PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   DIY i Tinkering (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=74)
-   -   Sve o solarnim panelima, kućnim elektranama i ostalome (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=284780)

Lewis 28.05.2025. 19:58

Citiraj:

Autor daki (Post 3806486)
Čini mi se pretjerano, cijena po kW bi trebala padati što se više kW dodaje. Ponuda za 10.68 kWp mi je bila 7800€ + brojilo (350€), što je ~ 750€ po kW. Uzeo sam manje po realnim potrebama. Ali opet, ovisi od koga su ti ponude, ovi veći igrači poput e-on ili Petrola imaju nešto veće cijene jer praktički ne platiš ništa dok na kraju elektrana nije u pogonu. Kod drugih ipak treba neki avans.

Nije e-on niti Petrol. Ovi su "Trinasolar"
https://www.trinasolar.com/en-glb

ovi paneli (Vertex S+ 450W)
https://static.trinasolar.com/sites/...rtexS-450W.pdf

I meni se cini preskupo, morat cu trazit dalje, hmm...

Citiraj:

Autor VandaL.pr! (Post 3806489)
Sa Huawei inverterima i smart meterima se nećeš usrećiti sa očitavanjem i izvozom u neku drugu aplikaciju (HA recimo), pitaj me kako znam.

Možda radije gledati SolarEdge ili neki slični...

Ne koristim Home Asistant ali nije na odmet znati ako zazelim jednog dana :).U biti malo me i "strah" Huaweia da ne bude BAN u Europi jendog dana kao sto su ih Ameri banali pa onda panika is a aplikacijom is a softwareom. Dosta tih nasih firmi misli ono: kad ti prodama vise ne zelim da cujem za tebe a support je bitan (bar meni), pogotovo za nesot sto ima kao 15-20-25godina garancije, ko zna hoce li ove manje firme tolko prezivit...

RaneZ 28.05.2025. 21:31

testirao 6mj ecoflow.eu i njihovih vecinu proizvoda na stanu i balkonu :D ... sve radi ok. Baterije, solari, inverteri, app je zakon.... ja znam da cu na tako nesto + netko ce ugraditi ili ja sam (nikakvo ovo kljuc u ruke :) :chears:

Ps - ja sam isao da ne prodajem hepu nista...ili potrosim ili spremam u bateriju. Nema slanja u HEPu mrezu mista (moras imat meter, bla bla, detalji..).... tako da nemas ni pravnih problema

siloman 28.05.2025. 21:48

1000-1100e/kWp je neka prosječna cijena rekao bih

Duga je priča oko tih cijena tipa Senetic Itd..često su to proizvodi za neko drugo trziste i onda se zna desit da je teško aktivirat garanciju ako dođe do problema

Također dođe pošiljka starih modela i onda je to također cijena koju nitko od izvođača neće ponuditi

Tako da ima svega zaista..

SMA i fronius su dosta skuplji od ostalih, na njih nema nekih zamjerki..osim cijene naravno
Huawei ali i dosta tih mid range brandova imaju problem s padom efikasnosti kod vise temperature
SMA kad uzmes u ruke, to je tezak komad opreme, dok sam vidio nekakve Talijane, Fuji Itd koji nisu ni u pola teški..i negdje mora biti caka

Isti problem ima EcoFlow, nesto vise im se griju microinverteri i pada im efikasnost
Ali su zato jako user friendly

medo 29.05.2025. 17:40

Sve o solarnim panelima, kućnim elektranama i ostalome

Je li točno da HEP ne dopušta da npr. moj inverter bude spojen istovremeno na solare i njihovu mrežu? Govorimo o potencijalnom off-grid sustavu.

Navodno bi solari trebali biti fizički odvojeni od HEPove struje u zasebnom strujnom krugu…

domy_os 29.05.2025. 18:28

To onda nije offgrid nego hibridni setup pa trebaš odgovarajuću EES...

https://www.hep.hr/ods/UserDocsImage...roizvodaci.pdf

Možda sad već ima neka prikladnija, ne da mi se tražiti.

generic 29.05.2025. 20:30

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3806451)
Rekao bih da ne znaju izbalansirati sve skupa pa im je lakše spucati cijelu stranu krova serijski na jedan inverter što isto tako nije loše sve dok jedan panel ne krepa pa ostaneš bez cijele te strane.

