PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

fanATIk 03.12.2022. 15:55

Frend kupio novi Volvo XC60 ima cca 2.5 godine, D4, krcat opremom, prezadovoljan bio, zamjerki 0. Prodao ga, i kupio novi XC90, D5, isto prezadovoljan.

GRdiamond9A 03.12.2022. 16:30

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 3642636)
Frend kupio novi Volvo XC60 ima cca 2.5 godine, D4, krcat opremom, prezadovoljan bio, zamjerki 0. Prodao ga, i kupio novi XC90, D5, isto prezadovoljan.

Volvo se čini kao super izbor ako se misli zamjeniti svakih par godina. Moji doma su gledali Volva, ali na definitivno puno duži period, i iskreno strah me njih s pouzdanošću i servisima kod nas općenito.

Poslano sa mog POCOPHONE F1 koristeći Tapatalk

X-Plosiv 03.12.2022. 17:11

Citiraj:

Autor C.J.B. (Post 3642499)
U bome dobro si izvozio ove ljetne gume. Koji je to tocno model? Nije bas ovo uobicajeno za vidjeti nakon 10ak tisuca km...

235/35r19 na hothatch sigurno super izgleda, daj par fotki da vidimo.
Kod mene su na prednjim kotacima neobicno uske 225/40r19, na straznjima 255/35r19, udobnost ubij boze, ali dobro izgleda :roller:

Da li osjetis ikakvu razliku udobnosti zimske i ljetne posto su istih dimenzija pa mozes usporediti?

Pirelli P Zero. Pretpostavljao sam da će tako biti sa gumama, masovno se žale vlasnici I20N/I30N da gume idu kroz 10-15tkm, tako da mi nije bilo čudno vidjeti.

Što se tiče razlike, mekše su dosta ove zimske. Primijetio sam dmah nakon prvih 100m. Pirelli gume izgledaju kao da su "navučene" preko felgi, zato ću vjerojatno nakon još 2 mj sljedeće godine mijenjati u Michelin Pilot Sport.

Evo dvije slike, morao tražiti u WA jer ne slikam baš često:

https://i.postimg.cc/7bpNYZYJ/Whats-...t-17-05-51.jpg
https://i.postimg.cc/LnL3qFnC/Whats-...t-17-07-07.jpg

Citiraj:

Autor Matebaron (Post 3642620)
U mom slučaju je novi auto morao bit suv jer dok smo imali golfa supruga je imala "osjećaj da je ovi šta voze džipove nekako gledaju s visoka".

Realno, veći je komfort i bolja preglednost. Ja koji ih ne volim, moram priznati da mi je dosta često zafalio nakon prodaje. Možeš ići preko bilo kojeg terena, ako je bijeli put, ne moraš razmišljati ako je negdje kiša napravila rupe itd.
Djeca, ulaz/izlaz, gepek, sve je na strani SUV naspram običnih.

fanATIk 03.12.2022. 17:28

Citiraj:

Autor GRdiamond9A (Post 3642646)
Volvo se čini kao super izbor ako se misli zamjeniti svakih par godina. Moji doma su gledali Volva, ali na definitivno puno duži period, i iskreno strah me njih s pouzdanošću i servisima kod nas općenito.

Poslano sa mog POCOPHONE F1 koristeći Tapatalk

Jebga, to je jedini info koji imam, i to baš od bliskog frenda. Definitivno stoji da većina gleda na duži period. Al on se uplašio da će mu falit prostora kad je dobio drugo dijete pa uzeo većeg. :D Promijenio ga je jer može, i ja bi rado mijenjao auto svakih par godina...

WraGG 03.12.2022. 18:16

Sta se ovo događa na ovom forumu? Ljudi pricaju pozitivno o SUV-ovima?

