![]() |
Citiraj:
Nije problem što nema sunca po noći zimi, problem je što ga nema po danu |
Solarno zimi je beskorisno u kontinentalnim krajevima. Ili je oblačno ili je magla negdje tamo do podne. Jako malo sunca ima.
|
Ima netko sa solarima u pogonu ?
Kolika je iskoristivost po oblačnom / kiši / magli ? Na internetu nalazim brojke 10-50% što baš i nije neka informacija. Citiraj:
|
Citiraj:
Ne znam kako ćeš to akumulirati… možda u veće bojlere? |
Citiraj:
|
Po "oblačnom" zanemarivo 20w, paneli od 325w. Sunacni dan, 650w daje cca 230Ah, oblačni bez trunke sunca 10Ah i manje.
|
Citiraj:
Stavis 20tak komada i nije lose.. 3-4kw ... zima ti nebi trebalo bit !? |
Dobra ti je računica, znači na 4kw panela dobiješ oko max 500w danas, a bilo je i perioda i po 250 kada je bilo više oblačnije.
|
Citiraj:
Trebao bi ih min... 50 komada panela ... izgleda za nekih 1.5kw kad je naoblaka ...!? Znaci kucica od max 50-60 kvadrata .. I izolacija zidova pola metra ... I ako netko otvori vrata .kuku lele ! :D |
suncan dan, 25 celz, idealna temp, naide oblak, proizvodnja pada na 8% kapaciteta. string inverteri.
|
Surfajući naišao na solarna-elektrana.hr, koji su izgleda web od solarno.hr tj. tvrtke Hvaljen budi d.o.o. Prodaju solare Kineske tvrtke Risen Energy, model Titan. Ima li tko kakve komentare na tvrtku i na solare?
Imate li kakve proporuke izvođača i modela solara i ostale opreme za cca +-10kW na krovu? |
Citiraj:
U papirologiji piše da je priključna snaga u smjeru predaje u mrežu 6,00kw jer su toliko napisali projektanti u projektu. Također zanima me ima li tko da je na opskrbljivaču Eon, zanima me njihov mjesečni obračun poslane i predane el energije. |
Razmišljam o investiranju u solarnu elektranu. Pročitao sam prethodne postove i za početak imam neka pitanja:
1. Treba li prije traženja ponuda imati projekt ili postoje izvođači koji imaju svoje projektante te mogu dati ponudu za kompletnu realizaciju (uklj. projekt i ishođenje potrebnih papira od HEP-a? 2. Ako postoje, mogu li se, barem neki, ovdje navesti? 3. Traje li obračuska godina za predaju energije u mrežu i potrošnju iz mreže od 1.1. do 31.12. ili od početka ljetnog do zaršetka zimskog obračunskog razdoblja potrošnje energije iz mreže (kod mene je to sada 1.2. do 31.1. slijedeće godine)? |
1. Mozete samostalno napraviti projekt cca 3t kn ako bi se prijavljivali na neke poticaje od države/županije. Inace možete ugovoriti "ključ u ruke" da date punomoc nekoj firmi i oni vam sve naprave.
2. Google, teško je preporučiti, pošaljite par upita za ponudu i koji vam se čine ok na njih se odlučite. 3. Obračunska godina je od 1.1 do 31.12. Evo meni su u petak 07.04 završili sa montažom elektrane, 3 dana je trajala montaza. Ugovor sam sklopio 15.10.22 god., znači skoroooo 6 mj je prošlo do montaže, ali još čekam HEP za zamjenu brojila i da da dozvolu za trajni pogon... Ugovorili smo 9,9 kw panela, što ispadne 22 kom od 450w ali kad je došao majstor monter nije uspio smontirati 2 kom je kao nema mjesta na krovu pa ih je smontirao 20 kom ili 9kw... https://i.ibb.co/YL8jQ7L/IMG-1253.jpg |
Citiraj:
|
@VandaL.pr!, hvala lijepa.
