PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   DIY i Tinkering (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=74)
-   -   Sve o solarnim panelima, kućnim elektranama i ostalome (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=284780)

segregator 30.09.2022. 12:20

Citiraj:

Autor klokan057 (Post 3627642)
Instalacija ne bi imala veze sa HEP mrežom, direkt žica sa panela na posebni osigurač te na peć.
Koliko vidim na internetu te peći čuvaju toplinu 10-20 sati , tako da bi toplina trebala biti sačuvana od zalaska sunca danas do jutra sutra (te se u tom razdoblju grije).
Tj cigle glume bateriju - pa nije bitno što nema sunca kada treba grijanje.

Ja sam jednom davno kao student trebao HRT-u platiti petogodišnju TV pretplatu sa zateznim kamatama jer sam imao monitor za računalo u sobi
Nije problem što nema sunca po noći zimi, problem je što ga nema po danu

BinaryJesus 30.09.2022. 14:01

Solarno zimi je beskorisno u kontinentalnim krajevima. Ili je oblačno ili je magla negdje tamo do podne. Jako malo sunca ima.

klokan057 30.09.2022. 14:22

Ima netko sa solarima u pogonu ?
Kolika je iskoristivost po oblačnom / kiši / magli ?
Na internetu nalazim brojke 10-50% što baš i nije neka informacija.

Citiraj:

Autor BinaryJesus (Post 3627675)
Solarno zimi je beskorisno u kontinentalnim krajevima. Ili je oblačno ili je magla negdje tamo do podne. Jako malo sunca ima.

medo 30.09.2022. 17:35

Citiraj:

Autor klokan057 (Post 3627628)
Što mislite o ideji napajanja termoakumulacionih peći solarnim panelima?vodu u cijevima na krovu te spremati u bojler?

Bolje je staviti protočne solare koji griju vodu. Električni solari imaju iskoristivost 20% a protočni puno više i uz to direkt stvaraju toplinu. Ljudi griju bazene na to.

Ne znam kako ćeš to akumulirati… možda u veće bojlere?

Alister 30.09.2022. 19:38

Citiraj:

Autor klokan057 (Post 3627679)
Ima netko sa solarima u pogonu ?
Kolika je iskoristivost po oblačnom / kiši / magli ?
Na internetu nalazim brojke 10-50% što baš i nije neka informacija.

Evo meni ti je danas 10-15% bila iskoristivost, u prijevodu na jednom 200w panelu sam dobijao max 15W

net 30.09.2022. 19:48

Po "oblačnom" zanemarivo 20w, paneli od 325w. Sunacni dan, 650w daje cca 230Ah, oblačni bez trunke sunca 10Ah i manje.

O_D_E_Z 30.09.2022. 19:49

Citiraj:

Autor Alister (Post 3627754)
Evo meni ti je danas 10-15% bila iskoristivost, u prijevodu na jednom 200w panelu sam dobijao max 15W

Koliko ih imas ?

Stavis 20tak komada i nije lose.. 3-4kw ... zima ti nebi trebalo bit !?

Alister 30.09.2022. 20:04

Dobra ti je računica, znači na 4kw panela dobiješ oko max 500w danas, a bilo je i perioda i po 250 kada je bilo više oblačnije.

O_D_E_Z 30.09.2022. 20:09

Citiraj:

Autor Alister (Post 3627759)
Dobra ti je računica, znači na 4kw panela dobiješ oko max 500w danas, a bilo je i perioda i po 250 kada je bilo više oblačnije.

haha umoran san veceras ...
Trebao bi ih min... 50 komada panela ... izgleda za nekih 1.5kw kad je naoblaka ...!? Znaci kucica od max 50-60 kvadrata .. I izolacija zidova pola metra ... I ako netko otvori vrata .kuku lele ! :D

domina 01.10.2022. 20:48

suncan dan, 25 celz, idealna temp, naide oblak, proizvodnja pada na 8% kapaciteta. string inverteri.

