PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

bigAdvance 10.05.2023. 15:54

Citiraj:

Autor coconut (Post 3675254)
Malo su mi čudne te kategorije. Otkad EV imaju npr. akumulator, brave i ključeve za paljenje,...? Jel to crkla baterija u daljinskom pa RFID čip nije radio?

svaki EV ima 12v akumulator

De5tr0yer 10.05.2023. 16:40

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3675230)
Razvidno je puno manje kvarova na pogonskom sustavu i pripadajućoj elektronici.

U prosjeku ICE auti imaju 40% više kvarova od EVa (6,9 vs 4,9 na 1000 vozila)

Ono što bi bilo interesantno vidjeti je usporedba EV vs. ICE starosti do 3 godine.
Čini mi se da se ovdje uspoređuje ICE skup upitnog medijana godišta proizvodnje vs max 3 godine stari EV.

Kako god to biva sa statistikama, može se sve okrenuti naopako: sortirati 2020 u srednjoj klasi, Tesla tek na 4. mjestu kukulelek.
:chears:

bigAdvance 10.05.2023. 17:13

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3675265)
Ono što bi bilo interesantno vidjeti je usporedba EV vs. ICE starosti do 3 godine.
Čini mi se da se ovdje uspoređuje ICE skup upitnog medijana godišta proizvodnje vs max 3 godine stari EV.

Kako god to biva sa statistikama, može se sve okrenuti naopako: sortirati 2020 u srednjoj klasi, Tesla tek na 4. mjestu kukulelek.

4-to mjesto za relativno novog proizvođača automobila s novom vrstom pogona, novim tvornicama, novim proizvodnim procesima...

Ne vidim kako to može biti loše :)

Na stranu sad tvoje ili moje preferense, EV jednostavno ne može imati istu količinu kvarova kao ICE, jednostavno logički ne može. Nema toliko dijelova i sama metoda pogona nije toliko agresivna.

Planned obsolescence s druge strane...to je puno realniji strah kod EV-a

De5tr0yer 10.05.2023. 18:39

Citiraj:

Autor bigAdvance (Post 3675269)
4-to mjesto za relativno novog proizvođača automobila s novom vrstom pogona, novim tvornicama, novim proizvodnim procesima...

Ne vidim kako to može biti loše :)

Čini se da sam profesionalni provokator. :)
Kao što rekoh: sve se može okrenuti naopako.

Svejedno je smiješno da ćemo sad braniti jadnu Teslu i tražiti izgovore zašto je jedan nazor dane statistike nepravedan.
Ili je smiješno kak ćemo pljuvati po EV-u generalno. Ili pričat kak je ICE loš i smrdi.

A ono obje tehnolođije će koegzistirati bar decenij. :beer:

Hamm 10.05.2023. 19:49

Citiraj:

ADAC izdao najnoviju studiju pouzdanosti tj. kvarova na cesti.

Kak Jura veli...ovisi koga pitaš. :D

https://youtu.be/o5EYzFIVr2Y

Inovator 10.05.2023. 19:56

Citiraj:

Autor bigAdvance (Post 3675261)
svaki EV ima 12v akumulator

I kad na Tesli krepa, imas problem.

bigAdvance 10.05.2023. 20:53

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3675295)
I kad na Tesli krepa, imas problem.

isti problem/rjesenje ko i na svakom drugom autu

lowrider 10.05.2023. 21:12

Nisu za EV ti 12V akui neki uber ko oni za S&S sustave u odnosu na obične?

RaneZ 10.05.2023. 21:37

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3675314)
Nisu za EV ti 12V akui neki uber ko oni za S&S sustave u odnosu na obične?

Ne, klasicni 120-150e aku :chears:

bigAdvance 10.05.2023. 22:01

Ima ih svakakvih.

Što se tiče Tesle:

U modelima do 2021. koriste "klasične" (lead acid) 12v baterije. Od 2020. su softverski uveli upozorenje kad je bateirja na izdahu pa ju stigneš zamijeniti. Procedura zamjene je slična ko i kod ICEa uz jedan dodatan korak disconnectanja HV kabla.
Cijena nove OEM lead-acid baterije je oko 100 eura. A ako hoćeš staviti li-ion, one su oko 400-500 eura (aftermarket).

