PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

MadBoY 10.12.2022. 18:46

Malo da pokvarim uzbuđenje vezano za motore na vodik :D. Postoji i valjan razlog zašto nitko, osim Toyote, ne daje previše pažnje na motore pogonjene vodikom. Mirai ima 3 spremnika za vodik, volumena oko ~145 litara i u njih stane 5 kg vodika i ima deklarirani domet od 500 km. Za ICE verziju bi trebali imati 10 kg vodika za domet od 500 km. Ako ćemo samo poduplati spremnike od Mirai, to je 280 litara samo za spremnike vodika za domet od 500 km. A ne možeš ih lijepo spakirati kao baterije, pa da stanu u pod.

Toyota's Developing A Hydrogen Combustion Engine!
The Unfortunate Truth About Toyota's Hydrogen V8 Engine
BMW's Hydrogen V12 Engine Is A Hilarious Engineering Stunt

spawn 10.12.2022. 19:45

Meni je jako lijepo vidjeti da se radi na pogonima bez fosilnih goriva. Štoviše mogućnosti, svjietlija budućnost za sve nas. Naravno da će trajati, i to dugo ali sigurno ćemo doći do situacije da će pogon biti manje ovisan o raznih luđacima i geografskom položaju. Malo sam idealist ali se bar nadam 😁😁

WraGG 10.12.2022. 19:55

Evo sta se dogodi kad zapostavite BMW-a jer je stigao strujic pa ga ne vozite tjednima. Naravno, postane ljubomoran pa hoce da se i njega vozi na struju :Dhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...bcfc91be1a.jpg

Gesendet von meinem SM-G991B mit Tapatalk

Jelc 10.12.2022. 20:33

Kao Stuttgart a u Ludwigsburgu se rega:p

WraGG 10.12.2022. 20:47

Citiraj:

Autor Jelc (Post 3644206)
Kao Stuttgart a u Ludwigsburgu se rega:p

Jeftinija registracija u LB :p

CatKiller 10.12.2022. 21:17

Ma to mu je skraćeno za "Liebe BMW"

Nego, danas mi iskočilo nekoliko recenzija Plaid Tesli jer su prvi dostavljeni korisnicima.

Kad njemački medij piše hvalospjeve i potpisuje nedvojbeno vodstvo Tesle nad lokalim "sportašima", mora da su nešto dobro napravili:

https://www.n-tv.de/auto/Erste-Fahrt...e23770187.html

Jelc 10.12.2022. 21:23

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3644207)
Jeftinija registracija u LB :p

U zadnjih 5-6 godina ih ima ih ko DA u rvata... :p

BADSIM 10.12.2022. 22:52

Bio u dvorcu, lijep grad. :amen:

GreenLife 11.12.2022. 00:15

Citiraj:

Autor vga killer (Post 3644095)
Thanks.

Al za zvuk na Cupri moras maknut pokoji lonac, pogotovo na karavanki.
Moja je bila pre-opf i dalje je imala drek od zvuka.
Deško koji ju je uzeo od mene je počupao sve i čula se ko sotona

Rado bih, da nema kontrola na cesti. Ovdje policajci ne stoje na nekom mjestu pa zaustavljaju, nego se vozaju i ako si im sumnjiv - lijepo rotirka i zaustavi te na cesti.
A ne želim imat problema sa DE milicajcima :chears:

Ovdje smiješ jedino ugradit TUV dopuštene auspuhe, koji se tek otvaraju nakon 80km/h i to do određene dB granice. Nažalost :hitthewal:

Btw konačno snijeg :)
https://images2.imgbox.com/08/89/B9000lal_o.jpg

Wolverine 11.12.2022. 06:55

Citiraj:

Autor vga killer (Post 3643993)
Evo par slika nabrzaka

Opa, stigo autić, ajd neka, uživaj i nek te služi ;) :beer:

Hamm 11.12.2022. 11:44

Citiraj:

Autor MadBoY (Post 3644188)
Malo da pokvarim uzbuđenje vezano za motore na vodik :D. Postoji i valjan razlog zašto nitko, osim Toyote, ne daje previše pažnje na motore pogonjene vodikom. Mirai ima 3 spremnika za vodik, volumena oko ~145 litara i u njih stane 5 kg vodika i ima deklarirani domet od 500 km. Za ICE verziju bi trebali imati 10 kg vodika za domet od 500 km. Ako ćemo samo poduplati spremnike od Mirai, to je 280 litara samo za spremnike vodika za domet od 500 km. A ne možeš ih lijepo spakirati kao baterije, pa da stanu u pod.

