PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mining (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=70)
-   -   Chia ploting i farming (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=308104)

thunder11 16.06.2021. 14:47

Sve ti ne oficialni poolovi ce imati iste djecje bolesti.

I morat ce se negdje zažmiriti, mada si najbolje stavis isplatu na drugi chia wallet address i amen. Onaj koji nije spojen sa farmerom.

Jer ipak oni traze spajanje sa cihia.exe pa bilo koji program s pristupom izvršnoj datoteci Chia može dobiti privatni ključ jednostavnom naredbom poput “chia keys show --show-mnemonic-seed”

ali otom-potom. Ljudi dobivaju redovno isplate tako da su zadovoljni za sada. A nama nema treće alternative tome dok ne dodu official poolovi. Ili solo ili idi na ovo za sada.

EDIT: I ako se ugasi i ovaj pool kao sto se desilo sa bluepool.io mojim plotovima nije nista. U tom slucaju idem na sljedeci.

Citiraj:

Autor Robertinjo (Post 3526089)
A kako dodam hard diskove na core pool ,ne vidim ikonu.. skinuo sam program i vjecno synca.ili on ide preko chia gui?

i njihovoj core aplikaciji moras navesti gdje ti je instalirana chia.exe i od nje vuce sve sto mu treba.

npr: C:\Users\Ime\.chia

Robertinjo 16.06.2021. 15:44

da,al ne radi.. kaze something wrong with your plots.. a plotovi farmaju normalno na sluzbenom gui..

FRipper 16.06.2021. 18:20

Citiraj:

Autor dada-as (Post 3526085)
kao i onaj drugi pool sa nazivom core u sebi...

nije nestao, ako misliš na chia core...oni su preimenovani u core-pool....

Sve u svemu ja sam isto na njima, i za sada je ok, vidi se da se nešto događa :D Za razliko od solo farmanja, di u skoro 2mj nisam dobio ništa...

Ali, ako si već na hpoolu, nema smisla se prebacivati negdje i gubiti vrijeme...svi su oni isti trenutno

dada-as 16.06.2021. 18:52

Aha, znaci to je onaj pool koji je zatvorio vrata jer su duplo farmali i nisu mogli detektirati, pa su napisali if they come back da bi na krjau promjenili u when they come back. Dobro vratili su se, pa nije lose onda valjda. Samo mislim da je IMO Hpool sigurniji barem na papiru, imaju duzi staz, i imaju izgleda neki nacin detekcije tih lopova.

Odmah da pitam jel netko updejtao na novi hpool miner, vidim da je sad uvede x-proxy, evo ja upravo podesio sve i radi ko urica na linuxu, ubuntu.

Inace chiagreen je novi fork od CHIe, sve isto samo nema prefarm i dijele coinove sakom i kapom koji trenutno ne vrijede nista (lol). A nesto sam izmedju redaka cak procitao da i CHIa ne vrijedi nista jer kao ovi exchangei okex i gate.io imaju nesto s developerima... Od tud mozda i dolazi prenapuhana pocetna cijena CHIe. Jer da nisu oni listali CHIu, CHIA bi i dalje vrijedila nista...

Uglavnom, bio je i zoom meeting, nista pametno na njemu, samo malo onako je taj Bram ispao malo ljepse nego inace jer je dao neke direktne odgovore o securityu CHIe i brzini plotanja, tak da tu mislim nece biti problema, i da k32 ostaje i dalje i da se ne trebamo brinuti...

Hpool ima sad web GUI, ali offline, dakle na jednom runas taj gui i na mrezi mozes gledat. Naravno pola toga je na kineskom, upisujem tecaj uskoro...

dada-as 17.06.2021. 11:18

Majnam iz hobija verticoin i tamo izgleda netko runa ASICSe, jer kad cijena skoci onda ih upali i radim 0.6 coina na dan, a sad dok je to palo sad radim preko 2 coina na dan.