Evo sve se okrecem oko sebe i gledam da nije skrivena kamera :D

Gesendet von meinem SM-G991B mit Tapatalk

Pupo 03.12.2022. 18:30

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3642668)

Prolazi sve u što se toči gorivo, tj. nije na struju :D Hejt train je sada na struji. Tko nema para za SUV, uvijek si može kupiti neki kombi, isto se sjedi povišeno :D

WraGG 03.12.2022. 18:34

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3642674)
Prolazi sve u što se toči gorivo, tj. nije na struju :D Hejt train je sada na struji.

Oprosti, zaboravio si BMW. Neiscrpna inspiracija hejtera i "kiselo grožđe" sindromaša.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...6a2f1210c7.jpg

tomek@vz 03.12.2022. 19:27

Citiraj:

Veci je problem sto je unazad zadnjih par mjeseci na ovom informatickom forumu ova tema najaktivnija :lol2: Natrag na topic....da sad kupujem auto razmislio bih o SUV samo iz razloga lakseg ulaska u auto posto me kicma tu i tam hebe. Inace...ne. Veca potrosnja je prvo sto bode...komfor u voznji...dosad se nisam u puno SUV-ova vozio ali nijedan se nemoze mjerit se prosjecnom limuzinom/karavanom. Al uvijek vrijedi ona zivi i pusti zivjeti - tko voli nek izvoli ;)

X-Plosiv 03.12.2022. 20:25

Citiraj:

Prolazi sve u što se toči gorivo, tj. nije na struju :D Hejt train je sada na struji. Tko nema para za SUV, uvijek si može kupiti neki kombi, isto se sjedi povišeno :D

Meni je kod EV najveći problem što mi nije pouzdan za svakodnevni život. OK kao drugi za po gradu (prijatelj uzeo onaj WV UP, preporodio se za grad i mala okolica), ali ako ja moram kroz dan otići PU - RI - ZG - PU i to gledam da sam što prije doma, onda jebiga...makar da se ne lažemo, kojih 80% potrebe bi mi jedan EV mogao odraditi, ali zbog onih 20% je ogromno NE od mene. Sa time da nema puno punionica ako sam vani, a i kada dođe ljeto, a ono još 10 auta ispred mene. :lol2:

C.J.B. 03.12.2022. 22:08

Dobro izgleda ovaj Hyundai i30N, nisam ih iskreno primjecivao, vjerojatno i nema puno na kod nas na cestama.. 275ks u hot hatchu = zabava na maks, ne cudim se sto si pojeo one ljetne gume ��

lowrider 04.12.2022. 07:27

Citiraj:

Ljudi stare, ne igraju više po cijele dana igrice pred kompom, prioriteti se mijenjaju :D

Btw, evo dobre električne opcije za "oživiti" neko starije prometalo

https://ev-evolution.eu/solution/fia...onversion-kit/

S obzirom da su nabili cijene novima, a kupovina rabljenog električara je rizik ako su baterije loše, a koštaju više nego taj auto, u ovoj opciji imaš univerzalne lako zamjenjive baterije.

Hamm 04.12.2022. 08:09

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3642622)
Svicarska krece u restrikcije za vlasnike EV-a...
https://www.spiegel.de/auto/schweiz-...b-a2d0f6d03081

Čini se meni da ti nisu do kraja pročitao vijest. :)

Citiraj:

Čekaš da netko spomene X5 u pozitivnom kontekstu? :D

Nismo dugo o škodama. :p

IMG-6419

ZAGORJE-ZG-SMB

ZAGORJE-ZG je bilo 3,8

Lagana vožnja autoput ništa pretjerano od 110-150 kako gdje kako kada. Brza cesta 110. Grad manje više po ograničenjima + 10% i tempo za hvatanje zelenih na semaforu (ne divljanje nego opuštena i glatka vožnja).

