![]() |
Citiraj:
Sad to na kraju ima smisla ali eto da pomognem ako netko drugi upade u isti problem. |
ili si oko ruta šta trknuo ..
ili masqarada nije dobro podešena možeš se javit i meni na privat spojis mob na komp da imamo net i pristup mikrotiku, pa ti bacim oko .. di je zajeb.. cijena .. virutalna piva edit . eto rješio ti dok ja tipkario |
Citiraj:
nedavno sam otišao u VLAN filtering preko bridge-a kako bi to i trebalo biti na MKT-u ali sam nekako zamislio da single interface može raditi bez bridge-a. Nikako to nije radilo, sve što se iniciralo iz LAN bridge-a nije izlazilo na WAN a pazi, ako si preko NAT-a ulazio sa WAN strane tipa na virtualke u LAN, radilo je ali nisi mogao na Internet hahaha MKT kao takav je mogao na net prije popravka možemo jednu ovako a i imat ću te na umu ako bi imao neke druge avanture :fiju: :chears: |
Pozdrav svima,
stigla mi je optika napokon ali imam problemčić sa brzinom downloada doma. Iskonov router mi je u bridge modu, sve dalje ide preko mog Mikrotika RB2011UiAS koji me je do sada (dok je bio bakar) super služio, a brzina (preko žice, naravno) ne ide preko 160-170Mbita u downloadu, dok je upload 150Mbita mada bi trebao imati 300/150. Jel možda problem u starom Mikrotikovom routeru koji ne može sažvakati nove veće brzine ili bi mogao još nešto podesiti? |
Citiraj:
Moras uzeti neki mikrotik novijeg datuma sa jacim procesorom. E sada...koji..pogledaj na njihovim stranicama ovisno o vlastitim preferencama i broju firewall rulova.... |
Citiraj:
To sam i mislio da je problem, ima na tržnici u ponudi RB3011UiAS-RM i RB4011iGS+RM pa ću se morati obnoviti. Hvala na odgovoru. :chears: |
Sad si mi dao za razmišljati i otišao sam pogledati na svom Asusu.
Turns out da je na 700Mbps proc na 90+ posto na obe jezgre. Do zadnjeg FW updatea sam uredno imao 900+ Morati će RB5009 napokon u pogon |
Citiraj:
Imaš kojeg za prodati? |
Trebam preporuku Mikrotik routera s dva WAN porta za load balancing i failover između dva ISP-a, po mogućnosti da su 2.5 Gbps. Hvala!
|
Portove konfiguriraš po želji, pa ti to nije presudno.
Ako treba više 2.5 Gbps možda nešto ovako: MikroTik Cloud Router Switch 310-8G+2S+IN |
Super, nije tako ni skup. Znači mogu onda LAN1 prema A1 routeru, LAN2 prema HT routeru, onda recimo LAN 7 i 8 agregirati prema CSS326-24G-2S+? Kakva je danas agregacija na tim CRS-ovima, i dalje ide 1 Gbps link kroz CPU?
|
Na Mikrotiku možeš svaki port posebno konfigurirati, a većinom novi modeli imaju neki switch chip prije CPU-a što omogućuje da se promet obrađuje izravno na switch chpu, zaobilazeći CPU. Ovisi na što misliš na kraju slagati. Ta dva modela ne bi trebala gurati promet kroz CPU, ali me nemoj držati 100% za riječ :)
Jel imaš SFP portove na tom tvom, pa da spojiš 10g na 10g (lijen sam googlati, sorry)? |
Citiraj:
CSS326-24G-2S+ već imaš ili bi kupio? zašto ta dva mikrotika ne bi spojio 10GB optikom? https://mikrotik.com/product/xs_da0001 |
Trenutno je 500 Mbps link, ići će uskoro upgrade na 2 Gbps. Htjeli smo dedicated fiber, ali je brutalno skup u HR, a s ovim shared stalno neki problemi.
Imam tri CSS326-24G-2S+ i trebam još router. Optika se može provući samo do jednog CSS-a, ostali su u drugoj zgradi, za njih je u planu agregacija preko 2 x 2.5 Gbps SFP RJ45. |
očito je riječ o malo ozbiljnijoj mreži, a da razmisliš radije o nekom CCR-u?
npr. ovaj: https://mikrotik.com/product/ccr2004_1g_12s_2xs |
Citiraj:
Imam ti ja jedan CCR2004-1G-12S+2XS na prodaju, pogledaj na tržnjaku, ako ti bude odgovaralo za cijenu se još dogovorimo. :) |
Na firmu ide tako da za te novce se nađe novi, ali hvala. :)
Probat ću nabaviti i neki ekvivalentan Ubiquiti pa usporediti. |
Jesam ja to dobro skužio da RB2011 koji sam dobio tamo davno neće radit preko SFPa na 300MBit ili?