Sve ima svoje prednosti i mane, a beskonačno više vjerujem toyoti nego random "stručljacima" s interneta. :) Kako se nije vjerovalo u EV tako se ne vjeruje u vodik. Vjerujem da će tehnologija napredovati i s vremenom ćemo imati kombinaciju čisti EV i vodik. Benz i dizel će se izbaciti iz upotrebe osim možda u zemljama trećega svijeta.

MadBoY 11.12.2022. 13:17

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3644287)
Sve ima svoje prednosti i mane, a beskonačno više vjerujem toyoti nego random "stručljacima" s interneta. :) Kako se nije vjerovalo u EV tako se ne vjeruje u vodik. Vjerujem da će tehnologija napredovati i s vremenom ćemo imati kombinaciju čisti EV i vodik. Benz i dizel će se izbaciti iz upotrebe osim možda u zemljama trećega svijeta.

Ja se isto nadam da će biti više modela pokretanih vodikom, ali ne u ICE verziji :D. I dalje ostane buka, mjenjač, ulje, tako da ukupno gledamo to nije auto s 0 g CO2 i stvara dosta više otpada naspram gorivih ćelija.
Ovo što Toyota radi s Mirai modelom je super. Nema buke motora, čist ispuh i brzo se napune spremnici vodika.

GreenLife 11.12.2022. 13:45

Ali problem vodika je skladištenje i transport. Prevelik je rizik u igri, što nažalost košta u vidu cijene kg/l

CatKiller 11.12.2022. 13:53

Hamm, drag si mi pa ću ti probati objasniti zašto ja vjerujem da vodiku nije mjesto na cesti.

Zbog čega zadnjih 100 godina koristimo pretežno naftu/benzin kao spremnik pogonske energije?

Zbog toga što je dovoljno zabiti slamku u pustinji i nafta će se pojaviti (ok, malo karikiram, ali nije daleko od istine).
Dakle, energija koju trebamo za pogon auta već je spakirana u nafti, potrebno ju je ispumpati, transportirati, obraditi, distribuirati.

Vodik s druge strane u prirodi ne postoji na -250 C i 900 bara.
Vodik se industrijski dobiva ili elektrolizom (struja + voda) ili preradom nafte/plina (struja + ugljikohidrati).

Ako želimo smanjiti ukupne emisije, onda jedino zeleni vodik iz elektrolize ima smisla.
Elektroliza je energetski jako intenzivan proces. Za 1 kg vodika (u plinskom stanju) potrebno je oko 50 kWh el. energije.

Vodik iz plinskog stanja treba stlačiti na 900 bara i ohladiti na -250 C kako bi bio pogodan za točenje u automobile/kamione.
Za to je potrebno još 10ak kWh el. energije (ukupno 60 kWh).

Dakle, ako doma imaš pogon za elektrolizu i tlačenje vodika, 1 kg će te koštati oko 60 kWh el. energije.
S tih 1 kg, Toyota Mirai će proći oko 100 km (po ciklusu)

Kada bi umjesto pogona za elektrolizu i tlačenje vodika priključiš svoj baterijski auto, tih 60 kWh će te prevesti oko 400 km (iskustveno).

(Prema mojoj kućnoj tarifi, 60 kWh ispadne oko 20€)

Dakle, omjer el. energije potrebne po km je 1:4.
Tu el. eneriju moramo proizvesti kao supstitut za naftu, dakle potrebni su novi kapaciteti, što obnovljivi što neobnovljivi.

