PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Ubuntu Linux - Tutorial (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=52107)

lutherus 14.01.2015. 12:55

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 2717432)
Zaboravi :) Drži se wine-a. Ak ne radi pod wine-om instaliraj Windows. :chears:

Točno to. Upravo radi cad/cam-a imam još jednu samo Windows konfu. Dugo se igral sa virtualkom i windowsima za rad ali uvijek neko sranje

Zagorhac 07.03.2015. 13:18

trebam pomoc hitno!

pokusavam instalirati ubuntu nakon instalacije sedmice (dual boot) i uvijek mi na kraju instalacije izbaci fatal error: ne moze zapisati grub na sda1 (?). imam ssd i sata hdd od 1 tb. na ssd-u je windows 7, a na hdd-u pokusavam instalirati linux. zasto ne radi!? (instaliravam preko usb-a)

KhongLo 07.03.2015. 13:57

sda1 je jedna od particija, a ako su Windowsi bili prvi instalirani, pretpostavljam da je na njoj Win boot i da ima par MB do par stotina MB, a na sda2 su Windowsi. Ovako bez da znam kako je što kod tebe posloženo, rekao bih da ti je najbolje prvo na Windowsima posložiti particije i onda instalirati Linux. Npr. SSD ne diraj, a HDD podijeli na dvije particije, od čega će jedna ostati pod Windowsima, a drugu oslobodi za Ubuntu. Možda ti ovaj video pomogne. Na taj način sam ja slagao dual boot kada mi je trebao.

Zagorhac 07.03.2015. 14:05

ssd mi ima 100 mb za potrebe windowsa ili cega vec i ostatak je za windowse. od 1 tb hdd sam sstavio 200 gb za glazbu itd ntfs, a 200 gb zelim staviti za linux. kamo da stavim grub? na hdd ili ssd?

kada odaberem opciju instaliranja uz windows opet izbaci error. da li je to mozda radi toga sto instaliravam preko usb-a?

EDIT: Evo, uspio sam! Dakle, trebalo je prvo ici na Try ubuntu, a zatim na install

KhongLo 07.03.2015. 14:25

Mislim da će biti lakše ako staviš screenshot Disk Managementa da vidimo kako su ti posložene particije. 200 GB ti je glazba i sl., 200 GB za Linux. Što je s preostalih 600 GB?

Ako ti Ubuntu nije primaran OS, ja bih ga stavio na HDD.

S kojim porogramom si kreirao bootabilni USB? Jesi li siguran da ti nije javio neki error ili warning? Meni se Universal USB Installer pokazao kao jako dobar. Koju verziju Ubuntua imaš?

siloman 08.03.2015. 09:21

posto sam novi u svijetu ubuntua, trebam pomoc ako je moguce uopce
stavio sam bratu ubuntu gnome x86 na neki lenovo pc
jel moguce napravit da se svakim paljenjem otvara mozilla i na njoj odredena stranica(homepage postavim i to je to valjda?)
hvala :)

KhongLo 08.03.2015. 09:43

Ovaj način sam ja koristio. Druga mogućnost je da se to doda u neku shell skriptu, ali prošle su već skoro dvije godine od mog zadnjeg susreta s Ubuntuom, pa se ne mogu sjetiti kako se datoteka zvala.

Ako ti ovo s postavljanjem homepagea ne bude iz bilo kojeg razloga radilo, kod Command možeš umjesto firefox upisati firefox i adresu stranice koju želiš da otvori (npr. firefox www.pcekspert.com).

siloman 08.03.2015. 11:05

super, to radi :) puno hvala
a sada druga stvar, jel moguce da kad se upali da se otvori odmah u prikazu preko cijelog ekrana(F11 tipka inace)
otvorila bi se filmovizija ili tako neka stranica, pa da on ne odlazi predaleko s nje, da ne vidi nista preko

KhongLo 08.03.2015. 12:05

Vjerojatno se i to može složiti iz Ubuntua, no nisam pokušavao, pa ne znam. Jedino što ti mogu predložiti je korištenje nekog addona kao što je primjerice R-kiosk, koji će ujedno srezati dosta drugih mogućnosti da šara okolo po browseru.