Od 2022 sve tesle imaju li-ion bateriju koja bi trebala trajati barem jednako dugo kao i glavna baterija za pogon, dakle manje više cijeli lifespan automobila i nema potrebe za zamjenom.

lowrider 10.05.2023. 22:06

Ta baterija je backup sustava?
Jer za potrošače se koristi vjerojatno DC-DC step down konverter sa glavne baterije.

CatKiller 10.05.2023. 22:31

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3675265)

"Serviseri mrze ovaj trik" ;)

Usporedjuju se auti jednake starosti tj. EZ datuma.
Kruške i kruške, špecli i špecli :p

4. mjesto u društvu BMWa i MBa nije loše za praktikante koji su prije 12 god počeli sklapati aute ;) .

Jedino sam ili slijep ili nisam sposoban naci ID3 koji me isto tako zanima za referencu.

Ubacio ovdje jer ima puno click-baitova o pouzdanosti EVa, a mislim da ni najtvrdokorniji konzumenti benzinskih para ne mogu osporiti ADACovo izvjesce.

Ono sto me najvise smeta je guranje u tabore. Meni je jednaki gust kruzati u V12 Maybachu kao i stisnuti
"nuklearnog" Plaida.

Za dugi vikend bukirao V8 S-Klasu, taman za do Heilbrona na kavu, ili do Jelca gdje god se skrio.

buljo 10.05.2023. 22:42

Citiraj:

Neugodno iznenađenje Toyota koja je s Aurisom, C-HR i Corollom pri dnu pouzdanosti.

Eh 12V baterija odnosno acu :D

Ak je to jedini kvar (a je, jer sam gledao prije) potpisujem. Bilo je puno "problema" sa akumulatorima za vrijeme korone kad ekipa nije vozila aute po mj- dva pa eto na novom autu krepo acu :)

Ne znam kak je velika 12V u tesli al kod mene u corolli je 45Ah.

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3675335)
ili do Jelca gdje god se skrio.

Pazi da ne bi do Zga vozio :D

Jelc 10.05.2023. 22:49

Jučer došao.
Sa dobrim starim benzincem.
Jedno punjenje:p
I još imam za 170km:D

Inovator 10.05.2023. 22:54

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3675329)
Ta baterija je backup sustava?
Jer za potrošače se koristi vjerojatno DC-DC step down konverter sa glavne baterije.

Nije backup. DC-DC stepdown bi bilo skupo i samo bi dodatno kompliciralo pricu.
Dogodi se nesto lijepo, ak krepa i ne mozes u auto, a ni dici haubu ;)

De5tr0yer 10.05.2023. 23:07

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3675335)
Za dugi vikend bukirao V8 S-Klasu, taman za do Heilbrona na kavu, ili do Jelca gdje god se skrio.

Još da Plaid smislimo da usporedimo.
Napravimo Rundgang, nema problema, izvedem i ja jednog od svojih 20+ godina starih krntija da provjerimo koliko ulja moram nadoliti po prijeđenom kilometru :D
Ne stvarno, zainteresiran sam, broj imaš. :chears:

bigAdvance 11.05.2023. 16:34

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3675340)
Nije backup. DC-DC stepdown bi bilo skupo i samo bi dodatno kompliciralo pricu.
Dogodi se nesto lijepo, ak krepa i ne mozes u auto, a ni dici haubu ;)

Ako 12v crkne - ne mozes uc u auto ali mozes otvoriti frunk i zamijeniti bateriju. Alternativa je spojit klemama, bitno je samo da auto koji daje struju (ako je ICE) ne radi jer kad radi onda daje prek 14v a to ce triggerirat upozorenja u Tesli i onda moras u servis.

Frunk se (kod modela Y/3) otvara skidanjem poklopca za vuču, izvlačenjem žica i spajanjem na običnu 9v bateriju. Ovo funkcionira samo ako je 12v kompletno mrtva ili su vrata otključana (iz očitih security razloga)

Colop 11.05.2023. 17:59

Citiraj:

Autor xlr (Post 3675222)
Mislim da se zove red summer, neka me netko ispravi.

