![]() |
|
Citiraj:
S time da dizeli još izbacuju partikle a benzinci ne, a to dvoje je ono kaj najviše uništava čovjeka kao jedinku, na stranu sa CO i ostalo što je važnije za atmosferu od samih ljudi. Ako žele smanjit zagađenje neka se sufinanciraju ili odlobode određenih davanja što noviji auti sa što manje ispuštenih govana odnosno penaliziraju stari koji zagađuju X(Y) puta više od novih. |
Činjenica je, a bit će još duuugo vremena, da svako vozilo zagađuje na svoj način. Bilo u proizvodnji ili eksploataciji, vozila zagađuju - čađa, CO2, NOx, komadići gume, prašina iz pakni, buka,...
|
Citiraj:
Ali da dizelaši su štetniji za ljude. :) Zato dizelaši nisu za ekipu koja se vozi samo po gradu. :) Isto tako proizvođači moraju srediti malo regenreaciju da se regenerira van nasilja, a ne nakon autoputa krene mi regeneracija pred kućom. :D GG VW/Skoda. :D Sve staro treba uz poticaje maknuti s ceste. :) Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Jel ovo https://www.youtube.com/watch?v=8D6W...l=UkraineUnlim ? Ja puštam u pogon elektrane, to mi je core posao. Posla fala bogu ima. Poso cvjeta. Europa ti je povezana, u najveću najstabilniju najjaču i najbolje vođenu mrežu na svijetu https://en.wikipedia.org/wiki/Synchr...inental_Europe Mi u HR kupujemo struju (dio). Kupujemo odovuda https://hupx.hu/en/ cijena danas je ispod 100€/ MWh. U peaku je bila 800. Uzrok je kepec iz rusije, panika i špekulacije. Neki dobro zarađuju na tome. Skuplji je plin, al nije da ga nema. Ima ga za 1000 godina, ima i nafte ima i ugljena, tu je i fracking za naftu i plin i tarni pijesci. Neke tehnologije koštaju više. https://gas.kyos.com/?gclid=Cj0KCQiA...8aAkPJEALw_wcB Ja nisam zeleni, ja sam ono totalno ANTI zeleni. Ne vozim el auto. Vozim motor bez katalizatora. Mrzim Gretu. Sve što sam pisao su činjenice, ko što je činjenica da dizeli jesu prijetnja za zdravlje u gradovima (naravno, stariji više nego novi). Zato su i pozabranjivani u nekim €u gradovima. Činjenica je da su EL auti budućnost. Pa i svaki proizvođač je najavio kad prekidaju s razvojem i proizvodnjom ICE. Ja se ne veselim posebno tome (osim da se maknu dizeli, s naglaskom na stare prije EURO5). Volim svog benzinca i volim Yamahu bez katalizatora, s maknutim svim eko pizdarijam na softwareu i obogaćenim mapama:roller: Zelene energije nema. Ljudi umiru od svih izvora energije (puštanje, eksploatacija, održavanje). Osobno doživio 2019 u Omanu (prva GE vjetrofarma) da je poginuo indijanac na banderi. Ubio ga grom u pustinji (pao s 132kV tornja). Dan pauze (plaćeni) i idemo dalje. https://www.youtube.com/watch?v=R_xr...enewableEnergy s ove bandere na sredini videa Kod svake veće termice neko pogine. Pogine i kod hidro i kod solara. Da se vratim na temu. El auti imaju i prednosti i mane. Najveća ekološka prednost je da nema lokalnog onečišćenja zraka. Za mene trenutno nije (mislim da nije ni za 90% ljudi), al da mi je sljedeći auto pošto imam garažu s strujom to je sigurno. Jel sljedeće godine, il one poslje je pitanje, al definitivno ne daleko. |
CO2.