Bubba 11.03.2015. 22:19

Citiraj:

Autor siloman (Post 2747167)
super, to radi :) puno hvala
a sada druga stvar, jel moguce da kad se upali da se otvori odmah u prikazu preko cijelog ekrana(F11 tipka inace)
otvorila bi se filmovizija ili tako neka stranica, pa da on ne odlazi predaleko s nje, da ne vidi nista preko

http://xmodulo.com/simulate-key-pres...ent-linux.html

mario1 24.06.2015. 11:16

U zadnje vrijeme razmišljam o tome da prijeđem na Ubuntu OS. Razlog tome su sva ova nova "poboljšanja" Windowsa, trpanje nepotrebnih stvari unutra itd.. da sad ne nabrajam. A i djelom to što windowse imam piratske.

Da li uopće vrijedi prijeć na Ubuntu sa Windows 7? Da li ima problema sa pokretanjem windows aplikacija?

tomek@vz 24.06.2015. 18:43

Citiraj:

Autor mario1 (Post 2795977)
U zadnje vrijeme razmišljam o tome da prijeđem na Ubuntu OS. Razlog tome su sva ova nova "poboljšanja" Windowsa, trpanje nepotrebnih stvari unutra itd.. da sad ne nabrajam. A i djelom to što windowse imam piratske.

Da li uopće vrijedi prijeć na Ubuntu sa Windows 7? Da li ima problema sa pokretanjem windows aplikacija?

I opet...Linux nije Windows. Ne Windows aplikacije NE RADE (wine je priča za sebe al za tvoje dobro ga zasad neću spominjat). Probaj, vidi alternative aplikacija koje TEBI trebaju - ak ti paše super, ak ne ne. Ukratko ako ti je gaming primarna namjena kompa ili nemožeš bez Adobe paketa aplikacija - zaboravi.

mario1 24.06.2015. 19:52

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 2796182)
I opet...Linux nije Windows. Ne Windows aplikacije NE RADE (wine je priča za sebe al za tvoje dobro ga zasad neću spominjat). Probaj, vidi alternative aplikacija koje TEBI trebaju - ak ti paše super, ak ne ne. Ukratko ako ti je gaming primarna namjena kompa ili nemožeš bez Adobe paketa aplikacija - zaboravi.

Da, mislio sam na Wine. Znam da windows aplikacije ne možeš instalirat na Linuxu.
Ne, ne igram igrice. Bavim se 3D modeliranjem. Inače, treba mi kompjuter koji nije opterećen raznim glupostima. Sad već nakon pola godine windowsi su se nakupili sranja i dok se kompjuter pokrene treba 5 minuta ukupno. A novu konfiguraciju sam složio prije pola godine. Sve osim hard diska. On nije SSD.

tomek@vz 24.06.2015. 20:30

Citiraj:

Autor mario1 (Post 2796220)
Da, mislio sam na Wine. Znam da windows aplikacije ne možeš instalirat na Linuxu.
Ne, ne igram igrice. Bavim se 3D modeliranjem. Inače, treba mi kompjuter koji nije opterećen raznim glupostima. Sad već nakon pola godine windowsi su se nakupili sranja i dok se kompjuter pokrene treba 5 minuta ukupno. A novu konfiguraciju sam složio prije pola godine. Sve osim hard diska. On nije SSD.

A gle...to je škakljiv dio-ako aplikacija koju koristiš nema dovoljno dobru alternativu za to što trebaš - fućkas sve. Koji app koristiš?

mario1 24.06.2015. 21:08

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 2796241)
A gle...to je škakljiv dio-ako aplikacija koju koristiš nema dovoljno dobru alternativu za to što trebaš - fućkas sve. Koji app koristiš?

3ds Max. Vidio sam, nemaju podršku za Linuxe.

tomek@vz 24.06.2015. 22:42

Citiraj:

Autor mario1 (Post 2796259)
3ds Max. Vidio sam, nemaju podršku za Linuxe.

Hm..da...a gle ak ti se da igrat možeš potražiti alternative i isprobat na razini kojoj radiš:

http://www.opensourcealternative.org...ve-to-3ds-max/

Nakon toga odgovor će ti biti jednostavan.

mario1 25.06.2015. 02:17

Probao sam blender jedno 15 minuta, ali nakon 10 godina rada na 3ds max-u jednostavno je pre drugačiji. Ma nije meni sila prelazit na Ubuntu, nego sam mislio da ako wine može pokretati sve windows programe da vrijedi isprobati ubuntu.
A tu je još i pitanje drivera - nekad je ionako teško naći drivere za windowse za neki uređaj a kamoli za ubuntu.