Libertus 07.02.2023. 14:30

Surfajući naišao na solarna-elektrana.hr, koji su izgleda web od solarno.hr tj. tvrtke Hvaljen budi d.o.o. Prodaju solare Kineske tvrtke Risen Energy, model Titan. Ima li tko kakve komentare na tvrtku i na solare?

Imate li kakve proporuke izvođača i modela solara i ostale opreme za cca +-10kW na krovu?

Daten 23.03.2023. 10:12

Citiraj:

Autor Alister (Post 3619183)
Trofazna struja može imati povrat HEP-u 10KW, možeš ti imati i 100kw, ali HEP prima nazad samo 10KW.
Također ti to ovisi i o trafostanici na koju si spojen, neka me ispravi netko stručniji. I ona ima limit koliko ljudi mogu spojiti solare nazad na HEP

Razmišljam dodati na krov još dodatna 2 panela pa me zanima jel na dvosmjernom brojilu ima neki limitator koliko struje mogu poslati u mrežu ( na trofaznom sam priključku )?

U papirologiji piše da je priključna snaga u smjeru predaje u mrežu 6,00kw jer su toliko napisali projektanti u projektu.

Također zanima me ima li tko da je na opskrbljivaču Eon, zanima me njihov mjesečni obračun poslane i predane el energije.

IHJ 14.04.2023. 14:11

Razmišljam o investiranju u solarnu elektranu. Pročitao sam prethodne postove i za početak imam neka pitanja:
1. Treba li prije traženja ponuda imati projekt ili postoje izvođači koji imaju svoje projektante te mogu dati ponudu za kompletnu realizaciju (uklj. projekt i ishođenje potrebnih papira od HEP-a?
2. Ako postoje, mogu li se, barem neki, ovdje navesti?
3. Traje li obračuska godina za predaju energije u mrežu i potrošnju iz mreže od 1.1. do 31.12. ili od početka ljetnog do zaršetka zimskog obračunskog razdoblja potrošnje energije iz mreže (kod mene je to sada 1.2. do 31.1. slijedeće godine)?

VandaL.pr! 14.04.2023. 14:27

1. Mozete samostalno napraviti projekt cca 3t kn ako bi se prijavljivali na neke poticaje od države/županije. Inace možete ugovoriti "ključ u ruke" da date punomoc nekoj firmi i oni vam sve naprave.
2. Google, teško je preporučiti, pošaljite par upita za ponudu i koji vam se čine ok na njih se odlučite.
3. Obračunska godina je od 1.1 do 31.12.

Evo meni su u petak 07.04 završili sa montažom elektrane, 3 dana je trajala montaza.
Ugovor sam sklopio 15.10.22 god., znači skoroooo 6 mj je prošlo do montaže, ali još čekam HEP za zamjenu brojila i da da dozvolu za trajni pogon...
Ugovorili smo 9,9 kw panela, što ispadne 22 kom od 450w ali kad je došao majstor monter nije uspio smontirati 2 kom je kao nema mjesta na krovu pa ih je smontirao 20 kom ili 9kw...

https://i.ibb.co/YL8jQ7L/IMG-1253.jpg

mkey 14.04.2023. 18:52

Citiraj:

Autor VandaL.pr! (Post 3670809)
kad je došao majstor monter nije uspio smontirati 2 kom je kao nema mjesta na krovu pa ih je smontirao 20 kom ili 9kw...[/url]

Ovo je stvarno top. Nije velika greška, niti 10% :D

IHJ 15.04.2023. 15:51

@VandaL.pr!, hvala lijepa.

Sada sam mali potrošač, između 2000 i 2500 kWh godišnje, ali s perspektivom povećanja potrošnje (npr. elektro automobil, toplinska pumpa za grijanje na struju_barem djelomično, priprema ptv na struju, smanjenje udjela niže noćne potrošnje). Instalacija je 3 fazna. Krov je orjentiran na jugoistok, a nalazim se u kotlini s čestim maglovitim jutrima. Razmišljam da bi panele bilo poželjno orjentirati tako da je zimi što je moguće bolja iskoristivost, a to je na mojoj lokaciji jugozapadna strana. Ideja je da od fotonaponskih panela izradim nadstrešnicu uz jugozapadno pročelje, s nagibom optimalnim za zimski period.

