PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   HT (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=79)
-   -   Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=145744)

Filc 07.07.2024. 08:55

.
Optika HT, arcadyan, HT ont (Huawei) te imam svoj ont onaj XZ000-G7 - koji bi trebao ruter kupiti pa da mogu upogoniti na svojoj opremi internet i VoIP (tel liniju) izbaciti ISP opremu.? Jeli to sad uopće moguće?
.

scrin378 08.07.2024. 07:57

Citiraj:

Autor Filc (Post 3751004)
.
Optika HT, arcadyan, HT ont (Huawei) te imam svoj ont onaj XZ000-G7 - koji bi trebao ruter kupiti pa da mogu upogoniti na svojoj opremi internet i VoIP (tel liniju) izbaciti ISP opremu.? Jeli to sad uopće moguće?
.

Za VOIP ce ti trebati switch, da mozes VLAN-ove konfigurirati…ja imam isto kao ti i nisam preko svog Asusa uspio upogonit VOIP, morao sam preko switcha..sta se tice routera mislim da bi svaki Asus ili TP link trebao odraditi posao…ovisi o zeljama/financijskim mogucnostima😉

Sent from my iPhone using Tapatalk

xlr 10.07.2024. 18:57

Ugasio sam Max3 uslugu i u t-centru su mi tvrdili da ce mi ht-ov mail ostati aktivan, ali evo sad ne radi. Ne moze se ulogirati na smtp.ht.hr ni na pop.ht.hr, kaze "posluzitelj nije prihvatio korisnicko ime".

Jel to znak da je mail kaput ili trebam promjeniti postavke mail servera?

dakky 10.07.2024. 19:10

isti problem imao i ja kod prebacivanja vlasništva linije nakon pokojnog roditelja... znači ništa se nije mjenjalo ali username je... pa shodno tome i email i accounti... uglavnom bilo je natezanje "pa rekli ste da nece biti" sa SZK i u poslovnci, uglavnom rijesili su da stari ostane aktivan, ali na novom korisničkom accountu.

Ako više nisi njihov korisnik vjerojatno je šansa manja, ali probaj.

xlr 10.07.2024. 19:22

Aaa ubili su ga, debili. A izricito smo to pitali/trazili. Ovo baci kad posaljem mail na tu adresu:

The response from the remote server was:
550 5.1.1 : Recipient address rejected: User unknown in virtual alias table

Zvat cu ih i probati to rijesiti, jbga nije moj mail, a osoba koja ga koristi i koja je gasila usluge je dobila upute na papiru sto da kaze.

dakky 10.07.2024. 19:33

Otvorit će ti novi alias ili novi email na novi account samo moraš maltretirati SZK.

xlr 10.07.2024. 19:48

Ako mi daju novi alias to mi sad nis ne znaci.

Plan je bio, ako HT inzistira na gasenju maila, odgadjamo gasenje usluga dok ne slozim gmail alternativu i updejtam sve servise i kontakte s novim mailom. Njihov odgovor nas je poveselio, mail ce nam ostati, pa smo isli dalje s gasenjem usluga.

I sad nemamo mail, upiti za apartmane dolaze, moram nekako ugasiti pozar...

A znao sam da je predobro da bi bilo istinito. Kad sam nedavno promjenio ISP-a za net, mail je isto bio prestao raditi dok nisam rekonfigurirao pop/smtp postavke. Mrzim te ISP mailove, ali ih penzici iz nekog razloga vole :/

dakky 10.07.2024. 21:55

Po treći put: dat će ti stari alias na novom accountu samo ih moraš zvati i tlačiti.

xlr 11.07.2024. 00:21

Prave se glupi u SZK i nisam na kraju imao vremena za natezanje s njima.

Na kraju smo otvorili novi gmail, updateali servise, i zasad je to to. Srecom stari mailovi su u Outlooku, nisu nestali s webmailom. Veselo vece!

jp_rv 19.07.2024. 07:30

i eto dočekao sam da me zove HT i ponudi "super ponudu za produženje ugovora".

koja glasi:
3 mjeseca za 1 euro
ostalih 21mj za 27.50eur

:lol2:

naglasio im da nisu normalni ako očekuju da im nastavim plaćati ISTU cijenu kao i sada bez UO, i da konkurencija nudi ISTO za 20eur mjesečno.

toliko o HT-u i super pogodnistima.

boxer 19.07.2024. 07:56

PPPoE šifra se mijenja? (ht optika)(rant)

Poz,

Prvo isprike zbog mog laičkog shvačanja tehničke strane povezivanja na internet.

Nedavno su mi priključili optiku i dobio sam Technicolor za routera. Htjeo sam promijeniti router pošto fali dosta opcija na njemu.

