PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=308853)

mamutarka 27.09.2022. 10:00

ja koristim w11 od prvog releasa u dev build, do danas nikakvih problema, barem za moje potrebe i korištenje

Mario92 27.09.2022. 10:06

Ja sam zbog trblšutanja se vratil na poslovnom laptopu na 10 (bez rezultata, tj OS nije kriv) i moram priznat da mi fale neke stvari, tipa onaj gore Snap bar za window management, te pogotovo mogućnost da sa skrolanjem miša pojač/smanj zvuk kad s kursorom hover-am iznad ikone zvučnika u taskbaru.

Ivo_Strojnica 27.09.2022. 11:11

složi si sa autohotkey tu opciju (neka tipka +
scrollanje za volume up/down).

Mario92 27.09.2022. 12:43

Nemrem instalirati niš na službeni laptop na svoju ruku :(

Ico2005 01.10.2022. 07:21

i evo prve situacije...

file explorer: nakon kreiranja mape na D disku ne dozvoljava da joj promjenim ime, veli can't find the specifed file i nakon toga da datoteka ili mapa ne postoje. Tako je sa bilo čime čemu probam promjenit ime, makar i jedno slovo maknut iz imena

Files: isto ne dozvoljava promjenu imena nakon kreiranja mape. no prilikom kreiranja mape pita za ime, unesem i onda ju tako kreira ali i dalje nakon kreiranja nema promjene imena, istu grešku izbacuje

Directory opus uredno odradi sve, xyplorer isto

nije sad da je neki poseban problem, al ono...

FitzTN 01.10.2022. 07:43

Da ti disk/ssd nisu na umoru?

Ico2005 01.10.2022. 07:52

ne bi trebalo biti, laptop je star 10 mjeseci, nije gažen, normalno surfanje...

probao neke cake sa neta, owner folder, neke registry cake (koje bas i ne volim radit al ajde de) pa sam zakljucio da je vrijeme za rastanak i povratak na w10 gdje je sve radilo kao po spagi

restore w10 upravo zavrsen, rename mape radi... ne trebaju meni ta sr*nja sa w11, zbogom do kraja podrske za w10, ovo je bila druga sansa za w11

update:

nakon konzultacija ipak sam se još jednom vratio na w11, nešto nije dobro prošlo zadnji puta, iako je povukao ovaj veliki update nisu se novine instalirale, nije bilo tabova u exploreru, nisam mogao napravit mapu u start izborniku i tako to. sad je sve ok, ne radi cirkus, sad sam išao na install ne preko windows update nego preko Windows 11 Installation Assistant

kopija 04.10.2022. 11:34

Windows 11 2022 Update: performance issue when Copying large files

... da ne bi pomislili da vam SSD crkava:D
... i da vam nebi palo na pamet instalirati taj poluproizvod...

Mario92 04.10.2022. 16:08

Citiraj:

There is a performance regression in 22H2 when copying larger files from a remote computer down to a Windows 11 computer.

Pyle confirms that large file transfers, he mentions multi-Gigabyte files specifically, experience a 40% drop in throughput over SMB on Windows 11 version 22H2 systems. The copying down / reading performance is affected when copying large files.
Znači kopiranje s mreže je problematično, nema veze sa SSD-om? Znam da su delali dost promjena sa SMB-om na 22H2 pa eto, dva koraka napred jedan natrag mora biti kod MS-a :D

kopija 04.10.2022. 17:48

Citiraj:

While Pyle mentions SMB specifically, he notes that the issue can't be attributed to the protocol, but may affect other transfers on Windows 11 machines as well, including local transfers.

"SMB is just the most likely scenario to be noticed. You could see this behavior even with local file copies not using SMB."

Mario92 04.10.2022. 19:00

Pa nabijem ih na luleka

Bubba 05.10.2022. 21:27

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3626579)
ispod haube valjda sve isto

Napisao jesi "laički" ispred svega ovoga, ali ono... zaista?

Konkretno cu ti nelaicki reci da je 22H2 donio gotovo kompletnu (u smislu bitnih znacajki) io_uring podrsku, principijelno drop-in kompatibilnu s Linux implementacijom. Vrlo ispodhaubno, a to je jedna od puno takvih "istosti"...

Mladenxy 05.10.2022. 21:42

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3628789)
Napisao jesi "laički" ispred svega ovoga, ali ono... zaista?

Konkretno cu ti nelaicki reci da je 22H2 donio gotovo kompletnu (u smislu bitnih znacajki) io_uring podrsku, principijelno drop-in kompatibilnu s Linux implementacijom. Vrlo ispodhaubno, a to je jedna od puno takvih "istosti"...

Sve pet ako ti tako kažeš, nemam pojma o tome. Meni kao korisniku vulgaris sve izgleda isto, samo grafički drugačije. To kaj navodiš da li je to specifično nešto što se može dodati samo na nove windowse ili ide i na starije verzije?

d0X 05.10.2022. 21:43

Čovjek prizna da je laik, a ti njemu o Lord of io_uring

Bubba 05.10.2022. 22:43

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3628795)
Sve pet ako ti tako kažeš, nemam pojma o tome. Meni kao korisniku vulgaris sve izgleda isto, samo grafički drugačije.