WraGG 04.12.2022. 12:41

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3642767)

Čekaš da netko spomene X5 u pozitivnom kontekstu? :D

Pa ne mora biti X5. Nisam ja neki BMW fanboy, samo mi tipiziranja i stereotipi idu na zivce. Na to stvarno imam kratak fitilj, radilo se tu o nacionalnom/teritorijalnom, koji-auto-vozis ili cak evo u danasnje vrijeme - koji-mobitel-nosis tipiziranju.
Drago mi je da smo dosli i ovde do spoznaje koliko su SUV-ovi korisni i prakticni, ako se ne gledaju kroz prizmu seljacina koji ih kupe kao produzetak spolovila. Drago mi je da su se takvi koncentrirali oko par modela i proizvodjaca, pa vecina modela ostane i za normalnu ekipu.
Evo meni je recimo Ford Edge odlican i vjerojatno ce biti moj slijedeci auto. Takodjer i gore pomenuti XC60/90, pa recimo Hyundai Santa Fe/Kia Sorento, pa i Skoda Kodiaq ili VW Touareg nisu na meti gore pomenutih kockastih glava, a odlicni su i prakticni.
Naravno, u velikom gradu je problem parkirati se sa njima, ali tko ima dodatni mali auto za po gradu i rezervirano parking mjesto ispred stana/kuce, ovi SUV-ovi su superiorni svemu ostalom na trzistu, naravno IMHO :) .

spawn 04.12.2022. 12:49

Ja bih uzeo i ove na meti tih kockastih glava. IDGAF ili po naški BMKK tko kupuje i vozi auto koji se meni sviđa. Tako i mob. Previse se brinemo tko šta vozi. Kupujem svojim novcima pa neka takvog vozi čak i Hamm nije bed :D :D

Hamm 04.12.2022. 12:55

:D

Možda jednog dana kad ostarim onda uzmem suva ili tak nekaj povišeno ali do tada ne mislim davati lovu za 18ice kada se mogu voziti na 16icama niti mislim plaćati previše novaca za gorivo.

Suvovi su superiorni ovisi kaj se uspoređuje i kaj ti je bitno. :)

domy1 04.12.2022. 13:02

Jel proizvela šta goriva usput, navodno funkcionira samo kod VW?!

WraGG 04.12.2022. 13:34

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 3642826)
Ja bih uzeo i ove na meti tih kockastih glava. IDGAF ili po naški BMKK tko kupuje i vozi auto koji se meni sviđa. Tako i mob. Previse se brinemo tko šta vozi. Kupujem svojim novcima pa neka takvog vozi čak i Hamm nije bed :D :D

Definitivno se slazem sa tobom. Ne bih ja izbjegavao te modele da me se ne bi svrstavalo u neku subkulturu, daleko od toga. Problem je sto takvi kupe auto radi pokazivanja i k***enja, ali ga onda rijetko ili nikako odrzavaju. Dosta cesto ga kupe i zadnjim novcima, pa onda ni nemaju za odrzavanje. Ja sam recimo skoro godinu dana trazio F11 za koji sam bio siguran da je odrzavan kako treba.

Pupo 04.12.2022. 14:24

Citiraj:

Autor X-Plosiv (Post 3642716)
Meni je kod EV najveći problem što mi nije pouzdan za svakodnevni život. OK kao drugi za po gradu (prijatelj uzeo onaj WV UP, preporodio se za grad i mala okolica), ali ako ja moram kroz dan otići PU - RI - ZG - PU i to gledam da sam što prije doma, onda jebiga...makar da se ne lažemo, kojih 80% potrebe bi mi jedan EV mogao odraditi, ali zbog onih 20% je ogromno NE od mene. Sa time da nema puno punionica ako sam vani, a i kada dođe ljeto, a ono još 10 auta ispred mene. :lol2:

I to je sve legit sto si napisao, i naravno da imaju prednosti i mana. Samo ekipa gleda binarno sve, i moš se slikat za neku konstruktivnu raspravu.