Uglavnom, stiže mi na dvije lokacije iskon optika (yeey) i imam dva rb2011, koji SPF da uzmem, max što bih išao je 1Gbps i koje su postavke. Ima neki tutorijal za Mtik i optiku, nisam imao do sada iskustva sa optikom... |
Citiraj:
https://www.ebay.com/itm/225289886506 |
Citiraj:
Ne može RB2011 to sažvakati, ja sam kupio RB4011iGS i tek onda sam dobio punu brzinu... Doduše ne ide mi Iskon optika na SFP (nisu mi dali da ide direktno u Mikrotik) nego ide prvo u nekakav media konverter pa u njihov router koji je u bridge modu, katastrofa, tri uređaja imam umjesto samo jednog. |
dok sam radio za Metronet stavljali smo rb2011 do 200M, a sve preko toga do 1G rb951.
|
Ja sam sa 2011 imao 160-170Mbita download, a sad sa 4011 imam 320 od ugovorenih 300Mbita
|
Mikrotik - za početnika
Citiraj:
Citiraj:
Vjerojatno si ga nakrcao jer je meni RB2011 radio 200/100 na Iskon optici full speed s oko 60% CPUa sa 100-tinjak fw ruleova. Optimiziraj to i reci im da ti pošalju PPPoE user/pass da izbaciš taj router u bridge modu koji samo smeta :) Ali se dobro fajrvoliziraj jer ćeš dobiti javni IP na MikroTiku. |
Da, istina, "nakrcan" je bio podosta, ali kako je sad umirovljen nije ni bitno više...
PPPoE user/pass već imam, jer nebi mogao složiti mikrotik bez toga, ili si mislio na nešto drugo? Mogu li onda izbaciti i media konverter pa optiku direktno sa bandere zabiti u SFP od mikrotika? Znam da sam ih tražio kada su mi stavljali svu tu skalameriju ali su me hladno otkantali. |
Citiraj:
njihov router tražiš da prebace u bridge mod, dobit ćeš pppoe user/pass koji upišeš u mikrotik jedino što onda gubiš telefon, ako ti slučajno treba |
Imam već sve potrebno i njihov router je u bridge modu, ali kako su mi rekli da se to ne može (prije par mjeseci) tako sam odustao od cijele priče.
Dakle da ponovim pitanje, mogu direktno u mikrotik zabost njihov optički kabel? |
možeš, tako sam ja sebi složio
naravno, uz malo podešavanja sfp ont-a |
Super ako je tako, poigram se onda i ja predvečer pa da vidimo.
Kakvo podešavanje SFP ONT-a? Dolaz mi je jedna nit a trenutno doma imam DN-81000, DN-81003 i DN-81004 pa ne znam kojeg koristiti? |
s/n i možda ploam password treba iščitat iz iskonovog GPON-a i upisati u svoj sfp modul
|
Citiraj:
to nije ta priča. vidim da jako puno vas brka "optiku" sa optikom za po doma. gpon optika je specifična optika, i treba gpon sfp modul, a ne random optički modul za lokalno umrežavanje. uzmite zyxel koji je ranije spomenut, uredno radi na iskonu. |
Citiraj:
Nemam ja što brkati nego ne znam, zato i pitam, hvala na prijedlogu zyxcela. E sad, kad bi mi mogao netko reći što još treba podesiti bilo bi super jer poluodgovori mi ne pomažu puno. Hvala |
napisao sam ti, prepišeš ploam password i sn i radit će, tako sam ja
poslije se pisalo da jedno od toga ne treba, ali nije greška ako oboje upišeš |
Odakle prepišem i gdje i kako upišem?
|
iz iskonovog GPON-a očitaš (ja sam dobio raisecom i bilo je relativno jednostavno, imaš više detalja u iskon temi) i upišeš u onaj zyxel što sam ti linkao
|
Citiraj:
gpon sfp ti je kao zaseban uređaj, ali u sfp formatu. ima web interface i ima ssh. kad ubodeš nit u njega, on postane dostupan mikrotiku i možeš mu pristupiti. dok nit nije u njemu ne možeš ništa. ja sam upisao SVE (sn, ploam i mac od samostalnog ont-a). postupak imaš u temi o fiberlandu, par stranica od kraja. imaš postupak, koja je ip adresa sfp-a, loginovi su zapisani, itd itd. moraš napravit vlan interface za net, zakačit taj interface na sfp, i onda pppoe zakačiš na vlan. i onda ako si sve ispravno napravio će se podignut pppoe veza. |
Citiraj:
E to mi treba, hvala na malo detaljnijem objašnjenju :chears: |
Možeš li i VoIP VLAN preko njega pustit na ATA?
|
možeš
|
Stigli zyxel pmg3000, ubacio ga u mt, spojio nit, ali mi se čini da nešto ne štima, svakih par minuta mi interface nestane, jel trebam nešto konfati posebno ili?
Na iskonu sam, probao sam vlan 100 ali mi ne prolazi ppoe, možda mi nije prihvatio serijski kako treba jer... se disconnecta sa spf ssh-a svake tri minute. Je li imao tko taj probem? |
Pogledaj link up/down statistiku, vjerovatno te zeza autonegotiation kao što je mene zezao, samo forceaj 1000Base-X
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:10. |