Meni graficki Windowsi izgledaju jednako od NT 4. Znas koliko me to zanima ili mi treba? Koristis li ti aplikacije ili se tvoj rad na OS-u bazira na kliktanju kroz nekakve izbornike svaki dan?

Citiraj:

To kaj navodiš da li je to specifično nešto što se može dodati samo na nove windowse ili ide i na starije verzije?
Specificno za 22H2, doslo vec nedokumentirano i slabo izlozeno u prethodnoj verziji.

No, kako rekoh, nebitno - samo (ti) dajem jedan primjer necega sto je itekako duboko "ispod haube" s poantom - zaista mislis da tisuce developera natoce par GB patcheva za kompleksan OS samo da bi isprebacivali par gumba i promijenili par ikona?

Citiraj:

Autor d0X (Post 3628796)

Cemu onda prozaicni komentari?

Mladenxy 05.10.2022. 22:59

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3628814)
Meni graficki Windowsi izgledaju jednako od NT 4. Znas koliko me to zanima ili mi treba?

Ne znam i nije me nešto briga. Kaj se mene tiče mogu ti izgledati ko k. od ovce.
Citiraj:

Koristis li ti aplikacije ili se tvoj rad na OS-u bazira na kliktanju kroz nekakve izbornike svaki dan?

Ja ne radim na OS-u, sačuvaj Bože, nisam poludio da se bavim sa takvom vrstom rada. Postoje puno zanimljiviji poslovi, npr, ne raditi ništa,

Citiraj:

Specificno za 22H2, doslo vec nedokumentirano i slabo izlozeno u prethodnoj verziji.

No, kako rekoh, nebitno - samo (ti) dajem jedan primjer necega sto je itekako duboko "ispod haube" s poantom - zaista mislis da tisuce developera natoce par GB patcheva za kompleksan OS samo da bi isprebacivali par gumba i promijenili par ikona?

Da, ja to zaista mislim. Sad sam od tebe naučio da to nije tako. Hvala ti na trudu, budem te i dalje pitao neke stvari, vidim da si voljan podučavati :chears:

Citiraj:

Cemu onda prozaicni komentari?

Volim pisati gluposti po forumu.

Bubba 06.10.2022. 07:37

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3628816)
Da, ja to zaista mislim.

Ne sumnjam. :D

kopija 06.10.2022. 09:24

Citiraj:

Autor d0X (Post 3628796)

Neka, obećava taj Gospodar io_prstenova, makar trenutačno samo probleme radio :D
Kome se da čitat.
Citiraj:

So far, no public documentation exists for this new addition to the I/O world in Windows, but hopefully when 21H2 is released later this year we will see all of this officially documented and used by both Windows and 3rd party applications. If used wisely, this could lead to significant performance improvements for applications that have frequent read operations.
A kad smo kod kernela i bugova ovo iz Unixlanda je nenadjebivo:
Citiraj:

After looking at some logs we do end up with potentially bogus panel power sequencing delays, which may harm the LCD panel.

[..] I recommend immediate revert of this stuff, and new stable release ASAP. Plus a recommendation that no one using laptops with Intel GPUs run 5.19.12.
:hitthewal:

Jay Cutler 06.10.2022. 22:18

WINDOWS 11 22H2 UPDATE PROBLEM!

Znači, uspješno sam dobio nadogradnju na Windows 11 22H2 update. Trenutna verzija je:
Verzija 22H2 (međuverzija OS-a: 22621.521

Sad mi nudi update KB5017389 (2022-09 Kumulativno ažuriranje za Windows 11 Version 22H2 za sustave s arhitekturom x64 (KB5017389).

Sa tim instaliranjem dobio bi nadogradnju na Verzija 22H2 (međuverzija OS-a: 22621.608)

Našao je to ažuriranje, skinuo ga, počela instalacija, i na kraju greška: 0x800f0988

Skinuo sam KB5017389 sa Windows update catalog, pokušao ga manuelno isntalirati, i na kraju greška da instalacija nije uspjela.

Zna li netko u čemu je problem, i da li je još netko imao istih problema, kako to popraviti?

Hvala!

Mario92 18.10.2022. 21:29

Prvi put da u komentarima vidim većinom pozitivne stvari o Windowsima :D

Uglavnom, dobar update, i rekel bi da je 22H2 verzija Win11 na koju se more upgrejdati sa Win10.

Mislim, middle click na folder ga otvara u novom tabu, to sam čekal godinama, i čudno da nije došlo ranije.

Digel sam 22h2 na desktopu, laptopu i sad upgrejdam poslovni, nisam imal problema za sad.

EDIT: Jedan hint - ak želite instalirati Winse bez MSA (a od 22h2 i Pro verzija traži MSA) svejedno odite na signin i onda pod username upišite "mememe" i pass bilo kaj. Pisalo bu da je account locked i onda budete mogli kreirati lokalan account. Bez peripetija sa pizdarijama sa interneta, skriptama i registry hackovima.

tiki66 19.10.2022. 08:35

Znači nema instalacije bez microsoft accounta bez korištenja hackova? Koji užas...