Ugl. ovdje već cijela priča s vodikom pada u vodu. Dodatni faktori protiv vodika:

-kompleksnost i cijena pogonskog sklopa oko 2x-3x veća nego BEV
-potrebno redovito mijenjanje filtera jer obrnuta elektroliza u gorivoj ćeliji zahtijeva čist zrak
-pregledi boca na tlak svake 1-2 god isto tako koštaju
-onboard su baterije malog kapaciteta koje se non-stop pune/prazne i zbog toga ubrzano stare
-volumetrijski se cilindri ne mogu povoljno posložiti, što smanjuje korisni prostor u kabini i prtljažniku (Mirai 300l, lol)

-> Ali macaubica! Što ako posadimo vjetroagregate i solare u pustinju i tamo samo vadimo vodik na pipu?
(Čest argument pro-vodik-ekipe)

- proizvodni kapaciteti za solare i vjetroagregate će prvo otići na zamjenu elektrana na ugljen / plin i za dodati tih 20% proizvodnih kapaciteta koji nam trebaju za preći na 100% na BEV. Nakon toga nema smisla uopće ulaziti u vodik.
- vodik čak i komprimiran na 900 bara ima užasno malu volumetrijsku gustoću npr. U cijeli Mirai i 3 spremnika veličine bojlera stane 5-6 kg
- ukapljeni vodik je vrlo volatilan i nezgodan za transport, te kad prođe pola svijeta mora opet u cisterne, spremnike itd. svaki put tek mali korisni volumen u usporedbi s naftom

U cijeloj toj računici sam uzeo u obzir da se koristi FuelCell sa svojih 50% učinkovitosti, ne da se vodik pali u motoru s unutarnjim izgaranjem (25% učinkovitost).

Vodik će se koristiti za avione i eventualno brodove koji će ga prevoziti po svijetu iz pustinja i vjetroparkova.
-> Aha! Sad kažeš da će ga prevoziti, gore si pisao da se ne isplati!

Da, zbog toga što je vodik potreban kemijskoj i metalnoj industriji kao sirovina.

Tako da, random youtuber ima više pojma od Toyote. Toyota blisko upoznaje "sunken cost fallacy" gdje nitko nema muda priznati da su se kladili na krivog konja.

-> Ali ali BMW je upravo predstavio novi iX5 na vodik! Ha, jesi vidio!

Istina, nakon lobiranja da im savezna država Bavarska pokrije cijele troškove razvoja i proizvodnje.
Inače bi taj auto koštao 200.000€ po komadu za krajnjeg kupca. Ovako je subvencioniran sa valjda 100.000€ po komadu.

Automobil na vodik je već godinama riješen tehnički izazov, ali vodik kao konkurentan energent za promet je nešto nerješivo.

Libertus 11.12.2022. 15:02

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3644343)

Automobil na vodik je već godinama riješen tehnički izazov, ali vodik kao konkurentan energent za promet je nešto nerješivo.

https://youtu.be/_uTZWaJU6ho

Ne znam ništa o tematici, ali ako je istina ovo što tip priča, japanci su na putu prema rješenju.

CatKiller 11.12.2022. 15:26

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3644354)
https://youtu.be/_uTZWaJU6ho

Ne znam ništa o tematici, ali ako je istina ovo što tip priča, japanci su na putu prema rješenju.

Vidim da ne znaš, pročitaj s razumijevanjem to što sam napisao.

Jedan od geopolitičkih utega protiv vodika je Kina, najveće svjetsko auto-tržište.

Oni su strateški odlučili da je BEV rješenje i brojke su ovakve:

Broj registriranih BEVa: 3.000.000
Broj registriranih FCEVa: 8.000

Nijedan OEM neće razvijati tehnologiju koja je tamo nekonkurentna, dapače Kina je najveći razlog zašto svi nude EV u ponudi. Tamo čak i Toyota ima solidnu paletu BEVova.

Libertus 11.12.2022. 16:01

Super, baš mi je drago za kineze. Pogledaj video.
Referiram se na zadnji dio tvoje rečenice da se ne može komercijalno isplativo proizvoditi.