Moj neki stavovi o CO2. NEDVOJBENO postoji korelacija između CO2 i zagrijavanja. Vidi se iz leda kroz povijest zemlje gje je nedvojbena veza između temperature zemlje i CO2 u atmosferi. Lagano je dokazivo i labaratorijski. Činjenica je (iz leda) da je CO2 u zemljinoj atmosferi bilo i više nego dana...pa eto života ima. CO2 je neotrovan plin....kojeg proizvodiš kad dišeš. CO2 je plin koji je potreban za život (ne u velikim količinama) Postoje razni jednostavniji i kompliciraniji mehanizmi koji taj CO2 miču iz atmosfere (vidljivo iz leda, bilo ga više pa manje). Neki od mehanizama su voda u zraku (oksid nemetala+voda =kiselina), fotosinteza. Ne razumiju se dobro mehanizmi koji utječu na micanje CO2 iz atmosfere. Postoje teorije da će se prirodno balansirati višak. Primjer više CO2 više zagrijavanja, više kiše brža eliminacija iz atmosfere....al povećava kiselost...nedovoljno se razumiju mehanizmi Isto s algama koje ga miču, toplije, više algi....nedovoljno razumijemo procese Mislim da je s CO2 sve prenapuhano. Ak gledaš objektivno, i da se digne razina mora, da naj. su oni otočići u pacifiku, gradovi uz obalu. Al isto tak, oni koji su na sjeveru odnosno di je hladnije će vjerojatno profitirati od toplije klime. Ne razumiju se baš dobro ti mehanizmi, može svašta bit. Oničešćenje zraka partikulatima je problem https://www.who.int/news-room/fact-s...ion-and-health procjena je oko 7 milijuna ljudi godišnje rikne od toga. ICE ima znatan doprinos u tome (većinom dizel, od ICE), ima ogroman udio i proizvodnja energije. Koliki je udio vozila u tim smrtima, ne znam, čitao sam negdje oko 300k (ili 5%) Nije isto ak pališ gorivo u autu i koristiš struju iz elektrane koja je dobivena od prljavog goriva, al to ide višlje u atmosferu (uglavnom). |
Citiraj:
Citiraj:
Apsolutno jesu, zato ih brane iz gradova, da je za ljude stetniji benzin bilo bi obrnuto. Nego zna li netko, regeneracija dpfa odnosno ispustanje tih govana u zrak, jel to uracunato u ove podatke ili to ko *jebe? |
Dočekao svoja nova kola napokon,registrirano i u pogonu 5 dana.
Škoda Kodiaq 1.5 TSI Business. Kako sam ga naručio davno, i dočekao,cijena je ostala na razini vremena narudžbe,i u tom kontekstu dojam je jako,jako puno novog auta za 28 990 eura otprilike. Naravno da zbog proteklog vremena vozilo nije došlo identično kao što je naručeno, već sa dodatnom opremom koja je promijenjena od strane proizvođača za 2023 ali kako nije posebno naplaćena, nisam se žalio puno na digitalni kokpit recimo i još neke detalje. Kada sam naručivao, modeli u užem izboru su bili : Duster 1.3 tce extreme ( cca 22 600 e tada i rok isporuke nešto kraći, odbila me izrada i kvaliteta materijala,ostalo čak bilo više nego ok) Jeep Compass 1.3 Longitude ( cca 28 000 e i već bi ga vozio skoro godinu dana da me nije odbila test vožnja, izolacija loša, osjećaj u vožnji nikakav, položaj sjedenja loše pogođen za prosječnog europljanja od 180cm, prekidači i ergonomija Fiat Tipa iz 2016 godine za 2 puta veću cijenu) Mazda CX5 2.2 diesel ( cca 32 800 e, prvi izbor koji je već bio naručen ali samo zbog neozbiljnosti trgovca je propao posao, poprilično bio razočaran jer su mi dogovoreno dignuli za ovo 5000e ako želim auto i još onda je trebalo čekati Godota u nepoznatom roku) Kako sam već prošao niz Škoda, ova se uklopila jako dobra(stara octavia 3 1.6 tdi će ostati kao back up zasad :D ) . I da, apsolutno nema nikakvih prizvuka poput hibrida ili slično,to u startu odbacio kao nebitan faktor. https://freeimage.host/i/HXaMhQf https://freeimage.host/i/HXaMQ3B |
U dizelaša sad moram svako malo sipati ureju/pišalinu :D
|
Citiraj:
Cestitke na medvjedu :-) . Taj 1.5 TSI je super motor. 150 HP jelda? Meni je trosio na kracim relacijama malo vise od 2.0 TDI, na duzim malo vise. Jako zahvalan i uglađen. Kad dodjes sa dizelasa, ne skuzis u leru da motor uopce radi. |
Citiraj:
Možeš samo molim te navesti opremu koja dolazi u toj Business opremi? Imaš kakav prospekt ili papir gdje je sve navedeno, čisto me zanima...:) |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
To je nemoguće, a bez da ne kršiš ustav. :D Citiraj:
Citiraj:
|
Bio dokumentarac francuski na teveju, testirali aute u vožnji priključene na mjerače, da te navedene vrijednosti nemaju veze s stvarnim, da je razlika i 10x-20x veća
|
Nisam siguran koliko su danas spremni riskriati s nekim ozbiljnim skrivanjem brojeva nakon Dieselgate cirkusa. :)
Ne znam kada je taj dokumentarac nastao. To je zapravo pitanje. A i tko ga je radio. Ako ga je radila retardgreta onda si mogu misliti kakvi su brojevi, a ako ga je radio netko nepristran i s mozgom onda bi mogao razmisliti. :D |
Pitanje za znalce: koji sve rabljeni auti u Njemačkoj mogu imati tvorničko jamstvo koje bi vrijedilo i u Hrvatskoj?