Libertus 19.10.2022. 08:50

Negdje sam pročitao da ako ne spojiš računalo na internet, i ukucaš nešto bezveze pod username/pass da izbaci error, ali dozvoli stvaranje lokalnog računa.

d0X 19.10.2022. 12:51

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3631524)
Znači nema instalacije bez microsoft accounta bez korištenja hackova? Koji užas...

Post iznad tvoga čovjek objasnio što napraviti bez hackova i snake-oila...

tor 19.10.2022. 14:58

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3631479)

Prvi put da u komentarima vidim većinom pozitivne stvari o Windowsima :D

Uglavnom, dobar update, i rekel bi da je 22H2 verzija Win11 na koju se more upgrejdati sa Win10.

Mislim, middle click na folder ga otvara u novom tabu, to sam čekal godinama, i čudno da nije došlo ranije.

Digel sam 22h2 na desktopu, laptopu i sad upgrejdam poslovni, nisam imal problema za sad.

EDIT: Jedan hint - ak želite instalirati Winse bez MSA (a od 22h2 i Pro verzija traži MSA) svejedno odite na signin i onda pod username upišite "mememe" i pass bilo kaj. Pisalo bu da je account locked i onda budete mogli kreirati lokalan account. Bez peripetija sa pizdarijama sa interneta, skriptama i registry hackovima.

ha? Pa pro i dalje ne traži msa, odabereš da ćeš se konektati na domenu na majke mi i sve ok.

Blue Spirit 19.10.2022. 14:59

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3631479)
Jedan hint - ak želite instalirati Winse bez MSA (a od 22h2 i Pro verzija traži MSA) svejedno odite na signin i onda pod username upišite "mememe" i pass bilo kaj. Pisalo bu da je account locked i onda budete mogli kreirati lokalan account. Bez peripetija sa pizdarijama sa interneta, skriptama i registry hackovima.

Ako vam ovo nije jasno ; tu imate slikovne upute kako napraviti lokalni akaunt https://beebom.com/how-create-local-account-windows-11/

1v@n 19.10.2022. 18:03

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3631524)

Kako Apple donese "novost" na tržište, tako MS slijedi.

Instalirao novi Mac Mini nedavno, a sad i novi iMac..

1a. Nema uopće kretanja u inicijalno postavljanje bez miša i tipkovnice.
Ako nemaš tipkovnicu, pa očekuješ nešto logično tipa OnScreenKeyboard - na žalost nema dalje. Opcija ne postoji, kao ni bilo koji drugi oblik Accessibilitya...bar dok ne dođeš do OS-a. Samo kako ćeš uopće proći setup ako su ti accessibility opcije nužne.

1b. Ako nemaš žičanu periferiju ili originalu Appleovu, nema dalje. Logitechov Unifying reciever pak blokira WiFI u sljedećem koraku kad se trebaš spojiti na WiFi da bi nastavio dalje :lol2:
Nema opcija dodavanja bluetooth periferije kod setupa...iako se Appleova periferija spaja....baš bluetoothom

2. Ako nemaš WiFi vezu, ne možeš aktivirati uređaj, što je prvi korak u setupu. Žičanom ide bez problema, osim ako imaš osnovni iMac koji nema LAN port. (jači model dolazi s LAN portom integriranim u power brick).

Više me ništa ne može iznenaditi nakon ovog, čekamo da MS odgovori s nečim slično ili više nebuloznim u sljedećim verzijama setupa.

kopija 19.10.2022. 20:29

LTSC, posljednji bastion.
Pitam se koja horda će i njega pregaziti.

spawn 20.10.2022. 00:04

Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti...

Najlakse je spojiti lan kabel kliknuti na next na korak prije nego sto trazi msa i izvuci lan kabel. U roku 10 sekundi zatrazi lokalni account. Tako radim wins 11 home vec jedno vrijeme

tiki66 20.10.2022. 08:13

Citiraj:

Autor d0X (Post 3631586)
Post iznad tvoga čovjek objasnio što napraviti bez hackova i snake-oila...

Bez hackova i snake-oila očekujem da je tipka "I don't have a microsoft account", a ne upisivanje bezvezarija, čupanje lan kablova u ninja stilu i slično...

ONeill 20.10.2022. 08:30

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3631666)
2. Ako nemaš WiFi vezu, ne možeš aktivirati uređaj, što je prvi korak u setupu. Žičanom ide bez problema, osim ako imaš osnovni iMac koji nema LAN port. (jači model dolazi s LAN portom integriranim u power brick).

Više me ništa ne može iznenaditi nakon ovog, čekamo da MS odgovori s nečim slično ili više nebuloznim u sljedećim verzijama setupa.

Imao sam taj slučaj na novom Dell XPS laptopu koji dolazi samo sa USB-C portovima, ništa više.

Rješenje je tokom setup-a otvoriti CMD i lupiti naredbu: OOBE\BYPASSNRO

Detaljnije upute: https://pureinfotech.com/bypass-inte...ll-windows-11/

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:00.