Zasto pricam o Verticoinu u CHIA topicu je zato jer CHIa sto god da se dogodi difficulty je isti, barem do sada, odnosno da se ispravim, sto god da se dogodilo negativno difficulty raste sto je paradox. BTC dropne, developeri zastekaju, i ostale bedastoce, jedino sto je konstantno je da difficulty raste...

strgani 17.06.2021. 13:00

Citiraj:

Autor dada-as (Post 3526344)
Majnam iz hobija verticoin i tamo izgleda netko runa ASICSe, jer kad cijena skoci onda ih upali i radim 0.6 coina na dan, a sad dok je to palo sad radim preko 2 coina na dan.

Zasto pricam o Verticoinu u CHIA topicu je zato jer CHIa sto god da se dogodi difficulty je isti, barem do sada, odnosno da se ispravim, sto god da se dogodilo negativno difficulty raste sto je paradox. BTC dropne, developeri zastekaju, i ostale bedastoce, jedino sto je konstantno je da difficulty raste...

Kako nije logično da dificulty raste, ako raste netspace?
Kad netspace krene padat ili stagnirat, to bude to. Ali tad će vjerujem i cijena chie padat još više.

dada-as 17.06.2021. 13:56

Kod chie to nije slucaj, to kazem, ovi sto imaju graficke ili asicse ili sto vec trosi puno struje oni onda ugase pa difficulty padne. A gasenje naplotanih diskova bi cijena morala dramaticno past. Mozda cak na 20 dolara da se nebi isplatilo drzat upaljeno.

Jel netko to racunao? Koliko struje potrosi jedan rig od 400TB. Mislim da nebi smio vise od 0.5KW/h u prosjeku? Pa je racunica kakvih 400kn zaokruzimo na mjesec. Danas takav rig donosi 3 Chie na Hpoolu na mjesec, sto je po cijeni od 400$, 1200$, sto je abnormalno puno da bi se ugasilo.

Ili ako bi ostalo ovako da na mjesec to donosi 3 Chie onda bi cijena trebala past na 30tak dolara i jos bi se isplatilo drzat upaljenim... Dakle bez obzira na sve difficulty ce i dalje rasti, pa cak i ako cijena sa ovih 400 padne na 200

thunder11 17.06.2021. 20:36

https://youtu.be/T5oMZ5_boWQ

strgani 18.06.2021. 07:11

Ja poplotao sve kaj sam mogo popunit, treba ko ploting mašinu? :D

Nick7 18.06.2021. 08:19

Citiraj:

Autor strgani (Post 3526498)
Ja poplotao sve kaj sam mogo popunit, treba ko ploting mašinu? :D

Jos malo, pa mozes ispocetka ;)

Sent from my Redmi K20 using Tapatalk

dada-as 18.06.2021. 08:41

Svi sute ko zaliveni kad ce ti novi poolovi. Ja se samo nadam da ce to dobro sloziti da ne bude nekih problema

thunder11 18.06.2021. 08:50

Čisto špekulativno, ako oficialni poolovi budu zahtjevali replotove budete radili to ili pak ostai na sadašnjem ?

dada-as 18.06.2021. 09:10

trebat ce replotove, ali navodno se radi na nekom toolu koji bi mogao to nabrzinu editat. Mislim da ce nekolicina replotat, jednostavno se ne isplati, jer eto Hpool radi bez prbolema bez obzira na sav fud oko njega. Replotanje ce imat smisla ako cijena CHIe pocne rasti.

Jer prakticki, ako gledamo velike igrace koji se bore za svaki TB onda ako oni idu replotavat a konkurencija nabija vise TB, prakticki dok replotaju svoj 1PB, konkurencija naplota novi PB. Tak da je tu dosta kalkulacija i neznam kak ce se to sve skupa odigrat. Mislim da ce ovaj madmax i njegov ploter imati kljucnu ulogu u tome jer bi mogao biti novi rat race oko plotanja i replotavanja...

Recimo madmaxov plotter moze s 2 rama replotavat, znam to je skupo, ali treba znati da su se neki od prvih CHIa farmera obogatili i zasto nebi ulozili u to... Pa em je brz i ne trosi nista osim struje...