Uzeo sam Archera AX 53 i još TP-Link ONT

Zatražio ONT i router od HTa, došao tehničar i namjestio. Dobio Reisecom ONT i Speedport. Zovem SZK i dobijem PPPoE username i šifru.

Pospajam ja tu svoju opremu, upišem sve u Archera i novi ONT, ne radi, ostane na connecting. Zovem opet SZK dobijem DRUGU PPPoE šifru. Otvorim logove u Archeru vidim WRONG PASSWORD. Pretpostavljam da kad sam iskopčao optiku iz ONTa da se šifra promijenila. Vratim Speedport i uspijem išćitati iz njega šifru, samo prebacim WAN u Archera i upišem šifru... radi.

Zna li netko o čemu se tu uopće radi? Može li se ugasiti i zašto ne?

Lp

xlr 19.07.2024. 08:12

Trebas sloziti vlan za net na wan portu - bilo direktno u postavkama wan-a na tvom ruteru, ili kako je opisano u uputama ispod koristeci vanjski switch ukoliko tvoj ruter nema mogucnost postavljanja vlan-a za wan port.

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=319761

Password se NE mijenja ukopcavanjem zica. Jednom dobiveni password je isti stogod radio na svojoj opremi, nemas brige

boxer 19.07.2024. 08:24

Kako objašnjavaš da sam dobio 3 različite šifre od agenata, te četvrtu koju sam iščitao iz Speedporta?

VLAN i postavke routera je bilo prvo što sam napravio.

Libertus 19.07.2024. 08:50

Imam HT optiku sa svojom opremom i njihovim ONT-om godinama, nije se niti jednom promijenila lozinka. Tko će ga znati zašto si dobio one druge lozinke i odakle su čitali...

Ivo_Strojnica 19.07.2024. 09:06

također, nikad promijenjena lozinka.
ona se generira kad se uključi paket za korisnika, tako da je moguće da si možda mijenjao pakete kod operatera?

xlr 19.07.2024. 09:17

Kada 3 puta pitas za sifru, 3 puta ti je resetiraju i posalju. Nece ti ponoviti istu. To je koliko sam shvatio njihov modus operandi. Ako NE zelis da je resetiraju, sam je iscitaj iz speedporta i nastavi je koristiti na svojoj opremi. Ili je sam podesi na moj telekom portalu (mislim da se i to moze). Ja koristim svoju sifru, ne sjecam se jesam li je podesio kroz web ili ruter UI.

E sad, ako je sve slozeno po ps-u, ne znam gdje bi moglo zapeti. Pogotovo s tvojim ONT-om, s tim nemam iskustva

Nikky 19.07.2024. 09:24

Citiraj:

Autor boxer (Post 3752886)
Kako objašnjavaš da sam dobio 3 različite šifre od agenata, te četvrtu koju sam iščitao iz Speedporta?

Zato jer:
- u SZK rade studenti koji nemaju blage veze a još su ograničeni šta mogu
- su im (namjerno) složili da ne vide aktualni / stari pass nego samo novo generirani

boxer 19.07.2024. 09:43

Uff, sad je jasnije. Trebao sam odmah iz Speedporta prepisati.

Uglavnom radi sad taj Archer AX53 i XZ000-G7.

Hvala svima.

franzD 19.07.2024. 10:15

Citiraj:

Autor boxer (Post 3752911)
Uff, sad je jasnije. Trebao sam odmah iz Speedporta prepisati.

This is the way. Nikakva mejlanja, chatovi ili zvanje SZK jer svaki pokušaj vodi do resetiranja podataka. Ako imaš Speedport i podatci su vidljivi, koristiš njih i nitko te ništa ne pita.

dadoremix 19.07.2024. 15:24

pa dobra ponuda
ja 500 mbit optike plačam 33€

c-shadow 19.07.2024. 15:27

33 samo internet ili imaš još nešto u paketu?

dadoremix 19.07.2024. 15:44

klasika, net + telefon koji nije nit ukopčan
i deru me 32,xx € mj 500 Mbit paket, 1000mbit više nit ne mogu dobit iz nepoznatog razloga

čak nedaju više nit bridge novima .. ajd ja ga još imam . al i izgubio .. isosove muke da ga vratim
samo poslovnim daju bridge po novome

geronimo_2 19.07.2024. 16:04

Mislim da ti je vrijeme da odhebes to.
U ap imam Iskon net + tel, 24mj ugovor. 16e mj. Optika 70-100mbit. Cinimise da je nadoplata za 300mbit 1e. Uopce mi to ne treba.
Da bar doma mogu potegnut 100mbit neg se jos patim na 20mbit nestabilnoj parici bljuv i lol.