Za definiranje nadstrešnice, pomogli bi mi odgovori na slijedeća pitanja:

1. Ima li moje razmišljanje smisla?
2. Postoje li neka ogranićenja za ugradnju nadstrešnice na pročelje u ruralnom području?
3. Kolika je dimenzija pojedinog panela (širina x duljina)?
4. Mora li širina panela (manja mjera) biti horizontalno, ili može i u smjeru nagiba?
5. Na koliko mjesta i na kojem razmaku je pojedini panel oslonjen na podlogu?

Libertus 23.05.2023. 13:04

Ako je netko upućen u tematiku, kako trenutno tržište stoji sa ponudom baterija za solarne elektrane? Uglavnom me zanima rang 10-25 kW, ali možda i nešto jače u poslovnoj primjeni.

Ima li smisla, koji se modeli preporučuju, prednosti, mane...

Inovator 24.05.2023. 02:27

Citiraj:

Autor Daten (Post 3666949)
Razmišljam dodati na krov još dodatna 2 panela pa me zanima jel na dvosmjernom brojilu ima neki limitator koliko struje mogu poslati u mrežu ( na trofaznom sam priključku )?

U papirologiji piše da je priključna snaga u smjeru predaje u mrežu 6,00kw jer su toliko napisali projektanti u projektu.

Također zanima me ima li tko da je na opskrbljivaču Eon, zanima me njihov mjesečni obračun poslane i predane el energije.

Da, limitirano je. A koliko kW ti je inverter?

Daten 24.05.2023. 10:53

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3677726)
Da, limitirano je. A koliko kW ti je inverter?

Ništa onda, a i onako sam odustao jer bi dodatna dva panela bila montirana na SZ dio krova što mi ne znači puno.

Inverter je 8kw, max što sam proizvodio zadnjih par dana kad je bilo sunčano je bilo 5.6 kwh, moguće da će na ljeto biti još malo veća proizvodnja u satu ali valjda neće prelazit 6kwh.

Nbdy32 31.05.2023. 10:23

Citiraj:

Autor Daten (Post 3677790)
Ništa onda, a i onako sam odustao jer bi dodatna dva panela bila montirana na SZ dio krova što mi ne znači puno.

Inverter je 8kw, max što sam proizvodio zadnjih par dana kad je bilo sunčano je bilo 5.6 kwh, moguće da će na ljeto biti još malo veća proizvodnja u satu ali valjda neće prelazit 6kwh.

Nemoj gledati koliki je inverter, nego koliko imaš ploča i koje vataže na krovu ...

Ako imaš 6kW panela, nemreš dobiti 8kW ...

Inverter se uzima jači, zbog eventualnog peeka, kojeg u ovom slučaju ja ni jednom nisam imao ...

Nego zanima me nešto, ako ima tu koji stručnjak ...

Pošto sam bio pionir u ovome, i nije to toliko bilo razglašeno, zanima me da li je moguće zamjeniti inverter koji trenutno nema za baterije, za onoga koji ima za baterije ...

Naravno postoji ALI : ploče su mi stavljene u seriju na krovu, pa da li i njih treba okretati u paralelu, jer koliko vidim ovi inverteri rade do 48V, da bi punili baterije ili se varam ???

Na krovu imam 2x15 ploča, znači 2 serijska kruga ....

BinaryJesus 31.05.2023. 11:52

Neki stavljaju više ploča na manji inverter jer je peek ionako teoretski a ovako si maksimiziraš off the peek produkciju. Znači bude flat krivulja kroz dobar dio dana umjesto nekog brijega s vrhom.