Što se tiče vozača BMW-a, stvari se izgleda mjenjaju. Vidim tu i tamo koji žmigavac i nekidan me lik s bmwom pustio ispred sebe. Šok i vjeverica.

sale001 04.12.2022. 15:10

Citiraj:

Autor Milentije (Post 3640697)
80% homosapiensa koji posjeduju vozačku dozvolu zapravo je be ni smjeli posjedovati. Samosvjesnost, svijest o okruženju, svijest o situaciji u kojoj se nalaze, sve izostaje u potpunosti kod najmanje 4/5 "vozača".

Na žalost, slažem se.

spawn 04.12.2022. 15:14

Automobili

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3642841)

Što se tiče vozača BMW-a, stvari se izgleda mjenjaju. Vidim tu i tamo koji žmigavac i nekidan me lik s bmwom pustio ispred sebe. Šok i vjeverica.

Sad je u điru Škoda ali na malo drukčiji način :D

https://www.index.hr/mobile/vijesti/...jesti_ostalo_m

Hamm 04.12.2022. 16:50

Citiraj:

Autor domy1 (Post 3642829)
Jel proizvela šta goriva usput, navodno funkcionira samo kod VW?!

Samo NOX <3

Citiraj:

A tek kad da zmigavac kod izlaska iz kruznog toka. Samo kazem zeni “gle vidi peder u bmwu 100%”. :D

Pupo 04.12.2022. 17:26

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 3642854)
Sad je u điru Škoda ali na malo drukčiji način :D

https://www.index.hr/mobile/vijesti/...jesti_ostalo_m

Hrvatsko novinarstvo u svom peaku opet. Najbitnija informacija u naslovu da je auto koji je vozio bila škoda :D

spawn 04.12.2022. 17:48

Naravno. Nekad Golf, pa BMW sada Škoda. Kao da je bitno šta je vozio, jer da nije vozio Škodu ne bi se zabio, a možda da je vozio BMW i zabio se ne bi dobio batine. Balkane balkane mooojjj…..

lowrider 04.12.2022. 20:30

Detalji u članku dižu napetost.
Auto se zaletio u ljude-slabo.
Škoda zaletila u dva hrvata i jednog slovenca-uuu, to, to, daj još :roller:

Hamm 05.12.2022. 09:08

Toyota EV.

Flatline 05.12.2022. 15:41

U Rijeci sve po starom

lowrider 05.12.2022. 16:08

Pošalji policiji ako se vidi rega.

Za ovaj prekršaj se ostaje bez vozačke 1mj. I 3-7000kn

Flatline 05.12.2022. 16:12

To mogu preko "MUP Sigurnost i povjerenje" ?

lowrider 05.12.2022. 16:23

Da, preko toga možeš slati slike/video.
Ja bi to osobno odnio :D

Jer ovo osim što je bahato, je nevjerojatno opasno.

Juice 05.12.2022. 16:23

Da, tamo možeš uploadat video i u opis detalje napišeš

Pupo 05.12.2022. 17:54

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3643070)
Da, preko toga možeš slati slike/video.
Ja bi to osobno odnio :D

Jer ovo osim što je bahato, je nevjerojatno opasno.

Da li imas info kakav da li posalju kakve kazne ljudima na temelju te aplikacije? Znao sam par puta poslati al imam osjecaj da sam prdnuo u vodu.

Igorr 05.12.2022. 19:23

Citiraj:

Autor X-Plosiv (Post 3642716)

Citiraj:

I to je sve legit sto si napisao, i naravno da imaju prednosti i mana. Samo ekipa gleda binarno sve, i moš se slikat za neku konstruktivnu raspravu.

Da, EV definitivno još uvijek nije savršen izbor za sve - ali bome pokriva već dobar dio ljudi.