Što na njemu krepa? Ti kućni paneli nemaju diode?

buljaka 29.05.2025. 20:39

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3806475)
Meni sad ova srednja ponuda je oko 1100 EUR po kW sa Huawei inverterom i 450W panelima (sa 25 god garancije). Kazu cca 11500€ za 10.48kW s tim da je u cijeni i ono HEP dvosmjerni ili kako se vec zove brojilo koje je navodno 300-400€ (neki kazu 300 neki 400 pa neznam tocno). Najjeftinija opcija je bila 8500+HEP brojilo (neznam koji inverter i paneli) a najskupalja 17k €. Tak da cini se dosta su velike oscilacije/marze.....

https://www.enna-next.hr

Ovi su mi radili frendu sa mikroinverterima

domy_os 29.05.2025. 22:00

Citiraj:

Autor generic (Post 3806635)
Što na njemu krepa? Ti kućni paneli nemaju diode?

Stvore se mikropukotine pa prekinu vodove ili ih oštete vremenske neprilike, voda uđe u loš spoj ili dovoljno da led probije negdje gdje je glavni vod. Diode ili mosfeti bi trebali biti unutra, ali ne mogu raskopati kutijicu koja je na njima da vidim što je unutra, samo kabel viri iz nje.

xlr 29.05.2025. 22:15

Kako solari reagiraju na gromove, je to jako osjetljivo ili postoji neka mogucnost da prezive? Ima netko da je odustao od solara jer recimo zivi na povisenom terenu i postoji taj rizik? Nije bas mala investicija pa...

medo 29.05.2025. 23:24

Frendu je prije 2god tuča porazbijala svih 10k ojra solara na krovu i dva auta. Moram se sjetiti pitati kako je prošlo s osiguranjem.

Inače ne vidim kako bi solarni panel izdržao direktan udar groma. Vjerojatno bi se rastopio i razletio.

Indirektan udar groma bi mogao biti vrlo destruktivan zbog indukcije izuzetno visokog napona u žicama i kabelima kojima su paneli spojeni. Baš me zanima kako se štiti od toga. Postoje plinske cjevčice kakve se koriste za antenske priključke koje su vodljive pri niskom naponu a kod visokog napona otpor im toliko skoči da postanu izolator. To je prvo što mi pada na pamet što bi ja koristio.

OuttaControl 29.05.2025. 23:32

Sami paneli nisu ni toliko skupi za 5kw elektranu paneli su 1/5 troskova,

xlr 30.05.2025. 08:17

Ja sam totalni laik za panele, samo razmisljam na glas. Nisam se ni sjetio da postoje osiguranja. Ovo sam nasao nabrzinu:

https://www.eon.hr/hr/svijet-nove-en...ih-panela.html

Makar ne znam kako definiraju izravan od neizravnog udara groma, ovo sto medo spominje. Kod nas je bas nedavno 3-4 kuce neizravno pogodio grom i nekima spalio dio zica u zidovima, a drugima "samo" dio tehnike. Izravno je nastradala kuca u krugu 50ak m i tu je bilo odvaljenih zidova, plafonjera i svastanesta.

Drugo, spominju osiguranje "solarnih panela", a sto sa ostatkom sustava? Ili se to podrazumijeva?

Igorr 30.05.2025. 09:00

Ja sam stavio na dosta visoku kuću i isto sam imao dileme :/
Za početak sam uzeo gromobrane, a sad, koliko bi me to spasilo da stvarno drmne grom - nemam pojma, ali štetit ne bi smjelo.

Osigurali smo cijelu kuću od valjda svega živog, ali nisam još dodao panele u paket, svaki put kažem dogodine ću, pa nikako.
Rekli su mi da će to "osjetno" podići cijenu, tako da moram i vidjeti koliko bi me ta cijela priča izula iz cipela.

Inače, kod mene sve Huaweia osim panela (zaboravio sam više koji su jer smo ugradili prije 3 godine) i sve štima kako treba.
A aplikacija je ok, ništa spešl i malo je konfuzna kad treba dodavati nove uređaje, ali većina stvari koje bi htio za day to day su tamo.
Ako zabrane Huawei će bit njesra, ali ajde, worst case scenario je da samo nemam smart funkcije.
Geek u meni će biti tužan ali sustav bi i dalje trebao raditi.

medo 30.05.2025. 10:02

Čim je osiguranje skupo znači da je rizik velik :D

Gromobran je dvosjekli mač. On će povećati šansu da munja udari u kuću jer gromobran “privlači” munju. S druge strane dobro napravljen gromobran drastično umanjuje štetu nastalu od udara. Bez gromobrana kuća se može zapaliti kao šibica a da ne kažem trenutno usmrtiti ljude koji se zateknu unutra.