Koliko vidim, većina auta ima 2 godine garancije proizvođača, neki onda imaju u ponudi anschluss, ali za neke rabljene se daje (tj. kupuje) proizvođačeva garancija kroz neki program poput BWM premium selection, volvo selekt i sl. Nisam sad ulazio u detalje koliko je njih prava garancija, a koliko osiguranje. E sad, probao malo uz google translate pročitati onaj audijev :plus: i ako sam dobro shvatio, on vrijedi za aute registrirane u DE koji npr. idu na godišnji nekamo van. Nadam se da netko može malo razjasniti i unaprijed hvala. |
Koliko ja znam, garancije proizvođača vrijede u onim državama gdje je auto kupljen.
Ali savjetujem ti da bolje pitaš u nekom pravom ovlaštenom salonu u HR, oni će ti najbolje znat reći. |
Citiraj:
Mene je Clio danas podsjetio da bi idući mjesec trebao na servis :D |
Kodiaq je bome komad auta za te novce.
Odličan izbor. Samo gas |
Citiraj:
https://freeimage.host/i/HX0XkRp Izvadio popis iz ponude pa kojoj je kupljen. Hvala svima :) |
Citiraj:
ACC nažalost ne možeš imat jer je manualac, al tempomat je sasvim uredu. Jedino mi nije jasno zašto Apple CarPlay radi bežično a AmdroidAuto ne, mislim koji klinac? I pitanje DAB u HR - da li je digitalni radio igdje raspoloživ u lijepoj našoj ili ne? |
Citiraj:
|
Imaju i manualci ACC, al ne mogu imati onaj s automatic start/stop.
Citiraj:
Ma ove godine ide krovna kutija, a ako to ne bude zadovoljavajuće rješenje, onda ide nabavka. |
Šteta što međed nema stražnje ili 360 kamere. Nakon što sam probao, ja si više ne mogu zamisliti auto bez toga.
BTW: BMW M3 i mokra cesta. Šta bi moglo poći po krivu? :D https://www.reddit.com/r/IdiotsInCar...erm=2257516269 |
Citiraj:
Citiraj:
Ali ok, znači postoje i manualci sa ACC :care: Citiraj:
|
Citiraj:
Što se tiče BMW - prije jako auto a neiskusna budala za volanom :fiju: |
Citiraj:
|
Nisam htio kameru, dovoljni su mi prednji i stražnji senzori zaista, na službenom imam imam kameru 360 koja je u uglavnom kada sam je trebao bila neupotrebljiva, recimo u uvjetima slabije osvjetljenosti ili kiše slika je bila na razini 0,3mpx web kamere iz 2001 godine.