P.S. isto tako je trenutno cijena HDDova u neizvjesnosti, svi pricaju o nekom drugom valu groznice pa su i cijene HDDova pale samo za malo, daleko od stadardnih cijena. Ako cijena CHIe ne poraste cijene HDDova moraju past jer nove CHIa groznice nece biti. Plus je da se moze vise coinova farmat s plotovima, ali ni ovaj CHIa nije pretjerano ozbiljan, a kamoli njegova kopija chinagreen.

strgani 18.06.2021. 10:03

Ma nisam još nijedan SSD skurio, a sve ovi obični consumer m.2. Svi su još na 80+ % healtha, neki i preko 90.
Glupo mi sad imat doma taj komp, ako ga netko može koristiti, a ne mislim replotati, osim ako će se morat. Zasad mislim ostat na HPOOLu jer ne vidim smisla replotat za official pool, a to svo vrijeme dok replotaš zapravo možeš bit na HPOOLu bez replotanja, niti kurit SSD-ove, em dobivat nagradu stalno.

dada-as 18.06.2021. 10:14

Pa kakvi su to NVME? Ja sam svoje samsunge Evo plus nastancao na 50% skoro vec, a onaj Crucial s pocetka price koji sporo plota je blizu 100% jer kao sto sam rekao taj nemoze ni plotat kak treba.

A kakvu masinu imas za plotanje?

strgani 18.06.2021. 10:20

Citiraj:

Autor dada-as (Post 3526548)
Pa kakvi su to NVME? Ja sam svoje samsunge Evo plus nastancao na 50% skoro vec, a onaj Crucial s pocetka price koji sporo plota je blizu 100% jer kao sto sam rekao taj nemoze ni plotat kak treba.

A kakvu masinu imas za plotanje?

Navečer stavim točnu specku, ugl i7-7600, 4 nvme diska po 512GB koji svaki rade po 2 plota istovremeno i 32GB RAM.
Ne znam točno ploča koja je, ali 2 su m.2 diska direkt na ploči, 2 su na adapterima u pcie. Adaptera imam tih viška isto, budem ih na tržnicu stavio.
A diskovi su klasika, hynix, samsung, povađeno iz laptopa, takve sam na tržnici prodavao donedavno.

dada-as 18.06.2021. 14:05

Nije mi jasno kako cijena za 10TB i 12TB raste po nekoj cudnoj logici. Znam da je zbog CHIe, ali kako WD ima za 10TB disk 160 Eura, i onda isti takav ali 12TB za 260 Eura, pa tko je lud da plati ta dva TB 100 eura?

Evo primjer:
https://shop.westerndigital.com/en-i...WE0080JCH-EESN

strgani 18.06.2021. 14:49

Cifre idu gore za gustoću, ipak moraš nekako na istu mašinu što više TB spojiti.
Istina je da su pretjerali, ali da razumijem logiku iza toga, razumijem. Tipa, 4TB disk se da nać za ispod 200kn po teri, znači za ispod 800kn, a 16TB nema ispod 4 i više tisuća kn.

BTW, na tom linku je 6TB skuplje od 12TB, neš tu ne paše..

dada-as 18.06.2021. 16:58

Da, naletio sam na vise takvih shopova koji imaju zbrda zdola cijene, valjda moraju uskladiti to sve skupa.

Dobra vijest je da cijene HDDova padaju, ali jos je to skupo. Pokusavam naci negdje na traznicama ovim europskim rabljene HDDove, nema ih nigdje. Nije valjda da toga ima samo na otpadu?

dada-as 19.06.2021. 10:47

Moram pohvaliti Hpoolov novi x--proxy i miner, kao i brzinu isplate. E sad ne znam jel ta brzina isplate jer sam vec vise puta bio auditiran pa me stavili na zelenu listu ili ovaj novi softwer. Evo danas zatrazio isplatu i danas dobio isplatu na OKex, prije se cekalo 24 i vise sati.

Hpoolov webgui mi je nasao 65 losih plotova koje evo zahvaljujuci njemu sad znadem, ovako da sam ih sam trazio, em mi se nije dalo, em neznam kak bi to najbolje i najbrze izveo na toliko TB. Uglavnom dok naplotam sve idem u cistku tih losih plotova, kladims e da do onda ovi nece izbacit ove poolove nove...

p.s. i poceo sam dobivat vise XCHa, mislim da oni prave zelene liste pa te stave na zelenu pa onda i dobivas vise, sto je normalno jer ima lopova i moraju se osigurat. Zato i kazem da je najvaznije kod tih 3rd party poolova kako se pool bori protiv lopova, ovi madjari zamalo zatvorili shop, ali evo vratili se pa bi vam preporucio da provjerite kako se oni bore protiv lopova, jer jednostavno ako ih se krade oni nece imat cime da vas postene rudare plate, pa ce opet zatvorit shop.

