kiseli.

Preporučam koristiti domaće neprerađeno mlijeko ili mlijeko iz onih mlijekomata kakvih ima u Zagrebu na tržnicama samo lagano prokuhano. Ispada neusporedivo bolje.

Amdejac 05.12.2012. 21:16

Citiraj:

Autor Ladybug (Post 2290471)
Da, i ja bih tu gljivu kefirovu pa me se sjetite tko ima viška, a da je u Zgbu! Thx

Šta ti sedogodilo s gljivom. Kaj ti nije moja bolja polovica zdilala gljivu?

Interpol 05.12.2012. 22:55

Citiraj:

Autor medo (Post 2290838)
Ako doma radite kefir s gljivama, nikako ne koristite homogenizirano mlijeko iz dućana. Meni kefir od tih mlijeka nije bio nikakav i jako kiseli.

Preporučam koristiti domaće neprerađeno mlijeko ili mlijeko iz onih mlijekomata kakvih ima u Zagrebu na tržnicama samo lagano prokuhano. Ispada neusporedivo bolje.

Je, imam kravu u garaži :D

Ne sumnjam da je bolji sa domaćim mlijekom, iako ja nisam primijetio neku bitnu razliku. Probao sam i sa domaćim, i sa kupovnim, i svježe i iz tetrapaka, čak i kozje. I fercera u svakoj kombinaciji. Tako da mislim da malo pretjeruješ kad kažeš "nikako", nemoj plašit ljude ;) Kiselost najviše ovisi o tome koliko ga dugo držiš i koliko se sirutke stvori

Ladybug 06.12.2012. 01:35

Citiraj:

Autor Amdejac (Post 2290845)
Šta ti sedogodilo s gljivom. Kaj ti nije moja bolja polovica zdilala gljivu?

Jest, al sam otišla na mjesec dana na more i gljiva posmrdila :(

Al super kaj si me podsjetio, bum joj se javila ak može opet izdilat!

panoramix 06.12.2012. 04:59

Citiraj:

Autor Interpol (Post 2290949)
Je, imam kravu u garaži :D

Ne sumnjam da je bolji sa domaćim mlijekom, iako ja nisam primijetio neku bitnu razliku. Probao sam i sa domaćim, i sa kupovnim, i svježe i iz tetrapaka, čak i kozje. I fercera u svakoj kombinaciji. Tako da mislim da malo pretjeruješ kad kažeš "nikako", nemoj plašit ljude ;) Kiselost najviše ovisi o tome koliko ga dugo držiš i koliko se sirutke stvori

Je, u pravu si. Iz mog iskustva, najlošiji kefir ispadne od svježeg mlijeka.
Eksperimentirao sam i za sada mi najbolji rezultat daje sa mlijekom Milbona s 3,5 % mm iz Lidla.
Bocu s kefirom uvijek držim u hladnjaku i nastojim je čim češće promućkati jer to pogoduje stvaranju kefira.
U selima na Kavkazu , kefir se pravi u većim količinama i to u kozjoj ili ovčjoj mješini koja se vješala pored ulaznih kućnih vrata.
Prolaznik ili posjetitelj odavao bi posebnu počast domaćinu tako da nekoliko puta dobro izboksa mješinu a time pospješi nastanak kefira.
Kad sam to pročitao mislio sam da je to jedna od folklornih priča, no shvatio sam da često miješanje/mućkanje pogoduje i ubrzava proces.

Amdejac 06.12.2012. 06:14

Citiraj:

Autor Ladybug (Post 2291011)
Jest, al sam otišla na mjesec dana na more i gljiva posmrdila :(

Al super kaj si me podsjetio, bum joj se javila ak može opet izdilat!

Ona ju je smrznula u škrinju, ali je umrla. Probali smo ju aktivirati u mlijeku, ali je bila mrtva.

Interpol 06.12.2012. 10:01

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2291025)
Je, u pravu si. Iz mog iskustva, najlošiji kefir ispadne od svježeg mlijeka.
Eksperimentirao sam i za sada mi najbolji rezultat daje sa mlijekom Milbona s 3,5 % mm iz Lidla.
Bocu s kefirom uvijek držim u hladnjaku i nastojim je čim češće promućkati jer to pogoduje stvaranju kefira.
U selima na Kavkazu , kefir se pravi u većim količinama i to u kozjoj ili ovčjoj mješini koja se vješala pored ulaznih kućnih vrata.
Prolaznik ili posjetitelj odavao bi posebnu počast domaćinu tako da nekoliko puta dobro izboksa mješinu a time pospješi nastanak kefira.
Kad sam to pročitao mislio sam da je to jedna od folklornih priča, no shvatio sam da često miješanje/mućkanje pogoduje i ubrzava proces.

Čekaj, ne držiš ga valjda u frižideru dok se radi? U fridžu čuvam samo napravljeni kefir jer hladnoća usporava fermentaciju. Inače je na sobnoj temperaturi. To za mućkanje ima smisla, ali ne treba mi dodatno ubrzanje, taman je gotov u roku od 24 sata ili manje

panoramix 06.12.2012. 12:53

Citiraj:

Autor Interpol (Post 2291110)
Čekaj, ne držiš ga valjda u frižideru dok se radi? U fridžu čuvam samo napravljeni kefir jer hladnoća usporava fermentaciju. Inače je na sobnoj temperaturi. To za mućkanje ima smisla, ali ne treba mi dodatno ubrzanje, taman je gotov u roku od 24 sata ili manje

Gotovo svaku večer suknem si pol litre kefira ( s raženim ili bez ) i onda nadomjestim s mlijekom i natrag u friđ. Sutra navečer je opet litrica spremna za trošenje. Tijkeom dana povremeno žlicom promiješam u staklenki.
Nakon 10 dana potrošim sve, operem gljivu koja živi u gazi i proces ide ispočetka samo što onda za prvu rundu treba čekati 2 dana.
Tako radim već godinama.
Za vrijeme godišnjeg gljiva je živjela 14 dana u škrinji u čaši s mlijekom i normalno oživjela nakon odmrzavanja.

Interpol 06.12.2012. 13:19

Zanimljivo, prvi put čujem da neko to radi u fridžu. Ja isto jednom dnevno nadolijevam mlijeko, ali svaki put prethodno isperem gljivice vodom. Inače bi mi prebrzo bio gotov i ne bi ga stigao popit :) Pola litre dnevno, taman za dragu i mene. Bez ikakvog miješanja, samo ga jednom dnevno procijedim.

Ako ga par dana neću radit, stavim u malo mlijeka u frižider. Nakon toga opet isperem i pičim dalje

Emissary 17.12.2012. 02:01

Testosteron :fiju:

http://www.pohrani.com/f/1m/MT/1QO49LJU/img3233.jpg

A upravo i ja pijuckam domaći kefir.

Amdejac 17.12.2012. 16:54

Lijep doručak. A da je ubacit još malo pancete, pršuta, majoneze, francuske salate, .... :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:24.