Meni je EV nešto savršeno već u ovom stanju.
1. 99% vremena sam ili u Zadru ili Zagrebu ili na relaciji Zadar-Zagreb - domet nije problem
2. 99% punjenja je na vlastitu struju i u Zadru i u Zagrebu, pa ide na jeftinu večernju struju, cirka me ispadne 1kn jeftinije po svakom km, daklem godišnje od 20-30000kn uštedim samo na gorivu - cijena nije problem, tj. razlika u cijeni će se isplatiti kroz par godina
3. kako su punjenja 99% vremena doma, zapravo ću godišnje i uštedjeti vrijeme koje bi inače proveo na pumpi - brzina punjenja nije problem

I nakon toga ti ostanu samo žešće prednosti EV-a - instant snaga i ubrzanje, maksimalna jednostavnost vožnje, puno manje pokretnih i potrošnih dijelova pa samim time i puno jeftinije održavanje, apsolutna tišina vožnje i nema nikakvog drndanja po autu (škripanje plastike, vibracije... što god se razvije kroz godine u svakom ICE autu)...

Za apsolutnu dominaciju tržišta osobnih automobila još trebaju:
- povećati prosječan domet za još nekih 50%
- povećati još brzinu punjenja
- povećati sigurnost baterija (koristeći manje zapaljive materijale/elemente)
- smanjiti cijenu za još nekih 25%
- riješiti problem dobijanja toliko struje koliko će tranzicija zahtjevati

Mislim da će za to trebati realno još 5-10 godina (ovisno o stavci).
Nakon toga ICE-u još samo ostaje "onaj osjećaj" za ljubitelje zvuka motora, kojih će jednostavno realno biti sve manje i manje kako vrijeme ide, a i to je realno samo subjektivan i većini ljudi nebitan dojam.
Apsolutno sve ostalo će biti na strani EV-a.

xlr 05.12.2022. 20:15

Road to Le Mans s04 je poceo izlaziti ako je nekome proslo ispod radara. Sve je na feedu Porsche kanala postano prije 2-3 dana da ne lijepim linkove.

Trailer:
https://youtu.be/Y_mn7s2fMV0

lowrider 05.12.2022. 20:25

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3643076)
Da li imas info kakav da li posalju kakve kazne ljudima na temelju te aplikacije? Znao sam par puta poslati al imam osjecaj da sam prdnuo u vodu.

Postupa se po svakoj dojavi, od slanja slike nepropisno parkiranih vozila nadalje.

Za nešto "jače" uz svjedoka ima težinu na sudu.

Hamm 06.12.2022. 06:59

Ne bi rekao da se postupa pošto sam slikao tu jednog debila koji se gotovo svaki dan parkira na zelenu površinu i ništa. Nitko ništa. Pa makar policija da pošalje komunalcu....ništa.

Prijavio sam tri puta ali i dalje se kreten parkira tako da vjerojatno nikad ni kaznu nije dobio. :)

lowrider 06.12.2022. 08:13

Policija ne piše kazne na zelenim površinama mego komunalni redari. Njima trebaš pisati.

vga killer 06.12.2022. 08:22

Klasična Rvatska, komunalci samo ovaj dio, prometni samo neki drugi, pauk ide samo ako je na zebri, policiju boli k......svi samo prebacuju lopticu i na kraju imas njih desetoricu čiji bi posao mogao 1 raditi.

Na Vrbiku rezervirana mjesta za vrtić, svako jutro su puna onih koji nejdu u vrtić i niko nemre/neće ništa, a mi nek se *ebemo sa klincima i naguravamo okolo sa autima

Juice 06.12.2022. 09:05

Vjerujem da većini treba sada za nadolazeće mjesece. U Tokiću zimska Sonax tekućina za šajbe 5L 38kn
https://kupivozi.hr/ciscenje-odrzava...20-3-1-332500/

GoGzS 06.12.2022. 09:52

Citiraj:

Autor Igorr (Post 3643085)
2. 99% punjenja je na vlastitu struju i u Zadru i u Zagrebu, pa ide na jeftinu večernju struju, cirka me ispadne 1kn jeftinije po svakom km, daklem godišnje od 20-30000kn uštedim samo na gorivu - cijena nije problem, tj. razlika u cijeni će se isplatiti kroz par godina

Stvarno nemam nista protiv EV-a, al su postovi poput ovog razlog zasto mi oci automatski zakoturaju kad EV ekipa krene pricat (cast izuzecima).