Ne moraju auti biti na vodik, mogu biti električni, a elektrane na vodik umjesto termo elektrana. Ne znam niti da li je istina, ali ako je, Japanci su na putu da imaju komercijalno isplativu proizvodnju vodika.

Da sumiram video iz sjećanja za ostale, ipak sam ga pogledao prije nekoliko tjedana:
Japanci testiraju nove vrste nuklearnih elektrana koje kao nusprodukt mogu proizvoditi vodik koji se onda dalje može koristiti za razne druge stvari, a između ostalog i za aute na vodik.

lowrider 11.12.2022. 17:12

Svijet u kojem se gleda da prvo zarada bude čim veća, onda da se nešto čim jeftinije i jednostavnije proizvede-tu vodik nikad neće ništa postići.

Struja ima šanse, jer se gura naveliko na sve strane.
Nikad prije toliko električara nike bilo u ponudi, u odnosu na neka prošla vremena i pojedinačne slučajeve koji su bili revolucionarni (GM EV 1)

Struju možeš proizvesti doma, relativno jednostavno.
Naftu i benzin, teško, plin čak i bi, vodik nikako.

spawn 11.12.2022. 17:42

Čekam auto čiji pogon će radi na kori od banane, limenku s ostacima piva, plasticnoj boci i otpatcima. To je revolucija :D

WraGG 11.12.2022. 17:47

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 3644388)
Čekam auto čiji pogon će radi na kori od banane, limenku s ostacima piva, plasticnoj boci i otpatcima. To je revolucija :D

Marty, jes' to ti? Doc ovdje :D

spawn 11.12.2022. 17:53

Hello Doc. Vidi ove starce bez ikakvih vizija na PCE forumu. 😁

GRdiamond9A 11.12.2022. 17:56

Barem neki dio auta će bit na vodik, i veći kamiona, jer vodik će se sigurno morat proizvoditi za teški transport, nema šanse da će avioni i brodovi bit na baterije, a ako se oni krenu razvijati s vodikom, onda će to prec i na aute i postat će isplativiji

Poslano sa mog POCOPHONE F1 koristeći Tapatalk

beli14 11.12.2022. 18:33

Jel' ikako moguće iz Hrvatske, bez previše muke, provjeriti kilometražu nekog automobila koji je uvezen iz DE?
Za oko mi zapeo jedan dosta stariji dizel automobil. 2005g, 190000km.a Automobil je uvezen iz DE i vlasnik ga ima dvije godine u HR, ali kilometraža je smiješno mala za te godine. Nije neka lova u pitanju, ali moguće je da automobil ima i 450k km.
U Hrvatskoj se može zatražiti u STP ispis kilometara za vozila registrirana u HR.

Vidim neki carvertical koji mi izgleda ko teži scam jer nude neke opcije za koje nikako ne mogu biti sigurni. No, mene samo zanima ispis kilometraže. Npr. ako je vozilo u nekom trenutku u DE imalo 250k km, a sad ima u HR x godina kasnije 190k km.

tomek@vz 11.12.2022. 18:34

Zasto me ovo ne iznenaduje?

Sva ta nova elektro / hibrid tehnologija je nice al problem je da ima mane, nije jos dovoljno usavrsena (al je na dobrom putu) a od klasike se nemzemo tek tak otkaciti jer previse ovisi o tome. S druge strane, kaj se klime tice 5 do 12 je odavno proslo - i tu su osobni automobili (pa cak i kamioni i ostala prometala) tek kap u moru zagadivanja.

Nego natrag na aute - bas neki dan pricao s frendom koji radi u jednoj osiguravajucoj kuci i kaze da kod sudara nekak Toyote dosta stradaju (ovdje pricamo naravno samo o limu ne o sigurnosti putnika). Corollica TS 2.0 Hybrid mi je upala za oko vec duze vrijeme pa bi se mozda raspistoljio....