Inače, malo sam u međuvremenu čitao, mislim da ipak ja, koji koristim samo 3ds max, Gimp i još nekolko jednostavnih programa, ne bi vidio nikakvu prednost na ubuntu.

tomek@vz 25.06.2015. 08:03

Citiraj:

Autor mario1 (Post 2796386)
Probao sam blender jedno 15 minuta, ali nakon 10 godina rada na 3ds max-u jednostavno je pre drugačiji. Ma nije meni sila prelazit na Ubuntu, nego sam mislio da ako wine može pokretati sve windows programe da vrijedi isprobati ubuntu.
A tu je još i pitanje drivera - nekad je ionako teško naći drivere za windowse za neki uređaj a kamoli za ubuntu.

Inače, malo sam u međuvremenu čitao, mislim da ipak ja, koji koristim samo 3ds max, Gimp i još nekolko jednostavnih programa, ne bi vidio nikakvu prednost na ubuntu.

Driveri nisu problem osim ako se ne radi o nekom egzotičnom hardveru. Osim grafičkih drivera ne moraš ništ instalirat - nikad. Sve jednostavno radi out of the box. Wine služi da pokreneš tu i tam neku čičkariju koja ti povremeno treba ali neće radit baš kao da je nativno na Windozama. Primarne aplikacije nema smisla prek wine-a tjerat (lošije performanse).

JuiceBox 02.07.2015. 08:09

Neznam jeste vidjeli :

http://www.eteknix.com/directx-11-un...heading-linux/

tomek@vz 02.07.2015. 10:05

Citiraj:

Autor xulos (Post 2799103)

Cewl :chears:

Mario92 03.09.2015. 23:42

Bacio sam Lubuntu 15.04 na stari ThinkPad R51e (Pentium M 1.86GHz, 1GB RAM, Radeon Xpress 200M) i to čudo leti.

Prije toga je bio WinXP gore ali nisam lud da vrtim taj prapovijesni komad OS-a. Win7 je radio relativno OK ali čim sam upalio Firefox stvari su postale malo prespore za moj ukus.

Prvo sam stavio elementaryOS koji izgleda prekrasno ali je stalno smrzavao, štekao i papao jako puno RAM-a. Nakon toga probao sam ZorinOS koji je izgledao OK ali je isto papao dosta RAM-a. Bacio sam pogled na LXDE i sjetio se da lubuntu dolazi defaultno s njim kao i sa dobrim, lightweigh aplikacijama.
Instalacija unutar pola sata, podesio malo da izgleda lijepo (defaultni izgled je ogavan IMHO), instalirao Numix ikone i dobio sam relativno dobar izgled sa korištenjem mizernih 150MB RAM.

Youtube videi ne štekaju, Firefox se pali jako brzo i čak mogu imati 6-7 tabota upaljeno prije nego postane gusto. Definitivno ostaje kao main OS na laptopu i jedva čekam vidjeti Lubuntu 15.10 i LXqT kako će raditi.

Vidio sam Enlightement DE kao i PeppermintOS ali nemam baš sad volje previše prčkati sad kad sam si sredio ovo kako spada, ima li ko kakva iskustva sa dotičnim DE-om i/ili OS-om?

tomek@vz 04.09.2015. 06:29

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 2823512)
Bacio sam Lubuntu 15.04 na stari ThinkPad R51e (Pentium M 1.86GHz, 1GB RAM, Radeon Xpress 200M) i to čudo leti.

Prije toga je bio WinXP gore ali nisam lud da vrtim taj prapovijesni komad OS-a. Win7 je radio relativno OK ali čim sam upalio Firefox stvari su postale malo prespore za moj ukus.

Prvo sam stavio elementaryOS koji izgleda prekrasno ali je stalno smrzavao, štekao i papao jako puno RAM-a. Nakon toga probao sam ZorinOS koji je izgledao OK ali je isto papao dosta RAM-a. Bacio sam pogled na LXDE i sjetio se da lubuntu dolazi defaultno s njim kao i sa dobrim, lightweigh aplikacijama.
Instalacija unutar pola sata, podesio malo da izgleda lijepo (defaultni izgled je ogavan IMHO), instalirao Numix ikone i dobio sam relativno dobar izgled sa korištenjem mizernih 150MB RAM.