Indirektan udar je kada munja udari bliže ili dalje. Pri tome šteta nastane od EM pulsa koji generira električno pražnjenje zbog EM indukcije u metalima. Na mjeraču električnog polja se to jasno vidi čak i kada munja udari parsto metara dalje. Mjerač nekada detektira one munje koje udaraju između oblaka pa se ne čuju nego se samo vide.

Najbolja zaštita od toga je odspojiti sve iz struje.

Igorr 30.05.2025. 10:40

Je slažem se, nema do ištekavanja za takve slučajeve.

Za gromobran sam poludio kad sam skužio da su mi ovi, što su stavljali panele, doslovno otkinuli po jednu “vertikalu” gromobrana na svakoj strani kuće.

Stavio sam prvo gromobrane, a kako je kuća malo duža - išla je jedna "horiznotala" po sredini krova, i onda 3 "vertikale" (po jedna na rubovima kuće, te jedna po sredini kuće).
Ovima je ta po sredini smetala pa su je odlučili jednostavno otkinuti i to je to...
Skužio tek nakon par mjeseci, jer mi se generalno ne pentra po krovu...
Tako da su mi fino ujebali korisnost dotičnog.

Ma moram se napokon odlučiti na to osiguranje i mirnije spavati...
Nije ni tuča za zanemariti.

mkey 30.05.2025. 20:15

Ne samo struje, već komplet sve kabele koji dolaze u kuću. Telefon, kabelska, sve.

Igorr 30.05.2025. 20:20

Kod mene samo struja, nema telefona ni kabelske :)

medo 30.05.2025. 20:53

Mi smo u telekomima koristili lightning arrestore na mikrovalnim antenama. Bez toga bi svaka oluja spalila antenu i opremu spojenu na nju. S time bi oprema držala godinama a antene malo rijeđe.

To se spaja u seriju sa kabelom a treći pin se spaja na ispravan dobro uzemljeni gromobran. Izgledali su ovako potpuno metalni i puno veći nego ovaj:

https://onelinkmore.com/products/coa...rge-protection

Sigurno ima tako nešto prilagođeno solarima što strujom što konektorima.

https://openread.net/lightning-arres...r-power-plant/

antebr 30.05.2025. 23:16

Medo, svasta si napisa.
Nije mi namjera solit pamet, ali ukratko
Nije gromobran, vec instalacija zastite od munje. Ne privlaci "gromobran" munju, lider ionizira zrak po trenutno tesko dokazivom principu, a visoki objekti imaju vecu sansu da ih "pogodi" munja. Kod projektirananja zastite od munje proracunavaju se rizici, te klase zastite LPS I do LPS IV.
Amplituda struje munje je primarna stavka koja odlucuje hoce li izabrana zastita djelovati. Npr. za amplitudu struje munje iznad 300kA, koja se ocekuje jednom u cca 200 godina nema smisla projektirati zastitu.

Postoji "nesto" sto privlaci munju, Indelec prevectron, medutim IEC smatra da je to prevara, nije prihvacem u normama.
Inace on radi na zanimljivom principu ionizacije zraka, tako da bi u teoriji "trebao" lidera navesti da "pogodi" tocno u njega.
Ovo sve se odnosi na izravni udar munje u objekt, kod bliskih udara munje prenapon je taj koji ostecuje "opremu".
Za to je rjesenje ugradnja odvodnika prenapona klase I+II u razvodni ormaric, jer u novije vrijeme jedino dovodni kabel/nadzemni vod moze dovesti prenapon na kucnu instalaciju (voda/odvodnja plasticne cijevi, optika za telekomunikacije).

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

medo 31.05.2025. 15:16

OK, kad kažem gromobran mislim na kompletan sustav. Vjerojatno tu griješim u terminologiji. Živim blizu zgrade HRTa. Ta zgrada dobije najviše udara munje a nije najvišlji objekt u kvartu (ima nekoliko nebodera sa 20ak katova).

Imam točno taj I+II odvodnik prenapona u novom stanu u ormariću na moj zahtjev i nadam se da će biti dovoljan jer se selim blizu aerodroma. Kada munja tamo opali tresu se zidovi i sve u stanu.

Postoje nadzemni optički kabeli armirani čeličnim sajlama za instalaciju na rubnim dijelovima grada i ruralnim područjima. Ima ih kod nas. Ako munja mazne u to a kabel ide skroz do krova ili zida kuće....

daki 05.06.2025. 08:14

Citiraj:

Autor VandaL.pr! (Post 3806489)
Sa Huawei inverterima i smart meterima se nećeš usrećiti sa očitavanjem i izvozom u neku drugu aplikaciju (HA recimo), pitaj me kako znam.