P.S.- https://www.youtube.com/watch?v=pNgZ6xL_An4 << kamioncek je zgodan :P

coconut 11.12.2022. 18:38

@beli
Ako imaš VIN auta, mogao bi provjeriti kilometražu u salonu/servisu te marke jer su danas servisne knjižice uglavnom elektronske i može se pristupiti njihovoj bazi iz ovlaštenog servisa marke.

Exomaniac 11.12.2022. 18:39

Citiraj:

Vodik iz plinskog stanja treba stlačiti na 900 bara i ohladiti na -250 C kako bi bio pogodan za točenje u automobile/kamione.
Za to je potrebno još 10ak kWh el. energije (ukupno 60 kWh).

Fulao si, vodik za aute nije tekuć i hlađen, samo je tlačen. Da je hlađen na -250 ne bi mogao dugo stajati jer bi se konstantno morao ventilirati van.

Citiraj:

Elektroliza je energetski jako intenzivan proces. Za 1 kg vodika (u plinskom stanju) potrebno je oko 50 kWh el. energije.

Ovo je samo po sebi točno, ali nije jedina opcija. Dio električne energije za elektrolizu se može nadomjestiti toplinskom energijom što je dosta efikasnije. To savršeno ustvari fantastično paše s nuklearnim reaktorima jer je kod njih relativno lako dobiti paru na 700-800 stupnjeva. Na takvim uvjetima se i s postojećim tehnologijama može dobiti efikasnost koja bi utrošila možda i pola energije za kilu vodika.

Jedna Njemačka firma je ako se ne varam čak osmislila integrirani stroj koji pomoću solarnih panela podiže temperaturu ćelija u kojima se odvija elektroliza, što je opet opcija koja ima potencijal iskoristiti puno više energije nego fotovoltaični panel koji baš i nema Bog zna kakvu efikasnost.

Nije to baš takvo sve crno-bijelo i zapisano u kamen. Baterije će idućih 15, 20, možda 30 godina imati sigurno primat kao neko stop-gap rješenje jer su trenutno i masivna ulaganja koja prosječni čovjek ne osjeti, a postat će aktualna za dvije, tri, četiri godine, ali nisu one idealni izvor energije za budućnost. Barem ne u oblicima u kojima ih imamo sad.

MadBoY 11.12.2022. 18:45

Citiraj:

Autor beli14 (Post 3644405)
Jel' ikako moguće iz Hrvatske, bez previše muke, provjeriti kilometražu nekog automobila koji je uvezen iz DE?
/
Vidim neki carvertical koji mi izgleda ko teži scam jer nude neke opcije za koje nikako ne mogu biti sigurni. No, mene samo zanima ispis kilometraže. Npr. ako je vozilo u nekom trenutku u DE imalo 250k km, a sad ima u HR x godina kasnije 190k km.

Jedino ovlašteni ili taj navedeni carvertical. Nisu scam, dosta ljudi ih koristi i imaju dosta točne podatke. Ako je auto bio redovito servisiran u ovlaštenom, vjerojatno će na toj stranici izbaciti taj podatak.

xlr 11.12.2022. 19:08

Citiraj:

Autor coconut (Post 3644408)
@beli
Ako imaš VIN auta, mogao bi provjeriti kilometražu u salonu/servisu te marke jer su danas servisne knjižice uglavnom elektronske i može se pristupiti njihovoj bazi iz ovlaštenog servisa marke.

Otkad nam je dosao GDPR nista od toga. Naravno, osim ako imas nekog unutra. Ne daju se info o opozivima, servisima, u principu nista. Meni je na jedvite jade potvrdjeno da auto nema opoziva (svi odradjeni) i da je kupljen u hr.

buljo 11.12.2022. 19:25

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3644406)
Zasto me ovo ne iznenaduje?

Sva ta nova elektro / hibrid tehnologija je nice al problem je da ima mane, nije jos dovoljno usavrsena (al je na dobrom putu) a od klasike se nemzemo tek tak otkaciti jer previse ovisi o tome. S druge strane, kaj se klime tice 5 do 12 je odavno proslo - i tu su osobni automobili (pa cak i kamioni i ostala prometala) tek kap u moru zagadivanja.