Youtube videi ne štekaju, Firefox se pali jako brzo i čak mogu imati 6-7 tabota upaljeno prije nego postane gusto. Definitivno ostaje kao main OS na laptopu i jedva čekam vidjeti Lubuntu 15.10 i LXqT kako će raditi.

Vidio sam Enlightement DE kao i PeppermintOS ali nemam baš sad volje previše prčkati sad kad sam si sredio ovo kako spada, ima li ko kakva iskustva sa dotičnim DE-om i/ili OS-om?

Sve ti je to isto gofno. Drži se recepture koja ti radi kak spada (deb+LXDE) eventualno na njega instaliraš kasnije LXQT ako želiš isprobat i - to je to.

Mario92 06.09.2015. 00:21

Hmm, kaj fali Lubuntu-u? Evo stavio sam ga i na drugu mašinu (P4 2.0A, 2GB DDR, GT6800) i komp se preporodio.

Mislim, zbog čega je konkretno kombinacija Debiana i LXDE-a bolja od Lubuntua? Legit kveščn jer mi se čini da su ljudi generalno jako zadovoljni Lubuntuom.

tomek@vz 06.09.2015. 07:59

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 2824199)
Hmm, kaj fali Lubuntu-u? Evo stavio sam ga i na drugu mašinu (P4 2.0A, 2GB DDR, GT6800) i komp se preporodio.

Mislim, zbog čega je konkretno kombinacija Debiana i LXDE-a bolja od Lubuntua? Legit kveščn jer mi se čini da su ljudi generalno jako zadovoljni Lubuntuom.

Gdje sam napisao da je Debian bolji od Lubuntu-a?

Mario92 06.09.2015. 16:32

Nigdje nisi konkretno napisao ali sam stekao dojam da je sve to isto sranje i da se držim "recepture koja ti radi kak spada" u obliku Debiana i LXDE-a pa sam pretpostavio da ostale distribucije ne rade kako spada :)

tomek@vz 06.09.2015. 16:45

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 2824405)
Nigdje nisi konkretno napisao ali sam stekao dojam da je sve to isto sranje i da se držim "recepture koja ti radi kak spada" u obliku Debiana i LXDE-a pa sam pretpostavio da ostale distribucije ne rade kako spada :)

deb = exe => paketni sustav => Debian,ubuntu,Mint i derivati. Da se razumijemo rade i rpm distre (Fedora,OpenSuse) ali nekako me iskustvo za preporuku početnicima više vuče ka deb sustavu - manje zajebancije.

Mario92 06.09.2015. 16:47

Ahaaaaaaa, ah so.

Sad mi je jasno, tnx :chears:

tux-scooby 06.09.2015. 16:49

Ne znam za ostatak ali isprobao sam zadnji Manjaro linux XFCE i kako to ide to nisu istine. Leti na prastarim kantama a kamoli na iole novijim...

lutherus 25.10.2015. 15:43

Čim vidim da netko kaže Linuxe digne mi se kosa na glkavi i tu rasprava završava. RTFM.

bertone 25.10.2015. 20:29

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 2823512)

Ma isprobavaj raznorazne distribucije i DE dok ne dođeš do dobitne kombinacije za tvoj hardver... za primjer IBM r50e iz 2004. godine (1,6 Ghz, 1,5 GB RAM-a, Intel VGA, 160 GB ATA HDD)...

manjaro
http://www.pohrani.com/t/3R/Cm/4TBMSL2C/26.jpg http://www.pohrani.com/t/1y/AA/1a359RBA/24.jpg

ili Linux Mint (kod minta je bilo samo 512 MB RAM-a)
http://www.pohrani.com/t/y/YA/4lcOkD...5-09-2016-.jpg

Oba su s Xfce... manjaro mi radi bolje :goood:

ThomaCM 18.11.2015. 04:32

windozi me usporavaju a linux me zbunjuje.
neznam nisam ja dugo na linuxu ali sam ubuntu zaobisel u sirokom luku jer tak sigurno necu nist nauciti.

tomek@vz 18.11.2015. 07:33

Citiraj:

Autor ThomaCM (Post 2854566)
windozi me usporavaju a linux me zbunjuje.
neznam nisam ja dugo na linuxu ali sam ubuntu zaobisel u sirokom luku jer tak sigurno necu nist nauciti.