A i sa opremom sam škrtario jer su tada sve stavke dizale rok isporuke, na kraju je ionako ispao dug. |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Slažem se da je potpuna iskoristivost toga samo na automaticima. Lane asist upalim rijetko, ako osjetim da sam umoran pa da me vibracija kao razbudi. Ako nisu ruke na volanu gasi se za nekih 5 sec, kako je to kod ostalih? Tempomat uvijek na autocesti. E sad tu je tvornička opcija održavanja razmaka malo prevelika pa treba puno prije krenuti u pretjecanje da ne bi kočio ali tempomat ima svoju ručicu na kojoj se to štela sa +/- pa nije prevelik problem ali eto, osim same aktivacije tempomat treba i još tri puta kliknuti za za to. Nedavno mi je otišla bočna kamera, originalna kod nas i u Hercegovini 550€, naučio zamjensku za 100€ sa carsistems.eu. Koliko god da se ta 360° kamera čini kao gimmick jednom kad se navikneš a pokvari se, fali... Head up display mi je super stvar. Iako kod mog Audija nema previše stvari koje prikazuje, tj. trenutnu brzinu i ograničenje, te navigaciju samo ako koristim njegovu, ali uz prepoznavanje znakova uvijek ti je pred očima i informacija o ograničenju brzine na cesti i stvar je jako korisna. Za razliku od virtual cockpit na kojeg se puno ljudi pali a meni ne znači baš ništa niti ga gledam previše. Za Matrix svjetla mi nitko ne blica, očito dobro rade ali sam primijetio da kad vozim iza bijelog recimo kombija, caddya (ne i osobnog vozila) da ih to buni, osvjetli tada cijelo vozilo, umjesto do nivoa registracije. |
Citiraj:
Lane assist mi je stalno uključen osim ako baš volim ono uživat po zavojima ili ako idem brže od 200km/h, tad zna biti mušičav. Što se tiče samog ACC-a, naučio sam kad treba preticat na autocesti da sam ne krene kočit, i radi mi ok. A automatsko kočenje me već bar 3x spasilo od udara u idiota ispred koji se bez žmigavca i u zadnji tren odlučio prebacit u moju traku. Head-up nemam, vozio sam nekoliko auta s tim i nikad nisam gledao u njega, nisam se mogao fokusirat na to malo smetalo ispred :D Prepoznavanje znakova odlično dođe ako se nekad zamislim pa prođem znak a nisam registrirao brzinu, jbg, događa se :beer: Virtual cocpit mi je top, htio sam ga i dobio sam ga, meni paše. Nemam matrix, dovoljni su mi ovi LED farovi nakon halogenki, već sad vidim 3x bolje nego prije :goood: Najgora svjetla su mi kod BMW-a, one laser pizdarije. To je užas koliko zna udarat. Sad me spašava automatsko zatamljenje nutarnjeg retrovizora, nemam više brigu oko toga, a vanjske sam si namjestio da mi ne smetaju svjetla dok vozim noću, a taman odlično vidim ako me netko obilazi. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Sto se tice garancije, tvornicka garancija bi trebala vrijediti barem u EU ako ne i worldwide. Ovo sto daju privatne auto kuce radije izbjegni. Osim toga, ako auto ide u izvoz nisu ni duzni dati ovo obavezno dvogodisnje jamstvo koje moraju dati kad prodaju ovdje u DE. Ali da, mozda radije da pitas tamo gdje kupujes. Sto se tice BMW-a, vec sam rekao da ga ja vjerojatno vise necu kupiti kad ovoga prodam. Odlican auto, ali meni nepotreban. Uz to su paketi osnovne opreme kod drugih proizvodjaca nizeg tiera daleko bogatiji, a za puno manje novca. Trenutno sam najblize nekom Fordu Edge, ali to iza ljeta. Ovaj ce nas jos jednom voziti na godisnji ;) Gesendet von meinem SM-G991B mit Tapatalk |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
@GreenLife - radi ti ACC i ispod 30 na sat, ali ga nemreš upalit odk ne dodeš do barem 30. Nakon toga rdi doslovno od nule do 160/210
Jednom se frend na autoputu vozio iza mene dok sam imao Cupru i pita me kasnije dobro koji k stalno kociš...reko nisam ja nego ACC, pogotovo ak se ne maknes na vrijeme u lijevu |
Ja ga mogu upalit odma od 1kmh, ali minimalna brzina koju mogu namjestiti na njemu je 30kmh. Iako kad ga upalim radi i od 0. Gmižem po gradu u gužvi 0-20 redovno.
|
Za one koji nisu gledali Man called Ove.
Crtica o Audijima i njihovim vlasnicima :) |
Evo što se zbiva kad vozač Ami-ja pomisli da vozi F1
https://www.reddit.com/r/therewasana...pin_in_monaco/ |
Citiraj:
Interesantno.. http://forum.pcekspert.com/data:imag...AAAElFTkSuQmCC |
https://www.jutarnji.hr/autoklub/akt...AJov9V4phwfXuM
Dok netko drugi nije postavio... :D |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:00. |
|