Sada sam mali potrošač, između 2000 i 2500 kWh godišnje, ali s perspektivom povećanja potrošnje (npr. elektro automobil, toplinska pumpa za grijanje na struju_barem djelomično, priprema ptv na struju, smanjenje udjela niže noćne potrošnje). Instalacija je 3 fazna. Krov je orjentiran na jugoistok, a nalazim se u kotlini s čestim maglovitim jutrima. Razmišljam da bi panele bilo poželjno orjentirati tako da je zimi što je moguće bolja iskoristivost, a to je na mojoj lokaciji jugozapadna strana. Ideja je da od fotonaponskih panela izradim nadstrešnicu uz jugozapadno pročelje, s nagibom optimalnim za zimski period. Za definiranje nadstrešnice, pomogli bi mi odgovori na slijedeća pitanja: 1. Ima li moje razmišljanje smisla? 2. Postoje li neka ogranićenja za ugradnju nadstrešnice na pročelje u ruralnom području? 3. Kolika je dimenzija pojedinog panela (širina x duljina)? 4. Mora li širina panela (manja mjera) biti horizontalno, ili može i u smjeru nagiba? 5. Na koliko mjesta i na kojem razmaku je pojedini panel oslonjen na podlogu? |
Ako je netko upućen u tematiku, kako trenutno tržište stoji sa ponudom baterija za solarne elektrane? Uglavnom me zanima rang 10-25 kW, ali možda i nešto jače u poslovnoj primjeni.
Ima li smisla, koji se modeli preporučuju, prednosti, mane... |
Citiraj:
|
Citiraj:
Inverter je 8kw, max što sam proizvodio zadnjih par dana kad je bilo sunčano je bilo 5.6 kwh, moguće da će na ljeto biti još malo veća proizvodnja u satu ali valjda neće prelazit 6kwh. |
Citiraj:
Ako imaš 6kW panela, nemreš dobiti 8kW ... Inverter se uzima jači, zbog eventualnog peeka, kojeg u ovom slučaju ja ni jednom nisam imao ... Nego zanima me nešto, ako ima tu koji stručnjak ... Pošto sam bio pionir u ovome, i nije to toliko bilo razglašeno, zanima me da li je moguće zamjeniti inverter koji trenutno nema za baterije, za onoga koji ima za baterije ... Naravno postoji ALI : ploče su mi stavljene u seriju na krovu, pa da li i njih treba okretati u paralelu, jer koliko vidim ovi inverteri rade do 48V, da bi punili baterije ili se varam ??? Na krovu imam 2x15 ploča, znači 2 serijska kruga .... |
Neki stavljaju više ploča na manji inverter jer je peek ionako teoretski a ovako si maksimiziraš off the peek produkciju. Znači bude flat krivulja kroz dobar dio dana umjesto nekog brijega s vrhom.
|
Inverter se uvijek uzima slabiji jer je snaga ploca izrazena u Wp ionako, a i krivulja mu je bolja kad radi na 100%. A kako je krenula ova godina sa suncanim danima, povrat investicije sve dalji ;) Danas tek 4kWh proizvedeno.
|
Pozdrav!
Da li tko od vas koji imate solarnu elektranu ima Huawei inverter i DTSU666-H smart meter i da li ste sudjelovali (gledali) puštanje elektrane u rad? Naknadno smo ugradili smart meter koji na svojem ekranu prikazuje sve potrebne podatke ali instalater i ja imamo mali problem kako ga dodati u Fusion solar aplikaciju. Njemu je to prvi smart meter, nije ga još nikad ugrađivao pa ako ima koja posebna fora? Postupak koji je na službenim stranicama ne pali - ili ne prihvaća SN number ili ne prepoznaje da je nešto spojeno na inverter... |
Je li tko imao doticaja sa solar trackerima tipa Deger? Baca mi samo SolarShop i Veneko kao dobavljače. Nisu valjda tako rijetki? :stoopid:
https://www.degerenergie.de/wp-conte...EN_04-2022.pdf |
Citiraj:
Ja sam naknadno naručio smart meter, trebao bi stići kroz tjedan-dva pa ti mogu javiti kako je prošlo. |
Citiraj:
Potrebno je spojiti smart meter u izmjenjivač te ga dodati kao mjerač, nakon toga će se prikazati u aplikaciji. Inače sve piše u uputama, reci si ovom koji ga je instalirao da ih pročita |
Imam viška novaca i hti bih napravit solarnu centralu. Kuća je idealno okrenuta, krova ima dosta (13 x 8 m) . Zanima me slijedeće. Ne zanima me prodaja struje.. moja centrala proizvodi struju, ja od elektre uzimam za korištenje, a za višak me boli briga. Nek im bude džabe. ako bude manjka , nije mi problem namiriti razliku. Da li je to moguće ?
|
Citiraj:
Sent from my SM-G991B using Tapatalk |
Citiraj:
|
Citiraj:
Najisplativija opcija je da proizvodiš onoliko koliko trošiš. Uglavnom, ak imaš viška novaca kreni u akciju, isplati se. Ak si na sjeveru Hr javi se u inb, imam nekoga doma tko se bavi uvozom solarne opreme pa složi nekakvu ponudu. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:38. |