Inovator 31.05.2023. 13:57

Inverter se uvijek uzima slabiji jer je snaga ploca izrazena u Wp ionako, a i krivulja mu je bolja kad radi na 100%. A kako je krenula ova godina sa suncanim danima, povrat investicije sve dalji ;) Danas tek 4kWh proizvedeno.

mamikulcic 04.06.2023. 11:41

Pozdrav!
Da li tko od vas koji imate solarnu elektranu ima Huawei inverter i DTSU666-H smart meter i da li ste sudjelovali (gledali) puštanje elektrane u rad?
Naknadno smo ugradili smart meter koji na svojem ekranu prikazuje sve potrebne podatke ali instalater i ja imamo mali problem kako ga dodati u Fusion solar aplikaciju. Njemu je to prvi smart meter, nije ga još nikad ugrađivao pa ako ima koja posebna fora? Postupak koji je na službenim stranicama ne pali - ili ne prihvaća SN number ili ne prepoznaje da je nešto spojeno na inverter...

domy_os 16.06.2023. 00:26

Je li tko imao doticaja sa solar trackerima tipa Deger? Baca mi samo SolarShop i Veneko kao dobavljače. Nisu valjda tako rijetki? :stoopid:

https://www.degerenergie.de/wp-conte...EN_04-2022.pdf

Igorr 16.06.2023. 09:50

Citiraj:

Autor mamikulcic (Post 3679796)
Pozdrav!
Da li tko od vas koji imate solarnu elektranu ima Huawei inverter i DTSU666-H smart meter i da li ste sudjelovali (gledali) puštanje elektrane u rad?
Naknadno smo ugradili smart meter koji na svojem ekranu prikazuje sve potrebne podatke ali instalater i ja imamo mali problem kako ga dodati u Fusion solar aplikaciju. Njemu je to prvi smart meter, nije ga još nikad ugrađivao pa ako ima koja posebna fora? Postupak koji je na službenim stranicama ne pali - ili ne prihvaća SN number ili ne prepoznaje da je nešto spojeno na inverter...

Jesi uspio riješiti?
Ja sam naknadno naručio smart meter, trebao bi stići kroz tjedan-dva pa ti mogu javiti kako je prošlo.

pinkskin 18.06.2023. 03:12

Citiraj:

Autor mamikulcic (Post 3679796)
Pozdrav!

Ukratko ovako to ide.

Potrebno je spojiti smart meter u izmjenjivač te ga dodati kao mjerač, nakon toga će se prikazati u aplikaciji.

Inače sve piše u uputama, reci si ovom koji ga je instalirao da ih pročita

zlatko 28.06.2023. 20:19

Imam viška novaca i hti bih napravit solarnu centralu. Kuća je idealno okrenuta, krova ima dosta (13 x 8 m) . Zanima me slijedeće. Ne zanima me prodaja struje.. moja centrala proizvodi struju, ja od elektre uzimam za korištenje, a za višak me boli briga. Nek im bude džabe. ako bude manjka , nije mi problem namiriti razliku. Da li je to moguće ?

antebr 28.06.2023. 20:21

Citiraj:

Autor zlatko (Post 3683433)
Imam viška novaca i hti bih napravit solarnu centralu. Kuća je idealno okrenuta, krova ima dosta (13 x 8 m) . Zanima me slijedeće. Ne zanima me prodaja struje.. moja centrala proizvodi struju, ja od elektre uzimam za korištenje, a za višak me boli briga. Nek im bude džabe. ako bude manjka , nije mi problem namiriti razliku. Da li je to moguće ?

Ne.

Sent from my SM-G991B using Tapatalk

zlatko 28.06.2023. 20:25

Citiraj:

Autor antebr (Post 3683435)
Ne.

Sent from my SM-G991B using Tapatalk

Onda ništa. Tnx na brzom odgovoru.

mamikulcic 28.06.2023. 21:36

Citiraj:

Autor zlatko (Post 3683433)

Po trenutnom zakonu na kraju godine ne smiješ imati ništa viška jer onda prelaziš u proizvođače i računica je nikakva. Sprema se novi zakon prema kojem ćeš viškove (ako sam dobro shvatio) moći koristiti i sljedeće godine.
Najisplativija opcija je da proizvodiš onoliko koliko trošiš.
Uglavnom, ak imaš viška novaca kreni u akciju, isplati se. Ak si na sjeveru Hr javi se u inb, imam nekoga doma tko se bavi uvozom solarne opreme pa složi nekakvu ponudu.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:38.