Možda radije gledati SolarEdge ili neki slični...

Jesi probao možda ovu HA integraciju?
https://github.com/wlcrs/huawei_solar

Kad su mi stavili Huawei inverter u ponudu, malo sam istražio i vidio da postoji više HA integracija i prema tome sam pretpostavio da ne bi trebalo biti problema s dodavanjem u Home Assistant. Nadam se da i bude tako

robimarko-bug 05.06.2025. 09:51

Ja ju koristim, ali treba ti i SDongle da mozes upaliti Modbus preko mreze, onda mozes sve vuci u HA

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Igorr 05.06.2025. 09:55

Citiraj:

Autor robimarko-bug (Post 3807686)
Ja ju koristim, ali treba ti i SDongle da mozes upaliti Modbus preko mreze, onda mozes sve vuci u HA

Možeš molim te podijeliti što si sve dobio s tom integracijom a da nisi imao preko defaultne huawei aplikacije?
Znači ne teoretski sve žive brojeve i stvari koje možeš dobiti, nego što si dobio a da vidiš da ti fakat konkretno koristi.

Imam postavljen HA već duže vrijeme i sve mi radi kako treba, samo sam se u međuvremenu malo uljenio i nemam baš volje petljati s HA ako ne vidim neke očite benefite.

daki 05.06.2025. 11:52

Citiraj:

Autor robimarko-bug (Post 3807686)

Nije li SDongle dio standardne isporuke uz inverter? Tj. u ponudi pise "isporuka aplikacije za pregled proizvodnje" a i pitali su me da li na mjestu invertera ima wifi signala. Stoga pretpostavljam da SDongle (Wifi) ide uz inverter jer kako bi inaće pratio potrošnju preko aplikacije?

Lewis 05.06.2025. 16:54

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3806637)
https://www.enna-next.hr

Ovi su mi radili frendu sa mikroinverterima

Hvala, kontaktiroa sam ih danas i vec dobio punudu :).

Kako je frend zadovoljan, kolko dugo mu elektrana radi ? jel sve OK, nema nekih "bugova" :)?

buljaka 05.06.2025. 19:51

Sve radi super već 3 godine. Jednom je crkao jedan mikroinverter, on nije ni slutio ali su oni služili preko daljinskog praćenja i došli zamijeniti .

Na Google recenzijama su isto svi zadovoljni.

Evo i bratić iz Valpova sutra potpisuje ugovor sa njima

dukee 06.06.2025. 06:30

Evo da se i ja ukljucim, vidim da svi pricaju o mikroinverterima, a nitko ne ugraduje optimizatore. Ja sam prije koju godinu uzeo Foxess hybrida i te stavio Tigo optimizatore koji su se pokazali vrhunski odabir jer u prosjeku dobijem oko 20% vise energije sa panela nego oni bez ili sa mikroinverterima. Ujedno imam nadzor nad svakim panelom te mogucnost gasenja neispravnog modula bez da cijela centrala padne.
Vise o optimizoatorima na https://www.tigoenergy.com/product/ts4-a-s

mkey 06.06.2025. 10:28

Tih 20% više energije dobiješ po koju cijenu povećanja postotka investicije? Koliko sam ja pratio, svaki upgrade solarnih panela uglavnom donosi 20% (npr. trackanje sunca) pa dosta ljudi se jednostavno odluči da dodaju još 20% panela i imaju jednostavniji sustav a za isti krajnji efekt.

xlr 06.06.2025. 10:59

Osim ako imas mali krov. Onda je svaki gain dobrodosao, I guess.

mkey 06.06.2025. 11:04

Da, naravno. Dosta ljudi niti ne stavlja na krov, nego imaju negdje na imanju jednostavnu konstrukciju na koju mogu lako nasrati nešto više panela. Uglavnom sam vidio kako preporučuju staviti 20% više za očekivani pad kapaciteta unutar 5 godina.

dukee 06.06.2025. 18:58

Citiraj:

Autor mkey (Post 3807859)
Tih 20% više energije dobiješ po koju cijenu povećanja postotka investicije? Koliko sam ja pratio, svaki upgrade solarnih panela uglavnom donosi 20% (npr. trackanje sunca) pa dosta ljudi se jednostavno odluči da dodaju još 20% panela i imaju jednostavniji sustav a za isti krajnji efekt.

Cca 50 eura po panelu, drzava je subvencionirala pola. A kao sto kolega kaze, nemam mjesta za vise panela na krovu.