Ovaj tipfeler me podsjetio na Neda kad je zvao Crayolu :D
https://youtu.be/UvDouLPAT30

Istina, red summer :D

Poslano sa mog SM-N770F koristeći Tapatalk

Juice 12.05.2023. 09:20

Prije par tjedan čovjek me na križanju okrznuo. Ispunili europsko, prijavio na osiguranje i on je dao lažni iskaz navodeći da se to nije dogodilo i osiguranje je odbilo.
Na koji način riješit to sada? Ić na policiju pa prijavit? Na križanju stoje kamere al sad kolko su u funkciji i dal ima od tada pitanje je

Hamm 12.05.2023. 09:22

Čekaj ali potpisao je europsko i imaš sve njegove podatke?

vga killer 12.05.2023. 09:45

Zovi policiju, nema ti druge.
Nažalost, europsko izvjesce može posluzit samo za obrisat guzicu, ako se druga strana počne pravit grbava.

A za kamere ovisi koje si sreće, ja sam imao sreće na Trešnjevačkom placu kad me lik okrznuo, počeo pičkarati i pobjegao....ja dobio točno 20kn odstete za pol cm crte, a on dvije svoje penzije kaznu na sudu za bježanje

Hamm 12.05.2023. 11:36

20kn? Pa kaj si tačke gurao ili? :D Jasno da si može dupe obrisati ali imaš sve podatke potpisao je skicu nesreće itd....

Mommistake 12.05.2023. 11:54

I mene zanima.

Kakva je to odšteta? Od osiguranja si to dobio?

Čak ni polir pastu za to ne možeš kupiti.

Hamm 12.05.2023. 11:57

Ko bog vidjeli elektro twinga i napisali u zapisnik da se ne radi o automobilu nego kolicima za shopping. :D

Mommistake 12.05.2023. 12:10

Zamisli, onako, jedan petak, dva lika sjede u osiguranju u uredu, i kaže jedan, "Ajde budi faca i ponudi nekome 20kn odštete, da vidimo reakciju...".

Drugi: "Say no more...". :D

2 tjedna nakon toga, evo posta na pcekspertu. :D

vga killer 12.05.2023. 12:45

Ima tome par godina na Suzuki SX4.
Ogrebotina od 1cm ko da si noktom potegnuo, tj ništa. Mogao sam vozit na poliranje al je fakat trebalo povećalo da se išta vidi, glavno da je ovaj dobio finu kaznu samo zbog ponašanja.
Da je gladan zbog tog bio, ne bi me bilo briga

Hamm 12.05.2023. 13:49

I kak si dokazao da je to on ako jedva vidi? :D

Juice 12.05.2023. 14:04

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3675608)
Čekaj ali potpisao je europsko i imaš sve njegove podatke?

Je, na europskom je napisano da je kriv, al jbg.
Križanje Selske-Zagorske je to bilo, ja u traci za lijevo čekam i lik me samo štrajfa po boku i nastavi, još sam ga moro lovit do doma. Bio je deda, 48' godište brijem koji nije skužio kao kaj se dogodilo, i ajde star je, pa ajmo samo europsko. Na kraju me izvozao ko malog majmuna.

Na kraju ga danas uspio nafukat da dođe do osiguranja, čak se i neli glavni u osiguranju spustio dolje te je nakon rasprave promijenio iskaz. Na kraju mu je rekao taj šef da bolje da promijeni i kaže kak je bilo jer će sigurno završit na sudu kolko sam uporan bio i na kraju će završit s većim troškovoma.
Riješeno sva srećom, još samo auto sredit.

Ubuduće za bilo kakav udes zovem policiju pa nek rade zapisnik i ostalo. Popilo mi to europsko izvješće i naganjanje živce već po koji put.

bigAdvance 12.05.2023. 14:18

Citiraj:

Autor Juice (Post 3675652)
Križanje Selske-Zagorske je to bilo, ja u traci za lijevo čekam i lik me samo štrajfa po boku i nastavi, još sam ga moro lovit do doma. Bio je deda, 48' godište brijem koji nije skužio kao kaj se dogodilo, i ajde star je, pa ajmo samo europsko. Na kraju me izvozao ko malog majmuna.

Na kraju ga danas uspio nafukat da dođe do osiguranja, čak se i neli glavni u osiguranju spustio dolje te je nakon rasprave promijenio iskaz. Na kraju mu je rekao taj šef da bolje da promijeni i kaže kak je bilo jer će sigurno završit na sudu kolko sam uporan bio i na kraju će završit s većim troškovoma.

Ubuduće za bilo kakav udes zovem policiju pa nek rade zapisnik i ostalo. Popilo mi to europsko izvješće i naganjanje živce već po koji put.

gdje je osiguran?