P.S.S.
PADAJU cijene diskova:
https://iponcomp.hr/shop/proizvod/wd...80efbx/1903866
8TB novi za 1780kn. To je normalna cijena koja je bila prije CHIA groznice, pa eto ako tko ulazi neka kupi, vjerujem da ni po ovoj cijeni se to nece kupovat...

8TB se u groznici placao 2100kn, taj isti disk dosad je zaradio drek, plus mu se vrijednost srozala za 20%. I najveca razlika izmedju GPU i DISK mininga je da GPU itekako dobro moze iskoristiti gamer koji cekaju kao napete puske da cijene malo padnu pa da se konacno mogu igrati, a za sto se moze iskoristiti disk? Po meni za nist, nist mi ne pada na pamet, jel ima tko kakvu ideju?
8TB Externi sa Amazona za 1700kn (220€)

thunder11 20.06.2021. 17:13

Dok se skuplja chia :D

https://i.imgur.com/OwuyRu8.png

dakky 20.06.2021. 18:20

sta je taj CGN, neki fork, na istu foru?

thunder11 20.06.2021. 18:29

točno, mozes koristiti iste plotove za farmanje tog (chaingreen,flex,spare).

na core-poolu to ne spada pod duplo farmanje.

dada-as 20.06.2021. 19:25

Ovaj chaingreen je najlosije odradjen fork u povijesti forkova. Sve je kopirano, cak su neko vrijeme dobivali XCH jer nisu promjenili u njihov...

A ovaj flex i spare ne mogu nigdje nista iskopat, daj linkove, sto je to?

thunder11 20.06.2021. 19:39

Ako mislis da je chaingreen lose odraden pricekaj spare :D danas morali cijeli blockchain resetrati :D

Nije flex vec FLAX, mozda zato nisi nista nasao

https://flaxnetwork.org/

Spare

https://spare.farm/

https://github.com/Spare-Network/spare-blockchain

Napomena:

ako zelis farmat sve to, pod mnemonic key moras ubaciti isti koji koristis za chia GUI

dada-as 20.06.2021. 19:42

Neznam koje su im to fore... Jel to neki prikriveni scam?

thunder11 20.06.2021. 19:54

Pa si citao da je chia team dao svoj blockchain na koristenje drugima.

Naravno da ce iz toga doci novi cojnovi. Sta,kako i kada sa njima neznam. Farmam, ao sta bude, bude ako ne, nikom nista.

Robertinjo 21.06.2021. 00:04

jel se moze farmat istovremeno na sva tri sa istim plotevima?

thunder11 21.06.2021. 00:19

da. Slika je dok farmam sve moguce

https://i.ibb.co/BrGc8G4/image-2021-06-21-001931.png

Robertinjo 21.06.2021. 00:45

meni je konstantno not synced.
a hpool istovremeno sa svime?mogu me banat?

dada-as 21.06.2021. 07:53

Cuj, mene najvise muci jer neznam jesu li ovo pravi forkovi ili su ovo hybrid poolovi. Negdje sam za jednog od ovih procitao da je to zapravo pool, da oni se zakace na tvoj CHIA client i onda farmaju CHIU, a tebi isplate taj njihov shitcoin. Ako Hpool to ne bana onda ce opet imat velikih problema, ali kako njihov client mora radit kraj ovog onda vjerujem da lako to mogu provjeriti.

Problem je sto ti njihovi clienti za minanje su samo ripoff, cak nekad ni ne prevedu kak treba. Ako se netko bolje kuzi u ove nove fork coinove nek napise. Znam da je lako sve ustekas pa sto bude bude, ali ja sam na hpool i ne bi se zezao da popijem ban. Njihove stranice su isto sve iste identicne.

I kako to funkcionira, ako se kreira novi wallet i ako ne trebaju seed keys onda je ok, ali sma negdje procitao da trebaju...

strgani 21.06.2021. 08:45

Meni i spare i flex klijenti prepoznaju par plotova samo, ostale stave pod invalid plots, se događa to koš kome?