Ujedno vecina ljudi nije upucena u rad panela, niti sta se dogada kada dodu ljetne vrucine, kada se dogada zasjenjenja na panelu i kada krece pregrijavanje panela a sunce pici. Optimizatori sve te stvari reguliraju odlicno.

mkey 06.06.2025. 21:29

Kako optimizator regulira više od 70% sunčevog zračenja koje udara u panel i pretvara se u toplinu?

robimarko-bug 07.06.2025. 11:17

Citiraj:

Autor Igorr (Post 3807688)
Možeš molim te podijeliti što si sve dobio s tom integracijom a da nisi imao preko defaultne huawei aplikacije?
Znači ne teoretski sve žive brojeve i stvari koje možeš dobiti, nego što si dobio a da vidiš da ti fakat konkretno koristi.

Imam postavljen HA već duže vrijeme i sve mi radi kako treba, samo sam se u međuvremenu malo uljenio i nemam baš volje petljati s HA ako ne vidim neke očite benefite.

Najbitnije sto sam dobio je puno cesce logiranje, sada logiram svakih 30 sekundi umjesto onih 5 minuta iz FusionSolara.

I puno prakticniji mi je custom dashboard kojeg sam slozio nego FusionSolar, i onda sam jos nakacio temp senzore po kuci i klime tako da se isplatio HA.

robimarko-bug 07.06.2025. 11:19

Citiraj:

Autor daki (Post 3807713)
Nije li SDongle dio standardne isporuke uz inverter? Tj. u ponudi pise "isporuka aplikacije za pregled proizvodnje" a i pitali su me da li na mjestu invertera ima wifi signala. Stoga pretpostavljam da SDongle (Wifi) ide uz inverter jer kako bi inaće pratio potrošnju preko aplikacije?

Ne, inverter vec ima WiFi, SDongle to treba ako hoces UTP-om spojiti ili imas vise invertera.

Ja sam ga bio uzeo bas da spojim kablom jer mi je switch ono metar od invertera umjesto da imam AP samo za njega jer mi je slab WLAN bio tamo.

I onda sam tek vidio da moze ModBUS preko SDonglea i to slozio, evo sljaka godinu dana vec.

Igorr 07.06.2025. 16:59

Citiraj:

Autor robimarko-bug (Post 3808032)
Najbitnije sto sam dobio je puno cesce logiranje, sada logiram svakih 30 sekundi umjesto onih 5 minuta iz FusionSolara.

I puno prakticniji mi je custom dashboard kojeg sam slozio nego FusionSolar, i onda sam jos nakacio temp senzore po kuci i klime tako da se isplatio HA.

Češće logiranje mi nije nešto što imam osjećaj da mi fali, ali bi se volio poigrati sa dashboardom da posložim malo kako bih htio da to sve skupa izgleda.

Znači sve skupa, ništa "revolucionarno" od novih stvari ali čisto ok za imati kad se već može.
Proprtljat ću malo i ja po svemu tome kad uhvatim malo vremena, thanks :beer:

tigerija 14.06.2025. 11:24

Pozdrav svima!

Ispričavam se ako je pitanje malo glupo, ali počeo sam proučavati solarne panele jer bih ih jednog dana volio imati na kući. Čisto iz znatiželje, zasad htio bih nabaviti jedan panel (tinkering), pa spojiti neki jednostavni uređaj, možda ventilator ili laptop, da bi vidio kako cijeli sustav funkcionira u praksi; od sunca, preko panela i punjenja, do stvarne potrošnje.

Zanima me i kako to izgleda u prijenosnim verzijama, recimo za kampiranje — koliko je to praktično, što je minimalno potrebno (panel, baterija, inverter?), kakva su vaša iskustva i preporuke? Gdje je najbolje saznati sve o tome?

Svaka pomoć ili savjet su dobrodošli!

frezer 08.07.2025. 10:55

Ima netko iskustva sa ovakvim sustavom
Znači, gotovo rješenje koje se samo uključi u utičnicu.
Smije li se to kod nas? 330€ za 800W. Ima i jačih sistema.
Rođak nudi da mi doveze iz Njemačke, pa bih možda "natakario" jedan na nadstrešnicu čisto da se proizvodi neka energija:)

Renesis 08.07.2025. 11:24

Jel smijes? ne smijes :)

medo 08.07.2025. 12:17

Zašto se ne bi smjelo? Pitam jer nisam upućen a htio bi tako nešto.

antebr 08.07.2025. 14:44

Naravno da mozes, ako prethodno ishodis Elektroenergetsku suglasnost za priključenje proizvodnog postrojenja...

😃

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:06.