Juice 12.05.2023. 14:36

Euroherc

coconut 12.05.2023. 14:44

Najgore autoosiguranje u 'rvata.

bigAdvance 12.05.2023. 14:49

Osiguravajuće kuće Agram grupacije: Euroherc, Jadransko (sada Adriatic) i Adriatic

Ako si u prometnoj i suprotna strana je osigurana u neka od te 3 osig. kuće - odmah zovi policiju. Smeća najveća, navlačit će te i odugovlačit, tražit svaku priliku da izbjegnu ili odlože plaćanje štete, lowballat te itd.
Kod ozbiljnijih iznosa inzistiraju na policijskom zapisniku bez kojeg će te jebat ko majmuna. I zato - uvijek zvati policiju ako je krivac osiguran kod te 3 osiguravajuće kuće.

Svima koji uzimaju osiguranje kod tih lihvara kažem - super, uštedio si 20kn na jeftniijem obaveznom autoosiguranju ali ti zato 100% zovem policiju u slučaju prometne.

Napravite društvu uslugu i nemojte uzimati osiguranje tamo.

Mommistake 12.05.2023. 14:51

Euroherc, dvije saobračajke sam imao privatno, obje ja nisam kriv, obje bez ikakvog problema riješio, dapače, više love dobio nego treba/očekivao. :)

Moje iskustvo.

X-Plosiv 12.05.2023. 14:57

Trenutačno sam u sudskom procesu sa Eurohercom zbog sudara sa RS-om dok sam ga imao, čekali su ovaj mjesec koliko sam shvati zadnji dan da se žale, ali zbog "bijelog" štrajka, tek nakon 19.05. mogu vidjeti što je sa time..

Juice 12.05.2023. 15:07

Moj slučaj nije uopće do osiguranja jer je on dao lažan iskaz, rekao je da se to uopće nije desilo.

vga killer 12.05.2023. 15:13

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3675649)
I kak si dokazao da je to on ako jedva vidi? :D

Policija pogledala kameru na stupu i to je bio dovoljan dokaz da je lupio u auto

murina 12.05.2023. 17:46

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...dcc9b70a61.jpg
mustang suv i suv sto je nekad bio

Sent from my iPhone using Tapatalk

pci_e3x 12.05.2023. 22:49

s jednim mozes bilo gdje, drugi bi se raspao :)

Hamm 13.05.2023. 07:44

Citiraj:

Autor Juice (Post 3675652)

Da na žalost ljudi su smeća. :) Imao sam jednu prometnu i ja sam bio kriv. Lijepo izašao van kriv sam jbg isprike jeste ok i to.

Lijepo pitao čoek jel da zove muriju ili ne reko gle ajde ne da ne dobijem još i kaznu za izazivanje prometne nesreće. Fino sve riješili i bok. Sve sam detaljno poslikao, poslao na svoje osiguranje itd...

Malo me neki bahati "prometni vještak" jebao da moramo doći s autima kakvi su nakon sudara, a moj je već drugi dan išao na servis (blago popigana hauba, puknuti nosač fara i tak..ništa ozbiljno). Pa sam ja bio bahat i onda smo se dogovorili. :D Mislim sve je poslikano, skica je jasna i to je to.

Citiraj:

Autor Juice (Post 3675661)
Euroherc

Kolegu je je naguzila baba sa puntom dok je puštao pješaka na zebri. :D Četiri mjeseca navlaćenja od "znam ti ja limara" do "pa nemre to toliko koštati" preko "ma ima na otpadu 100% takav". Ok je stari je volvo s60 iz 2001. ali ga je mrtav ladan odfurao u ovlašteni gdje su mu stavili originalni branik i sve ono kaj ide ispod, a to je kod volva neka dodatna komplikacija koliko mi je pričao. :D

Na kraju je svojom lovom platio ovlaštenom da bi onda još čekao lovu od euroherca.

Radi se o 1800 ojra.

Što dalje od navedene gamadi. To je bagra s kojom ne treba imati nikakvog posla.

Citiraj:

Autor vga killer (Post 3675675)
Policija pogledala kameru na stupu i to je bio dovoljan dokaz da je lupio u auto

To znači da kamere nisu rezolucije "minecraft"? :D

coconut 13.05.2023. 08:11

@murina
Taj auto lijevo na slici od tvoga ne zaslužuje da u svom imenu ima riječi 'Mustang' i 'SUV'.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:07.