Ps:s time da mi se spare ne zeli ni spojit da se synca..

Robertinjo 21.06.2021. 10:10

meni pise sat vremena do spare i u 10 sati nista.. to je prevara, a ovaj core pool daje tocno 50% manje nego na chia calculator.. znaci 50% je fee na poolu, daje 50% manje nego hpool

segregator 21.06.2021. 10:20

Ko zna kome ste sve sad podijelili privatne ključeve

dada-as 21.06.2021. 10:52

Pa normalno da daju manje kad ih se vara. Ako je 50% onda valjda vjeruju da ih 50% ljudi vara. Ako nemaju mehanizme znati tko vara a tko ne, taj pool ce prije ili kasnije krepat jer ce ostat samo ovi koji varaju, a na kontu poola stajat ce nula.

Ovi takozvani CHIA forkovi su zlo, em su neozbiljni i postavlja se pitanje koja je svrha toga, da netko ulazi u to na takav krajnje neozbiljan nacin? Meni samo padaju crne stvari na pamet, tipa, na brzinu sloziti nesto da nesto daje, a u pozadini se docepat keyeva, sto i nije najgori scenarij, gori scenarij bi bio da se preko tih njihovih klijentova instaliraju razno razni trojani, virusi koji onda mogu doci do daleko vaznijih stvari nego od jedne chie koja vrijedi svaki dan sve manje i manje...

strgani 21.06.2021. 17:19

Hpool preselio stranicu na hpool.co

dada-as 21.06.2021. 20:54

da, oni su kinezi, vjerujem da je to razlog, jer u kini po novom se sad nista nemoze. Sto me u biti malo sad i plasi jer ipak su oni kinezi, jesu sad maknuli web ali kak ce ostalo isposlovat... joj

strgani 23.06.2021. 10:16

Dobro dokle misli cijena chie padat :D

thunder11 23.06.2021. 10:17

Vjerojatno do one koje je u prvobitno bilo zamišljeo 30-60$. A da tu i stagnira više-manje sljedećih 2-3 godine.

dada-as 23.06.2021. 10:20

20$ je target, barem je tako to izgledalo prije mega hypea, znaci ima jos zraka u balonu... haha

Zaozbiljno, ovisi o BTCu, ako sad na cca 34, 35k ili 36k, BTC ipak odluci da je ovo bear market onda CHIA ide ispod 200, a onda ak se nafuda jos malo, ide i ispod 100.

Pozitivni scenarij je, da ovaj zadnji visit na 30k koji je bio jucer ili kad vec je bottom i da sad idemo preko 42k.

E sad, vidoviti milan nek kaze gdje ce, ovak statisticki gledano sanse su fifty fifty

Ali su se cijene malo sredile:
https://www.amazon.de/dp/B07FNK6QMT
8tb WD vanjski za 1400kn, dok je kod nas to sve skuplje, ali na istom linku na amazon.de 12tb kosta 100 eura vise, pa sad, tko je tu lud ili ti ga, jel se nama vise isplati uzet 8tb jeftiniji za 100 eura ili dati 100 eura za ta 4 extra TB?
Znam da je fora da vise ovih 12tb mozes zastekat i long run se isplati, ali davat 100 eura vise mi je ipak malo previse, kak vi gledate na to?
isto tak mi nije jasno abnormalne cijene za ove vece, isto WD ima i dalje 14tb i 16tb koji su po abnormalnim cijenama, pa zasto bi netko kupio to po abnormalnim. Recimo 16TB dodje 470 eura, dok 2x 8TB dodje 2x189 eura. Dakle za isti broj TB platis 100 eura vise... Kak to objasniti, znam vec je strgani rekao da je treba to gusce natiskat unutra, ali ipak 100 eura za isti broj TB?

P.S. ovo doba dok BTC pljuska shitcoine je dobro iskoristiti i vidjeti koji altcoini su jaki, a koji prenapuhani, po ovome ispada da je CHIA daleko prenapuhana, jos uvijek, a bila je abnormalno prenapuhana, a dobar marketing, malo sa strane i eto...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:49.