Znaci ti USTEDIS kunu po kilometru vozeci EV... pa ajmo secirat malo:
Cijena goriva po litri je 10.60 kn, a za svrhu ovog izracuna struja je DZABE...
Ako ti "stedis kunu po kilometru" to bi znacilo da racunas da neki benzinac/dizelas actually trosi vise od kunu po kilometru, a posto je u ovom izracunu struja dzabe, racunamo da benzinac trosi tocno kunu po kilometru tako da mozemo dobiti tu ustedu...
x * 10.60 = 100 -> x = 9.43
Znaci moj C70, koji je 2.4 atmosferac i nije najstedljiviji auto na planeti, je average na zadnjih 10k km koje sam roadtripao po Europi (70ak % otvorena cesta, 30% razgledavanje gradova) imao 8.1 litara na 100 km.

Osim ako ti netko ne placa da vozis taj auto (a citajuci postove razne EV ekipe, fakat dobijem osjecaj da radite kao sales za autoindustriju), ovo sto si napisao je nemoguce...

Uz cijenu struje kakva je, da bi ti "ustedio kunu po kilometru", benzinac/dizelas bi morao trositi 11+ litara na 100km...

WraGG 06.12.2022. 10:07

Citiraj:

Autor GoGzS (Post 3643162)
Stvarno nemam nista protiv EV-a, al su postovi poput ovog razlog zasto mi oci automatski zakoturaju kad EV ekipa krene pricat (cast izuzecima).

Znaci ti USTEDIS kunu po kilometru vozeci EV... pa ajmo secirat malo:
Cijena goriva po litri je 10.60 kn, a za svrhu ovog izracuna struja je DZABE...
Ako ti "stedis kunu po kilometru" to bi znacilo da racunas da neki benzinac/dizelas actually trosi vise od kunu po kilometru, a posto je u ovom izracunu struja dzabe, racunamo da benzinac trosi tocno kunu po kilometru tako da mozemo dobiti tu ustedu...
x * 10.60 = 100 -> x = 9.43
Znaci moj C70, koji je 2.4 atmosferac i nije najstedljiviji auto na planeti, je average na zadnjih 10k km koje sam roadtripao po Europi (70ak % otvorena cesta, 30% razgledavanje gradova) imao 8.1 litara na 100 km.

Osim ako ti netko ne placa da vozis taj auto (a citajuci postove razne EV ekipe, fakat dobijem osjecaj da radite kao sales za autoindustriju), ovo sto si napisao je nemoguce...

Uz cijenu struje kakva je, da bi ti "ustedio kunu po kilometru", benzinac/dizelas bi morao trositi 11+ litara na 100km...

Odmah da napomenem da nisam neki BEV fanboy niti uopste volim te e-aute. Dapace, jos uvijek sam petrolhead i misljenja sam da e-auto je samo prometalo bez duse, barem za sada.
Ali evo mojih brojki...
Vozim BMW F11 530d sa 258ps koji ima prosjek potrosnje po gradu od 10l. Radi lakseg izracuna kasnije, uzet cemo da na 150km potrosi 15l x 1,9€ (trenutno, a bilo je i 2,30€) nas dovodi do brojke od 28,5€.
Nedavno smo uzeli Fiat E500 sa manjom, 23,8kWh baterijom koji sada na ovim temperaturama ima doseg od 150km. Punimo ga doma za 0,28€ po kWh, dakle 150km za 6,66€.
Razlika je dakle 21,84€ koje kada podijelimo na tih 150km dobijemo 0,145€ po kilometru tj. cak malo i vise od kune po km.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:58.