Sve se može kad se hoće. Možeš recimo instalirat Ubuntu - više manje sve ti radi out of the box, pa kad nešto zaškripi čitaš neki tutorial (Linux in a nutshell na primjer...ostali vrijedni spomena su Arch WIKI i Slackbook). S druge strane - Arch, LFS, Slackware, Gentoo. Ak imaš vremena i volje go for it, al se naoružaj debelim živcima i sa puno, puno vremena. Ako želiš naučiti nešto što se koristi pak u korporativnom svijetu više drmaj po Fedori, CentOS-u, Debianu. Svi su oni ispod haube više manje isti.

ampeg 21.01.2016. 23:56

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 2854576)
Sve se može kad se hoće. Možeš recimo instalirat Ubuntu - više manje sve ti radi out of the box, pa kad nešto zaškripi čitaš neki tutorial (Linux in a nutshell na primjer...ostali vrijedni spomena su Arch WIKI i Slackbook). S druge strane - Arch, LFS, Slackware, Gentoo. Ak imaš vremena i volje go for it, al se naoružaj debelim živcima i sa puno, puno vremena. Ako želiš naučiti nešto što se koristi pak u korporativnom svijetu više drmaj po Fedori, CentOS-u, Debianu. Svi su oni ispod haube više manje isti.

Bok!
Htio bih napraviti dual boot na laptopu koji ima na sebi Win 8.1. Našao sam hrpu tutorijala po netu kako ga napraviti. Kao kažu da je bolje imati prvo Win instalirane.
Da li je bolje napraviti "Install Ubuntu ili Mint side by side Windows" ili ručno instalirani na neku particiju?

zwer 22.01.2016. 07:42

Zasto dual boot? Neki specifican razlog zbog cega ti treba? Kaj fali VirtualBoxu sa Ubuntu/Mint-om?

lutherus 22.01.2016. 07:46

Gle instaliraj kak god hoćeš i kak tebi paše samo nemoj koristiti wubi installer jer ti neće pola toga raditi kak spada. A kaj se tiče ubuntu ili mint uzmi mint. A kaj se tiče virtualki, kaj fali winodwsima u virtualki?

ampeg 22.01.2016. 10:29

Citiraj:

Autor zwer (Post 2881707)
Zasto dual boot? Neki specifican razlog zbog cega ti treba? Kaj fali VirtualBoxu sa Ubuntu/Mint-om?

Koristim jedan program koji radi samo na Win i Mac-u, Ableton. Znam da ima sličnih programa za Linux ali meni se sviđa ovaj i ne želim ga mijenjati.
Zato Dual Boot.

ampeg 22.01.2016. 10:32

Citiraj:

Autor lutherus (Post 2881712)
Gle instaliraj kak god hoćeš i kak tebi paše samo nemoj koristiti wubi installer jer ti neće pola toga raditi kak spada. A kaj se tiče ubuntu ili mint uzmi mint. A kaj se tiče virtualki, kaj fali winodwsima u virtualki?

Baš sam čitao da li Ubuntu ili Mint za ljude koji prelaze sa win i odlučio sam se za Mint,kako preporučuju. Evo već ga 2 dana imam na virtualki i jako mi se sviđa. Odličan mi je ovaj način instaliranja programa isto kao na Androidu.

Night bird 29.02.2016. 20:05

Imam dual boot na Seagate-u a sad bih ga formatirao jer ide u prodaju a njega će zamjenit drugi disk. Znači trebao bih spremiti dio podataka na WD-a.
S windowsa sam prebacio sve što mi je trebalo a kod Ubuntu-a imam problem pa molim pomoč. Mislim da se problem javio još kod stare grafičke kada je počela rikavat tj bacat artefakte a događalo se sljedeće: Kada bi se pojavio prozor da upišem pass sve bi zaštekalo i bilo puno artefakata. Sada sam zamjenio grafičku i kada upišem pass javlja se prozor s porukom system program problem detected. Svejedno da li ga prijavim ili otkažem i koliko god dugo pričekao, na ekranu ostaje samo deskop slika s kursorom miša bez ikakvih ikona. Također sam restartao više puta i ista priča.
Koji recovery mode da odaberem te koje komande moram koristiti?

lutherus 29.02.2016. 20:10

Otvori terminal i obriši crash report

sudo rm /var/crash/*

Night bird 29.02.2016. 20:22

Nemogu otvorit terminal u tome i je problem, nemogu ama baš ništa osim pomicati miša po ekranu :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:15.