zvonac 19.07.2024. 17:10

Ljudovi, imam ovaj wifi usb 3.0 kuglu.
DWA-192 AC1900 Ultra Wi Fi USB

Jel to moze ganjat 900-1000Mbps?
Po speckama ide (navodno) do 1300 na 5Ghz
Uskoro ce bit optika ukljucena, pa se nadam da ce DWA192 bit dostatan, ugovorena je 1Gbits brzina.

xlr 19.07.2024. 17:42

Specke podijeli sa 2 i to je teoretska brzina koju mozes ostvariti. Najceace ce biti blizu te cifre

zvonac 19.07.2024. 17:52

Citiraj:

Autor xlr (Post 3753019)
Specke podijeli sa 2 i to je teoretska brzina koju mozes ostvariti. Najceace ce biti blizu te cifre

To bi trebalo bit onda 650Mbps. To je jos daleko do 900-1000.
Imam doma jos jedan od asusa usb wifi, al moram pogledat koji je model.
Ili probusit zidove i dofurat kabel ili nabavit neki "nabrijani" usb wifi ak postoji.

Nikky 19.07.2024. 18:49

Mooožda i može kad je u istoj prostoriji gdje je AP / Router + da je na AP / Router- u 3x3 shema ....
Na 5 Ghz iza kojeg arm. zida .... zaboravi .... dobiješ šta dobiješ.

Davno smo rekli da ako se želi brzo i stabilno onda je tu Lan kabel, eventualno PowerLine.

Za žuntu > https://deviwiki.com/wiki/D-Link_DWA-192

zvonac 19.07.2024. 19:03

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3753030)
Mooožda i može kad je u istoj prostoriji gdje je AP / Router + da je na AP / Router- u 3x3 shema ....
Na 5 Ghz iza kojeg arm. zida .... zaboravi .... dobiješ šta dobiješ.

Davno smo rekli da ako se želi brzo i stabilno onda je tu Lan kabel, eventualno PowerLine.

Za žuntu > https://deviwiki.com/wiki/D-Link_DWA-192

Ruter je u prizemlju, hodnik. A imam i mesh, gore na katu u sobi do moje. Eventualno neku brzu ( dijeli me jedan zid od mesha) pcie wifi karticu, a zadnja solucija je kabel, a to je cca 10tak m i 1 ili 2 busenja zida, potonja opcija je najjeftinija, a wifi kartica najprakticnija u smislu da imam sto manje kablova oko kompa.

xlr 19.07.2024. 19:21

Ces nam napisati kompletan popis opreme jer samo sada vidim nekoliko mjesta na kojima ces izgubiti dosta wifi brzine samo u startu.

Nikky 19.07.2024. 19:36

Uz ovo šta je rekao xlr, koliko puta smo rekli, bilo kakav WiFi kat gore - dole ide slabo i nikako.

xlr 19.07.2024. 20:13

Htio sam i ja isprva jeftino umreziti tri kata kuce, pa na kraju shvatio da nema od toga kruha - s tim da ja imam 200/100mbps net, ali htio sam imati lokalne brzine cim blize gigabitu. Na kraju zavukao ruku u dzep i probusio betonske ploce za centralne kablove te pospajao ap-ove zicom.

Trenutno vrtim:
Na drugom katu gdje zivim imam stropne ap-ove eap653 dva komada, bez beda drze ~800/800 lokalno u prostorijama koje su mi od interesa.

Dobacuju i kat ispod bez beda i brzine su taman za turiste - lokalno ide parsto mbps, nije puno, ali dosta za limitirani net od 100mbps koliko im pustam. Dogodine kad se malo skockam i skuzim sto bit, tu cu staviti jos par ap-ova, ali u mesh, bez zica. Cisto da elimiram rupe u pokrivenosti.

Na prizemlju vise nemam tako dobar signal od 2. kata, ali tu mi je bas low priority lokacija. Imam random asus-a u repeater modu i on uspijeva drzati 50ak mbps wifi backhaul link (nemam pojma kako) i to je dosta za cijelo prizemlje i terasu, da se moze surfati itd.

Ne pitaj za cijenu. Wifi je zlo. Pogotovo ako mislis ganjati gigabit iza par zidova. Doslovno je koliko para toliko muzike :/

zvonac 19.07.2024. 22:03

https://www.speedtest.net/result/16517776752
Ovo je brzina prek optike..

Stavili su neki crni ruter tehnicolor.. Stari mesh su maknuli..
E sad, očito nije puštena full brzina ili kaj već..

dakky 19.07.2024. 22:05

glupo pitanje, ali zasto sa HT-a mjeris prema terrakomu. Mjeri prema A1 ako vec nema HT u listi... iako su svi na CIX-u, mozda je terrakomov link zatrpan.

zvonac 19.07.2024. 22:20

https://www.speedtest.net/result/16517828475
A ovo je prek kabela..

tascam 20.07.2024. 11:57

Citiraj:

Autor zvonac (Post 3753057)
https://www.speedtest.net/result/16517776752
Ovo je brzina prek optike..