Nego natrag na aute - bas neki dan pricao s frendom koji radi u jednoj osiguravajucoj kuci i kaze da kod sudara nekak Toyote dosta stradaju (ovdje pricamo naravno samo o limu ne o sigurnosti putnika). Corollica TS 2.0 Hybrid mi je upala za oko vec duze vrijeme pa bi se mozda raspistoljio....

P.S.- https://www.youtube.com/watch?v=pNgZ6xL_An4 << kamioncek je zgodan :P

Reklo bi se lako za lim dok je glava na mjestu :)

Ak nije neka suluda cijena taj auto sa tim motorom ide jako fino. Ja imam TS ali 1.8 ali sam vozio u Lexusu 2.0 i razlika je nebo i zemlja.
Ak te zanima nekaj za auto pitaj, taman odradio prvi servis.

CatKiller 11.12.2022. 19:28

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3644409)
Fulao si, vodik za aute nije tekuć i hlađen, samo je tlačen. Da je hlađen na -250 ne bi mogao dugo stajati jer bi se konstantno...

Pojednostavnio sam, za transport (brodovi, pohrana) se tlaci (16-300 bara) i hladi na -220 do -250 C.
Kod "tocenja" se grije, ekspandira na 700-900 bara itd.

Bar i Kelvin simo tamo, poanta je da svaki taj korak trosi dodatnu energiju. Za usporedbu sam jos uzeo jako povoljan podatak.

Postoji li tehnicki ucinkovitijih proces - da, kao sto si naveo i napisao, hvala na primjerima.

Znas li zasto je u Cernobilu krov reaktorske posude tezak nekoliko stotina tona odeltio 50 metara dalje? Zbog vodika koji se uslijed superkriticnog reaktora stvorio iz vode u termickim procesima :) .

Nisam kemicar, niti nuklearac, ali znam iz perspektive elektroenergeticara i nekoga tko je pro-nuclear da projektirati, dobiti dozvolu i na kraju naci lokaciju koja ce prihvatiti nuklearni reaktor danas gotovo nemoguce.

Da se mene pita, reaktori su neophodni i dobrodosli. Cjenovno su obnovljivi postali jeftinij i od nuklearki po kWh, a puno drustveno prihvatljiviji, tako da mozemo zaboraviti na H2-nuklearku u nasem sokaku.

Od vodika ce biti nesto ako se energetska intenzivnost dobivanja iz vode popravi za 2-3x. Kad izracunas koliko je energije potrebno za prekinuti molekularne H2O veze, ispada nemoguce.

Opet ce nam izbrisati diskusiju jer nema veze s autima, ali whatever, mozda netko procita i informira se prije brisanja :) .

rokonja 11.12.2022. 21:32

Na passatu b8 akumulator mi je na 60%. I sada bi ga zamjenio, jer auto teže pali. Da li mogu samo stari od spojiti, pa novi samo spojit ili treba nešto programirati i nekakve kodove pisat?

calypso 11.12.2022. 21:45

Citiraj:

Autor rokonja (Post 3644451)
Na passatu b8 akumulator mi je na 60%. I sada bi ga zamjenio, jer auto teže pali. Da li mogu samo stari od spojiti, pa novi samo spojit ili treba nešto programirati i nekakve kodove pisat?

Mislim da ces morat otic na neki servis da ti zakodiraju novi akumulator... Ako ne odradis kodiranje, auto ti nece ispravno prepoznavati akumulator i nece ti prikazivati trenutnu razinu napunjenosti, barem je tako meni bilo na Audi A6 4F... Naime, ostavio sam auto na sva cetiri zmigavca jedno 6 sati i vise se nije htio upaliti... Zvao pomoc na cesti, ovi dosli, spojili kleme direkt na akumulator u gepeku i upalio ja auto... Bezveze vozao 20-30km po obilaznici, jer je aku indikator pokazivao 0%... Kupio totalno bzvz novi akumulator da bi na kraju ispalo da je samo trebalo kodirati stari jer kada se spaja preko klema u gepeku, ne prolazi preko kompjutera (Audi A6 4F ima inace terminale ispod haube) i onda je auto zapravo shvatio kao da je stavljen novi aku koji nije kodiran... Na kraju sam poslao dopis osiguranju preko kojeg sam imao ugovorenu pomoc na cestu da im ekipa sa servisa ne zna kako se na kleme spajaju auti koji imaju akumulator u gepeku... Ja kao vozac tudum ne moram to znat... :rtfm:

beli14 11.12.2022. 22:29

Citiraj:

Autor xlr (Post 3644423)
Otkad nam je dosao GDPR nista od toga. Naravno, osim ako imas nekog unutra. Ne daju se info o opozivima, servisima, u principu nista. Meni je na jedvite jade potvrdjeno da auto nema opoziva (svi odradjeni) i da je kupljen u hr.

Ma nemam nikoga. A ovo kao kod nas na stanicama za tehnički pregled? Ispis kilometraže? Toga nema u DE? Naravno, isto prema broju šasije.
Nije mi jasno kakve veze GDPR ima s tim. Pa automobil k'o automobil. Zaboli me ona stvar za prijašnje vlasnike i njihova imena...

xlr 12.12.2022. 08:18

Citiraj:

Autor beli14 (Post 3644469)
Ma nemam nikoga. A ovo kao kod nas na stanicama za tehnički pregled? Ispis kilometraže? Toga nema u DE? Naravno, isto prema broju šasije.
Nije mi jasno kakve veze GDPR ima s tim. Pa automobil k'o automobil. Zaboli me ona stvar za prijašnje vlasnike i njihova imena...

Ispis na tehnickom moze napraviti vlasnik i imas uvid samo u zapise odradjene u hr, nema ispisa iz de. Ako netko fejka km onda te zapise sa stp-a uzmi sa zrnom soli - svi ce spustiti km prije tehnickog, tako jasno. Imho, bolje plati carvertical jer imas uvid u eventualne stete, zapise od strane osiguranja, a ako je imao neke karambole onda nije mogao tako lako planirati i skidanje km itd.

Isto misljenje za GDPR sam i ja imao. Bmk kako se zvao prvi vlasnik. Ja sam sa drugim vlasnikom auta dosao u ovlasteni servis, platio dijagnostiku auta itd. i odjebali su me za ta pitanja. Sutradan sam prepisao auto na sebe i opet mi nisu dali vise info - ja kao vlasnik se usetao i osobno pitao, nista telefoni, nista mailovi. Pitao sam u dva ovlastena servisa, nisam imao nikakve veze u njima. Just sayin.

Tko tvrdi suprotno, neka svom frendu da svoj VIN i neka frend nazove ili ode u servis, pita servisnu povijest i kilometraze, pokusa nesto saznati. Biti cu jako ljut ako uspiju ista dobiti :D

coconut 12.12.2022. 08:32

Za neke marke, pogotovo premium, sve se može pogledati online. Znam kada je poznanik uvezao iz FR BMW GT Coupe da je mogao pogledati ama baš sve o svom autu online - servisi, šta je mijenjano, kada je mijenjano, km,...

rokonja 12.12.2022. 08:32

https://youtu.be/uXscbejVusA eto jedan video o vračanju kilometara. Kad već davite.

zgmmax 12.12.2022. 08:37

Jel mi se čini il zimska služba nije opće posipala ceste po Zagrebu?

webstartm 12.12.2022. 08:40

Srea sam jednom jednog pricljivog ST taksistu sa corolla hybridom, skida prije svakog tehnickog km. Auto ima priko 400k, a na satu 100k. Ubrzo ce na prodaju, ako vec nije

Mommistake 12.12.2022. 08:43

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3644492)
Jel mi se čini il zimska služba nije opće posipala ceste po Zagrebu?

Je, još u subotu (oko 20h) sam ja sreo ralicu kod Arene, sol mislim da je sipala.

domy1 12.12.2022. 08:46

U Selu -2, uredno se vozim na Rainsportu na mokroj cesti, znači posipana je, ok nije ZG, ali čisto sumnjam da netko nije.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:46.