Stavili su neki crni ruter tehnicolor.. Stari mesh su maknuli..
E sad, očito nije puštena full brzina ili kaj već..

To je očito preko 2.4 .Uključi 5 ghz wifi, pa ćeš imati brzinu kako treba

zvonac 20.07.2024. 12:10

Oboje lampice svijetle, 2.4 i 5.
Nego, u ovaj okrljašteni ruter se uopće nemre ući.. Jel se uopće da promjenit nekaj u njemu? Imam onu tcom aplikaciju i promjenio sam samo ime mreže.

Uglavnom, stari mesh (bijeli arcadyan) neiskorišten, tip veli nije mogao spojit na sadašnji ruter. Ruter se privremeno nalazi dolje u hodniku i privremeno je spojen komp prek kabela, brzina je oko 950/520.
https://www.speedtest.net/result/16519572079

Malo mi čudno, bio sam gore u drugoj sobi na katu i pokrenem speedtest prek (OP12) smartfona, povukao mi je do 700Mbits, nakon toga prosječna brzina je bila oko 100+/ 200, uglavnom varira.

Dogovorio sam se s tipom koji je instaliral ruter da napravimo preinake tj preseljenje rutera na drugu poziciju, stavio bi ga gore na katu u sobu do naše i da proba zamjenit za neki drugi ruter, pa će vidit kaj se da napravit tu, oko zamjene rutera.

Nikky 20.07.2024. 12:35

Pročitaj malo po ovoj i susjednim temama,
uvalilo ti je router sa RDK platformom koju guraju u zadnje vrijeme,
u prevodu, u samom routeru ne možeš ništa promijeniti / podesiti kako je normalno / kako je bilo prije,
sve se odrađuje daljinski preko t portala ili tog šaljivog appa, naravno vrlo vrlo škrto sa opcijama.

Traži da ti stavi ONT + Router kombinaciju, vjerojatno će biti Speedšrot,
nakon toga gradi mrežu sa svojom opremom nad kojom ćeš imati punu kontrolu.

Ta ti kombinacija olakšava "premještanje" jer staviš ONT gdje je sada dovučena optika a odatle ideš Lan kabelom gdje želiš gl. router.

Normalna stvar da komp spojiš Lan kabelom na router ako želiš brzo i stabilno, WiFi je za mobitele i igračke.

Stari mesh probaj utopiti negdje i nabavi pristojne uređaje a ne šrotekse.

zvonac 22.07.2024. 21:26

Evo me nazad..

Danas je bil tip iz tcoma, prebacili smo ruter u sobu do naše (djeli nas jedan zid), a telefon je ostao dolje u prizemlju (provukli žice).

Ovo je brzina preko kabela
https://www.speedtest.net/result/16528401982

A onda sam uštekao u komp wifi usb asus ac56.
I ovo je rezultat
https://www.speedtest.net/result/16528391619

U sobi gdje mi je komp, prek smartfona OP12 imam brzine oko 700-920mbits.

Pital sam tipa za ruter, veli mi da zovem szk i da mi otvore trenutni ruter da ga iskonfiguriram ili da ih tražim drugi ruter koji je otvoren. Al opet veli, to je na kog se čovjek (agent) namjeri, veli mi da i oni imaju internih problema s njima, a kak je tek korisnicima, to je povuci potegni, veli da samo treba bit uporan..

xlr 22.07.2024. 22:01

Taj wifi adapter je low end model, nista o cemu treba pisati kuci. Ta brzina je okeish, mozda bi mogla dogurati do 300 ali to je to.

Ne mozes danasnji mobitel usporediti s tim adapterom. OP12 ima miljama napredniji wifi i ocito to uspijeva iskoristiti u paru s tim ruterom.

Pomozi samom sebi i kupi bolju wifi karticu za pc ili ako bas mora biti onda usb adapter.

zvonac 23.07.2024. 10:53

U ono vrijeme dok sam kupovao wifi adapter, nisam bas nailazio na neke preporuke pcie wifi adaptera, pa sam uzeo za utjehu usb wifi.

Bacit cu oko na neku pcie wifi adapter. Mada nekad (12-13+god.)prije komp je bio stalno na kabelu, ali, od kad je grom udario u blizini moje kuce, skurio je i maticnu, znam da sam zaboravio istekat lan kabel iz kompa, od onda sam rekao, idem ja na bezicno, al i s tim usb wifijem stalno neke peripetije. Kabel je kabel i nemre ga nis zamjenit. Na usb wifi sam samo gledao kao na nesto prakticno tj da imam cim manje kabela oko kompa.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:34.